Last news in Fakti

16 Ноември, 2022 17:08 750 0

Още напрежение! Партиите на косовските сърби ще бойкотират изборите в Северно Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • кейфор

Президентът Вьоса Османи насрочи за 18 декември предсрочните избори за кметове на четирите северни общини на страната – Северна Митровица, Зубин поток, Лепосавич и Звечан

Още напрежение! Партиите на косовските сърби ще бойкотират изборите в Северно Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-голямата партия на сърбите в Косово Сръбска листа обяви, че няма да участва в извънредните избори за четири сръбски общини в Северно Косово, нито пък гражданите, които ги подкрепят, пише сайтът на сръбското радио „Контакт Плюс“.

„Имайки предвид решението да се организират извънредни местни избори в Северно Косово и Метохия, искаме да уведомим обществеността, че Сръбска листа няма да вземе участие на тези избори, както и гражданите, които поддържат нашата партия, а те са повече от 95% на тези територии“, съобщава Сръбска листа.

Президентът на Косово Вьоса Османи насрочи за 18 декември предсрочните избори за кметове на четирите северни общини на страната – Северна Митровица, Зубин поток, Лепосавич и Звечан, след консултации с политическите партии и Централната избирателна комисия на Косово.

На 5 ноември представителите на сърбите подадоха оставки от постовете си в общините в Северно Косово, съдебната система, полицията, както и от правителството и парламента на Косово след отстраняването от длъжност на директора на Северното регионално полицейско управление Ненад Джурич.

Гражданската инициатива „Сръбско оцеляване“ също няма да участва в местните избори, съобщи за сръбския вестник „Данас“ лидерът на инициативата Александър Арсениевич.

Той добави, че повечето граждани са против тези избори и смята, че инициативата трябва да бъде гласът на гражданите, вместо да върви срещу тях. Арсениевич подчертава пред "Данас", че не призовава гражданите към бойкот, но ги призовава сами да преценят дали искат да гласуват, защото според него гражданите са тези, които призовават партиите на бойкот.

Ненад Рашич, председателят на Прогресивната демократична партия, коментира, че при това положение няма условия за провеждане на избори, пише „Данас“.

„Няма условия за провеждане на избори в четирите общини със сръбско мнозинство в Северно Косово. Изборите могат да послужат единствено за засилване на напрежението, но и Прогресивната демократическа партия не може да участва насила. Най-доброто решение би било да се отложат изборите“ каза Рашич.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА