Last news in Fakti

1 Декември, 2022 21:56 1 710 28

Говори Брюксел! Шарл Мишел призова Си Дзинпин да използва влиянието си спрямо Русия, за да спре войната в Украйна

  • китай-
  • европейски съюз-
  • си дзинпин-
  • шарл мишел-
  • украйна

Китайската държавна телевизия съобщи по-рано, че Си Дзинпин е изявил пред Мишел желание Пекин да укрепи стратегическите си контакти и координация с Европейския съюз

Говори Брюксел! Шарл Мишел призова Си Дзинпин да използва влиянието си спрямо Русия, за да спре войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е призовал днес за пореден път китайския президент Си Дзинпин да използва "влиянието" на страната си спрямо Русия във връзка с войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Конфликтът е бил съществена част от тричасовите разговори в рамките на посещението на Мишел в Пекин, на които са били засегнати и теми като търговия, климат, човешки права, възстановяването след пандемията, ситуацията около Синцзян-уйгурския автономен район и Тайван, каза пред журналисти Мишел по видео връзка от китайската столица.

"Призовах президента Си да използва своето влияние спрямо Русия с цел тя да спазва Устава на ООН, както направих и на срещата на върха между Европейския съюз и Китай през април", заяви Мишел. Си Дзинпин е уверил, че Китай не доставя оръжия на Русия и се обявил против ядрените заплахи, допълни председателят на Европейския съвет.

Посещението на Шарл Мишел в Пекин се състои само няколко седмици след като китайските власти организираха откриваща церемония на голямо търговско изложение, на която в неизлъчено видеообръщение той е нарекъл войната на Русия "незаконна" и е призовал за намаляване на търговската зависимост от Китай.

Шарл Мишел заяви също, че е коментирал със Си Дзинпин и скорошната вълна от протести в Китай, без да уточни каква е била реакцията на държавния глава.

Китайската държавна телевизия съобщи по-рано днес, че Си Дзинпин е изявил пред Мишел желание Китай да укрепи стратегическите си контакти и координация с Европейския съюз. Според медията президентът е заявил, че "Китай ще остане отворен за европейски компании и се надява, че ЕС ще прекратят намесата си, за да се осигури справедлива и прозрачна бизнес среда за китайските компании".

Нито Си, нито китайската телевизия дадоха обяснение какво има предвид китайският лидер под "намеса".

Си каза още, че Китай и ЕС трябва да засилят координацията си в макроикономически план и да работят заедно в името на взаимната изгода, да създават заедно нови генератори на растеж и да гарантират сигурността, стабилността и надеждността на веригите за промишлени доставки.

Председателят на Европейския съвет от своя страна е заявил, че "достъпът до европейските пазари е широко отворен, докато в Китай съществуват сектори, които остават недостъпни". Той е изтъкнал и необходимостта от по-голяма реципрочност и балансирано партньорство.

Шарл Мишел, който е на еднодневно посещение в Китай, се срещна също с премиера Ли Къцян и Ли Чжаншу - председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент).


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    36 4 Отговор
    Помагачите на Зеленски търсят кой на тях да помага

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Малкият шарл

    25 3 Отговор
    се е оплакал на големия брат си че лошият путин го бие на лягане и на ставане и го моли за защита.
    А малкия шарл усеща че боят ще стане още по жесток и страх го тресе.
  • 4 Бъдеще

    35 3 Отговор
    Войната ще спре, когато престанете да поддържате клоуна...

    Коментиран от #7, #18

  • 5 Как точно

    8 2 Отговор
    Да отиде и да му набие канчето ли?
  • 6 Есхач

    17 1 Отговор
    С други думи или отваряте всички пазари и технологии за Нас или се молете на САЩ да Ви храни. От СВО губещ ще бъде само ЕС. Той ще бъде превърнат в бежански лагер. Де що има читаво бяло население ще се изнесе към САЩ,Канада,Великобритания, Австралия и Нова Зеландия. Които не Ги пуснат там ще се насочат към Русия и Китай.
  • 7 Минало

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бъдеще":

    Тя и втората световна можеше да свърши за 3 месеца, ако се бяха предали руснаците, нали?

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пожелавам.

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пудинк":

    Ти целия народ на дефекира вустата ти!

    Коментиран от #12

  • 10 Някой

    24 1 Отговор
    Брюксел вече никой не го слуша. Всички ги разбраха, че са средище на джендъри.
  • 11 Анавв

    22 0 Отговор
    Нахалството на Мишел е безгранично ! Да говори за човешки права в Китай си изпроси да чуе истината за хаоса в Европа и китайска поговорка точно на място! Тръгнали по света да показват колко са безпомощни и нагли !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хммм

    24 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пудинк":

    Подкрепям Русия, защото воюва срещу колонизаторите ни. Това за Украйна минава само за пред децата... И не, не ЕС и САЩ са колонизаторите ни.... а глобалната финансова олигархия! Украйна имаше лошия късмет битката да води на тяхна територия.

    Коментиран от #16

  • 15 Бъдеще

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Минало":

    Така е. Но и СССР тогава, и Русия сега, са решени да се борят с нацизма до край... За това няма да има спиране.

    Коментиран от #21

  • 16 Хммм

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хммм":

    Битката да СЕ води на тяхна територия.
  • 17 Госあ

    15 0 Отговор
    Говори брюксел, а Си Дзинпин слуша с досада 😂
  • 18 мда

    2 15 Отговор

    До коментар #4 от "Бъдеще":

    Ако Китай врътне кранчето и спре да купува газ от Русия,Путин няма на кой друг да го продава

    Коментиран от #23

  • 19 Баце

    9 0 Отговор
    Този е голям симпатяга след като държа урсула диванчапраз при султана, но сега май е объркал хората....
  • 20 Кажете си го направо

    13 0 Отговор
    Брадатият козел е ял шамари от Императора.
  • 21 Минало

    2 15 Отговор

    До коментар #15 от "Бъдеще":

    Да де така е, и украинците са готови да се борят срещу фашизма сега и го правят доста добре.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Има има

    2 15 Отговор

    До коментар #18 от "мда":

    Това Сомалия, Еритрея, Уганда и тнт малко ли са? Те даже не искат петрол а зърно а русия уж е най-голения производител, но паничка не им дава, иска да изнася и тя на запад за евраци...а уж са приятелски страни, абе руско приятелство знаем го.
  • 24 куку

    12 1 Отговор
    Китай да повлияе на Русия.. Така и не разбрали ,каква е разликата между тези държави..Русия действа..а Китай няма кураж да върне Тайван..Никой не може да влияе върху Русия..особено когато касае тези територии върнати с референдум ...всичко законно и по международни правила..както се случило в косово..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    Си Дзинпин да спре войната но ние няма да спрем доставките на оръжие
  • 27 Шарл плямпалото

    4 0 Отговор
    Брюксел е........
  • 28 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    Този грознъо забрави, ли че външният му министър Борел каза че войната ще се реши на бойното поле.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания