Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 10:35 837 6

Швеция: Имаме напредък с Турция

  • швеция-
  • турция-
  • нато-
  • преговори-
  • напредък

Главният шведски преговарящ, който води преговорите с Турция за членство в НАТО, заяви, че само някои малки стъпки ще са необходими за постигане на пълноправно членство

Швеция: Имаме напредък с Турция - 1
Източник: БГНЕС

Главният шведски преговарящ, който води преговорите с Турция за членство в НАТО, заяви, че страната му е постигнала напредък и че само някои малки стъпки ще са необходими за постигане на пълноправно членство, съобщи "Хюриет дейли нюз".

"Обменихме редица идеи с полицията и колегите им в Турция, за да ускорим борбата с терористичната заплаха за Турция от страна на (терористичната Кюрдска работническа партия) ПКК", заяви Оскар Стенстрьом пред местно радио след срещата на турска, шведска и финландска делегация в Стокхолм на 25 ноември.

Това беше втората среща на Постоянния съвместен механизъм, създаден от трите държави съгласно тристранното споразумение, което те подписаха в края на юни. Споразумението проправи пътя на двете скандинавски страни да започнат процеса на членство в алианса при условие, че засилят антитерористичното сътрудничество с Турция и екстрадират терористи.

В съвместното изявление на трите държави, публикувано след срещата, се посочва, че Турция е приела, че "кандидатите за членство в НАТО са предприели стъпки, с които изпълняват поетите от тях ангажименти".

"Имахме много добър тон и за първи път в съвместно изявление сигнализирахме, че е постигнат напредък", заяви Стенстрьом.

Шведският преговарящ добави, че Швеция има "още една малка стъпка към пълноправното членство" и че "изпълнените изисквания ще бъдат приложени и към шведското законодателство за тероризма".

Наскоро Швеция измени антитерористичния си закон с обещанието, че ще подсили позициите на правоприлагащите органи срещу терористичните организации. Законът ще влезе в сила на 1 януари.

Анкара признава, че има някои положителни стъпки от страна на Швеция и Финландия, но очаква да види прилагането на новия закон в Швеция през първото тримесечие на 2023 г.

Страните се споразумяха да продължат работата си за изпълнение на споразумението.

Междувременно шведският министър-председател Улф Кристершон отново потвърди в изявление за медиите, че "ще изпълнят ангажиментите, които са поели към Турция".

По повод на тристранния меморандум, подписан на срещата на върха на НАТО в Мадрид, Кристершон заяви, че "това е споразумение, което Финландия и Швеция са обещали на Турция по отношение на сигурността". Ще изпълним ангажиментите, които сме поели, каза още той.

През юни Турция, Швеция и Финландия сключиха в Мадрид споразумение, което включваше условия за екстрадиране на терористи, обмен на информация и премахване на оръжейното ембарго спрямо Турция.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    13 1 Отговор
    Ердоган хич да не вярва да европейци,веднъж да подпише и великите демократи пак ще направят дженди номер!

    Коментиран от #3

  • 2 Капълъ

    3 0 Отговор
    Чарши!
  • 3 Русофоб Антисемит

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Крум":

    Много хора не знаят ролята на принц Карл Шведски и заслугите му за освобождаване на държаните в плен от Антантата 150 000 български войници, които бяха в плен на най-мразещите българи страни, които са били малтретирати, избивани и краят им е бил ясен. Принцът апелира световното обществено мнение за съдбата на българските войници, пише лични писма до президентите на САЩ и на Франция, до близките му английски и италиански крал, до колегите си от червените кръстове в САЩ и Британия като настоятелно излага положението на българските пленници и на България въобще, моли и настоява за бърза намеса. Принц Крал Шведски полага изключително големи и също до възможната степен успешни усилия и за подпомагане на децата на бежанците от предадените след войната български територии. В началото на 20-те години на ХХ век Цар Борис III удостоява принц Карл Шведски с Великия кръст на първостепенния български орден „Свети Александър“.
    А историята да се стигне до това се дължи ина един изключителен българин, обикалящ с молби царе и крале, с зов за помощ, и само от Швеция получава гореща подкрепа, цяла Швеция прегръща идеята и се започва денонощна дипломатическа дейност
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ами..

    4 0 Отговор
    Не знам защо но мисля че шведите много лошо ще се издънят
  • 6 Значи

    3 1 Отговор
    Аз поне засега не съм чул швеция да има пряки проблеми с русия за какво толкова се натяга за това нато
Новини по държави: