Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Декември, 2022 21:35 4 261 113

Как и Чайковски стана жертва на войната на Путин

  • владимир путин-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • чайковски-
  • изкуство

"Болезнено ни е да четем на руски", казват украинците

Как и Чайковски стана жертва на войната на Путин - 1
Снимка: Shutterstock

Празниците са време и за великите руски композитори - Прокофиев, Мусоргски или Чайковски. Миналата година в Киевската опера поставиха "Лешникотрошачката”, но тази година руските композитори не са част от програмата. Артистичният директор на операта в Киев Анатолий Соловиняненко и колегите му са особено стриктни по този въпрос. "Докато има война, докато убиват съгражданите и разрушават градовете ни, не е подходящото време за тази музика", казва той.

Недвусмислено дистанциране

Киевската опера е публикувала и остра декларация. В нея се казва, че киевските балетни трупи, които поставят "Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро” в Европа, нямат нищо общо с Киевската опера.

Соловиняненко критикува и това, че за първи път в своята история "Ла Скала" в Милано откри сезона си с руска опера - "Борис Годунов” на Модест Мусоргски. Това се случва в родината на операта, отбелязва Соловиняненко и реторично пита какво ли още да добави.

Проблеми и за балетните школи

Но както Италия е родината на операта, така Русия е родината на балета. Затова и ситуацията за директора на балетното училище в Киев Вячеслав Коломиец е сложна.

Руските творби винаги са били част от обучението, казва той. А сега са забранени. Почти всички са на мнението, че поне "в критичната фаза на войната" хората трябва да се разграничат от руската култура. "Това е символ на нашите сълзи, на нашата кръв. Онова, което се случва на фронта, докосва сърцето на всеки”, обяснява Коломиец.

А след "освобождението на страната" вероятно ще мине време преди хората в Украйна отново да могат да се посветят на руската култура. Култура, която "ни обърна гръб".

"Не" и на руския език

Украйна се разграничава от руската култура и в правен аспект. От лятото насам е незаконно да се говори руски на обществени места. Почти всички телевизионни канали предават само на украински, а книги, публикувани в Русия, се продават само по изключение.

В една от традиционните книжарници в Киев такива книги няма по рафтовете още преди войната. През август към клиентите дори бе отправен призив да донесат руските си книги за рециклиране.

Продавачката Ирина разказва, че в първите няколко седмици е имало истински наплив от желаещи да връщат руските си книги - хората се появявали с багажници, пълни с книги, оставяли ги в книжарницата, а после те били отнасяни за преработка.

Средствата са за военните

Събрани са тонове книги, споделя Ирина. Понякога се налагало на всеки три дни да идва камион, който да ги отнася за преработка. Със събраните пари книжарницата е купила автомобил за армията в Херсон, сега се събират пари за втори. Може би така на книгите "ще се даде нов живот - и на хартията ще бъдат напечатани украински книги", казва Ирина.

"Много от тези книги ми бяха скъпи. Но след всичко, което се случи, не искам вече да имам нищо общо с тях", казва възрастен мъж, донесъл няколко торби, пълни с книги. Марина също се отбива, за да остави книги. Но тя е категорична, че има руски книги в библиотеката си, които да са скъпи на сърцето ѝ и да не иска да връща. "Не мога да ги чета сега. Твърде болезнено е да се чете на руски."

Въпреки това не всички украинци са убедени, че забраните са ползотворни. Това "не е добра идея", казва украинската писателка и фотографка Евгения Белорусец. Същевременно обаче тя проявява разбиране: "Украйна много дълго време беше толерантна, а сега страната бива практически унищожена".

Връщане към украинския език

Но негативното отношение към руската култура не се дължи само на войната. Става дума за цялостна еманципация от Русия, коментира лингвистът и журналист Лес Белей. В Съветския съюз Украйна дълго време бе "русифицирана".

По това време руският език бе смятан за "по-изисканият" и хората бяха принуждавани да говорят руски вместо украински. През 80-те години на ХХ век в Киев се говори "изцяло на руски".

Процесът се обръща чак когато Украйна отвоюва независимостта си през 1991-а година. Сега само половината от жителите на Киев говорят на руски. Същото е и в градове като Одеса и Харков, а и преди 2014-а в региона Донецк, който беше незаконно анексиран от Русия.

Използва ли Русия писателите си?

Но какво общо имат руските писатели с агресивната война на Путин? Според Белей проблемът е, че Русия ги използва. Той дава пример с театъра в Мариупол. Руската армия го бомбардира през март, въпреки че там се криеха стотици хора, включително деца. Театърът се превърна в масов гроб.

В същото време руските окупатори поставиха ограда около сградата. На нея са изобразени лицата на руски писатели.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    94 13 Отговор
    А американски филми не им е болезнено да гледат, въпреки че в много от тях става дума именно за военните престъпления на САЩ, но представени по позитивен начин. А да не би украинците да са се отказали от продукти на Нестле, знаейки че деца роби берат какаото за тях? Много избирателен техният "морал" и възмущение бре!

    Коментиран от #7, #74

  • 2 Учуден

    18 50 Отговор
    Прокофиев, Мусогорски или Чайковски...Тоя ,втория кой е ?!

    Коментиран от #8

  • 3 Делю Хайдутин

    60 10 Отговор
    Стана поредната жертва на украинските фашисти.
  • 4 Споко ДВ !

    50 10 Отговор
    След денацификацията, приматите ще бъдат разселени в Сибир и крайният Север ! Тайгата и тундрата ще отворят културният им хоризонт!
  • 5 Болезнено е да четем лъжите на ДВ

    62 13 Отговор
    Краварски некадърници
  • 6 куку

    63 12 Отговор
    Няма 50% ..всички перфектно владеят руски..но как да го признаеш..не е политкоректно..За 30г. промиха мозъци на украинци и вече руснаци са врагове, а сащ са приятели..

    Коментиран от #12, #20, #34

  • 7 Бегай

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Преди войната ,украинците си имаха Рошен.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хитлер

    43 9 Отговор
    Книгите трябва да се унищожават! Браво деца мои!

    Коментиран от #15

  • 10 Лост

    40 8 Отговор
    А "Болеро" на Равел и него ли ще забранят?
  • 11 Отвратен

    55 8 Отговор
    Какво да кажем ако някой каже на DW че е болезнено да ги четат на немски? И защо ли точно немска медия не заклеймява нацистки фрази и действия като тези.?
  • 12 Помнещ

    12 52 Отговор

    До коментар #6 от "куку":

    И русофилите твърдяха, че говорят руски, още през комунизма, но всъщност не могат да го говорят и само мъцат докато са пълна излагация. Наскоро един такъв попадна чрез общ приятел в компанията ни на морето: проглуши ни ушите какъв голям русофил е и колко е велик Путин, и какви били готини руснаците. После се наложи за малко да говори руски и се нас.а.

    Коментиран от #23

  • 13 Русофил

    11 68 Отговор
    Руската култура приключи благодарение на руснаците. Те си остават в кочината с
    Прокофиев и останалите.
  • 14 Ботев го е казал

    61 6 Отговор
    "Тежко брате се живее,между глупци неразбрани.." Тези хора са клиничен случай,мисля че никога няма да се оправят.Отначало може и да им посъчувстваш,но след кратко време си пожелаваш да не ги срещаш повече..

    Коментиран от #17

  • 15 Путин

    7 17 Отговор

    До коментар #9 от "Хитлер":

    Не се притеснявай, аз си пазя всичките от режима ти и вземам идеи от тях за моето управление.

    Коментиран от #87

  • 16 Химлер

    7 21 Отговор
    Режете книги и с парите купете нещо полезно като танк за армията.

    Коментиран от #18

  • 17 А какво е казал Ботев

    9 35 Отговор

    До коментар #14 от "Ботев го е казал":

    ... за руЗЗките "освободители"?

    Коментиран от #95

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Не е така

    42 7 Отговор

    До коментар #6 от "куку":

    Зеленски и компания (повечето от тях са евреи) +фанатизираните бандери не са украинците....
  • 21 Дойче зеле

    16 3 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🖕🚮
  • 22 Механик

    46 7 Отговор
    Баааа, въртите се като хлебарки в микровълнова!
    Вече почти година ни убеждавате, че "кочината" нищо не едала на тоя свят и ОПАААА- Празниците са време и за великите руски композитори - Прокофиев, Мусогорски или Чайковски. Миналата година в Киевската опера поставиха "Лешникотрошачката”
    И кво се оказа? Оказа се, че руснаците са дали много на тоя свят. Не се сещам обаче какво е дала Украйна? Не помня нито един велик украински писател, учен, музикант... Знам само, че имат един велик комик, дето им такова таковата в момента.

    Коментиран от #28, #29

  • 23 Така е

    53 5 Отговор

    До коментар #12 от "Помнещ":

    В България само евроатлантиците говорят добре руски, защото всички до един са бивши партиици били верни на Кремъл. Повечето от тях са учили в Москва! След 1989г се пребоядисаха и започнаха да се кланят на друг господар! А народа, който ти наричаш русофили и тогава не се кланяше на Москва, и сега не се каня на Вашингтон!
  • 24 Последния Софиянец

    17 4 Отговор
    Прочетете книгата ,,451 градуса по Фаренхайт,,от Рей Бредбъри.
  • 25 Госあ

    12 3 Отговор
    Хахахахахаха 😂😂😂 разсмях се от сърце !!!
  • 26 А50

    35 8 Отговор
    Спокойно, всичко си идва на мястото. Отново ще се играе Чайковски в Киев и то в оригинал на руски. Този измъчен окрайнски бълвоч остава в историята
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Госあ

    35 4 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Има, има. Недей така. Географски са родени доста руснаци там. Като започнеш с Корольов, Сикорски, Добжански, Антонов. Украинците имат силна природа-математическа и инженерна школа. Покрай руснаците, както и ние. Самите те го признават. Но тя ще отиде в небитието, както и културата им. Като при нас.

    Коментиран от #30, #31, #75

  • 29 Солей

    9 18 Отговор

    До коментар #22 от "Механик":

    Не се "сещаш" за Соснов, Мурашко, Орлов, Малевич, Голишев и пр? Или си неук и не си чувал за световноизвестни фигури в света на културата?

    Коментиран от #88

  • 30 Мда

    5 35 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    ... понеже имат "силна школа" затова Нобеловите им лауреати са смешна бройка. Особено като ги сравниш с някои "загнили" държави, любими на всеки руЗЗофил.

    Коментиран от #33

  • 31 Госあ

    25 4 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Тва е същото като Денков, който се похвали в Панорама, че е представител на физико-химичната ни школа която била много добра. Да, действително е ярък нейн представител, но как не го е срам да се хване с келешите и да работи против създателите и !!!
  • 32 Присмехулник

    31 4 Отговор
    Дойчетата изглеждат особено щастливи, че Украйна се разграничава от руската култура
  • 33 Госあ

    10 3 Отговор

    До коментар #30 от "Мда":

    Беей бе. Много ти разбира прекупваческата глава от наука.
  • 34 Перко

    7 25 Отговор

    До коментар #6 от "куку":

    Само да вметна,че тия ,дето им разрушават държавата говорят руски.А англоговорящите им помагат ,за да не ги смелят .

    Коментиран от #66

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Украйна е егати

    33 6 Отговор
    Фашистката държава. Срамно творение на САЩ. Ще дойде време да се плащат сметките.

    Коментиран от #45

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Жълто джудже

    14 5 Отговор
    Русским запрещено говорить по-русски. Это одна из причин кровопролитной войны. В Европе по-другому? О, да, Русия е забранена. Това е основателна причина за убийство.
  • 39 Д-р Косев

    9 31 Отговор
    Рашките не просто загубиха политически и икономически Украйна, но се сдобиха със смъртен враг на границата си. Няма такъв глупак като Путя. Реши да подражава на краварите и да се прави на световен хегемон, но не можа и до Краматорск да стигне.
  • 40 Умен по цялата глава

    5 16 Отговор
    Преводача малко се е объркал " Милано откри сезона си с руска опера - "Борис Годунов” на Модест Мусогорски...."Мусогорски - хахаха Случват се грешки..А и събитията в Борис Годунов са от епоха тотално Убита от руските комунистически Болшевики,които водят войната днес...Не е голяма загуба.

    Коментиран от #55, #61, #72

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Катърът на Стана

    5 25 Отговор
    Руски език и литература и Музика само от автори до 1917г.Всички следващи трябва да бъдат премахнати.
  • 44 ерго

    27 6 Отговор
    Дааа ...руските македонци са пуснали в ход “Възмущението на жертвите от агресията “ ...обаче публиката им е малобройна . Не може да се прецени каква част от укрите са обърнати от пропагандата против руснаците и колко не са имали избор пред заплахата от саморазправа от военните батальони , които колят и бесят в тази държава . Укрите много добре знаят , че сами предизвикаха войната , но на какво са се надявали да победят Русия , това е непонятно

    Коментиран от #46, #48

  • 45 Гост

    8 6 Отговор

    До коментар #36 от "Украйна е егати":

    И немските композитори не са били на особена почит в Съветския съюз по време на ВСВ. А фашистите се вижда кои са.
  • 46 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "ерго":

    Ако продължаваш да използваш думата "война" току виж и теб са обявили за издирване..
  • 47 Истината е че

    21 3 Отговор
    Войната е на байдрън !
  • 48 Госあ

    15 3 Отговор

    До коментар #44 от "ерго":

    Надявали са се на по голяма подкрепа от господарите си, ама само старо оръжие с надценка.
  • 49 ами Великият Пушкин

    8 2 Отговор
    как стана жертва в украя??????
  • 50 Жълто джудже

    19 2 Отговор
    Всеки ден ходя до луксозната каса на Болшой театър, но всички билети за коледните празници се купуват от дипломати на САЩ и ЕС. И с тъга и празни ръце слушам вълшебни мелодии по кабелната телевизия.

    Коментиран от #51

  • 51 Любопитен

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Жълто джудже":

    Колко струва билета за постановка на Болшой театър - в евро :))))

    Коментиран от #53

  • 52 Хаха

    19 2 Отговор
    Окраински се говори само в продукциите на Киев-филм. Главен мениджър и актьор хазарчето Зеленски.
  • 53 Жълто джудже

    10 1 Отговор

    До коментар #51 от "Любопитен":

    За очарователния и вдъхновяващ Лешникотрошачката от 750 евро.

    Коментиран от #56

  • 54 Я по-добре

    17 1 Отговор
    Дойче Веле кажете избрахте ли с американските си господари кой ще е следващият Хитлер?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Солей

    7 21 Отговор

    До коментар #53 от "Жълто джудже":

    Жалки циркове. В Балшой театър билетите са по 50тина долара. А иначе на Балшой само името му е такова, главния балетист е италианец, палците на балерините са западно производство, а самия театър е един хамбар с под 2000 места. :))) Бившия му директор говори за широкоразпросранена корупция и компрометирана акустика, а балетистки, че ако не участват в парититата на мафиозите олигарси, не получават танцивални роли.

    Коментиран от #57

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Марш

    36 6 Отговор
    Какво ни доказвате с тая статия, освен че yкрoпочoвеците са нaцистки дивaци? Само дивaци воюват срещу културата !!!

    Елементарно сравнение - през ВСВ, дори под немските бoмби, руснаците не спират да се наслаждават на стиховете на Гьоте и Хайне, а руските деца - на романите на Ерих Кестнер, докато немските нaцисти горят книгите им !!! ТОВА е разликата между цивилизованият народ и дивaците !!!

    Коментиран от #62

  • 59 Донки Хот и Сан Чопанса

    24 5 Отговор
    Клетите украинци...Украински не знаят,а им е болезнено да четат на руски.Каква мъка,каква трагедия...
  • 60 така, така

    21 4 Отговор
    всичко си идва на местата. Истината си излиза наяве. Това безумие не е от днес, 70% от украинците няма как да се разберат помежду си, тъй като знаят само руски. Браво, да забраниш родния език на 70% от народа си, а после, те ли криво ме разбраха.
    То за какво му е на комика култура, като той може да прави само халтура
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Демарш

    4 15 Отговор

    До коментар #58 от "Марш":

    А тия същите, дето са се "наслаждавали" на Ерих Кестнер и Гьоте .... какво е станало с тях след това? Щото май техните деца и внуци сега бягат презглава от путлеровия "рай". Впрочем, русофилите отваряли ли сте книга на някой от големите руски класици, да видите какво пишат за "магучая"?

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Марш

    17 3 Отговор

    До коментар #62 от "Демарш":

    Ти, мaкак, явно не разбираш, че руснаците ЧЕТАТ книгите, а не ги ГОРЯТ !!! Още когато бях студент, малко след смяната на режима, безуспешно търсих книги на западни "буржоазни" мислители на Български в университетската библиотека. Оказа се, че ги има само на РУСКИ. Защото ние, както винаги се бяхме правили на по-светци от папата, отказвайки да превеждаме "буржоазни" книги, ама руснаците си превеждаха, издаваха и изучаваха всичко стойностно.
    ТИ колко руски автори си чел, че да видиш какво пишат за Русия? Изобщо освен "Под игото" (насила) друго чел ли си?
    Мислиш ли, че руснаците сега ще тръгнат да бягат от тяхната страна, където има всичко, в Германия или другаде, за да ходят киpливи и да стоят на студено като германците и да се редят на опашки за хляб? Нали ги чета във форумите - те открито се подиграват на западът вече.

    Коментиран от #65, #67, #70, #113

  • 65 Демарш

    3 15 Отговор

    До коментар #64 от "Марш":

    "че руснаците ЧЕТАТ книгите" Кои книги е "прочел" Путлер та е станал масов убиец и военопрестъпник?
  • 66 Опортюнист

    19 2 Отговор

    До коментар #34 от "Перко":

    Те англоговорящите така лицемерно им помагат, че точно заради тях Украйна накрая може и да я смелят, в резултат на тази война до последния воин. Целта, разбира се, е да се смели Русия, но както вървят нещата, крайният резултат ще е разпарчетосването на Украйна.
  • 67 Демарш

    1 13 Отговор

    До коментар #64 от "Марш":

    "Мислиш ли, че руснаците сега ще тръгнат да бягат от тяхната страна, където има всичко" Те вече бягат с МИЛИОНИ, бе другарю. Само русофил може да се направи, че реалността не съществува, и да наглее с "теориите си" които я изключват.

    Коментиран от #71

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Бегай

    5 13 Отговор

    До коментар #64 от "Марш":

    Те ,руснаците не горяха книги.Те ,,изгаряха "тия,които ги четяха.

    Коментиран от #108

  • 71 Марш на скок

    4 8 Отговор

    До коментар #67 от "Демарш":

    Като си имат всичко ,що щат в Украйна??????????
  • 72 Трети коментар

    11 0 Отговор

    До коментар #40 от "Умен по цялата глава":

    И него ще изтрие финтифлюшката ,защото не знае кой е Мусоргски.
  • 73 Укрофашизъм 101

    21 3 Отговор
    Националната идентичност на Западна Украйна е омразата към Русия .
    Към същата Русия която им даде името Украйна 1922 , териториите Донбас- Ленин ,
    Източна Полша Унгария подарък от Сталин , който уж ги морил само тях с Голодомор .
    Крим -Хрущов ,тежка индустрия , заводи като Азовстал , самолетен завод - Антонов .
    Няма страна в Европа която забранява език , партии , книги , църква и музика .
    Хитлер не го е правил .

    “Съветската власт стимулира развитието на укр писменост , печатно дело , литература
    затваря руските и открива украински училища ма територията на Украйна “
    Украйна , Политико Етнически профил
    Валентин Михайлов, Stanisav Staszic University of Arts and Sciences, Kielce, Poland, 25-300, ul. Wesola 52
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Антонов

    10 1 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Е руснак роден в Троица , Московска област , конструкторски бюра в Москва
    Новосибирск , Иркутск , Ленинград и Киев .Wiki
  • 76 Любопитен

    4 15 Отговор
    А Чайковски дали би искал името му да бъде слагано в една графа с това на Путлер?

    Коментиран от #82

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Човека с токчетата показа как

    0 2 Отговор
    работи Сот и Полиция. Топ Пич!
  • 79 Подобни

    19 3 Отговор
    действия не много отдавна се наричаха "ОБИКНОВЕН ФАШИЗЪМ"... Сега е много вероятно да ги нарекат "демокрация" или "израз на независимостта на Украйна", макар че "независима Украйна" е типичен пример за оксиморон...
  • 80 а ъъъ

    3 12 Отговор
    Путлер не е мизикант, той е КГБ джудже, а едно КГБ джудже трябва да се иве иначе върши глупости.
  • 81 Кутузов

    11 1 Отговор
    Абе кой се интересува от руските македонци бе.Каква музика,те трябва да копаят,за да си връщат кредитите.Музика, глупости,гладомор за вас.
  • 82 Православенебач

    5 1 Отговор

    До коментар #76 от "Любопитен":

    Бегай при козите ве, стипендиант.
  • 83 Исторически парк

    17 1 Отговор
    Чайковски стана жертва на украинските нацисти!

    Коментиран от #86

  • 84 Ха хо

    13 0 Отговор
    Интересно, миналия месец в Германия (няма да казвам в кой град) беше представен балета Лешникотрошачката. На плаката пишеше, че творбата е класически украински балет. Онзи ден демонтираха в Покрайнината и паметниците на Пушкин. Тия още не могат да се определят какви са, дали полски ромляни или руски македонци!

    Коментиран от #85

  • 85 Мда

    4 7 Отговор

    До коментар #84 от "Ха хо":

    "Интересно, миналия месец в Германия (няма да казвам в кой град).... На плаката пишеше, че творбата е класически украински балет" Русофилът лъже сутрин, на обяд, и вечер. А, и докато спи!
  • 86 Хахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #83 от "Исторически парк":

    Чайковски е вечен. Както и цялата руската култура, руският език, руското изкуство. Жертвите са те самите. И децата им. Видяхте нивото на културата им по плакатите. Само псувня и сатанистски фрази. На който му харесва- учете се. Щом даже министрът на културата на страна от ЕС пупублично се учи да псува...

    Коментиран от #91

  • 87 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Путин":

    До сега няма нито едно доказателство за това. Къх си.
  • 88 Хахаха

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Солей":

    Те са плод на руската култура. Тя е в основата. Още повече, те са родени в СССР. В България от кога престанаха да наричат всички хора от СССР ,,руснаци"? Само в симбиоза с Русия Украйна се е развивала. И се е появила, в същност.
  • 89 някой си

    13 0 Отговор
    Дойче Веле,не става !С лъжи и пропаганда не става!Откажете се!Освен правоверното дв,българите четат и други информационни източници

    Коментиран от #92

  • 90 Запознати

    9 2 Отговор
    Смърт на укрофашистите. Това не са хора!
  • 91 Проктолог

    3 12 Отговор

    До коментар #86 от "Хахаха":

    "Както и цялата руската култура, руският език, руското изкуство" Руската култура е в момента в Украйна: убиват, изнасилват, измъчват, ограбват, разрушават, изселват и отвличат. Руската култура е и в Русия: одобрение на фашисткия режим в Кремъл, награждаване на убийци за "герои", издигане на престъпници в "защитници на нацията", "превъзпитание" на отвлечени уркаински деца и т.н. ТОВА е руската култура, за това се използва тя и Руския език - за геноцид
  • 92 Проктолог

    2 7 Отговор

    До коментар #89 от "някой си":

    "Освен правоверното дв,българите четат и други информационни източници" Русофилите не са българи и никога не са били.

    Коментиран от #109

  • 93 След всичко прочетено

    12 2 Отговор
    Ако е вярно има ли някой който ще смее да потвърди че режимът в киев не е фашистки
  • 94 Аксиома

    1 14 Отговор
    Няма държаеа в света, която. да използва неблагоссловената и фалшива азбука на кирилица и да просперирала или да не е обхваната от бедност, проклятия и братоубийствени войни. ..!!!

    Коментиран от #96

  • 95 Ами

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "А какво е казал Ботев":

    Проблема е,че не е доживял да ги види и е паднал май от приятелски огън,което и обяснява защо на нас най много е трябвало да се помага за освобождението,направо даром :)
  • 96 Айде,бе

    7 0 Отговор

    До коментар #94 от "Аксиома":

    Ето докъде се стига в ибрекчийството ,готови са на всякакви извращения от напредналите държави с многото половете и сменения генофонд ,които и бившите им колонии им връщат дължимото за робството си преди:)Даже и за проклятие пишат ,нищо,че всички пророци начело с американския Едгар Кейси друго казват за ползващите кирилица.А кирилицата е създадена ,за да разпространи православието сред славяните ,с които както се оказва по последните изследвания сме се омесили още век и половина преди да дойдат прабългарите тук.Справка История бг, последния епизод:)Така,че само може да сме горди като създатели н.а кирилицата
  • 97 Това е символът

    2 1 Отговор
    на осраинското жлобье
  • 98 Хмхмхмхмхм

    1 2 Отговор
    А пьотр илич чайковски не беше ли прикрит гей или на руСС наците някакси не им е удобен този исторически факт, а;0 Май не само в ЕС има глбт, същите се въдят и в руССия, но не им дават гласност;0 Поне е направил нещо, което е признато в света като културно достижение, за разлика от руССкия нацист в кремъл, когоъо цял свят плюе и ненавижда...

    Коментиран от #100, #101, #105

  • 99 Статията е Пълен фалш!

    2 0 Отговор
    Това ми бе достатъчно!!!
    ,,..Прокофиев, Мусогорски или Чайковски... "
  • 100 Айде,бе

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "Хмхмхмхмхм":

    Икой свят го ненавижда,този на извеатените многополови дето разсипаха с извратената си семокрация цял списък със страни,Либия,Ирак ,Сирия и тн и Европа разсипаха,със следствието от тези войни и мигрантите и опасния ислям, на който подпалиха фитила.И тук успяха да направят война .А Чайковски и такъв да е бил,с това ли трябва да е известен и на преден или с музиката си и както е тръгнала Европа към арабо африкански мюсюлмански халифат след време тези новите евопейци:)))ще налагат 2 та пола както те си знаят,а те хич не обичат такива работи:)))))

    Коментиран от #106

  • 101 Айде,бе

    1 1 Отговор

    До коментар #98 от "Хмхмхмхмхм":

    И кой свят го ненавижда,този на извеатените многополови дето разсипаха с извратената си семокрация цял списък със страни,Либия,Ирак ,Сирия и тн и Европа разсипаха,със следствието от тези войни и мигрантите и опасния ислям, на който подпалиха фитила.И тук успяха да направят война .А Чайковски и такъв да е бил,с това ли трябва да е известен и на преден или с музиката си и както е тръгнала Европа към арабо африкански мюсюлмански халифат след време тези новите евопейци:)))ще налагат 2 та пола както те си знаят,а те хич не обичат такива работи:)))))

    Коментиран от #102, #103

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Хмхмхмхмхм

    2 1 Отговор

    До коментар #100 от "Айде,бе":

    Ми нали всички русофили нонстоп мрънкате, че ЕС бил глбт, а сега изведнъж, като става въпрос за прикрит руССки глбт. ама руССки класик- хоп- абе, няма значение какъв е, важното е , че е руССнак и е културтрегер;0 Ако така се отнасяхте и към всички останали ЕС граждани, особено към нас- българите, цена нямаше да имате, но уви- за вас всеки, който не е влюбен във вашия нацистки вожд в кремъл,, е неудобен и го заклеймявате, а забравяте, че този субект НЕ Е президент на България, нито пък е българин ... България има различни държавни интереси от руССия, и след като руССия ни спря газа по политическа причина,. значи си заслужава нехаресването на всички българи, защото така се опитва да ни принуди да направим това, което не искаме- да плащаме на руССия газът й с рубли, а не с долари и евро.. Да, ама НЕ- РУССИЯ НЕ УСПЯ= в София си имаме топло с НЕРУССКИ ГАЗ и вече никой не може да принуди България да играе по неговата политическа свирка, иначе спира газа за България. КРАЙ- С ТОВА РУССКО ИЗНУДВАНЕ СЕ СВЪРШИ, а СВЕТЪТ Е ЦЯЛ И БЪЛГАРИЯ НЕ СТОИ НА СТУДЕНО И ТЪМНО.

    Коментиран от #111, #112

  • 107 Да се готви

    3 0 Отговор
    за преименуване руската салата... Впрочем - интересно кои "украинци" четат "болезнено " на руски език?
  • 108 СЕРИОЗНО?

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Бегай":

    Хайде поне един пример че имам доста богат опит в СССР и не съм чувал за подобен случай...
  • 109 Малка синтактична неточност - вместо

    1 0 Отговор

    До коментар #92 от "Проктолог":

    Русофилите не са българи ..." да се чете .Русофилите не са САМО българи и..."
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Хайде сега поредните глупости.

    2 0 Отговор

    До коментар #106 от "Хмхмхмхмхм":

    В областта на изкуството "нетрадиционната полова принадлежност" е реалност и няма етнически характер. Искаш ли списът на световноизвестни имена, дали много за световната култура, които са били такива? А т.нар. ЛБГТ.. общество е нещо съвсем друго. Впрочем - и ние си имаме Стефка Тафров...
  • 112 Айде,бе

    0 0 Отговор

    До коментар #106 от "Хмхмхмхмхм":

    Кой им пречи на нашите от лгбт,никой, само е хубаво,че половете у нас са като в Русия само 2,другото са глупости дето си писал с ток пак от руски реактори.То и за в бъдеще пак ще са от руски ,само може да се наложи да се плащат на Турция от нейния нов Аец руско производство. ТА няма лак да се откачиш от Русия, огледай се ,улици,площади,храмове,болници носят имена на създатели, освободители ,нац си празник виж:)))тези неща дето си ги писал са временни ,връзката обаче между народите ни е над тези неща ,за да се променят с примитивно мислене като твоето:))))
  • 113 От Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Марш":

    И аз като студент съм ползвал специализирана литература по физика, химия, математика, биология, от западни учени, преведени всички на руски. Препоръчаха ни ги нашите преподаватели, достоѝни за времето си професори и академици( не като мнозинството от сегашните). Още ги пазя тези учебници в библиотеката си. И слушам руските композитори на дискове, гледам руски балети по интернет. А какво ще кажете за писателите, за руските филми, изпълнени с човечност.А не като американските екшъни, провокиращи насилие и убийства в повечето случаи. По същия начин се отнасям и към всички гении на Европейската култура! Не може да се отрича божественото, Бог е изпратил на хората изкуството, чрез избрани от него посланици, независимо от каква раса и религия. Колкото по-малко изкуство до хората, толкова повече агресия и простотия. И хора, които няма да роптаят, че са ограбени материално, защото бече ще са бедни духом.
Новини по държави: