Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 15:20 949 7

Гърция започва проучванията за природен газ

  • газ-
  • гърция

Ако сеизмичните изследвания покажат наличието на запаси, проучвателните сондажи могат да започнат през 2025 година

Гърция започва проучванията за природен газ - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият министър на енергетиката и околната среда Костас Скрекас съобщи, че американският енергиен гигант „Ексън мобил“ (ExxonMobil) е започнал проучвания за природен газ край бреговете на Югозападна Гърция, стартирайки отложен проект в момент, когато Европа търси алтернативни енергийни източници заради войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Корабът на „Ексън мобил“ вече работи в района, заяви днес министърът пред държавната телевизия ЕРТ (ERT).

Този ход идва на фона на засиленото напрежение със съседна Турция и е проект, който е силно критикуван от екологични групи, отбелязва АП.

"Корабът започна (работа). В момента той полага кабелите", които са необходими за звуковите вълни, използвани при проучването, каза Скрекас и посочи, че „запасите, които се предполага, че съществуват югозападно от Крит и Пелопонес, може би са последната надежда на минната индустрия“.

Ако сеизмичните изследвания покажат наличието на запаси, проучвателните сондажи могат да започнат през 2025 г., каза министърът.

Групи за защита на околната среда твърдят, че дълбоководното търсене на ресурси ще има "непоносими" последици за уязвимите популации на китове и делфини. Критиците подчертават и потенциалния риск от разливи и твърдят, че проектът би увеличил използването на изкопаеми горива в Гърция на фона на кризата с изменението на климата на планетата, отбелязва АП.

Блокът, запазен за проучването, попада в район на Средиземно море, който е жизненоважно местообитание на застрашените от изчезване кашалоти, както и за други китоподобни, които вече са застрашени от риболов, сблъсъци с кораби и замърсяване с пластмаса. Бозайниците са особено чувствителни към подводния шум, предизвикан от сеизмичните проучвания, при които звуковите вълни се отразяват от морското дъно, за да се открият потенциални находища. Доказано е, че сонарите, използвани от военни кораби, имат смъртоносно въздействие върху китовете, а според експертите сеизмичните проучвания могат да причинят същото, посочва агенцията.

В същото време проучванията се извършват в момент на засилено напрежение с Турция, с която Гърция има спорове за сондажните права в Източното Средиземноморие. Преди две години турските проучвания източно от остров Крит предизвикаха струпване на военна сила в района, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дгхкл

    2 3 Отговор
    Ние от проучвания нямаме нужда. Имаме си за сто години напред. Няма политическа воля , да се извади.
  • 2 симонада

    5 3 Отговор
    Разликата е - турците не плащат на чужди фирми,а правят всички тези проучвания сами, плюс търсенето със сондажните кораби,под добива.... В Гърция и да намерят нещо, гърците ще получат толкова, колкото ние сега получаваме за златото добито в България .

    Коментиран от #3

  • 3 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "симонада":

    Турците досега са платили огромни суми за закупуването на сондажните кораби-досега печалба нула, отделно толкова години разходи за проучвания. А сега познай кой досега е спечелил, за бъдещето никой не знае.

    Коментиран от #4

  • 4 Знае се

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Ти не си спечелил. Турците откриха залежи в Черно море и от догодина започват да ги експлоатират ама ти от къде да знаеш..
  • 5 Гърция не почва нищо

    1 4 Отговор
    Ексън Мобайл започва проучване за това какво може да извлачи от Гърция. Забележете, че започва проучване на югозапад, т.е. далече от турската зона. Не смеят да крадат от Турция. От гърците може, те са безопасни игли

    Коментиран от #6

  • 6 Ексън Мобайл

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гърция не почва нищо":

    Точно доло от Крит,там където си въобразяваше че ще прави проучвания ердогън със турско либийското споразумение 😂😂😂 Ама май не ви казват всичко там в туркия само пропагантните новини слушате
  • 7 Така де...

    0 0 Отговор
    ЗаКрит се знае още от преди две години:.

    "НОВИНИТЕ НА NOVA"
    "Откриха огромни газови залежи край Крит
    10 януари 2020 18:10 Обновена в 18:10 "
Новини по държави: