Last news in Fakti

6 Декември, 2022 10:59 1 347 1

Хиляди на протест в Монголия срещу корупцията и инфлацията

  • монголия-
  • инфлация-
  • корупция-
  • протест-
  • демонстранти

След нахлуването на Русия в Украйна инфлацията в страната достигна 15,2 процента

Хиляди на протест в Монголия срещу корупцията и инфлацията - 1
Източник: БГНЕС

Хиляди хора пренебрегнаха вчера студовете в монголската столица Улан Батор, за да протестират срещу корупцията, за която се подозира, че разяжда каменовъглената индустрия, и скочилата инфлация, предаде Франс прес.

Демонстрантите – повечето млади, се стекоха на столичния централен площад "Сухбаатар", където е разположен правителственият комплекс, въпреки температурата от минус 21 градуса по Целзий. Те настояваха за "правосъдие" за корумпираните функционери и за разпускане на парламента.

След нахлуването на Русия в Украйна инфлацията в Монголия достигна 15,2 процента.

"Помощ, страната ни е на път да се срути", пишеше на плаката на един от демонстрантите.

Двама овчари разказаха пред АФП, че са пристигнали в столицата, специално за да участват в демонстрацията.

"Не е хубаво нищо да не се върши. Според мен младите с право са разгневени", заяви за АФП Енх Амидрал, баща на три деца, и изрази желание правителството "да накаже крадците".

"Те изглежда са забравили какво ни обещаха – обещаха ни по-добър живот. Би трябвало да подобрят нещата", каза студентка, представила се само с фамилно име – Баярмаа.

"Но те не правят нищо – вземат ни парите и се изхранват с тях", добави тя.

Напрежението в района се изостри и към 21:00 (13:00 по Гринуич) полицията разпръсна множеството.

Предния ден, посолството на САЩ, в Улан Батор, съобщи за стотици демонстранти, опитали се да влязат в резиденциите на президента и на премиера, но спрени от полицейска барикада.

Вълненията бяха подхранени от разкрития на разтревожени граждани, според които милиарди долари от износа на въглища, по-специално за Китай, са откраднати от депутати, свързани с тази индустрия.

В средата на ноември монголският антикорупционен орган съобщи, че над 30 служители, включително шефът на държавната каменовъглена компания Ерденес Таван Толгой, саразследвани за злоупотреби.

Местни наблюдатели разглеждат протестите, изхождайки от конспиративни теории и с оглед противопоставянето на елитите от страната - теми, широко обсъждани в социалните мрежи, а не като реално обществено недоволство от корупцията и т. нар. въглищна афера. Това мнение изразява политологът от Университета на Британска Колумбия Джулиан Дъркс, чиято статия помества днес вашингтонското издание "Дипломат", предаде ТАСС.

Цитирани от него монголски наблюдатели твърдят дори, че протестите са режисирани от президента на Монголия Ухнаагийн Хурелсух в навечерието на предстоящия конгрес на управляващата Монголската народна партия, за да упражни натиск върху кабинета на премиера Лувсанамсрайн Оуюн-Ердене.

Конференцията на Монголската народна партия, насрочена за днес, е отложена във връзка с протестите в Улан Батор, информира монголският сайт "Тайм", цитиран от ТАСС. Предвидено бе форумът да избере нов лидер на партията.

Оставка на правителството и разпускане на парламента не са обсъждани на заседанието на монголския Съвет за национална сигурност тази нощ по повод масовите протести в столицата. Това заяви днес пред журналисти премиерът Оуюн-Ердене, допълва руската агенция.

По думите му президентът Хурелсух заявил, че е готов да подкрепи евентуални "системни реформи, ако бъдат подкрепени от народа". Самият премиер смятал да обсъди възможни реформи с лидери на партийни и обществени организации.

"Крадците се опитаха да политизират вчерашните протести, затова обществеността трябва да е крайно бдителна във връзка с това. Твърдо ще кажа, че няма да се откажа от борбата си. Ще кажа това много решително на похитителите на въглища, организирали демонстрация", заяви монголският премиер.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    Китай резна зелките на своите чиновници и публикува списък със имената на монголските корумпета