Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 18:45 987 11

Ройтерс: ЕК очертава механизма за корекция на цените на газа

  • газ-
  • газпром-
  • европейска комисия-
  • урсула фон дер лaйен

Така не застрашавате сигурността на доставките, като поставяте фиксирана цена под пазарната, тъй като сме в глобална конкуренция за втечнен природен газ, е казал още служителят

Ройтерс: ЕК очертава механизма за корекция на цените на газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия ще предложи утре газов "коригиращ механизъм" на 27-те членки на Европейския съюз, инструмент, предназначен да облекчи скоковете на цените, който обаче не представлява фиксиран таван, за какъвто призоваха много от страните. Това са посочили запознати с въпроса източници през Ройтерс.

Съюзът се опитва да въведе ценови таван на газа. Много от страните членки призовават за подобна пазарна намеса, макар и предлаганите подходи за това да са различни.

Според Германия, Нидерландия и Еврокомисията обаче ценовото ограничение би застрашило доставките, и би намалило стимулите за намаляване на потреблението на газ.

По думите на високопоставен служител на ЕС, Комисията е предупредила страните, че "всеобхватна твърда" ценова граница на хъба Ти Ти Еф (TTF), основният фючърсен пазар на природен газ в Европа, използван като референтна цена, почти няма да успее да понижи цените на синьото гориво като цяло, като същевременно създаде правни рискове, както и рискове за доставките. Вместо това се очаква утре, на среща при закрити врата с пратениците на страните членки, Комисията да очертае рамките на "механизъм за пазарна корекция", който би действал като "ценови коридор" на Ти Ти Еф.

Така "не застрашавате сигурността на доставките, като поставяте фиксирана цена под пазарната, тъй като сме в глобална конкуренция за втечнен природен газ", е казал още европейският служител, след което е добавил, че чрез новия механизъм би се създал ценови коридор, чрез който да се намали рязкото изменение на цените.

Според друг дипломат от ЕС предложението на Комисията представлява ценова сделка между доставчици и техните клиенти, която ще обхваща газа на Ти Ти Еф и по-евтиния ВПГ до края на техните договори, което би било застраховка срещу ценови колебания.

Това не е таван, който явно да намалява цената, а просто я разпределя във времето, е обяснил той.

На срещана си на 24 ноември енергийните министри на ЕС ще обсъдят нови политики за смекчаване на енергийната криза, включително ускоряване на разрешителните за възобновяеми енергийни източници, стартиране на съвместни покупки на газ сред страните от общността и разработване на нов ценови еталон.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    15 2 Отговор
    Цирк. Нищо няма да стане. Това е за следващите писачи. Ще си говорим после
  • 2 пешо

    17 1 Отговор
    акушерката що е на свобода
  • 3 Затуй

    10 1 Отговор
    Парното от декември ще поскъпне!
  • 4 Хихихи..

    13 1 Отговор
    Истинската цена на всеки продукт и субпродукт е Пазарната,кви са тия комунделски фатки бе,господа? Че вий предавате самата Светая Светих на капитализма,тоест всемогъщата самоопределяща се Пазарна Икономика,това е нещо като "богохулство"! Срам нямате,ей..

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Дойде

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Развития социализъм дойде
  • 6 Въпроси и не само

    11 1 Отговор
    КОГА умниците ще признаят, че решението на ЕС да купуват газ на БОРСАТА е ГРЕШКА ! ?

    Само държави, които имат ДЪЛГОСРОЧНИ договори с Газпром купуват газ на нормални цени !

    Нямат ли морал, чувство за отговорност ?

    Защо грешните решения на ЕК сега плащаме ние ?

    Трябва да се разкарат всичките, които са ни забъркали тази каша !
  • 7 уайтнойз

    1 0 Отговор
    от утре кашкавал витоша по 4.60, а балкан по 3.60

    и да не криете феникса със златно пръстенче... че ше чакам до опашката на коня у бутиковия магазин на булгартабак. аве поне цигари беха един път
  • 8 регулирани цени ха ха ха

    2 0 Отговор
    Тия не изповядваха ли свободния пазар , в кво се вкараха с глупостта си , централно регулиран пазар , а не харесвали оня соц дето му викат комунизъм , а и всичките кадри му обраха , примерно Сталинка , Ирина Бокова и разни тем подобни .
  • 9 Въпрос

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Вие Путлерофилите не славославяхте ли комунизъма и бай Тошо,защо ревете за пазарната цена и икономика ?
  • 10 урсула фон дер акушеркова

    2 0 Отговор
    Бай Тошо го правеше по-добре от тия социализъма , па и не беше такава мизерия.
  • 11 уайтнойз

    1 0 Отговор
    ше ревете за бай тошо мишки седерастични.... един вир не сте сътворили с етническото крило на БКП и предсдателя за 30+ годин
Новини по държави: