30 Ноември, 2022 20:50 1 351 22

"Грийнпийс" разкритикува френското правителство: Продължавате да купувате уран от Русия

  • грийнпийс-
  • франция-
  • уран-
  • русия

Вчера сутринта десетки контейнери с обогатен уран и десет контейнера с природен уран от Руската федерация бяха доставени с кораб на пристанището в Дюнкерк

"Грийнпийс" разкритикува френското правителство: Продължавате да купувате уран от Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Екоорганизацията "Грийнпийс" призова вчера френското правителство да прекрати "договорите за търговия с уран" между Франция и Русия, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че в отсъствието на международни санкции срещу руските ядрени дейности за граждански цели доставките продължават, независимо от войната в Украйна.

В комюнике "Грийнпийс" "настоява за окончателно прекратяване на всякаква ядрена търговия с Русия".

Организацията настоява също "за разтрогване на всички действащи договори на френската ядрена промишленост с руската компания "Росатом" и дъщерните ѝ предприятия, като се започне с договорите за търговия с уран между "Тенекс", дъщерна фирма на "Росатом", и, съответно, компании Е Де ЕФ и "Орано".

"Продължаващата ядрена търговия с Русия, при положение, че в Украйна продължава да бушува война, е скандално", заяви Полин Боайе, която отговаря за кампаниите срещу ядрената енергия и енергийния преход в "Грийнпийс - Франция".

Вчера сутринта десетки контейнери с обогатен уран и десет контейнера с природен уран от Русия бяха доставени с кораб на пристанището в Дюнкерк, за да бъдат натоварени на влак и няколко камиона на път за Пиерлат във Франция и /или Линген в Германия, съобщи организацията.

Компания "Фраматом" (дъщерна фирма на Е Де Еф), която изгражда атомни централи и доставя гориво за тях, уточни снощи за АФП, че става въпрос за доставка на суровина за производство на ядрено гориво за завода ѝ в Романс сюр Изер. Горивото е за нашите клиенти и най-вече за френския ядрен парк, обясни тя.

През 2018 г. Е Де Еф е сключила договор на стойност 600 милиона евро с "Тенекс" за "преработка на отработено ядрено гориво на Е Де ЕФ".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    43 1 Отговор
    Ха ха хаа, най-великите умове на 21 век /до момента/ грета тунберг и володимир зеленски управляват света дистанционно с директиви, скоро и по радиоточката.
    Днес да имаш девиации е страшно предимство.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Няма никакви санкции

    33 0 Отговор
    Западняците са циници!
  • 4 Те............

    35 0 Отговор
    са зелени извънземни човечета точно като зеленски. Ред сълзи ред сополи без да ги интересува дали хората ще умират от студ или от глад.
    Светът е тотално изтрещял.
  • 5 МирО

    42 0 Отговор
    Ало "Грийнпийс" да ви светнем- целия свят купува обогатен уран за ядрените се централи от РАША, или изскате светът да е като покрайнината - в 15 век - на тъмно и студено без вода и комуникации?

    Коментиран от #16

  • 6 долу ЕС

    41 0 Отговор
    аз викам да насям газ и петрол от Русия докато Франция и Германия не спрат да купуват от Русия каквото и да е! до тогава май ната му ЕС, както каза Вики Нюланд пред целия свят! права е жената, да я послушаме, нали това искате козяци нещастни, да слушаме сащ! ами май ната му на ЕС
  • 7 Сух

    33 1 Отговор
    Кои бяха грийнпийс? Някакви терористи?
  • 8 нннн

    32 1 Отговор
    Ако слушаме ,,зелените", ще пасем трева и ще си светим със свещи. Много насериозно се вземат тия паразити, които нищо не произвеждат, но пречат и на другите.
  • 9 СЕЛЯНИН

    36 0 Отговор
    А нашите политици ни убеждават, че е по-добре да купуваме ядрено гориво от Франция, отколкото от Русия. Пак ще хвърчат едни комисионни и пак ще си зареждаме руско гориво, но с френската надценка.
    Нещо, както с газта в момента.
  • 10 ДонМакрон

    25 0 Отговор
    Нали трябва да се топлим, да произвеждаме. С какво да заменим това гориво, с оборска тор?
  • 11 уaйтнoйз

    18 0 Отговор
    мисля че е време зеленио потник да наложи санкции на тия жабари. как си позволяват такива своеволия не може да разбере човека :)
  • 12 Критика към Грийнпийс

    23 0 Отговор
    Грийнпийс би следвало да се занимава с въпроси като глобалното затопляне, обезлесяването, свръхулова и други проблеми свързани с околната среда и биологичното разнообразие. Вместо тава се хванали да се занимават с конфликта в Украйна, който като цяло до момента нанася още по големи щети на околната среда. Според мен доста от организациите които се наричат Зелени, би следвало да си изяснят какво точно е това и наблягат повече на проблемите свързани с природата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 17 Отговор
    Пълно ембарго на робсия ‼️

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Владо

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Имаш наистина късмет, че не си излязъл навън. Стоиш си в колибата и пелтечиш. Така улиците са свободни от паразити.
    А какво се случва с паразитите когато биват открити?
    Извода ще го оставя на теб.
    Имаш от мен за в бъдеще един пернишки поздрав.
  • 18 Яяя

    7 0 Отговор
    Кравария е тотално унищожена
  • 19 Ха ха ха ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И Европа на тъмно... Много си хумен:)))
  • 20 чичо стамат шумков

    10 0 Отговор
    ТАКА ДАЛАВЕРАТА СИ ВЪРВИ.ФРАЦУЗИТЕ КУПУВАТ ОТ РУСИЯ ,А БАЙ ГАНЧО ЩЕ КУПУВА ОТ ТЯХ ,ЕСТЕСТВЕНО КАТО ГАЗТА С КОЯТО ПЪЛНИХМЕ ГУШКАТА НА ГЪРЦИТЕ А СЕГА НА ФРАНЦУЗИТЕ.ИЗГЛЕЖДА ТЕЗИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ СА САМО ЗА НАС.АКО И ЛУКОЙЛ ЗАТВОРИ ,ЩЕ ЯДЕМ ГОЛЯМА.ТА ХУРКА
  • 21 Русенец

    12 0 Отговор
    В равноправният ЕС правилата са само за славяните. Англосаксонците могат да не ги спазват, ако достатъчно силно приканват другите да го правят вместо тях.
  • 22 ...

    3 0 Отговор
    крайно време е такива да бъдат пратени по пещерите и да врякат там на воля
Новини по държави: