Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 22:44 1 457 8

Москва съобщи: Преговорите със САЩ за контрол върху ядрените оръжия са отложени заради разногласия

  • сащ-
  • русия-
  • ядрени оръжия-
  • сергей рябков

Сергей Рябков обвини Вашингтон за провала на диалога и каза, че ако Съединените щати са искали преговорите е трябвало да направят предложения за съживяването им

Москва съобщи: Преговорите със САЩ за контрол върху ядрените оръжия са отложени заради разногласия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия отложи кръг от преговорите за контрол върху ядрените оръжия със САЩ заради сериозни различия в подхода и напрежението във връзка с Украйна, заяви днес висш руски дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.

Решението за отлагане на насрочените за тази седмица преговори в Кайро беше взето на политическо равнище, каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

"Бяхме изправени пред ситуация, при която американските ни колеги не само показваха своето нежелание да се вслушат в нашите сигнали и да вземат предвид нашите приоритети, но и действаха по противоположния начин", заяви той пред репортери в Москва.

По думите му САЩ са искали да се съсредоточат само върху подновяване на проверките съгласно споразумението "Нов СТАРТ" и са се противопоставили на руското искане за обсъждане също така на конкретни подробности, свързани с изчисляването на оръжията съгласно договора за намаляване на стратегическите въоръжения.

Държавният департамент на САЩ каза вчера, че Русия е решила едностранно да отложи преговорите и възнамерява да предложи нови дати.

Рябков заяви, че ситуацията в Украйна е допринесла за решението на Москва да отложи преговорите.

Според него отлагането на преговорите в последния момент е "политически сигнал" към Вашингтон, посочва ДПА.

Рябков обвини САЩ за провала на диалога и каза, че ако САЩ са искали преговорите, е трябвало да направят предложения за съживяването им.

Консултациите в Кайро щяха да бъдат първите преговори за контрол върху въоръженията от началото на войната в Украйна. Сега не е ясно кога те могат да бъдат подновени. Рябков каза, че Русия ще предложи нова дата за преговори най-рано догодина.

Той каза също, че Русия и САЩ нееднократно са били на прага на споразумение за размяна на затворници и че все още е възможно да бъде постигната сделка до края на годината, отбелязва АП.

"Ако това се случи, то несъмнено ще изпрати положителен сигнал, че не всичко е така напълно безнадеждно в руско-американските отношения", каза Рябков.

Американското правителство от месеци се опитва да договори освобождаването на баскетболистката Бритни Грайнър и бившия морски пехотинец Пол Уилан, които излежават присъди в Русия, включително чрез евентуална размяна на затворници с Москва. АП и други медии съобщиха по-рано, че Вашингтон е предложил Грайнър и Уилан да бъдат разменени за руския търговец на оръжие Виктор Бут, който излежава присъда в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    21 5 Отговор
    С терористи не преговаряме.
  • 2 Хомоселсуалистите САЩ

    18 3 Отговор
    риба са яли ако си мислят, че руснаците ще се разоръжават ядрено
  • 3 Окраин4ев

    15 2 Отговор
    Краварите и техните лаке само точат лиги за руска територия и ресурси, и сънуват как делят Русия за САЩ естествено повече територията и по богата на залежи , а за лакеите по малко и как стават краварите стават господари на планетата.
  • 4 Така е!

    4 9 Отговор
    Руснаците им откраднаха рецептата на ядрената бомба, сега ще преговарят!
  • 5 САЩ са заплаха за света

    15 3 Отговор
    Без САЩ светът ще е по-добър.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 САЩ НЕ ЖЕЛАЕ МИР

    3 0 Отговор
    ТЕ УМИШЛЕНО ПРОВАЛИХА ВСИЧКИ ПРЕГОВОРИ С ЦЕЛ ФИНАНСИРАНЕ НА СОБСТВЕНАТА СИ ИКОНОМИКА.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания