Тема: Украйна

1 Декември, 2022 21:51 1 908 41

Виталий Кличко призова столичани: Запасете се с вода, храна и дрехи в случай на пълно прекъсване на електрозахранването

  • киев-
  • украйна-
  • виталий кличко-
  • русия

След поредица от руски ракетни удари тази седмица се наложи аварийно спиране на електроцентрали в няколко украински градове

Виталий Кличко призова столичани: Запасете се с вода, храна и дрехи в случай на пълно прекъсване на електрозахранването - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кметът на Киев Виталий Кличко каза на жителите на украинската столица да се запасят с вода, храна и топли дрехи в случай на пълно прекъсване на електрозахранването, причинено от руски въздушни удари, и заяви, че жителите трябва да обмислят възможността да отседнат при приятели в покрайнините на града, ако имат такава възможност, предаде Ройтерс.

Кличко предупреди, че температурата в домовете може да падне рязко в случай на "спиране на тока и разрушаване на инфраструктура и пълната липса на електричество, водоснабдяване, топлоснабдяване и канализация".

"Температурата в апартаментите може да се различава много от тази навън", заяви бившият шампион по бокс по време на форум по сигурността в Киев, където температурите са около -4 градуса по Целзий.

"Моля хората да се снабдят с промишлена и питейна вода, трайни хранителни продукти и топли дрехи", заяви Кличко.

След поредица от руски ракетни удари тази седмица се наложи аварийно спиране на електроцентрали в няколко украински градове.

Във вторник украинският министър-председател Денис Шмигал заяви, че Украйна все има 30 процента недостиг на електроенергия, шест дни след последната голяма вълна от руски ракетни удари по електропреносната мрежа.

За да се справят с липсата на отопление и електричество, властите в Киев създадоха 430 точки за отопление, където хората могат да се стоплят и да презаредят телефоните си, Кличко обаче заяви, че броят им е недостатъчен за град с население от 3,5 милиона души. "Дори 500 няма да помогнат, дори 5000 ще са твърде малко", заяви той.

Русия твърди, че атаките ѝ срещу жизненоважна инфраструктура са легитимни от военна гледна точка и че Киев може да сложи край на страданията на народа си, ако се подчини на руските искания, които Москва все още не е формулирала. Украйна казва, че атаките, целящи да причинят страдание на гражданите, са военно престъпление.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен- _Язовец

    33 1 Отговор
    И ацетизал да си купят за студеното време в подлеза

    Коментиран от #33

  • 2 Кличко

    31 1 Отговор
    Тоалетна хартия няма да ви трябва!
  • 3 Адам Хилтън

    36 1 Отговор
    А каза ли им и как и от къде да се запасят, или работата като в България: "Учтиво ви предупреждаваме да се оправяте както си знаете."
  • 4  Б О Л Ш Е В И К  ©©©℗

    44 1 Отговор
    Затягайте коланите за да може комика да спечели още малко пари и богатства, че и на него времето привършва!
    Ние 33 години опъваме гуши от глад и мизеруваме, за да са добре Амеда, Боко и олигарсите ни.
  • 5 БгТопИдиот

    41 1 Отговор
    Тъпита укри да вземат Наркомански да го изстрелят посока големата бела къща,дебилният бокси тоже.
    И нещата ще се нормализират.

    ИматШмръклю имат проблем ,нямат Шмръклю немат проблем.
  • 6 стоян георгиев

    27 5 Отговор
    Имам едни стари плетени чорапи (здрави са), много топлят! Ще ги пратя на братска окрайна!
  • 7 !!!?

    28 1 Отговор
    Ще ухае на немити окраински трътки, хахахаха
  • 8 Зеленски

    38 1 Отговор
    Какво става бе Кличко?! Угасна ми крушката в бункера!Ще се уволняваме.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Стойко

    46 1 Отговор
    Руснаците им го върнаха двойно за 8те години терор в Донецк! Браво!
  • 11 Окраин4ев

    28 2 Отговор
    Който си пази габината от времето на УССР ще му е добре.
  • 12 факт

    53 1 Отговор
    А нас ще ни предупредят ли след поредната авария в шести блок на АЕЦ "Козлодуй"? За първи път правихме планов ремонт без руснаците и очаквано се издънихме. Сега остава да заменим руското ядрено гориво с американско такова, както искат ПП и ДБ, и съвсем ще цъфнем и вържем дори без война. От мен да знаете - идиоти управляват света. Кръгли идиоти, напълно скъсали с реалността и нормалността.

    Коментиран от #16

  • 13 Гого

    21 1 Отговор
    Струва ми се, че заради сметките си в правилните банки, тези хора правят .... !!!!! Сметките и имотите им са нараснали повече от 3 пъти... НО НА КАКВА ЦЕНА ?
  • 14 Руccкий 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    36 1 Отговор
    Смърт на бандеровците!
  • 15 Последния Софиянец

    37 1 Отговор
    В Киев също започнаха протести срещу липсата на ток.Ще извадят зеленото джудже от бункера и ще го провесят.

    Коментиран от #37

  • 16 Енергетика

    27 1 Отговор

    До коментар #12 от "факт":

    Най вероятно не са правили плановия ремонт защото не могат да поръчват вече части.

    Коментиран от #18, #22

  • 17 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    36 0 Отговор
    Ейй ,молете Русия за милост ,хахляци..ще ви затрият..Не слушайте ,Германия ,и Англия..ония нямат сърца ,имат машини .
  • 18 БгТопИдиот

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "Енергетика":

    Да се запасяваме ли с Йод,специалисте ??

    Коментиран от #24

  • 19 Викентии

    22 0 Отговор
    Случващото се е отклоняване на вниманието и озаконяване на немислимото с/у всеки един гражданин на ЕС! Основната цел е населението на ЕС и индустрията. Вашите права се простират до там когато ги разбирате и можете да ги защитите !!! Плана е 100% социална инжинерия и обхваща мин 10г. Така, че се запасете с машинка за дупки на колана и гинко билоба, за да не забравите какъв е бил света преди промяната, защото ще разказват тези които оцелеят...

    Коментиран от #28

  • 20 Есхач

    26 0 Отговор
    Който е умен вече е на дачата си. Ток може да няма но дърва и топло да. Войната бързо разкрива недостатъците на градското удобство.

    Коментиран от #32

  • 21 Пако

    17 0 Отговор
    АБЕ БИКСЕР ШО СТАНА,НЕ ВЪРВИ ПО ПЛАН МАЙЧЕ. БЕГАЙ ЧЕ ЩЕ ТЕ НАСТЪПЯТ ТАЛАСЪМИТЕ.
  • 22 факт

    30 0 Отговор

    До коментар #16 от "Енергетика":

    А да си чул нашите да се опълчат срещу тези безумни санкции, защото сигурността на нашата АЕЦ е от значение не само за националната сигурност, но и за сигурността на цяла Европа? Няма такова нещо, те се разправят на живот и смърт за машинно и хартиено гласуване, организират протести в подкрепа на машините, обиждат се, крещят си, изпадат в истерични пристъпи, занимават се с личните си вражди, но не и с това, с което трябва да се занимават. Живеем в някаква лудница, в която психическото ни оцеляване е изправено пред невероятно изпитание.
  • 23 Шака Zулу

    34 1 Отговор
    ШАНСА НА УКАРЙНА И НАТО В ТАЗИ ВОЙНА ПРАКТИЧЕСКИ И ТЕОРЕТИЧЕСКИ РАВЕН НА НУЛА.
  • 24 Енергетика

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "БгТопИдиот":

    Ако смяташ, че ще ти помогнат.
  • 25 Сатана Z

    22 0 Отговор
    Същото се отнася до голяма степен и до нас,жителите на София ,но все още чакаме знак от нашата кметица —Юрданка фон Дъкова
  • 26 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    29 0 Отговор
    Само столицата трябва да се бомби..ден и нощ .75 дана...По 100 парчета на ден ..7500 ракети ..ще ускорят процеса на прехода.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 факт

    17 0 Отговор

    До коментар #19 от "Викентии":

    Викентий, очертава се след всичко това в България да оцелеят Бойко Борисов, Ахмед Доган, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Росен Плевнелиев и още няколко подобни. Ти представяш ли си те какво ще разказват на идните поколения? Направо не искам да си го представям. Явно идните поколения, ако настояват да узнаят истината за настоящите събития, ще трябва да обикалят гробищните паркове и да се вслушват в тишината.

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Минго

    16 0 Отговор
    Тегли чертата и едните в Полша, другите в Русия! И проблема го нема!
  • 31 Нещо не разбрах

    19 1 Отговор
    в москва ли трябва да се запасяват с ток и газ в туби......че нали зеленски е взел ключа от портите на града и ще и аз ги на бял кон на червения площад. Разяснете ми че нещо не разбирам. Украйна е велика и печели нали така.
  • 32 така е

    20 0 Отговор

    До коментар #20 от "Есхач":

    Само че, който е наистина умен, изобщо не е напускал дачата си, за да се пресели в градските кутийки, построени от честни частници с половината от нужните материали и да си вдига кръвното с етажната собственост, сини и зелени зони и всякакви подобни дивотии. Селото е спасявало българите през всички, изпълнени с войни и глад години. И сега селото ще спаси българите, а българите ще спасят селото. Младите започнаха да го проумяват и това е възможно най-добрата и може би единствената добра новина.
  • 33 Ъхъ

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен- _Язовец":

    Нищо им няма, микрон и байдън ще им държат ръката до гроба!
  • 34 Викентии

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "факт":

    Не е забавно, защото много хора в България си отиват забравени от "социалната държава" и обществото с "висок морал и ценноста система". Социалният крах на "демократичната" държава забрави цели региони и предпочете да подкрепи чужди граждани. В същото време никой не коментира по колко наши съграждани,всеки месец поемат към св.Петър и съдниците, но по интересна е разбивката за реалните фактори довели до тази нац. катастрофа...

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 факт

    9 0 Отговор

    До коментар #34 от "Викентии":

    Не съм казал, че е забавно. Истината рядко е забавна и често се забива право в сърцето, за да кърви болезнено и безнадеждно. Социалната държава съществува само в преамбюла на конституцията като художествена измислица. Конституцията е нещо като приказка, в която всякакви хиперболи са позволени. А ние живеем "живот без маска и без грим, озъбено свирепо куче. И трябва да се бориш неуморно, и трябва да си страшно упорит, за да изтръгнеш от зъбите на туй настръхнало, вбесено псе парченце хлеб". Не забравяйте поетите, те винаги казват истината по-добре от нас и политиците.
  • 37 Се пече

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    Въстанието срещу Зелената жаба и хунтата му се пече .
    .
  • 38 защо

    14 0 Отговор
    "Температурата в апартаментите може да се различава много от тази навън"
    А може и да не се различава. Ама така е, когато кметът е боксьор, а президентът комедиант!!!
  • 39 Да се запасят

    4 0 Отговор
    и с ток,да ги го държат в мазето.
  • 40 Историк

    2 8 Отговор
    Руските терористи верно ли мислят, че така ще подчинят украинците? :)))) Само за по-младите: в България при Живков преди 89та имаше същия режим на тока :))))) Без война или друг глобален катаклизъм. Който си мисли, че това ще помести украинците, жестоко се е заблудил :)))
  • 41 яяя

    5 0 Отговор
    г-н Зеления да настъпи европейските палячовци да дават бързо вода, ток, храна, одеяла и да не се правят на неразбрали, че ще играе сопата.
Новини по държави: