Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 13:39 2 720 32

Те харчат повече от САЩ: защо гърците дават толкова много пари за отбрана

  • гърция-
  • отбрана-
  • армия-
  • реджеп ердоган

САЩ все повече залагат на Гърция - например при разширяването на пристанището в Александруполис, недалеч от границата с Турция, а това много ядосва Ердоган

Те харчат повече от САЩ: защо гърците дават толкова много пари за отбрана - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция е членката на НАТО, която отделя най-много пари за отбрана - 3,6% от своя БВП. Подобно на Полша, която също харчи много за въоръжаване, и Гърция граничи с враждебен или поне заплашителен съсед, отбелязва ФАЦ.

"Може да дойдем някоя нощ" - с тези думи на турския президент Реджеп Ердоган, отправени към Гърция, германската агенция ДПА онагледява масивните напрежения между двете балкански съседки, при които става въпрос и за разполагането на гръцки оръжия и войски на гръцките острови в Средиземно море. В този контекст Турция поставя под въпрос суверенитета на Гърция върху многобройни острови в Егейско море и настоява за тяхното демилитаризиране. Напрежението между двете съседки нараства, а Гърция усилено се въоръжава.

Гърция: първа в НАТО

Факт е, че Гърция наистина дава много пари за отбрана. Нито една държава от НАТО не изпълнява толкова последователно и настойчиво изискването на Алианса за отбрана да се отделят поне 2% от БВП. По данни на НАТО, през миналата година Атина е отделила за въоръжаване цели 3,6 на сто от своя БВП - повече дори от САЩ. Балканският експерт на германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) Михаел Мартенс пише, че Гърция просто няма друг избор.

"Също като Полша, която с 2,34% заема третото място в НАТО, Гърция граничи с враждебен или поне заплашителен съсед", отбелязва авторът. Турция е за Гърция това, което е и престъпната държава Беларус за Полша, уточнява Мартенс.

Мартенс смята, че острото влошаване на двустранните отношения през последните месеци е предизвикано най-вече от Турция. Във военно отношение Турция реално може да представлява заплаха за Гърция, а нападателният тон вече не е патент само на Ердоган. Особено преди изборите за парламент и президент догодина и други лидери и партии трупат рейтинг с милитаристична реторика към Гърция. Анкара твърди, че Атина нарушава договорите от Лозана и Париж, според които островите трябва да бъдат демилитаризирани. Но след турското нападение срещу Кипър Гърция разположи свои военни части на редица острови с аргумента, че това е акт на самозащита.

Анализаторът на ФАЦ цитира военни експерти, според които Турция действително би могла да атакува гръцките острови, докато гръцко нападение срещу Турция е по-скоро в областта на фантазиите. "Заплахите на Ердоган вероятно са маневра за отклоняване на вниманието от тежкото икономическо положение в собствената му страна", коментира Мартенс.

Подобно мнение четем и в коментар на германския "Нойе Оснабрюкер Цайтунг": "Милитаристичната реторика на Ердоган и заплахата, че някоя нощ могат да бъдат нападнати гръцките острови, трябва да ни накарат да наострим уши. Да, в крайна сметка всичко това може да се окаже предизборна пропаганда. Но знае ли човек дали думите няма да се превърнат в дела до изборите през юни догодина? А това няма да бъде добре нито за хората там, нито за турското населениие, нито за ЕС и НАТО."

Сътрудничеството между САЩ и Гърция - все по-тясно

В своя анализ във ФАЦ Михаел Мартенс припомня, че гръцкият премиер Мицотакис многократно е подчертавал готовността на страната си да се отбранява, но винаги е обвързвал това уверение с покани за диалог, отправени към Анкара. Мартенс припомня, че гръцкият премиер и министърът на отбраната подчертават намерението на Гърция в случай на турско нападение да потърси помощ от партньорите в НАТО и в ЕС.

"И наистина, отбранителното сътрудничество между Вашингтон и Атина е по-тясно, отколкото когато и да било преди. В региона САЩ все повече залагат на Гърция - например при разширяването на пристанището в Александруполис, недалеч от границата с Турция. А това много ядосва Ердоган - и той дори не го крие. Но със своите заплашителни жестове той предизвиква единствено разширяване на американско-гръцкото сътрудничество. За Атина това създава известно чувство за сигурност спрямо един съсед, за когото се мисли като за непредвидим. И гръцките разходи за отбрана сигурно ще си останат високи, докато Анкара продължава да заплашва съседката си. Тоест - навярно още дълго време", пише в края на анализа си Михаел Мартенс във ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турция беше грешка

    28 12 Отговор
    Приеха я в НАТО по стратегически причини по време на Студената война. Трябваше да има ракети на Южният фланг на СССР.

    Коментиран от #29

  • 2 Бай Яни

    30 2 Отговор
    Гърция няма никакъв интерес да поддържа толкова голяма армия и да плаща толкова пари за въоръжението си Все пак Гърция е една малка страна с 11 милиона души, но има повече танкове от Германия и Франция взети заедно и повече фрегати от Нидерландия, защото е заплашена от съседна Турция. Много дебати се водят в Гръцкият парламент и няколко партии са против тази тактика на въоръжение като претендират че ако нямаха тези разходи заплатите и пенсиите на хората щяха да са двойни повече.
  • 3 ПИШМАН НАТО ВИ ПАЗИ

    21 13 Отговор
    ЩОМ и старите НАТОвски държави са пред война КАКВО НАТО, СТИГА ЛЪЖИ, че нещо пазело. ДРЪН ДРЪН. дайте си и последните стари руски оръжия на Украйна и чакайте НАТО да ви пази. От какво - от турския аскер...
  • 4 случаен

    16 17 Отговор
    ся кат влезем в зоната ще им платим военните разходи,щот така е разписано,всички поемат загубите на губещите,а ние щот сме богати ще оправяме сметките на фалиралите гърци,след тех се нареждат италия испания и велика франция
  • 5 ГЛЕДАЙТЕ ХИТРИТЕ ГЪРЦИ

    21 0 Отговор
    и си правете сметката дали разчитат на НАТО...
  • 6 ГОЛЯМ СМЯХ

    19 21 Отговор
    сега ще се задейства член 5 и ще видите вие на коя страна на нато ще се биете

    мисля че ще ги оставят сами да се оправят, но турция е по силната и ще бия тия мръъъсни византийци

    и да ни връщат бяло море, което си е българско! не за друго а да го бетонираме и него

    Коментиран от #22

  • 7 ХАЙДЕ БЕ ПАСИ

    14 1 Отговор
    иди да разправяш на гърците за член 5 от довора за НАТО

    Коментиран от #9

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    нато ни пази , европа ни храни
  • 9 ГОЛЯМ СМЯХ

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "ХАЙДЕ БЕ ПАСИ":

    тоя член 5 не се задйства и от падащи ракети в полша, нали го виждаш члена колко е член

    Коментиран от #28

  • 10 ГЪРЦИЯ БЛАГОДАРНА НА ЕРДО

    12 2 Отговор
    за неговият стремеж да ни направи регионална сила номер еднo
  • 11 ЧЕСТИТО !!

    17 8 Отговор
    Каква отбрана бе, Турция 1930 година е била 13 милиона 3 пъти колко България ! Сега България от 9 милиона е 3 милиона и 2 милиона роми, а Турция в момента е 80 милиона!

    Коментиран от #14, #15

  • 12 1234

    4 3 Отговор
    Щото могат де се крадат колосални суми пари,единия дето участва в сделките вече е олигарх и си купи отбор в Англия ,купи и още няколко в други държави,в бг един дето е в оръжейния бизнес в Щатите писаха че си купил най скъпата къща в Бевърли Хилс
  • 13 Котка ученият

    6 9 Отговор
    Русия предупреди, че никой няма да бъде изоставен. Всички ще бъдат въвлечени в клането и унищожени. Свят, в който няма да има Русия, не е необходим.
  • 14 Колко население

    19 6 Отговор

    До коментар #11 от "ЧЕСТИТО !!":

    Имаше Израел когато удържа нападението на Арабите и ги попиля за една седмица.Голямо надмощие на Амер.оръжие над руската скрап и волята на израелците .Там и жените служат в армията и то 3год.
  • 15 Българин

    10 13 Отговор

    До коментар #11 от "ЧЕСТИТО !!":

    Знаеш ли колко голяма бе България ,когато пердаши Турция.Независимо от населението имаше 9 та армия в света по силна от Американската тогава

    Коментиран от #32

  • 16 Не е верно

    2 2 Отговор
    Как така купуват бре..тия са в еврозоната пък Румен Гечев каза че еврозоната е на умирачка

    Коментиран от #23, #25

  • 17 Мамул

    13 0 Отговор
    Защото след завоя на Турция към Азия, Гърция става ракетна площадка срещу Русия!
  • 18 Твърде много за отбрана

    15 17 Отговор
    Твърде малко за срещу Турция. Просто идва време и това гръцко поколение да изживее турско унижение.
  • 19 Гърците не ги дават тези пари

    15 13 Отговор
    Вземат им ги. Гърция отдавна не е суверенна държава и играе по свирката на кредиторите.
  • 20 Българските турци

    15 13 Отговор
    "Но след турското нападение срещу Кипър Гърция разположи свои военни части на редица острови с аргумента, че това е акт на самозащита."

    Да се третира гарантьорското право за намеса на Турция като нападение е най малкото лицемерие и манипулиране на реални събития !!!...Същото право имаха и Гърция и Англия... но те предпочетоха да пасуват и да наблюдават геноцида който бяха започнали Гривас и Макариус с ЕОКА 2 над кипърските турци !!!...
  • 21 Българските турци

    17 13 Отговор
    Вижте как се развиха нещата при последната ескалация между Гърция и Турция през 1974 !
    Гърция,Англия и Турция бяха трите държави гарантьори при обявяването на независимия Кипър(1 октомври 1960 г)...Англия като бивш владеещ острова...Гърция като гарантьор на кипърските гърци и Турция на кипърските турци !...През 1974 хунтата в Гърция беше напуснала НАТО и подстрекаваше кипърските гърци в сремеж да анексира острова...ЕОКА 2 и Макариос започнаха узурпация над кипърските турци и пропагандираха "ЕНОСИС"(присъединяване към Гърция). Турската армия беше в НАТО но беше в състояние като днешна България почти демилитаризирана и членуваше не с бойната си техника и технология а с живата си пехотна сила за охрана на американските бази и за "пушечно месо" при евентуално стълкновение със СССР !...
    Никой не очакваше намеса на турското гарантьорство защото бяха сигурни че турската армия с техниката която притежава е невъзможно да осъществи остави десант...дори и най скромно дебаркиране в Кипър!...Изненаданите североатлантици и другите гарантьори едва на десетия ден след десанта с който прословутата "Айше отиде на отпуск в Кипър" като видяха че турците завземат целия остров се намесиха за да спрат операцията и да сглобят набързо маса за преговори които до ден днешен продължават!...
  • 22 бетоновозъ

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    ни поне имаме специалисти по бетониране в Свети Влас
  • 23 Е как

    10 9 Отговор

    До коментар #16 от "Не е верно":

    Еми със заеми бре. На Гърция външния дълг й е 180% от БВП! Всички държави в Еврозоната са с подобни дългове.. Над 100% от БВП. Затова сега търсят мюрета като нас да вкарат у Еврозоната, да сме едно семейство, че дълговете се поемат от цялото семейство.

    Коментиран от #27

  • 24 Българските турци

    13 10 Отговор
    ( "Може да дойдем някоя нощ" - с тези думи на турския президент Реджеп Ердоган, отправени към Гърция, германската агенция ДПА онагледява масивните напрежения между двете балкански съседки" )

    "Недей да ме зовеш така от сърце...
    Една нощ ненадейно може би ще дойда"...

    Tова са думи от лирична любовна песен в класически турски стил нихавент! През 1974 година гръцкото радио Никозия всеки ден въртеше сингъл с друга лирична любовна турска песен в същия стил ...думите на която бяха като зов :

    "Чаках, но ти не дойде,
    Никога ли не си ме обичал?"

    В отговор радио "Байрак" започа да върти тази песен до 20 юли когато "Айше излезе в отпуск"!
    Именно затова Ердоган обича да повтаря тази фраза !...А че Гърците не са много по хумора... и че си падат повече по трагедиите го знае целият свят !!!...
  • 25 Читател

    6 11 Отговор

    До коментар #16 от "Не е верно":

    Обърни внимание колко нарасна външният им дълг. Преди години, когато бяха пред фалит, Германия пое голяма част от дълга им. Реално - германските банки(които са основен кредитор) опростиха едни десетки милиарди. Но с условеието - германското правителство да покрие този огромен разход. И така -реално германските данъкоплатци поеха този разход. Гърция живна за кратко. Но към днешна дата външният ѝ дълг е много по-голям от преди, когато беше пред фалит. Въпросът е: Кой ще поеме масрафа сега?

    Коментиран от #26

  • 26 100 лъжи една истина не правят

    18 2 Отговор

    До коментар #25 от "Читател":

    От къде намирате тази информация само не знам. Немците никога не са опростили дълг към тях,напротив даже си изкараха печалби от Гръцкият дълг. Единственият дълг които беше опростен беше от Гърция за Германия за държавният бюджет на Гърция които опустошиха немците във втората световна взимайки заеми за офанзивата в Съветският Съюз.
  • 27 НА ВСЕКИ Е ИЗВЕСТНО

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Е как":

    Че пари се дават на тези които имат възможност да ги върнат
    Които елементарно разбира от икономика знае че в световен мащаб развитието се крепи и поддържа на дългове и заеми. За Гърция не мислете, тя е страната на Боговете. От четирите находища на газ което почнаха да проучват,първотов Йоанина е с обем над трилион евро с днешни цени

    Коментиран от #31

  • 28 Фелдшер

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Член 5 страда от еректилна дисфункция.
  • 29 БЕЗ ТУРЦИЯ

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "Турция беше грешка":

    Нато е кръгла нула.Най много военни мисии за Нато е вършила тя.Нека излезне от организацията и Гърция да върши нейната работа да видим какво ще стане.Западната медия пише глупости.Точно Гърция провокира Турция като милитализира островите които по закон даже не са нейни.

    Коментиран от #30

  • 30 САМО С ПРОПАГАНДА НЕ СТАВА

    12 7 Отговор

    До коментар #29 от "БЕЗ ТУРЦИЯ":

    Турският войник е гола вода,за това плащат на сирийци и талибани главнокомандващите да се сражават
    Според кой закон не са Гръцки островите? Защото и в картата на Обединените Нации за Гръцки ги пишат
  • 31 Всъщност дават се пари

    7 5 Отговор

    До коментар #27 от "НА ВСЕКИ Е ИЗВЕСТНО":

    И когато искаш да купиш някого. А гърците отдавна са купени. То и златото което добиват канадците се води българско....същото е и с гръцките газови находища.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: