Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 07:44 7 276 36

Ситуацията в Китай излиза извън контрол

  • китай-
  • протести-
  • пандемия-
  • пекин-
  • коронавирус-
  • заразени

В Китай избухнаха демонстрации срещу строгите ограничителни мерки

Ситуацията в Китай излиза извън контрол - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай отчита за пети пореден ден рекорден брой новозаразени с COVID-19, предаде Ройтерс. В неделя новите случаи са били 40 347, от които 36 525 асимптоматични, а 3722 - със симптоми на заболяването, показват данните на Националния здравен комитет, оповестени в понеделник.

Ден по-рано новозаразените бяха 39 791. За последното денонощие няма регистрирани смъртни случаи в Китай. До момента в страната са отчетени от появата на вируса общо 311 624 случая със симптоми на болестта.

В неделя в Китай избухнаха демонстрации срещу строгите ограничителни мерки, които властта налага в усилията си да поддържа политиката на "нулев COVID". На протестите бяха издигнати и антиправителствени лозунги, сред които искания за оставката на президента Си Цзинпин и смяна на еднопартийния модел. Протестите продължиха в някои китайски градове и в понеделник, а полицията разпръсна стотици демонстранти в дипломатическия квартал в столицата Пекин, съобщи ДПА, предаде БТА.

Фондовите борси и цените на петрола отбелязаха рязък спад в търговията в понеделник, след като редките протести, които избухнаха в големи китайски градове срещу ограниченията в рамките на политиката за нулев COVID, предизвикаха опасения за управлението на вируса във втората най-голяма световна икономика, съобщи Ройтерс.

Индексът MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония се срина с 2,2 процента, движен от масовите продажби на китайските пазари. Индексът Хан Сен на борсата в Хонконг изгуби 4,16 процента, китайският индекс CSI300 спадна с 2,22 процента, а юанът поевтиня в сутрешната търговия. Според анализаторите спадът се дължи на несигурността, предизвикана от протестите, която е вероятно да засегне най-силно свързаните с Китай пазари в Азия като Австралия, Хонконг, Тайван и Корея.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Делю Хайдутин

    44 13 Отговор
    Протести в дипломатическия квартал.Кой протестира там? Чуждите дипломати ли?

    Коментиран от #28

  • 3 Ридик

    17 32 Отговор
    БРИКС иШОС държавите се разпадат скоро на малки държави като ватикана, скоро светъ ще има 2000 държави в повече

    Коментиран от #24, #34

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    53 5 Отговор
    ХОРАТА искат СВОБОДА не ограничения
  • 6 Тук много се лъже

    41 11 Отговор
    Не вярвайте на наркомани
  • 7 няма такава продажна журналистика

    43 15 Отговор
    само едно не мога да разбера как излиза от контрол при положение че един квартал е по населен от цяла българия която е 6,5 милиона с котките барабар и излезнали 3000 човека на улицата това ли е зле >??а нашата журналистика удря дъното .в университета в въпросния град имало 300 студенти от 30 000 който протистират хахах смешни сте бре

    Коментиран от #25

  • 8 Някой

    52 9 Отговор
    И сега нека някой ни убеди, че за тези протести за многопартийна система няма пръст чичо ви Сам.
    А, иначе, идиотията с ковид в Китай е неприятна. Почти 80% от положителните проби са безсимптомни, което може да ни наведе на мисълта, че тестовете не отчитат реално. А дории и да се верни, не виждам защо се вдига тази пара, когато хората нямат проблеми, т.е. здрави са.
    Може би този хаос се създава по други причини?

    Коментиран от #29

  • 9 ...

    21 23 Отговор
    Мдааа... Сорос е виновен. Дори са го забелязали в тълпата. ТАСС има и снимки, ма няма да ги покажат.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само напомням

    43 5 Отговор

    До коментар #9 от "...":


    Да не забравяме как Гейтс и Шваб подкпрепяха строгите мерки в Австралия, Китай и Канада срещу ковида и даже съветваха да се прилагат по целия свят. Тия изроди са от един "отбор" - на крайнолевите нацисти и фашисти, които искат да ни нулират велико, да ни заключват и да ни редуцират.

    ПС: Да не забравяме, че именно синчето на Байдън правеше "бизнес" (далавери) с Китай и Украйна. Та, крайнолевите "демократи" в момента се разпадат, ако не виждаш.







    Коментиран от #12, #20

  • 12 Германеца

    5 24 Отговор

    До коментар #11 от "Само напомням":

    Колко си изпран.
    Личи ти от далеч че си беден неуспял и че виниш Сорос за това че съседа ти кара мерцедес а ти шкода…. Трол

    Коментиран от #16

  • 13 иван

    4 1 Отговор
    Всичко е политика!
  • 14 ККП В ШОК

    7 1 Отговор
    Ше ги свалят и тях....
  • 15 БСП за България и Радев

    4 9 Отговор
    Западът пръска Ковид със самолети, за да обявят комунистическия режим за некадърен. Но братски Китай е железен. Има милионна армия и е готова да се разправи с протестърите. Нямат никакъв шанс
  • 16 Само коментирам

    18 1 Отговор

    До коментар #12 от "Германеца":

    😀😁
    Не карам Шкода. И жилището ми е с 3-цифрена квадратура в хубав квартал в София. 😁

    А ти влизаш в политически спор с въображаеми личностни нападки срещу непознат в интернет - личи си, че нямаш доводи по темата и че си комплексарче с малка п..ка, нисък ръст и ниска квалификация. 😁😉







  • 17 Как

    6 13 Отговор
    Гаранция че китайската пропаганда ще каже че протестите се организират от чужди разузавания и най вече американското.Ма много влиятелна я изкарахте тази Ам5489ерика?Целия свят я слуша.

    Коментиран от #21

  • 18 Госあ

    11 8 Отговор
    “ На протестите бяха издигнати и антиправителствени лозунги, сред които искания за оставката на президента Си Цзинпин и смяна на еднопартийния модел. ” охооо краварската фракция се е активирала

    Коментиран от #33, #35

  • 19 Моше

    9 0 Отговор
    На това му се вика "Да разлаем кучетата"
  • 20 Кико

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "Само напомням":

    По-разхвърляни и не логични информации и накрая си сглобил "мнение". Тези държави които си изброил си имат собствени политики. Не значи че работят заедно. Но както и да е. Щом се забавляваш продължавай да списваш. Явно има и други на твоето мнение.

    Коментиран от #23

  • 21 САЩ имат ОГРОМЕН бюджет - влияние

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Как":

    Принципно бюджетът на САЩ за военно дело (включващ и външна политика, и шпионаж) е равен на военните бюджети на следващите 8-10 държави от списъка, събрани заедно. Така че САЩ имат влияние. Пък и да не забравяме, че именно Нанси Пелоси и др. от Демократическата партия започнаха нарочни посещения в Тайван тази година след започването на войната в Украйна, където Хънтър Байдън има "бизнеси". Така че не е невъзможно да са "демократите" от САЩ. Но в момента целият свят е силно задлъжнял, така че всички (САЩ, Китай, Русия, ЕС...) имат изгода от Световна Война, но никой не иска да е "домакин".
  • 22 Госあ

    7 5 Отговор
    Президентът и главен секретар на ККП изхвърли агенти на краварската фракция демонстративно, но явно не се е погрижил достатъчно добре за тях, защото виждаме че умело се използват здравните мерки за преврат. Изобщо не е добре ковид ситуацията в Китай да е ескалира със смъртни случаи както в краварника. Въпреки че има спад в патологията на вируса, както и предвидиха от Университета в Пекин, има специалисти които да кажат кога могат да се разхлабят мерките.
  • 23 Интересно

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кико":

    Дали са "собствени" политики, при положение, че тези държави са заедно в СИФ на Шваб и в СЗО на Гейтс? Дали не го играят малко театрално, че спорят? Не, не е възможно. Никога в историята не е имало такива случаи.
    😁😄😉

    ПС: Ти сигурно си от набодените с поне 8-9 дози от "истинските ваксини" и още носиш от парцалите с неуплътнени отвори до носа и брадата, по-големи от ноздрите. Щом въздухът минава през ноздрите, дали не минава през тези неуплътнени отвори?
    😄😁😀
  • 24 Санитар

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ридик":

    Момче, хапчетата, хапчетатаааа!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 стоян

    3 1 Отговор
    сигурно ще се 4ака по 20 години за нова кола

    Коментиран от #31

  • 27 дфз

    1 0 Отговор
    арендуване до 500 декара
  • 28 Така се нарича

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    но там живеят и богати китайци, отворени към света, смесени бракове, експатс и т. н.
  • 29 Краварите

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    нареждат на Си измислените Ковид мерки, че ако китайската икономика заработи на пълни обороти, цените на енергоносителите ще експлодират
  • 30 Азазел

    8 0 Отговор
    А за протестите в Канада взе да се промъква срамежлива информация около две седмици по късно.
    Даже една мисирка, след като нямаше как да се правят, че няма такова нещо, обяви че протестирали срещу лошите пътища.
  • 31 Не позна

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "стоян":

    Нема никога да има кола а само ше бачкаш за таз мечта😂😂😂там хората никога няма да живеят добре защото тва значи планетата да гръмне..там винаги ще има режим експлоатиращ хората и държащ ги в заблуда и невидение че да има ефтина робска ръка за ефтини стоки дето после запада да ги продава скъпо на техните роби
  • 32 Ссссс

    3 1 Отговор
    Това е нормално когато в една кумонистическа държава не се зачитат хората те ще въстанат, работят за без пари по 15-18 часа на ден. Дано българинът проумее че и той трябва така да направи и не само трябва да падне главата на някой у парламенту та да се научат.
  • 33 Орби

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    А какви плакати да издигнат?Слава на БКП или ККП?Да живее Си ?Вечна дружба СССР Китай?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Хахахаха хохохохо.китаиците нещат да са орки бурят.и проблемите там ще са тепърва.бедните с двете леви обувки може да ги манипулираш но средната класа и образованите хора няма как.гръбнака на протестите са китайските студенти и особено тези от елитните университети.там дето е учил другаря Си са наи активни.
  • 36 Мара Общата

    1 0 Отговор
    Много т. по парче съм
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания