Last news in Fakti

19 Декември, 2022 13:51 2 395 16

"Хората умират, преди да стигнем до тях": британските сестри и болногледачи изнемогват

  • медицински сестри-
  • великобритания-
  • болногледачка-
  • здраве-
  • умират-
  • англия-
  • ес-
  • уелс-
  • брекзит-
  • риши сунак-
  • стачка

Само в Англия не достигат 47 хиляди души персонал

"Хората умират, преди да стигнем до тях": британските сестри и болногледачи изнемогват - 1
Снимка: Shutterstock

Отчаянието е повсеместно: "Нищо не се променя", казва една медицинска сестра, която едва сдържа сълзите си. "Става все по-трудно и все по-трудно. И от нас се очаква просто да го преглътнем, все още да намираме резервни варианти, но стига толкова."

Най-голямата стачка, откакто NHS съществува

Тя е част от стачкуващите медицински сестри и болногледачи във Великобритания. В Уелс, Англия и Северна Ирландия се провежда най-голямата стачка, откакто Национална здравна служба NHS съществува.

Само в Англия не достигат 47 хиляди медицински сестри и гледачи. Мат Трейси, който работи в областта Мидлендс, описва ситуацията така: "В отделенията е заложен минимален брой болногледачи. Но такива няма. Вместо това работата се разпределя между малцината, които са там. Те са изтощени и уморени."

Медицинските работници не протестират само срещу условията, в които работят, но и за по-добро заплащане. Мат признава, че в края на месеца трябва да взема пари назаем, за да се справя.

Памела от Нотингам е майка на две деца. Тя ги изхранва с помощта на социален стол и е изправена пред сериозни затруднения заради растящите цени на храни и енергия. "Една медицинска сестра трябва да може да си позволи хранителните продукти", казва тя.

Медицинските работници настояват за сериозен ръст на заплатите

Според профсъюза реалната работа заплата на медицинските сестри и болногледачите е спаднала средно с 8% от 2010 г. насам, а в някои случаи - дори с 20 на сто. Сега те искат увеличение, което е значително по-високо от процента на инфлацията: медицинските сестри настояват за увеличение на заплатите с 19%, но правителството не смята това за приемливо и предлага 4-5%.

Премиерът Риши Сунак призова профсъюза да прекрати стачките, но засегнатите настояват най-после да бъдат чути.

Британското правителство иска да изпрати 1200 войници, които да заместят стачкуващите служители на граничните пунктове и в линейките. Властите в Лондон се противопоставят на исканията на синдикатите за заплати, които да компенсират инфлацията. "Би било безотговорно да позволим заплатите в публичния сектор и инфлацията да излязат извън контрол", заяви пред БиБиСи министърът на кабинета Оливър Даудън. Той определи исканията на профсъюзите като неприемливи. Те пък от своя страна гарантират, че стачкуващите ще реагират на спешни случаи.

Здравната система е изправена пред колапс

Британската здравна система е в отчайващо състояние. Към момента повече от седем милиона британци чакат за лечение или операция, много от тях - с месеци. Заради липсата на места в следболничната грижа, много пациенти остават в болниците. Така пък няма достатъчно места за спешните случаи и големи групи пациенти трябва да чакат с часове в линейките, за да бъдат приети.

Парамедикът Глен Карингтън редовно трябва да пренебрегва спешни повиквания, защото линейката му не е свободна: "Понякога тези, които се обаждат на спешна помощ, трябва да чакат шест или седем часа. Хората умират, преди да стигнем до тях. Ако все още са живи, ги откарваме в болницата", разказва той. "А после там отново чакаме."

Глен смята, че съвсем скоро британската здравна система може да се срине. Тази седмица парамедиците също планират да стачкуват. Самите те се нуждаят от спешна помощ.

Автор: Имке Кьолер


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Екстра сте

    41 4 Отговор
    важното е ценности, че имате...
  • 2 Спешно отделение

    38 1 Отговор
    в хамерика са същите нещастници като вас ама на филм интубират всеки втори.
  • 3 Бай Лисан

    27 2 Отговор
    Брекзит ту хел. Ай честиту!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 МирО

    28 0 Отговор
    Браво - хора, борете се за интересите си , никой друг няма да се бори за добруването на вас и вашите деца.
  • 6 ришкото

    34 1 Отговор
    скъпи сестри работете - пари нема! Вашите данъци са важни за новодошлите ми братчеди прескачали граници и си
    платили до 20 000 за дойдат при нас в очакване на нови молитвени домове и обгрижване както и за нашите приятели в урк бункера питайки ни постоянно за милиарди и оръжие
  • 7 ДДРОнег

    21 9 Отговор
    При толкова много народ, който емигрира в Англия да има недостиг на персонал в дадена сфера, означава, че са изпуснали да стимулират хора да се обучават за такива специалности !
    Но това е Англия, те бързо ще се органзиират и оправят, ние сме много по-зле, за жалост ...

    Коментиран от #9

  • 8 пфууууу

    26 1 Отговор
    Ами като мигрантите само ядат и се евват, а не работят! За какво се напълнихте с черни скакалци?!
  • 9 Гошо

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДДРОнег":

    Това с оправянето е било някога сега ги оправят
  • 10 постарайте се повече

    22 1 Отговор
    за две години ковид "лечение" бая уморихте ама явно не беше достатъчно
  • 11 Въпрос

    7 1 Отговор
    Луда крава, сега свински грип се появи в ...
  • 12 дреме ми

    11 4 Отговор
    Да си вкарат орки от Индия бе , нали са им колония.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Кво е това "след болнична грижа"

    21 0 Отговор
    Такова нещо в нашите търговски дружества на сатаните не съ- ще-ству-вааа от 33 години ....Тука за разлика от острова те приемат за операция, само за да им платиш няколко хиляди лева от джоба си и още толкова, даже повече източват и от здравната каса за "операция" ти, за която никой не упражнява външен контрол на качеството след провеждането й...Пациентите са изритвани само 5-6 дена след тежки операции и дори транспорт до болниците не се осигурява, даже после и за фиктивните "безплатни" "контролни" прегледи не се осигурява, пациентът продължава да бъде източван с по 70 лв за частни линейки и транспортни услуги в една посока до болницата (140 лв + обратно до вкъщи), където често отказват да си извършат дори тези два безплатни контролни прегледа по здравна каса след като са изритали пациента преди месец вече от търговското дружество........майка ми си смени става по гореописаната схема и вече три месеца след супер скъпата операция, казват че всичко било ок, но тя все още не може да ходи без помощни средства....А дали ще проходи , никой не знае, тъй като няма външен качествен контрол на качеството на операциите в България, правени в търговските дружества тука от търговците ни....
  • 14 хммм

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "дреме ми":

    Проблемът е точно в това... защо мислиш, че измират масово хората там? АМи погълнаха ги индийските скакалци.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ми то без друго

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "дреме ми":

    персоналът им е предимно индийци и пакита., по аптеките също. Бледолик англичанин в болници и хосписи е като бялата лястовица. Свърши господството на експлоататорите, сега да си берат дертовете.
Новини по държави: