Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 18:10 1 447 7

Ройтерс: Италия иска от "Лукойл" да подкрепя рафинерията си в Сицилия докато се намери купувач

  • италия-
  • лукойл-
  • литаско-
  • нефтохим-
  • петрол-
  • нефт

Ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол по море влиза в сила на 5 декември и италианското правителство се ангажира със спасяването на петролната рафинерия ИСАБ

Ройтерс: Италия иска от "Лукойл" да подкрепя рафинерията си в Сицилия докато се намери купувач - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италия настоятелно призовава руския концерн "Лукойл" да продължи да подкрепя дейността на своята петролна рафинерия на италианския остров Сицилия, докато правителството уговори нейната продажба, съобщиха днес за Ройтерс два източника, запознати с темата, на фона на предстоящите санкции на Европейския съюз, които застрашават съществуването на производственото съоръжение.

Ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол по море влиза в сила на 5 декември и италианското правителство се ангажира със спасяването на петролната рафинерия ИСАБ (ISAB), която осигурява една пета от произведените в Италия петролни продукти и дава работа на около 1000 души. Други 2500 души са ангажирани с дейности, свързани с работата на петролното съоръжение, отбелязва Асошиейтед прес .

Налага се рафинерията да разчита на преработката единствено на руски петрол, осигурен от "Лукойл", след като банките кредитори прекратиха финансирането и преустановиха издаването на банкови гаранции, необходими за покупката на черно злато от други доставчици.

На фона на проточилите се преговори за продажбата на ИСАБ на купувач, който не е от Русия, правителството в Рим "натиска" базираната в Швейцария компания "Литаско", която е собственик на петролната рафинерия, да продължи да осигурява петрол за преработка, както и финансиране и след крайния срок през декември, са съобщили за Ройтерс запознатите с темата източници.

На този фон БТА припомня, че на 3 юни тази година Европейският съюз одобри окончателно правото на България временно да не участва в частичното петролно ембарго срещу Русия. ЕС посочи, че България получава временна отсрочка, което ѝ дава право да не е част от страните, които забраняват вноса на руски суров петрол по море.

Министерството на финансите внесе уточнения в края на октомври относно интерпретациите, че Европейската комисия е опровергала действията на служебното правителство по отношение на отмяна на забраната за износ от страна на "Лукойл Нефтохим" на петролни продукти, произведени в България на базата на внесен суров петрол от Русия.

Преди това говорител на Европейската комисия съобщи, на България е дадена дерогация до края на 2024 г. да внася суров петрол от Русия, предвид географското ѝ положение, но има забрана да го реекспортира за други страни. България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка, пише в позицията на финансовото ни министерство.

"Само нефтопродуктите, които са произведени в Русия или се изнасят от Русия попадат в хипотезата на ограничението по чл. 3м, параграф Едно от Регламента. Например, рафинирани нефтопродукти, произведени в трета държава на базата на руски суров нефт и изнесени за друга държава или трета държава не биха могли да попаднат под санкциите, тъй като те са произведени извън Русия", пише в позиция на Министерството на финансите.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    47 3 Отговор
    Стокхолмският арбитажен съд е отсъдил Финландия да плати 300 милиона евро в полза на Газпром и ,че Газпром е в правото си да променя плащанията на Газа в рубли .

    Z
  • 2 Брюкселската зелка

    31 1 Отговор
    В Брюксел нискоинелигентните натвориха куп глупости, които ще им изядат главата!
  • 3 Ганеш

    25 1 Отговор
    Този ЕС е анти национален за вс държави в него
  • 4 ЗАВЕТА

    23 2 Отговор
    Има едно нещо наречено ЕК с 10 души което командва цяло ЕС. 10 соросоида управляват 28 държави.
  • 5 Някой

    16 1 Отговор
    Искаме да ви ударим с бухалка. Ама помогнете ни да заякнем и да си намерим бухалка, и чак тогава ще ви ударим...
  • 6 Котка ученият

    18 0 Отговор
    Всяко политическо искане предполага реципрочност. Москва ще помисли и ще издаде фактура.
  • 7 уaйтнoйз

    3 0 Отговор
    настоятелно иска... боже мой какъв език. сложете оарите на масата и кой откаде е. нема драма
Новини по държави: