Last news in Fakti

1 Декември, 2022 21:20 1 621 12

Испанските власти откриха още писма бомби след избухването на взривно устройство в украинското посолство в Мадрид

  • испания-
  • мадрид-
  • бомби-
  • украйна-
  • сергей погорелцев

Пакетът, изпратен до украинското посолство, избухна и леко рани служител по сигурността в дипломатическото представителство

Испанските власти откриха още писма бомби след избухването на взривно устройство в украинското посолство в Мадрид - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Взривни устройства в пощенски пратки бяха открити в испанското министерство на отбраната, сателитен център във военна база и оръжеен завод, заявиха днес властите, след като подобен пакет се взриви в украинското посолство в Мадрид вчера, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Телевизия "Секста" съобщи, че писмо бомба е било получено и в американското посолство в испанската столица.

Властите също така казаха, че подобно взривно устройство е било изпратено по пощата до испанския премиер Педро Санчес на 24 ноември, но е било обезвредено от специалисти.

Според заместник-министърът на вътрешните работи Рафаел Перес първоначалните оценки сочат, че всички пакети вероятно са изпратени от територията на Испания.

Той заяви, че след откриването на пратката, предназначена за Санчес, е била засилена сигурността на обществените сгради. Сега се затягат мерките и за охрана на посолствата, чиято сигурност вече беше подсилена след началото на руската инвазия в Украйна през февруари.

Министерството на отбраната каза, че е получило писмо бомба тази сутрин. По думите на говорител то е било обезвредено.

Руското посолство в Мадрид осъди днес пощенските пратки с бомби. То заяви в Туитър, че "всяка заплаха или терористично нападение, особено такива, които са насочени срещу дипломатически мисии, са напълно осъдителни".

Пакетът, изпратен до украинското посолство, избухна и леко рани служител по сигурността в дипломатическото представителство.

Полицията каза, че снощи е била получена пощенска пратка с взривно устройство в оръжеен завод в Сарагоса, произвеждащ гранатомети, които Испания доставя на Украйна.

Испанските сили за сигурност са открили сутринта бомба в пакет, изпратен до сателитен център на Европейския съюз във военновъздушна база в Торехон де Ардос близо до Мадрид, съобщи министерството на отбраната.

Перес заяви, че три от писмата бомби са били взривени от силите за сигурност при контролирани експлозии, а едно от устройствата е било запазено за целите на следствието. По думите му самоделните бомби са били изпратени в кафяви пакети, съдържащи запалителен прах и жица. Според него устройството им е било такова, че да предизвикат по-скоро "внезапни пламъци", отколкото експлозия.

Пратките с взривни устройства в Испания пораждат спекулации за украинска връзка. Властите засега не могат да потвърдят дали писмото бомба, изпратено до Санчес, е свързано с останалите пакети с взривни устройства. Те не изключват възможността пратките да са свързани с войната в Украйна и разглеждат случаите като терористични атаки, посочва ДПА.

Украинският посланик в Испания Сергей Погорелцев изрази подозрения, че Русия стои зад писмото бомба, пратено до украинското посолство в Мадрид.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атина Палада

    18 1 Отговор
    Какви са тези писма? Нямат ли посолствата електронна поща?
  • 2 Котка ученият

    6 2 Отговор
    Някой усърдно превежда железопътната стрела в Русия. Груба работа.
  • 3 Бомба е нещо

    23 4 Отговор
    което убива ! Това което гърми и стряска му викаме пиратка. Натуфските критерии са смешни.

    Коментиран от #4

  • 4 Котка ученият

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бомба е нещо":

    Ние го наричаме черна марка.
  • 5 Трябва да има

    17 5 Отговор
    денацификация на оръжейните заводи, които шиткат оръжие в Украйна.
  • 6 Ориент Експрес

    6 2 Отговор
    Сега ще ни занимават с писма!
  • 7 Професора

    16 4 Отговор
    Това с писмата го е измислил онзи изкукуфелия от Белия Дом
  • 8 Испания

    6 4 Отговор
    в в момента играе мач с япония и имам чувството че тя ще бъде новият шампион. Мисля че това е по-интересно отколкото една пиратка в о
    Укронациското посолство.
  • 9 осемте-джуджета

    4 8 Отговор
    Вижте ги хубаво платените джуджета над мен и сами преценете. Кремълски фашкии ли искате да сте !?

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хъм

    0 1 Отговор
    да не се събудиха пак баските или Каталуня напомня за референдум...?
  • 12 Баба зима идва

    3 1 Отговор
    Самоукрайнски самоделки като двете ракети в Полша. Уж били руски а се оказаха украйнски.
    Няма значение че подателите са укрофашисти но ако ви излъжеме че са руски…. трябва да ни съжалите и да ни дадете “Патриоти”.
Новини по държави: