Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 22:16 886 8

Ирански съдилища са повдигнали обвинения срещу над хиляда души в Техеран заради участие в протестите

  • махса амини-
  • иран-
  • аятолах али хаменей

Антиправителствените демонстрации започнаха през септември след смъртта в затвора на кюрдката Махса Амини, задържана от нравствената полиция заради предполагаемо нарушение на строгите правила за обличане на жените

Ирански съдилища са повдигнали обвинения срещу над хиляда души в Техеран заради участие в протестите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдилищата в Иран ще действат твърдо срещу всеки, който предизвиква размирици или извършва престъпления по време на антиправителствените протести, обяви днес говорител на иранската съдебна власт, цитиран от Ройтерс.

Досега само в провинция Техеран са били предявени обвинения срещу повече от хиляда човека във връзка с "безредиците", както ги наричат властите. "Сега обществото и даже протестиращите, които не подкрепят размириците, настояват пред съдебната система и органите по сигурността да се справят по твърд, възпиращ и законов начин с малцината, които създават безредици", каза говорителят Масуд Сетайеши.

Антиправителствените демонстрации започнаха през септември след смъртта в затвора на кюрдката Махса Амини, задържана от нравствената полиция заради предполагаемо нарушение на строгите правила за обличане на жените в Ислямската република. Днес студентите от техеранския Университет за наука и култура насочиха гнева си към елитната Революционна гвардия и управляващите духовници. "Тази година революционните гвардейци ще дадат жертви. Долу целия режим", са скандирали студентите според акаунт с 330 хиляди последователи в "Туитър", посветен на протестите.

По данни на активистката новинарска агенция ХРАНА до вчера в хода на протестите са загинали 321 демонстранти, вкл. 50 непълнолетни. Убити са били и 38 души от силите за сигурност. Според държавните медии миналия месец са били убити 46 служители от сигурността, сред които полицаи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иран

    4 6 Отговор
    Русия, Китай, Северна Корея, Сирия...
    Най-прекрасните и свободни места на света

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    7 0 Отговор
    В България не само дела срещу тия домъкнали Промяната, а направо запор на имуществото, докато възстановят откраднатите 9 млрд лв.
  • 3 Анонимен

    9 1 Отговор
    Няколко човека решиха да спретнат Майдан с подкрепата на краварите но нещо не се получи в Иран
  • 4 Ербил

    0 7 Отговор
    Имаше един книжен генерал в Иран все срещу САЩ говореше и наскоро се изпари останали само джапанките му и едно синджирче,Пентагона го думна с дрон

    Коментиран от #6

  • 5 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иран":

    За да говориш за свободни места първо трябва да дадеш дефиниция за свобода! Ако искаш да бъдеш свободен никой не те ограничава независимо дали живееш в Русия Турция Египет Бразилия. Никой реално не може да ти кажа как свободно да живееш освен от самия себе си.Дори и в най мрачните държави по света може да си живееш като отшелник по своите правила и никой да не те закача! Неслучайно казах Бразилия където има все още племена които живеят по свои собствени правила нямащи нищо общо с официална Бразилия
  • 6 Анонимен

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ербил":

    Това което направиха краварите реално е терористичен акт в контекста на международните отношения където убиха иранския генерал в Ирак който беше на официално посещение!
  • 7 Анонимен 1

    4 0 Отговор
    А това е люлката на цивилизацията, съвременната, доказателство, че 2,3 хиляди години са нищо за времето.
  • 8 затвор

    2 0 Отговор
    До дупка