Last news in Fakti

15 Ноември, 2022 04:15 4 210 31

15 ноември 1988 г. Полита "Буран" (ВИДЕО)

  • буран-
  • совалка-
  • ссср

Първата и единствена съветска совалка

15 ноември 1988 г. Полита "Буран" (ВИДЕО) - 1

На 15 ноември 1988 г. в СССР се осъществява единственият полет на безпилотната космическата совалка "Буран".

Корабът е изведен в орбита с помощта на ракета-носител "Енергия". Живото-поддържаща система не е поставена, нито е инсталиран софтуер, с който да функционират компютрите.

"Буран" обикаля Земята два пъти за 206 минутен полет. При връщането си изпълнява автоматично кацане на площадката до космодрума "Байконур", където въпреки скоростта на странично духащия вятър от 17 м/сек. каца само на 3 метра встрани и 10 м по-напред от обозначеното за кацане място.

След разпадането на СССР проектът „Буран“ първоначално е замразен, а към 1993 г. е прекратен. По план е трябвало да бъдат построени 5 орбитални кораба, от които са построени само два, а третият е недостроен. Първият кораб е единственият летял в Космоса. На 12 май 2002 г. е унищожен, в резултат на разрушаване на покрива на зданието, в което е съхраняван, като при това загиват осем работници.

Вторият кораб се намира в Казахстан на космодрума "Байконур" и се явява собственост на тази република. В началото на 1993 г. готовността му за полет е 95-97%. Третият кораб е недостроен. Степента му на готовност се е оценявала различно - от 30 до 50%. Продаден е на авиационен музей в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Депресиран комуноид

    36 9 Отговор
    Спомени за едно безвъзвратно величие, ех а бяхме млади и ловяхме комсомолки по бригадите. А сега чакаме глупости по тия клавиатури и пием хапчета за простата
  • 2 ФЕН

    17 15 Отговор
    те затова се наричат Космическа армия -без аналогова ! В буквален смисъл.....със сигурност половината инженери са избягали на запад да творят и развиват индустрията!

    Коментиран от #3, #19

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "ФЕН":

    БИЗНЕС е това ник ФЕН ПРИЯТЕН ДЕН

    Коментиран от #17

  • 4 Буран

    26 18 Отговор
    Имаше и военно значение. Задачата му беше да може от орбита да мине над всяка точка на планетата и да хвърли примерно атомна бомба или извърши някакво нападение. Участваха много предприятия в създаването на този проект. Заводът, който произвеждаше покритието на кораба се продаваше. Успях да убедя собственика да не го продава, а да се намерят други клиенти на тази специални материали, които издържат на такава огромна температура, при съвсем малко температурно разширение. Основата на хипврзвука също много зависи от повърхността на ракетите. С много опити се достигна и управление на полета през цялото време, въпреки огромните температури и летене на оборудването в плазма.
    Жалко, че предателите Горбачов и останалите либерасти просто хвърлиха на боклука този връх на инженерната разработка от онова време. Но все пак наработените технологии се използват и днеска...

    Коментиран от #11, #16

  • 5 Хамсал

    32 6 Отговор
    "нито е инсталиран софтуер, с който да функционират компютрите". И как е кацнал сам, като е нямал кУмпютри, софтуери, мофтуери и компоти?

    Коментиран от #21

  • 6 ФакЪт

    22 27 Отговор
    Нямам думи…..както винаги, всичко до което се докосне гения на Серьожа, завършва в руини. Тази нация и нейната идеология вървят ръка за ръка по пътя към разрухата. Така завърши и нашия мега проект на връх Бузлуджа, строен с гения и идеологията натрсена ни от Серьожката!! Вечна им Памет!

    Коментиран от #12

  • 7 Готин

    12 29 Отговор
    Буран, само по името ще ги познаеш!!! Звучи като Борат…
  • 8 ФакЪт

    19 11 Отговор
    Тази на и я притежава 1/8 от сушата на земята, 30% от минералните ресурси на земята, притежава учени които могат да измислят Всичко….и когато дойде ред да се приведе в изпълнение дадено откритие, половината усилия отиват в свирката, с другата половина се построява Геленджик и се купуват яхти!!! Самогона е без пари!
  • 9 Вирус

    6 12 Отговор
    Афтора не си спал бе я обясни сега ползата от творението и какво казваш с него

    Коментиран от #10

  • 10 ФакЪт

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Вирус":

    Автора не казва нищо! Автора превежда на кратко какво казва на английски диктора. Ама трябва да се учат езици!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КосмонаФт

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "ФакЪт":

    Тя тази Летяща Чиния нали беше част от космическата ни програма.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Компютрите

    18 6 Отговор
    За управление на полета и кацането работеха и си изпълниха задачата много добре даже.
    Не беше включено другото, военното оборудване на борда. Буран имаше и военно предназначение. Предателите на СССР даже с огромна трудност се съгласиха и на този показен полет.
    Всъщност те заслужаваха народен съд и смъртни присъди. Кой предава така доброволно на врага страната си? Горбачов, Йелцин....

    Коментиран от #15

  • 15 викаш

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Компютрите":

    и набора рипаше,рипаше не кат сега 😄

    Коментиран от #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стар трек

    6 4 Отговор
    Проектът със совалките е най-голямата простотия на НАСА, след "кацането на луната".
    В сериала Стар Трек совалката е въведена само защото декорите с телепорта не са били готови навреме.

    Коментиран от #20

  • 19 Индийски БИВОЛАР

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ФЕН":

    ИЗГОРИ ЗА ДА СВЕТИШ -А ФЕН И ТО НА 7 та секунда НАЙС ААААААА
  • 20 ...

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Стар трек":

    С тая "простотия" е изнесен на 70% МКС включително и руски модули.
  • 21 Търновец

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хамсал":

    Перфектен полет, а при кацане имаше силен страничен вятър но бордовия компютър управляваше Буран както много опитен летец и стабилизира кацането, не знам Буран да е бил предназначен да носи атомни бомби, поначало такива кораби бяха предназначени да неутрализират чужди военни спътници о то чрез робот, по това време Русите имаха клас орбитални ракети с ядрени бомби които можеха променят траектория в космоса

    Коментиран от #22

  • 22 Ако пигледнеш фактите

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "Търновец":

    Няма запис на полета. Нито една камера при кацането. Нито една лента при КАЦАНЕТО. И... кацане от "грешната" страна. Седни сега и почети малко повече по темата.

    Коментиран от #23

  • 23 Търновец

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ако пигледнеш фактите":

    Перфектен полет, при кацането бордовия компютър стабилизира както опитен летец - имаше камера и запис но след това сигурно са ги скрили, Американския Шатъл при кацане се управлява от пилота, поначало числения метод за сходящи приблизителни решения на нелинейни физични проблеми е правен в Русия още по царско време - Метод на Крайните Елементи - а учението за Стабилност - Устойчивост на траектория е правено от Ляпунов, обаче Американците след ВСВ имаха силен долар и направиха полупроводници чипове и компютри и то не само за военно приложение

    Коментиран от #25

  • 24 На кого

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "викаш":

    Какво му е важно... Рипай, като това ти е толкова важно :)!
  • 25 Ако пoгледнеш фактите

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Търновец":

    Глупости на търкалета. Това което казваш, е това което Кремъл иска да знаеш. ФАКТИТЕ СА ФАКТИ, а не думи на някой си който дава храна на държавната преса. Ако погледнеш видеото дори ще видиш, че това което се показва е тренировъчен полет на Буран пуснат от самолет и зад него един Миг снима.
    ФАКТ1 - НЯМА лента от полета от совалката
    ФАКТ2 - НЯМА снимки от космоса от совалката
    ФАКТ3 - Докато делегацията гледа на дясно от където трябва да се появи совалката - то тя идва от лявата страна на трибуните.
    А ако не ти изнасят ФАКТИТЕ, то да видим колко имаш в главата си като логика:
    Казваш толкова добър бил Бурана, че сложили сумати пари и труд и ... ми повече не го ползвали...вЕрно ли? Я пак помисли.

    Коментиран от #27

  • 26 Само

    2 3 Отговор
    Само руски безаналогов скрап може да кацне безпилотно, без да му е инсталиран софтуер. Само русофилски безаналогов зомбимозък, може да повярва, че това се е случило.
  • 27 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ако пoгледнеш фактите":

    Преведи си видеото на Български да видиш - NASA хвалят Буран защото е много по-добър от Шатъл по редица инженерни показатели, жалко че Горбачов отказа програмата, Американецът казва Буран докосна пистата само 10 метра от целта

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 28 ....

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "Търновец":

    Американски ракети кацат обратно на мястото откъдето са излетели .... от платформа в морето. Американските совалки направиха СТОТИЦИ полети. Американците хвалели Буран след един "полет", който най-вероятно е фейк. :))))) Само зомбимозък може да измисли такива бълвочи.
  • 29 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Търновец":

    Аха... Явно няма никой на "втория етаж"
    Няма смисъл да убеждавам фанатик. Пак какво казал ЕДИН от НАСА, който се стреми да пази добри отношения. Нито ФАКТИТЕ разгкеждал, ното се замисляш. Важното за тебе е какво казал един човек държащ се дипломатически. Мога да ти покажа всички "кацания" на Буран, ма без да е ходил в космоса. Има ги на сайт . Ма като гледам въртиш една плоча за 10 метра дадена от Кремъл като данни.
  • 30 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Търновец":

    Аха... Явно няма никой на "втория етаж"
    Няма смисъл да убеждавам фанатик. Пак какво казал ЕДИН от НАСА, който се стреми да пази добри отношения. Нито ФАКТИТЕ разгкеждал, ното се замисляш. Важното за тебе е какво казал един човек държащ се дипломатически. Мога да ти покажа всички "кацания" на Буран, ма без да е ходил в космоса. Има ги на сайт . Ма като гледам въртиш една плоча за 10 метра дадена от Кремъл като данни.
  • 31 Ушанка

    0 0 Отговор
    Безперспективен аналог.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания