Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 20:46 1 873 24

Цветелина Пенкова: Не трябва незабавно да закриваме мощности на част от ТЕЦ-овете

  • тец-
  • енергетика-
  • цветелина пенкова-
  • вългища-
  • изкопаеми горива-
  • горива

Тя каза, че в дългосрочен план трябва да се намали нашата зависимост от изкопаеми горива

Цветелина Пенкова: Не трябва незабавно да закриваме мощности на част от ТЕЦ-овете - 1

„България е поела ангажимент до 2026 г. да се намалят въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40%. Това може да се случи без затваряне на енергийни мощности в България. Може да се постигне чрез технологични подобрения в нашите ТЕЦ-ове – филтри, улавящи замърсяващите частици, оптимизиране на горивния процес. Никой в Европа не е затворил вратата за разговори и има гъвкавост с оглед на настоящата многопластова криза. Отпуска се и допълнително финансиране за справяне с енергийната криза.“ Това заяви евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Цветелина Пенкова пред Дарик радио в предаването „Седмицата“.

Тя уточни, че се отпускат средства, ако се спазват всички критерии, свързани с енергийна ефективност, с повече инвестиции във възобновяеми източници на енергия. Пенкова предупреди, че не може да става дума за предоговаряне на целия План, тъй като това наистина би създало доста сериозни пречки и проблеми: „Единствено и само в частта „Енергетика“ може да се добавят допълнителни проекти, които да подпомогнат справянето ни с енергийната криза. „По някаква причина в момента в общественото пространство се наслагва тезата, че всъщност ние говорим за незабавно закриване и затваряне на мощности на част от ТЕЦ-овете. Това не е така“, отбеляза Цветелина Пенкова.

Тя каза още, че в дългосрочен план трябва да се намали нашата зависимост от изкопаеми горива и в частност – въглища. „Има и друг срок, който е 2038 г., в който наистина вече трябва да говорим за намаляване зависимостта ни и за по-малко използване. Т.е. тези 40% от енергийния микс, които идват от въглищните централи, трябва да бъдат драстично намалени до 2038 г., защото поради високите цени на въглеродните емисии, тяхното функциониране ще стане икономически нецелесъобразно. Постепенно и поетапно ние трябва да залагаме и на други допълнителни мощности, които да не нарушат стабилността, сигурността и най-вече тежестта на цените върху нашите домакинства и индустрия“, коментира евродепутатът. Тя отбеляза, че това означава повече инвестиции във възобновяеми източници, технологични подобрения, които да намалят замърсяващите функции на ТЕЦ-овете, и залагане на развитие на енергия, която е по-чиста или с по-нисък въглероден отпечатък като ядрената енергетика.

По отношение на мерките, които се взимат на прага на идващата зима, Цветелина Пенкова каза, че те са предприети и на европейско ниво, и на национално ниво. Отбеляза две от тях: „Едното е т.нар. „солидарна вноска“. Това всъщност се отнася за производители на електроенергия, които използват изкопаеми горива. Ако един такъв електропроизводител, който използва изкопаеми горива, е натрупал печалби повече от 20% в сравнение с предходните три години, тези печалби могат да бъдат обложени с поне 33%. Държавата може да използва тези средства за подпомагане на домакинствата и индустрията. Друга мярка, за която говорим, е за електропроизводители, които използват други източници на енергия, т.е. възобновяеми енергийни източници. И тук се включва например и нашата ядрена централа. Там има конкретен таван от 180 евро на мегаватчас. Т.е. ако те продават електричество на 220 евро, 40 отиват в държавата, отново за подпомагане на домакинства и на индустрия.“

По темата Шенген Цветелина Пенкова каза, че наистина в момента има сериозни обструкции от страна на Нидерландия. Швеция също изразява някои притеснения, но те още нямат конкретна официална позиция. „За мен това, което е важно, е тук да се използват абсолютно всички канали на дипломация и преговори от страна на България. Може би е редно да припомним на Швеция, че ние бяхме една от първите държави, които ратифицираха в Народното събрание тяхната кандидатура за членство в НАТО“, изтъкна тя. Евродепутатът смята, че не можем да говорим за някакъв двоен стандарт. „Когато говорим за европейско партньорство, то е двустранно. Добре е да се припомнят някои от тези факти, защото наистина следващите три седмици са ключови. За жалост, истината е, че вероятно вътрешнополитическата нестабилност и процеси също оказват влияние върху тези решения, но отново трябва да прозвучи ясно позицията, че когато говорим за приемането ни в Шенгенското пространство, има ясно разписани критерии по отношение на изпълняване на технически изисквания, каквито ние изпълняваме“, коментира Пенкова.

Евродепутатът открои и опасността от разочарование сред българските граждани: „Това, което в момента се случва, е сериозна дискриминация към българските и румънските граждани. И това се осъзнава. И това са аргументи, които прозвучаха и по време на дебата за присъединяването на двете държави в „Шенген“ в Европейския парламент. Наша задача и като членове на Европейския парламент, и всички членове на българските власти да лобират активно и да изкажат ясно тази позиция, че ние не бива да допускаме това нарушаване на правата на българските и румънските граждани и тези дискриминационни практики, които продължават вече 11 години.“ Цветелина Пенкова припомни, че от 2011 г. има ясно становище на министрите на вътрешните работи, че България изпълнява всички технически критерии, а мисията отпреди няколко седмици също препотвърди това.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доколенков

    20 2 Отговор
    Коя е тази женица?

    Коментиран от #21

  • 2 НАКРАЯ ПАРТИЙЦИТЕ ЩЕ ИЗЯДАТ БОЯ !

    18 1 Отговор
    САМО ИМ ГЛЕДАМЕ СЕИРА , ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНАТ ТИЯ ГОВЕДА !
  • 3 Да, бе

    21 2 Отговор
    Тъй си затворихме и реакторите в Козлодуй, щото трябва... Тая да каже и на Кой трябва, но не сме ние, а?
  • 4 име

    17 1 Отговор
    Веднага закрийте краварските ТЕЦ-ове Марица 1 и Марица 3! Повече от 20г. получават двойни пари от НЕК в сравнение с държавния Марица 2. Смятайте колко милиярда са изнесли. Уж е против правилата на ЕССР да се дава държавна помощ, а вече 15г. ЕССР си затварят очите за далаверите в БГ. Не за друго, а щото подлогите в ЕССР са от същото котило, което обслужва подобни кражби - $орос не дава свои пари, а краде от нас за да дава на всички лапачи, които са на хранилка в Америка влачи от България и Разградено Общество! А след това отрежете и руснаците от Нефтохим, а иван костов и наследниците му ги вкарайте доживотно в затвора.

    Коментиран от #6

  • 5 Глей ти

    8 3 Отговор
    Другарката защитава американските тецове
  • 6 българин

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "име":

    А теца на доган?!
  • 7 Опонент

    18 2 Отговор
    "„България е поела ангажимент до 2026 г. да се намалят въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40%. "
    А КОЙ е подписал това задължение? Тайна ли е или е нелицеприятно да го обяви та да е ясно - КОЙ?

    Коментиран от #18

  • 8 Тракиец

    11 2 Отговор
    След спиране на тецовете ще имаме недостик на енергия и ще вземаме от борсата.Ел. енергията до 2 години в България ще стане от 3 до 5 пъти по скъпа.30% от българите ще могат да използват ел.енергия.Това е целта на европа която я постига благодарение на продажни политици.Инфлацията ще расте с експотециален коефициент.Скоро всички на тази територия ще го разберем по прекия смисъл.

    Коментиран от #24

  • 9 автогол

    7 0 Отговор
    Това с приемането на 40% снижение е автогол...Трябваше да са меродавни ПДК (пределно допустимите концентрации) на вредните газове и праховите частици....
  • 10 Тая евроджендърка се е объркала

    14 2 Отговор
    Правилно е да се каже:

    "Не трябва НИКОГА да закриваме мощности на ТЕЦ-овете, АЕЦовете, ВЕЦовете и т.н. Трябва само да добавяме нови."
  • 11 Мамул

    11 0 Отговор
    Как ще уловиш въглероден диоксид с филтър, госпожа Калинкова? За да намалиш въглеродните емисии не трябва да гориш съединения които съдържат въглерод. Не трябва произвеждаш СО2. Няма опция да си го слагаш в джеба и да го носиш дома!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мамул":

    ............и ти не си по-различен от нея.
  • 14 Мамул

    5 0 Отговор
    Как ще уловиш въглероден диоксид с филтър, госпожа Калинкова? За да намалиш въглеродните емисии не трябва да гориш съединения които съдържат въглерод. Не трябва произвеждаш СО2. Няма опция да си го слагаш в джеба и да го носиш дома!

    Коментиран от #15

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мамул":

    Както ти, така и тя не сте чували за "Нискоемисионни горивни уредби"
  • 16 Госあ

    6 0 Отговор
    Всъщност, Румен Овчаров обясни всичко много простичко, но не като за прости хора.
  • 17 Наивните

    11 0 Отговор
    "...отпускат средства, ако се спазват всички критерии, свързани с енергийна ефективност, с повече инвестиции във възобновяеми източници на енергия...."
    Абе тези не можаха да разберат, че западът постоянно ни баламосва?
    Вече е време да се преразгледат всички наши международни договори и да се отървем от всякакви зависимости!
    "Давали били"? Дават ти, каквото на онези там им е изгодно, не на тебе! Подобно на схемата с армията и оръжията!"Унищожете и нарежете всичките си самолети и ракети, радари и т.н.., пък ние ще ви въоръжим с подходящо и по-добро оръжие..."
    И после, "..ама дайте ни милиарди..., а самолети само на хартия..." ! Ама будалите по света и в джунглата са първите, които стават месо за другите!

    Коментиран от #19

  • 18 Госあ

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Опонент":

    Това е вързано с плана за възстановяване. Няколко батерии, за ТЕЦовете и маришкия басейн. Куул, а ? А историята с касетите на уестингхаус е потресаваща. По скъпо, по рисковано и повече отработено гориво, което трябва да стои в България.
  • 19 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Наивните":

    Тая работа няма да се смени с гласуване, защото ни се спускат едни и същи, а с революция.
  • 20 уaйтнoйз

    6 0 Отговор
    закривай и гаси ламбите
  • 21 Иван4о

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Доколенков":

    Никоя
  • 22 Дългия

    2 2 Отговор
    Тия Марици трябваше да бъдат затворени по план през 2000 - та година . Издържат се от субсидии и много далавераджии забогатяха и не ги е грижа за нищо! С тия пари които се харчат там ще си купиш тока и ще ти останат! А за стотиците хиляди декари унищожена земя няма да говорим!
  • 23 ежко

    3 0 Отговор
    Пенкова в момента ви убеждава как водата може вече да не мокри.Филтри, процеси....ала -бала.Невежество в действие.
  • 24 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тракиец":

    В момента на вътрешния пазар се използва около 40% от произведената ел.енергия,а другата се изнася.Тецовета са частни,така че къде отиват печалбите?????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове