Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Януари, 2023 11:06 6 142 144

Как Кремъл сгреши: в Германия няма икономическа криза

  • руска икономика-
  • русия-
  • германия-
  • кремъл-
  • икономика-
  • европа-
  • война-
  • украйна-
  • рецесия-
  • газпром-
  • газ

Кремъл явно си мислеше, че тази зима Германия ще потъне в тежка рецесия

Как Кремъл сгреши: в Германия няма икономическа криза - 1
Снимка: Shutterstock

Ще изпадне ли германската икономика в тежка рецесия тази зима поради рязкото повишаване на цените на газа и електроенергията? В Германия- се опасяваха от това, а Кремъл пък разчиташе именно на такъв сценарий - защото в крайна сметка острите икономически проблеми и широкото народно недоволство биха могли да принудят германското правителство да намали подкрепата си за Украйна.

Онова, което през ноември и декември 2022 беше само предположение, през втората половина на януари вече е сигурно: Германия, най-голямата икономика в Европа, може да изпадне през 2023 година в най-лошия случай само в лека рецесия.

Още новини от Украйна

Песимизмът намалява

Настроенията на бизнеса се подобриха дори в германската химическа промишленост, която покрай флагмана си BASF се оказа в особено тежко положение поради прекомерната зависимост от руския природен газ като енергиен източник и суровина.

През декември очакванията на химическите компании за следващите шест месеца се подобриха значително. Научно-изследователският институт Ifo обяснява това директно със силното намаляване на цените на енергията през последните месеци, особено на газа.

Очакванията на експертните среди в Германия за следващата половин година също се подобриха с 40 пункта само за един месец. Индексът, изчисляван от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм въз основа на проучване сред икономисти и финансови анализатори, се повиши през януари за четвърти пореден месец и беше положителен за първи път от началото на войната в Украйна.

БВП на Германия през 2022: по-добър отпреди пандемията

"Рецесията все още не е започнала, а икономическите перспективи вече се подобриха значително", така икономистът Томас Гитцел коментира тези данни. Според него "германската икономика се справя по-добре, отколкото мнозина се опасяваха напоследък". Александър Крюгер, главен икономист в банката Hauck Aufhäuser Lampe, заяви, че "опасенията за рецесия са изчезнали" и отдаде това преди всичко на "отслабващия инфлационен шок и добре запълнените газови хранилища".

Всъщност рецесията в Германия така и не е започнала официално. На 13 януари Федералната статистическа служба, че според предварителната оценка БВП на Германия ще нарасне с 1,9 % през 2022 (средно за периода 2011-2021 г.: 1,0 %) и ще бъде с 0,7 % по-висок от този през 2019. По този начин германската икономика е надхвърлила равнището отпреди пандемията и последвалата криза по отношение на количеството произведени стоки и услуги.

Страната отбелязва тези добри резултати въпреки "последиците от войната в Украйна, като например екстремното покачване на цените на енергията", и въпреки редица други неблагоприятни фактори. Те включваха прекъсвания на доставките на суровини и компоненти поради смущения в световните вериги за доставки, нарастващи цени на храните, недостиг на квалифицирани кадри и продължителна андемия, припомня директорката на Федералната статистическа служба Рут Бранд.

Стагнация, но не и рецесия в края на 2022

В същото време службата обяви, че според предварителната оценка германската икономика е отбелязала нулев растеж през четвъртото тримесечие на миналата година в сравнение с предходното. С други думи, Германия навлезе в зимата на 2022/2023 в стагнация, но не и в рецесия.

Следователно от настоящото първо тримесечие зависи дали германската икономика ще изпадне в рецесия, или не. Редица експерти са на мнение, че рецесията е неизбежна през тази година, но продължават да подчертават, че тя ще бъде лека или "техническа". Терминът се използва, за да се опише ситуация, при която БВП формално, според статистиката, намалява, но този спад е толкова минимален, че не води до типичните симптоми на икономическа криза - значителен спад в производството, висока безработица и масови фалити на компании.

Лек спад, нулев растеж или лек растеж?

"В момента преобладава лека рецесионна тенденция, но от пролетта нещата ще се подобрят" - това е макроикономическата прогноза на Зигфрид Русвурм, председател на Германската федерална асоциация на промишлеността (BDI). Въпреки това организацията на големия бизнес в Германия все още предполага, че германският БВП ще спадне с 0,3% през 2023 година.

Подобна прогноза за лека рецесия дава и главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер - той очаква спад от 0,5%. В същото време на 18 януари Deutsche Bank преразгледа предишната си прогноза за германския БВП за 2023 и повиши очакванията си: от -1% банката премина на прогноза за нулев растеж. Berenberg Bank също очаква стагнация, но не и рецесия. От друга страна Институтът за световна икономика в Кил (IfW) е по-оптимистично настроен и прогнозира ръст на германската икономика от 0,3%.

Ето защо германските експертни среди вече не говорят за тежка икономическа криза в Германия. Единственият въпрос е дали през тази година ще има лек спад, нулев растеж, или лек растеж. И двата резултата биха били положителни за икономиката, която миналата година преживя пълен срив в отношенията си с дългогодишния си основен доставчик на енергия, който се оказа военен агресор.

Решаващият фактор: избягване на недостиг на газ

В контекста на санкциите, наложени от ЕС, Германия се отказа от използването на въглища и суров петрол от Русия и беше отрязана от доставките на "Газпром" в края на август. Въпреки това Берлин успя да запълни огромните си газохранилища на 100% за зимата и предотврати недостиг на природен газ, който можеше да принуди германското правителство да ограничи доставките за промишлени клиенти или дори временно да ги лиши от горивото. Подобно развитие на събитията, единодушно подчертават германските икономисти, неминуемо би довело до тежка рецесия в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    55 118 Отговор
    Ся ше ви обяснят путинските тролове каква гигантска криза има, чак ще се чудите къде живеете.

    Коментиран от #7, #23, #120

  • 2 Раданч Татлъту

    107 26 Отговор
    Германия цъфти благодарение на инДжинерите които си внесе мама Меркел!😁😁😁👳‍♂️👳‍♂️👳‍♂️🥳🤡👍

    Коментиран от #16, #29

  • 3 КОТарАК

    48 86 Отговор
    как да няма-мръзнат и умират от глад и студ!! Кремъл така каза

    Коментиран от #5, #21, #118

  • 4 МЕТО

    118 41 Отговор
    ВРЕМЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ КАК ЗАТЪВАТ И ГЕРМАНИЯ И ДЖЕНДЪРСКА ЕВРОПА

    Коментиран от #20, #31, #142

  • 5 Раданч Татлъту

    50 11 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Кога го казаа?🙉🤡🙉

    Коментиран от #8

  • 6 Как ви лъжат

    94 22 Отговор
    "Инфлацията в Германия е на рекордно ниво. Федералната статистическа служба съобщи, че годишният u ръст е изчислен на 10% през ноември. Това представлява леко забавяне спрямо октомври, когато отчетеният темп от 10,4% бе най-високият регистриран от 70 години насам."

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МИЛКО

    73 17 Отговор
    ПЛАТЕН КОЗЯШКИ ТРОЛИ ФАКТИ НЕ ТРИИТЕ ИСТИНАТА

    Коментиран от #36

  • 10 Хахахаха

    22 63 Отговор

    До коментар #6 от "Как ви лъжат":

    Мдааа и какво? А знаеш ли, че и заплатите скачат със същите проценти?

    Коментиран от #22

  • 11 Другарят

    64 12 Отговор
    Нали ние наложихме санкциите бре джендъри, ..забравихте ли?
  • 12 ханс

    78 12 Отговор
    Така е.Немеца може да не се къпе с години

    Коментиран от #138

  • 13 Боруна Лом

    34 9 Отговор
    ... ДА И СЕ КЪПЯТ ВСЕКИ ДЕН НАЛИ?

    Коментиран от #73

  • 14 Чорбара

    68 13 Отговор
    Да ,ама в къщи отопленшетж на 17 градуса.Спят с с кофража.Ха ха ха Коментар!

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ти си гледай в собствената паница

    19 37 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    Недий много да я мислиш Германия. Погледни по-скоро към чекмеджетата, защото тях може да ги контролирал ти, другите народи ги остави на тамошното население
  • 17 Механик

    81 9 Отговор
    Ми да се радват! Какво толкова.
    Само да питам, ония протести там, що не ги давате по телевизията?

    Коментиран от #135

  • 18 Едно време и ние

    20 7 Отговор

    До коментар #14 от "Чорбара":

    спяхме с кофража.
    Когато се очакваше тревога.
  • 19 Още не са усетили

    62 9 Отговор
    цената на демократичния американски газ.

    Коментиран от #34

  • 20 Джендър

    6 18 Отговор

    До коментар #4 от "МЕТО":

    Си ти Мето, и си затънал много
  • 21 Тра ла ла

    23 4 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Я кажи откъде вземаш тая информация
  • 22 Механик

    63 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахаха":

    Приятелю, за да скачат заплатите със същите проценти, трябва от някъде да се вземат пари. Те, парите не растат по дърветата, разбираш ли.
    Да, сега им повишават заплатите, че дори и помощи им дават и положението горе-долу бива. Но това е за сметка на натрупани преди инфлацията пари. Когато тия пари свършат, от къде ще се вземат нови, като производството, а да не е по-зле от преди, ама не се увеличило?
    Ще стане както и с нашите отстъпки за гориво. Няколко месеца и като свършат парите, всеки да се оправя сам.
    Това го разбират европейците и за това има бунтове, нищо, че тука за това не е прието да се говори.

    Коментиран от #92

  • 23 Икономист

    58 9 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Не бързай де - тя икономиката е инертна - преместването на заводи тепърва започна и то не става за дни.

    А затварянето само на един завод повлича след себе си страшно много - освен че работниците остават без работа в самия завод остават без работа и работниците в доставчиците на суровини за този завод, тия работници остават без заплати и регионалното потребление се свива от което пострадват още производители и още работници остават без работа. Това е спирала но всичко това не става за ден или месец.

    Запомни че западната икономика се крепи на евтини енергоносители - много е ефективна защото използват много машини които произвеждат много повече от един човек но тези машини искат енергия за да работят.

    Коментиран от #58, #65

  • 24 Да бе , да. ! 😜

    58 6 Отговор
    Русия ли иска тежка зима в Германия ? Затова ли вчера разреши на Казахстан да изнесе Руски петрол към Германия ? По Руския петролопровод Дружба ? Или " цивилизованите , демократични " партньорите" на Германия , които взривиха Северен поток ?
  • 25 СССРБарета

    58 7 Отговор
    Някоя платена дойче веле статия написана от добре платен граната за трябва да ми обясни че дизела който купувах миналата година по това време на 1.85лв. за литър а днес го купувам на 3 лв за литър ме водило до просперитет и благосостояние и по никакъв начин не съм усетил ефектът на пропадналата западна политика срещу Русия!

    Коментиран от #39, #40, #139, #143

  • 26 Наркомандо

    54 4 Отговор
    не само икономическа криза няма в Германия. Няма и BASF, няма и полети, на път е да няма VW и BMW. Но на кой му трябват такива неща, щом има атлантизъм??

    Коментиран от #33, #89

  • 27 Пешо

    15 34 Отговор
    Не е вярно! Вий не знаете каква мизерия е в цяла Европа! Зъзнат от студ и се редят на опашка за руски автомобили! Мизерия......

    Коментиран от #30

  • 28 Ти си

    46 7 Отговор
    Не бе , в Германия няма криза само се теглят едни заеми които и те не знаят как ще ги връщат .
    А да не говорим за инфлацията , цените и заплатите .
    Германеца се радва и даже умира от щастие миришещ и на студено че санкциите срещу него функционират ......
  • 29 генчо

    4 14 Отговор

    До коментар #2 от "Раданч Татлъту":

    има ли 1% от населението на германия да са сирийци това как може да доведе до проблем в тяхната икономика като и тях ги използваът да въртят кинти

    Коментиран от #32

  • 30 Ерик Пърделко

    23 4 Отговор

    До коментар #27 от "Пешо":

    явно затова са масовите стачки, защото няма руски автомобили за всички по равно
  • 31 генчо

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "МЕТО":

    как я ни кажи как в 5 точки ама по подробно
  • 32 Антонио Бандера

    17 2 Отговор

    До коментар #29 от "генчо":

    а турците колко са? Или викаш те са все висококвалифицирани инженери и зъболекари и затова се мъкнат с чувалите по с-бана

    Коментиран от #37

  • 33 ...

    7 24 Отговор

    До коментар #26 от "Наркомандо":

    Тъпотии... И а си BASF, че и акциите му вървят нагоре. Провери като не вЕрваш. Коли колкото искаш. Самолетите са на далавера таз година след КОРОНАТА КОЯТО БЕШЕ ВИНОВНА.
    ЧУДИТЕ СЕ КВО ДА ИЗЛЪЖЕТЕ.

    Коментиран от #35, #42, #43, #82

  • 34 генчо

    3 21 Отговор

    До коментар #19 от "Още не са усетили":

    осетиха я цената на каза падна, при отварянето на термонал 2 за втечнен газ, сега ще отворят още 5 и не е само от сащ а има 20 достафчика които се борят да влезят на германския пазар, което ще доведе до още по ниска цена щото има конкуренция
  • 35 Про митак

    26 4 Отговор

    До коментар #33 от "...":

    виждам, че се информираш само от факти и DW. Но дори и факти писаха за общата стачка и пълната отмяна на полети. Или вчера не си бил на смяна?

    Коментиран от #103

  • 36 КАЛАЙДЖИЕВ ,

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "МИЛКО":

    Ти ли си ве , Милко ?!😁
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 КОНТРАТА

    17 3 Отговор
    В Гси напълниха хранилищата с руски газ и в момента Германия пск купува руски газ. От Кремъл върнат ли кранчето Германия има 30 дни да измисли какво ще прави иначе банкрут!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 СССРКаскет

    0 10 Отговор

    До коментар #25 от "СССРБарета":

    Кога па дизела стана 3 лв. у русия ...
  • 41 Професора

    25 2 Отговор
    В Германия вече не е същото 2500 евро момента са като 1500 евро през Януари 2022г
  • 42 Хари Потен

    23 1 Отговор

    До коментар #33 от "...":

    Цитирам ти Евронюз като за ретардно момче: "BASF каза, че разходите му в европейските фабрики трябва да бъдат орязани до минимални размери...поради намален ръст на приходите и увеличени разходи за енергия. BASF залага бъдещето си на планираната експанзия в Азия". Статията е от 27/10/2022
  • 43 Антитрол

    21 1 Отговор

    До коментар #33 от "...":

    "BASF, че и акциите му вървят нагоре"

    Ами как няма да вървят нагоре като си мести заводите извън Германия - от това дали печелят обикновените германци или пък икономиката на Германия как мислиш.

    Пък дали самолетите са на далавера не знам ама знам за стачки в една авиокомпания и то за по-високи заплати - яво не усещат нищо от далаверата.

    Ама то само с опорки не става трябва и акъл.

    Коментиран от #107

  • 44 Комуниста

    26 1 Отговор
    В Германия всичко е супер затова ги ограничават до 19 градуса температура в жилището и сметките за ток са тройни.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ТаУмВзе

    5 20 Отговор
    Германия произвежда мерцедеси и всичко останало, а в робсия само алкохолици и девушки от 20 рубль!
  • 47 пламен

    6 23 Отговор
    Русия си отряза клона на който седи. Германия Полша и Италия на 100% спират руския газ.
    Така е когато прости милиционерски пръчки се занимават с икономика

    Коментиран от #48

  • 48 Джордж Куни

    32 3 Отговор

    До коментар #47 от "пламен":

    Поправка - Русия отряза клона, на който Европа седи. По поръчка на Европа
  • 49 Брус

    18 2 Отговор
    Немците вече мрънкат за цените обаче истината какво им се е случило ще разберат на пролет на изравнителните сметки в България също в момента плащат прогнозно на изравнителните още 1000 лв отгоре.

    Коментиран от #54

  • 50 Хаха

    22 0 Отговор
    Аз вярвам на дойче зеле, това е любимото ми вкиснало немско зеле :)))
  • 51 Последния Софиянец

    7 28 Отговор
    В Германия като е криза си сменят пералните и колите вместо на 3 години на 4, а в прогнилата рашкирия никога не са имали подобни и ровят по сметищата от векове, както и бегерусоробите!

    Коментиран от #55, #60

  • 52 Долни Мисирки

    24 1 Отговор
    КОЙ лъжете бе драскачи НЕщ@стни ?!?!? Все едно НЕ виждаме, че ВСИЧКИ немски стоки са 50-60% НАГОРЕ... Тъ.пи драскачи мислите, че ще излъжете някой.... Тая лъжлива пропаганда знаете къде да си я наврете.......
  • 53 Глупости на редакцията

    28 3 Отговор
    Живея в Германия от 30г.Имам фирма от 26г. Никокага не е било токова зле положението. Мразя Путин и Русия, но това е самата истина Германия затъва яко.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 ДВ или лъжците на краварите

    14 0 Отговор
    ДВ вие също сгешихте никой не вярва на лъжите ви
  • 57 стоян георгиев

    5 23 Отговор
    Та пак излязох прав.руското ограничение на суровини доведе до лек трус в западните икономики но е далеч от кризата прогнозирана от путлерасите.плашеха ни с режим на тока дефицит на суровини и фалити,но нищо подобно не се случи напротив икономиките се възстановяват и до година ще са влезли в обичайните си релси.русия обаче ще фалира и то тежко.тази година няма да ги има приходите от Европа,Япония сащ,Канада Австралия...и ще се разчита на пара от Индия и Китай ,която ще е много по малко и много по изстрадала .та путлерасите за пореден път се оказаха прецакани което е очаквано и добре.

    Коментиран от #64, #68

  • 58 Много си зле,

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Икономист":

    Няма да ти обяснявам …
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Абе

    13 0 Отговор

    До коментар #51 от "Последния Софиянец":

    Те там половете си смениха и генофонда с арабо африкански,коледните базари станаха зимни,та пералните:))
  • 61 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 0 Отговор
    Все още, но предстои....
  • 62 Жссттт

    4 15 Отговор
    Германия никой не може да я бутне, елате и вижте как хората живеят и тогава коментарите,

    Коментиран от #66, #126

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Джони Чеп

    19 2 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    ако за теб лек трус е да се местят ключови производства извън Европа, какво ли ще наречеш тежък трус? Сблъсък с метеорит?

    Коментиран от #76, #79

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Паулу Курелю

    17 2 Отговор

    До коментар #62 от "Жссттт":

    прав си, че никой не може да я бутне, освен тя самата. И се самобутна. Можеш да разсъждаваш защо. Ако можеш
  • 67 Ехехе хе

    23 5 Отговор
    Който каквото и да си говори, САЩ унищожи Германия,като водеща в ЕС. И това го признават световно водещи икономисти и експерти! Разрушителната сила на кризата САЩ я насочиха към Европа,да унищожат Европа за да може да се задържат на повърхността..

    Коментиран от #90, #91, #134

  • 68 Антитрол

    19 1 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    "напротив икономиките се възстановяват"

    И как се възстановяват бе Стоенчо - като изнасят фабрики от Германия ли и като германски работници остават без работа. Ти чу ли за BASF или като ви спускаха опорките от Козяк не го споменаха.

    Коментиран от #85

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 абе дойче

    10 0 Отговор
    Вие насила ли идваше гъзта?!....Шаде и аут тези бербочата....
  • 73 не бе .

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Боруна Лом":

    Къпят се всяка Неделя , като тебе .
  • 74 Ехехе хе

    10 1 Отговор

    До коментар #65 от "Ха ха ха":

    Неговия пасквил е речта на Борел.. Просто я е преписал и доставил у форума тук. Така, че най вероятно Борел е бил в Кремиковци, а не коментиращият тук...
  • 75 Икономист

    9 1 Отговор

    До коментар #65 от "Ха ха ха":

    Партийните секретари или синдикалните такива ги търси при при съвременните евроатлантици и соросоиди. Те разбират от икономика колкото теле от духова музика - вижда се по сегашното положение на българската икономика.
  • 76 Зоологическа градина

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Джони Чеп":

    Нали знаеш, че този стоян е Лох Нес
  • 77 Исторически парк

    12 1 Отговор
    Няма криза само рецесия и студ хахах

    Коментиран от #84

  • 78 еуъхерт

    8 3 Отговор
    Нямало криза!? Ами като във вица ще има, ще има. Говорят си двама ловци. По младия вика какво да правя ако видя мечка? Стария вика, вдигаш пушката и стреляш. Младия пита ами ако не загине мечката и ме подгони какво правя? Стария, клякаш и почваш да се мажеш с ексрименти. Младия пита ами ако няма ексрименти с какво да се мажа? Сария му вика утвърдително, ще има, ще има много. Та и криза в Германия ще има, като си играят с мечка, ще има много.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Българин

    6 15 Отговор
    Ясно е, че каквото и да се случи винаги в западните държави хората ще има по-висок стандарт на живот от този в русия. Причината е много проста, там живеят по-умни и работливи хора.

    Коментиран от #83

  • 81 леката рецесионна тенденция

    12 0 Отговор
    върви към константно състояние. Това неминуемо ще доведе до спад на жизнения стандарт, социални проблеми и смяна на правителството относително скоро. Жалко за немците, изтърпяха редица лишения, за да си подредят държавата, а сега се докараха САЩ да ги окупира не само чрез базите.
  • 82 Акциите на BASF

    17 0 Отговор

    До коментар #33 от "...":

    са били около 70 евро февруари 2022.
    Октомври 2022 падат на 40 евро.
    BASF обявява че ще ходят в Азия и акциите скачат до 50 евро.
    Но все още не са 70 евро.

    Коментиран от #99, #101

  • 83 не-не

    4 0 Отговор

    До коментар #80 от "Българин":

    такъв тип мислене не е демократичен. По твоята логика България е обречена

    Коментиран от #86

  • 84 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #77 от "Исторически парк":

    Па как не видях един умрЕл от студ миналата седмица , когато бях в Германия ? Сигурно ги крият, а ?

    Коментиран от #88

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Българин

    6 14 Отговор

    До коментар #83 от "не-не":

    Въпреки огромногто ниво на простотия у нас сме още доста по-добре от ватниците. Там живеят същества, които наистина не правят нищо цял живот, буквално нищо!

    Коментиран от #102

  • 87 Русийката фалира

    7 14 Отговор
    В Германия предприятия и фабрики бачкат на пълни обороти,немска компания ще прави Локомотиви за Индия на стойност 3 милиарда евро,магазините пълно с качествени стоки и евтино

    Коментиран от #137

  • 88 И другаде...

    6 11 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    Да ти кажа и в Белгия, Франция и UK също няма да видиш премръзнали хора, та незнам на тия бабини деветини дето им ги спускат на копейковците като опорки кой се връзва. Сигорно само пенсионерите, дето не си подават носа от БГ вярват на тия простотии :)
  • 89 Знайко

    10 3 Отговор

    До коментар #26 от "Наркомандо":

    ....няма и Еърбъс поради липса на титан. Русанците викат-ние ще ви продадем, няма проблеми. Ония викат-нееее, на нас ни се обадиха и ни казаха ,че няма да купуваме от вас, затова ще спрем производството за неопределен период, в който Боинг ще поемат продажбите на нови самолети! Кво викаш, нищо ли? Никой не е о1аквал ,че подобни неща могат да станат реалност но ето че ...ДА!
  • 90 Вуй

    8 14 Отговор

    До коментар #67 от "Ехехе хе":

    Еййй, тея унищожители САЩ бе... Толкова са унищожени Германия и Европа, че никога не са били по-богати и проспериращи за цялата си история. Ако спреш да се информираш от "Говорить Москва" и започнеш да четеш реални статистики и анализи, има някакъв шанс да съживиш частичка от мозъка си. Ама докато най-пропадналите държави в света, като Русия, С. Корея, Венецуела и подобни са ти еталон за икономическо и цивилизационно развитие... Друг един вика, че в Германия стачкували! Ами стачкуват, а в Русия никой не стачкува, защото там е раят и животът им няма как да бъде по-добър...

    Коментиран от #98, #104

  • 91 точно така

    16 1 Отговор

    До коментар #67 от "Ехехе хе":

    Основната цел на САЩ беше елиминиране на ЕС като конкурент. Постигнаха я. Вече не се дискутира нито търговското споразумение, нито се конкурираме на пазарите, на които почти изместихме американците. ЕС развя бялото знаме и сам се предложи за донор на американската икономика. Тепърва ще сърбаме попарата.

    Коментиран от #97

  • 92 Рошко

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Обясни му и как намалиха акциза на газ и нефт с 20%, та да се търпи ама тези 20%са също загуба
  • 93 Германската >

    14 1 Отговор
    Икономика потъва.Ама ние нали сме много умни щели сме да въвеждане еврото.
  • 94 Коцето Фекалки

    14 2 Отговор
    Кажете го на стачкуващите на берлинското летище, те явно не са чули
  • 95 Стоян Александров

    15 3 Отговор
    За преден път днес се пуска изключително дебилна статийка, пасквилче. Джерманистан вече е трагедия. С всака секунда става все по- зле. Розовите са в хиляди на ден. Това е супер зле. Джерманистан ВЕЧЕ Е ИСТОРИЯ. ВСИЧКО СВЪРШИ. СКОРО ЩЕ ИМА И НАЦИСКИ БУНТОВЕ И ДО ТУК. СЪВСЕМ СКОРО БЕЗРАБОТИЦА И АБСОЛЮТЕН ГЛАД.ТОВА Е ДЖЕРМАНИСТАН. А ДАЛИ ТУК СЕ ЛЪЖЕ И МАНИПОЛИРА Е ВСЕ ТАЯ, НИЕ ГЛЕДАМЕ И ИМАМЕ ГЛАВИ НА РАМЕНЕТЕ...а за капак имаме и много познати живеещи в Джерманистан...
  • 96 БПФ

    11 1 Отговор
    Всеки, който знае как се изчислява БВП, на база на РАЗХОДИТЕ на бизнеса, домакинства и държавата, може само да се смее !!! Реалният спад на икономиката е поне 10% !!!
  • 97 Ффффф

    3 11 Отговор

    До коментар #91 от "точно така":

    А целта си постигнаха, като заповядаха на Путин да нападне Украйна и да избие стотици хиляди от двата народа за по-малко от година. Лоши САЩ, лоши, лоши.

    Коментиран от #113

  • 98 Дон Курлеоне

    3 0 Отговор

    До коментар #90 от "Вуй":

    Ех ако ставаше с тролерия, България щеще да е пой на земята. Ама пуста реалност - хапе
  • 99 ...

    2 11 Отговор

    До коментар #82 от "Акциите на BASF":

    Глупости на търкалета. Акциите и варират. Купиха Монсанто и им паднаха, после пак се качиха. Същата работа с ГМО култури и писле пак отидоха нагоре. Но заради Русия или петрол не са падали още по-малко ФАЛИРАЛИ. АМАН ОТ ИЗМИШЛЬОТИНИ.
  • 100 Знайко

    17 0 Отговор

    До коментар #79 от "стоян георгиев":

    Литнали с 12 лева....много ясно ,че когато инфлацията е 30% ще ти вдигнат заплата с 10% само и само да не излезеш на площада! Кви хора сте и кво имате в главите , че лапвате веднага първата партенка, която ви поднесат! И като ни литнаха заплатите стана ли ни по-евтино или стана по-скъпо? Твоята с колко литна? Моята не литна-само разходите ми нарастнаха с 15-20% и в магазина оставям почти двойно за същите покупки? На кого ги обяснявате тия? ЗОМБИТА!

    Коментиран от #125

  • 101 ...

    1 4 Отговор

    До коментар #82 от "Акциите на BASF":

    Март 2020 бяха 42... Много избирателно гледаш дати.... Само тези дето ти изнасят
  • 102 БПФ

    7 2 Отговор

    До коментар #86 от "Българин":

    От кой си по-добре бе скъсаняк, от тия дето имат всичко?

    Коментиран от #109

  • 103 ...

    4 10 Отговор

    До коментар #35 от "Про митак":

    Алооооо... Една стачка на едно летище. Не Германия. А в този град има 3 летища... Явно хабер си нямаш дори в кой континент е Германия

    Коментиран от #110

  • 104 мечтите

    12 2 Отговор

    До коментар #90 от "Вуй":

    са безплатни. Ако не знаеш, европееца вече е по-беден и ще продължава да обеднява (а, и това е според Евростат и МВФ). Както Макрон (надявам се знаеш, кой е) се изказа лятото, "евтиния" живот свърши. Пропагандата си е пропаганда, ама сиренето е с пари. Като сравниш темпа на повишаване на цени и услуги с темпа на повишаване на възнагражденията, ще видищ темпа на обедняване. Честито

    Коментиран от #111

  • 105 Македонец

    10 1 Отговор
    Убеден съм в едно , ако Дойче Веле казва че е розово, разбирай че е черно !
  • 106 знаещ

    10 1 Отговор
    Германия трябва да се вразуми да спре да влече европа към война с русия за да не се окаже в един момент че путин е дошъл на гости в берлин
  • 107 ...

    3 6 Отговор

    До коментар #43 от "Антитрол":

    Виж дали самолети стачкуват дали оулоти или дали ижслъжвсщ персонал.... Писле крякай
  • 108 Мъка мъка

    5 10 Отговор
    Сега последно, в Германия мизерстват и синовете им торят украинската кал, а в Русия благоденстват и чупят всички рекорди по благосъстояние на населението за цялата си история, така ли другари русофили?
  • 109 Българин

    6 10 Отговор

    До коментар #102 от "БПФ":

    Имат много хубави външни тоалетни и кални пътища, абе много са добре ватниците, хич не ги мисли :) хахахахахахахах :)
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Вуй

    4 9 Отговор

    До коментар #104 от "мечтите":

    Прав си. Германците са принудени да убиват хора за да се сдобият с фритюрник, а руснаците се чудят как да настанят тълпите имигранти от Африка и близкия изток, а нямат тристаен апартамент и БМВ за всички веднага. Прав си, мечтите са безплатни.

    Коментиран от #117

  • 112 Тц,тц

    4 5 Отговор

    До коментар #110 от "Друс Лий":

    А пък в Северна Корея и Русия стачки няма, защото те са раят на земята... Това е нещо като Ай Кю тест за русофили.
  • 113 точно така

    10 0 Отговор

    До коментар #97 от "Ффффф":

    Да, провокираха го, при това много елегантно (признавам им го). Военния конфликт им беше цел, както Блинкен си призна, подготвяха Украйна за война (между другото, същото признание направиха и Меркел и Оланд, дали е съвпадение?). САЩ не умеят да решават проблемите си по друг начин. Затова историята е пълна с военни конфликти, директно запчнати от тях или провокирани от тях. Какво да ги правиш, това им е капацитета.

    Коментиран от #115

  • 114 Мммда

    7 0 Отговор
    То затова реват хората. Криза официално няма обявена. Виж само за последните 9 месеца поскъпването на хранителните продукти като проценти до януари и цените растат всяка седмица: Wie teuer wird 2023? - в тубата клипа, немски не трябва искарал е и процентите.
  • 115 Така е

    0 9 Отговор

    До коментар #113 от "точно така":

    Ма те все някой ги провокира тея бе! Грузия, Чечня, Молдова... все някой ги провокира да нападат, убиват, грабят и мародерстват тея невинните братушки.

    Коментиран от #121

  • 116 ...

    6 4 Отговор

    До коментар #110 от "Друс Лий":

    абе Михльо... винаги е било така на запад. Просто сега го виждаш. Ама стачките са за 5-10% увеличение... а ти мизерстваш. Това е ДЕМОКРАЦИЯТА... КАТО НЕ СИ ДОВОЛЕН ИМАШ ПРАВО НА СТАЧКИ. Или си мислиш че в Русия като никой не стачкуват и всичко по курортите на Малдивските острови ходят.... как па никой в Германия не се отказа от ВТОРАТА СИ ПОЧИВКА я в ИТАЛИЯ, я в ФРАНЦИЯ, я на някой ОСТРОВ... щото са беднички и стачкуват.... Я пак... ма тоя път мисли.
  • 117 мечтите

    8 2 Отговор

    До коментар #111 от "Вуй":

    издават статуса на човека. При теб нещата се свеждат до нова кола, апартамент, пералня - явно не можеш да надскочиш битовизмите Тъжно наистина, но щом досега не си успял, няма и да успееш. Това беснява коментарите ти.

    Коментиран от #122

  • 118 Айде бе

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Не те знам котарак ли си путарак ли си, но ще ти кажа нещо, което със сигурност не знаеш. В образцовата налагаща вето, съдеща политически лидери Холандия са известни с непрекъснато въвеждане на всякакви правила и както можеш да се сетиш правила това са такива неща, които се измислят за да ограничават, а не за да дават свобода или както там го разбират някои. И така вчера в къщата където живея донесоха пет листа с малки букви , които накратко обясняват, че по всякакъв начин трябва да се пести , не, да се ограничава ползването на газ и енергия в един от пунктовете прочетох, че трябва да се къпя не повече от 5 минути. Така че върви на ... С твоите вяли измишльотини. За твое успокоение мога да ти кажа, че това ще засегне ВСЕКИ живеещ на територията на ЕС . България, доколкото не е в плановете на ЕС може и да се размине и ти да продължиш да гледаш сеир
  • 119 Много са зле в Германия

    11 8 Отговор
    Никой не пропусна обаче да отиде на почивка и то ДВА ПЪТИ - началото на юни и после Август.. Италия с рекорден брой немски туристи. Авиокомпаниите чупят рекорди по приходи в Европа. Испанските курорти по крайбрежието нямаше празна стая дори в мизерните с 2 звезди и 10 хлебарки. Ма не само това... Сега бедните стоят на студено... ма по лифтовете във Франция, Чехия и Швейцария... на СКИ....
    Аре бе,.... вЕрно ли са толкова зле.

    Коментиран от #133

  • 120 Мммда

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    То затова реват хората. Криза официално няма обявена. Виж само за последните 9 месеца поскъпването на хранителните продукти като проценти до януари и цените растат всяка седмица: Wie teuer wird 2023? - в тубата клипа, немски не трябва искарал е и процентите.
  • 121 точно така

    10 3 Отговор

    До коментар #115 от "Така е":

    руснака в историята си има военни конфликти, но свързани с осигуряване на сигурност по границите си. Виж американеца е друга бира, при него границите са целия свят. После се сърди, че е обвиняван в самозабравяне. Колко се сърдиха жалките, че им викаха "световния полицай". Всъщност, винаги целта на конфликтите е била износ на проблемите, маскиране и източване на другите, за да се компенсират вътрешните дефицити. Е, сега наред е ЕС и ние ще им дадем доста време. Не бой се, скоро и ти ще го разбереш
  • 122 Ха ха ха

    5 7 Отговор

    До коментар #117 от "мечтите":

    Е ти , защо живееш? За родину, и за Путину ли?
  • 123 Вчера

    3 7 Отговор
    преди обед умрях от студ и след обед си купих Audi A6,сега ще оправяме инфлацията в която изпадна нашето семейство...!Ще видим....я Сейшелите,а Микронезия...не знам кой път да хвана!?
  • 124 А то

    8 2 Отговор
    БВП се изчислява в евро а дали са приспаднали инфлацията преди да тръбят за 1,9% растеж?? Защото не го вярвам и тогава при официална инфлация от 10% а тя е поне 20 тогава имаме спад от поне 7-8%
  • 125 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #100 от "Знайко":

    Моята си я пиша аз.и се качи тройно.демек по три.не знам кво работиш но ако не са ти вдигнали заплата се махай.работа бол на новите заплати .
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Гост

    6 1 Отговор
    Кои си ти бе тъпанар аз живея в Германия и зная по добре от теб има ли криза или не.
    Платен близач

    Коментиран от #129, #132

  • 129 Джермания

    9 1 Отговор

    До коментар #128 от "Гост":

    Ние дето живеем в Германия, знаем. Виждаме цените и благосъстоянието на немците, със заплатите дето се вземат, като си платиш разходите и после никакви пари не ти остават. Фирмите имат спад в оборотите и завишени разходи, защо пишете лъжливи статии има си криза и това е. Германия беше силна заради евтиното производство с руска газ, с договори на ниски цени, а сега, производства бягат от Европа. Като няма криза защо тока ми стана от 60 евро 120 евро месечно, а отоплението ми от 100 на 250?

    Коментиран от #130

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 ДВ ако не излъже

    4 1 Отговор
    не може да спи😂 Защо публикувате очевидни лъжи? 🤮 И децата знаят, че тази глупост е само една голяма заблуда, кой е толкова глупав да се върже⁉️
  • 132 Явно си много изостанал

    8 1 Отговор

    До коментар #128 от "Гост":

    Аз също живея в Германия при това от много години, така че си отвори очите за истината и не лъжи хората тук, Германия е в криза, от която няма да излезе години наред, само крадци и мошеници се ползват от кризата, ти от тях ли си, че хвалиш Германия 🤮
  • 133 Ако не ти е ясно

    7 3 Отговор

    До коментар #119 от "Много са зле в Германия":

    Просвети се, 14 милиона Германци живеят на границата на бедността, тези които си позволяват почивки тук и там са 10% от населението на Германия, средна класа няма, така че богатите могат и на луната да почиват, това далеч не означава, че всички германци могат да си позволят почивка, така е от 3/4 години вече, беше някога.
  • 134 Браво Пич

    6 2 Отговор

    До коментар #67 от "Ехехе хе":

    Точен коментар. Германия и Франция са унищожени от САЩ. Ама нема лошо, те това и заслужават много си бяха вир нали носовете. Добре, че ги поставиха на място, да не се мислят за велики
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Баро

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "ханс":

    Май руснака несе къпе никога дядо ми ги е виждал и руснасвъшките и немците
  • 139 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "СССРБарета":

    Купувал си по 1,85 краден дизел от бдж и ние караме дизели
  • 140 Нека и аз да кажа А пък вие преценете

    4 2 Отговор
    Преди две години и половина Демек преди началото на първият им опит ония от Уолстрийт със Ковидчето им да сасипят икономически Европа и света Един продукт само него ще ви дам за пример който съм го закупувал във Германия през 2020 година беше 2 евро и 39 цента Този продукт е всеизвестния във Германия пекан или варен свински джолан Преди новата 2023 година вече цената му бе 4 евро и 49 за същия грамаж и опаковка Захар От 0 ; 79 цента сега най ниската цена на която можете да го намерите е от 1 евро и 49 цента И това всичкото е във рамките на около две години и половина Явно е права Меркел че им е било необходимо време яко да напомпат мускулите на Украйна Ама това помпене на мускули на Украйна много интензивно е ставало във последните две три години със ресурс на тотална инфлация във Европа Не говоря за Света Говоря за Европа и нейните граждани станали неволни и без никой да ги пита финансови донори на хунтата във Киев докосвайки се до всеки продукт дори и от първа необходимост
  • 141 Руснаците са обречени

    3 5 Отговор
    Германската икономика е номер едно в Европа, а руската е далеч и след тези на Великобритания и Франция.
  • 142 !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "МЕТО":

    Компетентната ти преценка е, че ще се види във времето как затъва Германия и Европа ?!! А не е ли по-добре да отидеш при компетентен очен лекар ! Или мили чувства по любимата ти маЦква предизвиква тези халюцинации ???
  • 143 Ха така

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "СССРБарета":

    Май си в германия, а водиш руска пропаганда.Как не са те наричали германците.И понеже понеже всички РУСОФИЛИ преливате от ум, не видяхте ли по какви причини се срути мини империята югославия.А това предстои на голямата зомби империя.Насила да ме обичат не върви в 21век
  • 144 Или аз нещо не разбрах...

    1 2 Отговор
    ... ма нали целта на санкциите беше да сринете руската икономика ...а вие се радвате, че вашата икономика въпреки вашите санкции, засега удържа.
    Аз ли нещо не разбрах или тЬ.потията на Дойче Веле е във Вселенски размери.
Новини по държави: