Last news in Fakti

21 Декември, 2022 21:23 1 156 4

Криза на Острова! В Англия и Уелс стачкуват работещите в спешната помощ

  • великобритания-
  • спешна помощ-
  • лекари-
  • медицински сестри

По-рано министърът на здравеопазването и социалните грижи Стив Баркли призова гражданите да проявят здрав разум, имайки предвид, че здравната система е под сериозен натиск заради случаите на грип и COVID-19

Криза на Острова! В Англия и Уелс стачкуват работещите в спешната помощ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди служители на екипите за спешна помощ в Англия и Уелс стачкуваха днес с искания за увеличение на заплатите, което доведе до поредното напрежение в държавно финансираната здравна система ден след протеста на медицинските сестри, предаде Ройтерс.

По-рано днес британският министър на здравеопазването и социалните грижи Стив Баркли призова гражданите да "проявят здрав разум", имайки предвид, че здравната система е "под сериозен натиск" заради случаите на грип и КОВИД-19. "В този момент профсъюзите избраха да предприемат стачни действия вместо да работят с нас за постигане на съгласие и да направят изключения при медицински случаи от първа и втора категория, спешните повиквания и случаите, когато има опасност за живота", заяви той пред Би Би Си.

Генералният секретар на профсъюза "Юнисон" Кристина Маканеа коментира, че е потресена от изказването на министъра, след като се знае, че плановете за непредвидени разходи вече са договорени на местно ниво. "Внушенията, че сме безотговорни, са наистина шокиращи. Това е всяване на страх сред населението", подчерта Маканеа. По думите ѝ здравни работници, включително от спешни екипи, масово напускат заради условията на труд, а това усложнява още повече ситуацията на оставащите в системата.

Шарън Греъм от профсъюза "Юнайт" потвърди, че ще се реагира на всички спешни случаи от първа категория, а тези от втора - за състояния като сърдечен удар, ще се поемат от здравните работници. "Не биваше да се стига до тази стачка. Правителството трябва да се върне на масата на преговорите, за да постигнем съгласие за увеличение на заплатите на тези служители и всички да се върнем на работа", добави Греъм.

По данни на третия синдикат, подкрепящ стачните действия - "Джи Ем Би", заплащането в здравния сектор е намаляло със 17 процента в реално изражение след 2010 г., а обажданията за изпращане на линейки за същия период са нараснали със 77 процента. Профсъюзите поискаха увеличение на заплатите, след като през ноември инфлацията в Обединеното кралство достигна до 10,7 процента.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сър Ферхун Гейниус

    5 0 Отговор
    Да пратим от факултета малко доктори инженер, да помогнем на белото брат
  • 2 Хихихи..

    6 0 Отговор
    И острова на дъното..Номера е да има фишеци за Украйна,иначе как се стига до дъното?
  • 3 Истината ви казвам

    1 0 Отговор
    А нашите не стачкуват (а трябва) и пак сме по-зле със спешната помощ.
  • 4 Вирус

    0 0 Отговор
    Тресе ги западняците да проявили хората разбиране даже и нагли
Новини по държави: