Тема: Украйна

3 Януари, 2023 10:12 3 899 95

Войната, която уби лъжите на Путин

 • владимир путин-
 • война-
 • лъжи-
 • русия-
 • кремъл-
 • украйна-
 • леонид бершидски

Войната разрушава илюзиите, върху които е изградена диктатурата на Путин

Войната, която уби лъжите на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Докато 2022 г., без съмнение най-лошата година за Русия през този век и вероятно най-лошата от управлението на Йосиф Сталин, наближаваше своя кървав край, мнозина твърдяха, че Владимир Путин не е постигнал нищо с най-важното решение в живота си – да започне пълномащабна инвазия на Украйна. И все пак, десет месеца след началото на това катастрофално приключение, то започва да бъде полезно за страната Русия, ако не и за режима: бавно, но сигурно, то разрушава илюзиите, върху които е изградена диктатурата на Путин, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Конвенционалният баланс на печалбите и загубите едва ли е в полза на Русия – независимо от многократните твърдения за обратното от Путин и неговата клика. В началото на септември — точно след като Русия претърпя най-голямото поражение в кампанията, като беше принудена да се оттегли от региона на Харков — Путин настоя: „Не сме загубили нищо и няма да загубим нищо. От гледна точка на печалбите мога да кажа, че най-голямата печалба е укрепването на суверенитета на нашата нация."

Още новини от Украйна

Това е прекалено щедра оценка по всякакъв начин, дори и такава, която цинично пренебрегва десетките хиляди смъртни случаи и вида опустошение и човешко страдание, на които Европа рядко е ставала свидетел след Втората световна война.

От моя страна, след почти година, в която преживях тази война и я усещах в костите си всеки ден, дори и отдалеч, аз все още не мога да се примиря със смъртта на хора, които познавах, разкъсващата болка от преселването, ужаса, който моята страна нанесе на нация, по-тясно свързана с Русия от почти всяка друга. И все пак научих чрез тежък опит, че видът хладнокръвна оценка, необходима за начертаване на курса на войната, още по-малко за оценка на нейния краен изход, оставя малко място за емоции и опитът да ги прогоня има допълнителната полза да ми позволи да продължавам да дишам въпреки постоянно присъстващата буца в гърдите ми.

Така че нека продължим на тази основа.

От страна на печалбата, Путин успя да разшири украинската територия, окупирана от Русия, от около 42 000 квадратни километра през 2014 г. до около 87 000 квадратни километра, или 14% от общата площ на страната. Опустошената ивица земя, която Русия спечели, представлява „сухопътен мост“ към по-рано окупирания Кримски полуостров; окупацията възстанови водоснабдяването на Крим, прекъснато преди това от Украйна, и създаде алтернативен маршрут за доставка до моста на Керченския пролив.

Геополитически, приключението позволи на управляващия елит на Русия да се отърси от мързела си и да се насочи решително към глобалния изток и юг: намирането на търговски и политически партньори вече не е опция — това е необходимост. Процъфтяващите отношения с Иран са съмнителна печалба, но дори военните поражения на Путин не са настроили Китай, Индия и Бразилия решително срещу Русия. Раздразнението на техните лидери към Путин е очевидно на моменти — все пак те все още са готови да не го нападат публично заради опита му да разруши хегемонията на САЩ. Просто чуйте как Луиз Инасио Лула да Силва, новоизбраният президент на Бразилия, хвърли еднаква вина за войната в Украйна върху САЩ и техните съюзници в НАТО.

Тази търпимост помогна на руската икономика да оцелее след най-тежките западни санкции в историята. През първата половина на годината излишъкът по текущата сметка на Русия достигна рекордно високо ниво от 146 милиарда долара, тъй като износът на енергия продължи на високи цени, а вносът спадна само с 6,7%; руският бюджет, приет наскоро за следващите три години, прогнозира приходи от петрол и газ на предвоенните нива въпреки почти спирането на износа на газ за Европа и тавана на цените, наложен от Европейския съюз за руския петрол. Страната все още може да продава в Азия и въпреки че преориентирането е болезнено, в крайна сметка е осъществимо – както и преминаването на Европа към различни доставчици.

Може също да се твърди, че голяма нация като Русия не трябва да бъде толкова зависима от вноса на високотехнологични компоненти и промишлени стоки като цяло, както беше през последните 30 години. Както често преди, производителите в областта на отбраната ще поведат възстановяването на част от промишления капацитет на страната: в наши дни Украйна все повече се удря с новоизработени крилати ракети, които все още се произвеждат въпреки санкциите. Добре известната издръжливост на руската икономика е отново подложена на изпитание – и въпреки високите нива на напрежение, нито един сериозен икономист не прогнозира неизбежен колапс. Това не е загуба и следователно печалба.

От страна на загубите, списъкът е по-дълъг и по-страшен – отново, дори без да се замисляте за човешките трагедии, смъртните случаи, опустошението.

В момента окупираната площ е само малко повече от половината от това, което Русия държеше до средата на лятото - 161 000 квадратни километра на върха. Докато Русия се оттегляше от Северна Украйна, от предградията на Киев, от стратегически важни градове близо до Харков и накрая от южния град Херсон, тя пропиля каквото и да е доверие, на което Русия се радваше сред рускоезичните хора от Източна и Южна Украйна като се отдръпна без никакво внимание за бъдещето на сътрудниците си. В резултат на това задържането на повече територия ще бъде лесно само ако е обезлюдена. Източна и Южна Украйна са изгубени за руското влияние за десетилетия напред, тъй като рускоговорящите съзнателно преминават на украински: Русия не може да им даде нищо и все още може да вземе много.

Също толкова загубена е Европа като политически и икономически партньор. Нейните енергийни пазари, спечелени с големи усилия и разходи от Съветския съюз и използвани от 1970 г. като най-надеждният източник на чуждестранна валута за Русия, са загубени в обозримо бъдеще, може би завинаги, и Русия сега е на милостта на азиатските пазари. Същото може да се каже за достъпа до технологии, възможностите за образование, културния обмен — двуглавият руски орел изгуби европейската си глава.

Кремъл заложи на енергийната зависимост на Европа и възможното социално недоволство и се провали. Проруските протести, дори в страни с относително приятелско настроено към Русия население, като Германия и Италия, са незначителни въпреки нарастващите разходи за енергия и никоя западна страна не е избрала дори относително проруско правителство; дори новият министър-председател на Италия, Джорджия Мелони, представител на някога надеждно пропутинската десница, не се отказа от твърдата си подкрепа за Украйна. Що се отнася до непосредствените съседи на Русия в Балтика и Източна Европа, сега те са по-антируски настроени от всякога, като дори на анти-Путин руснаци им се отказват транзитни и краткосрочни визи и са подложени на много бюрократични унижения и подозрения.

Дори ако се приеме пренебрежителното отношение на Путин към икономическата страна на нещата, загубата на Европа - с единственото изключение на Унгария - е основен проблем за сигурността на Русия. Скандинавските съседи Швеция и Финландия изоставиха опасенията си за присъединяване към НАТО, а бивши пацифистки партньори, като Германия и Франция, се обърнаха и започнаха да влагат десетки милиарди евро в защита срещу потенциална руска агресия.

Военната помощ за Украйна накара бившите сателитни страни на Москва да се откажат от съветските си арсенали, а западноевропейските отбранителни индустрии набъбват от поръчки да ги превъоръжат с по-модерни оръжия. В резултат на това военният потенциал на НАТО нараства, тъй като членовете на алианса тестват най-съвременните оръжия в Украйна, преди техните собствени въоръжени сили да го приемат (германските системи за противовъздушна отбрана IRIS-T са важен пример).

Скъпо е да имаш ангажирана Европа като враг — и като цяло скъпо е да превключиш икономиката в режим на война. Военните разходи на Русия за 2022 г., от 4,7 трилиона рубли (75 милиарда долара), са с над 50% по-големи, отколкото през 2020 г., и също са с 1,2 трилиона рубли над бюджета. През 2023 г. както военните разходи, така и разходите за сигурност — което включва охрана на завладените територии — се предвижда да нараснат още повече, като последните се увеличат с 50% в бюджета за следващата година. Общо Русия ще харчи почти 160 милиарда долара годишно за отбрана и сигурност – нарастващо бреме за икономика, която ще се свие с 3,6% тази година и с 3% през следващата година, според консенсусната прогноза на Bloomberg. Обикновените руснаци получават доста безнадеждна визия: стандартът им на живот може само да се влоши, докато страната им продължава да се милитаризира за сметка на така необходимото развитие.

На този етап е трудно да си представим счетоводно упражнение, дори фантастично, идеологически оцветено, което би накарало приключението в Украйна да изглежда полезно – и това е само предвид статуквото, а не много реалната перспектива за военно поражение, което би минимизирало или анулирало малкото съществуващи придобивки, както и да унищожат оставащия престиж на Русия в незападния свят.

Има обаче едно развитие, което не се вписва нито в едната страна на конвенционалната книга на печалбите и загубите, защото е бомба със закъснител при режима на Путин, но потенциална полза за Русия, особено ако загуби войната: краят на основните лъжи на режима.

Въпреки че Путин предприе стъпки за смазване на независимите медии, истината все повече намира своя път дори до тези, които никога не са я търсили. Читателската аудитория на провоенните канали в Telegram, много от които не спестяват суровите реалности на войната, докато изграждат руска версия на теория за "удар в гърба", нарасна до милиони от началото на инвазията и особено след мобилизацията миналата есен. Мрачните репортажи на каналите допълват това, което все повече и повече руснаци чуват за реалната ситуация на място от своите мобилизирани приятели и роднини.

От първите си дни режимът на Путин обеща просперитет, а не идеологически мотивирано затягане на коланите - каквото и да беше останало от тази лъжа, се изпари с обявяването на мобилизацията. Години наред режимът се хвалеше със своята ултрамодерна армия, но това, което хората всъщност виждат, е армия, неспособна на най-елементарна организация и логистика. Те са чували за хиперзвукови ракети, но знаят, че техните приятели влизат в битка с евтини, произведени в Китай търговски радиостанции. Те са били хранени с приказки за вдъхващата страхопочитание, оборудвана с ядрено оръжие стратегическа авиация на Русия, но те виждат успешни атаки с дронове и саботаж на летища на тези страховити военновъздушни сили, често на стотици мили от украинската граница. Обещан им е светът, но единствените чуждестранни дестинации, които все повече се отварят за тях, са подгизналите окопи близо до някое опожарено украинско село. Подхранват ги с история, че Русия се противопоставя на САЩ и НАТО като равни, но те виждат как украинците бият руските сили сами, с оръжия на НАТО, но без чужди армии, които да им помагат на място.

Най-лошото във всички проверки на реалността е шокиращото осъзнаване, че Путин и хората около него всъщност може да са повярвали на техните хвалби и приказки – и така вкараха себе си и цялата страна в тази бъркотия.

Руснаците винаги бавно са приемали истината за своите лидери и още по-бавно са действали според нея. Но колкото по-дълго се проточи войната по своя мъчителен, безнадежден начин без очевидна полза, толкова по-вероятно е руснаците в крайна сметка да изберат истината пред развенчаните лъжи. Те все още могат да направят грешно заключение от тази неудобна истина и да решат, в краткосрочен план, че националистическите идеолози на върха са за предпочитане пред лъжците и крадците. Но след като хората се откажат от навика да лъжат себе си, убийството трябва в крайна сметка да престане да има смисъл – в крайна сметка лъжите са тези, които убиват.

Това е надеждата, към която се придържам, докато Русия завършва тази кошмарна година далеч по-дълбоко в грешното, отколкото я започна, и до колене в кръв.

Леонид Бершидски е базиран в Берлин руски журналист, издател и колумнист за Bloomberg. Tой е първият главен редактор на руския вестник "Ведомости".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Само пропаганда

  55 29 Отговор
  Съдрахте се да публикувате глупости.
  Какво ще правите като свърши войната??

  Коментиран от #22, #35, #55, #65

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Отец Дионисий

  49 31 Отговор
  Господ да помага на воините на православието срещу сатанистите отвъд океана!Амин!

  Коментиран от #7, #9, #10

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 5 ТаУмВзе

  48 28 Отговор
  Щом соросоидчетата се пенят толкова в безсилие, значи Путин вече ги е победил! Сценката от окрайна е само началото. Z

  Коментиран от #93

 • 6 и много други започнаха да лъжат

  36 21 Отговор
  в това число и ФАКТИ
 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Факт

  41 26 Отговор
  Капитан Петко войвода: " Няма сопа, която да убие обичта на българите към Русия".

  Коментиран от #28

 • 9 честен ционист

  24 30 Отговор

  До коментар #3 от "Отец Дионисий":

  Кадировци кога приеха светата вяра?

  Коментиран от #16

 • 10 Иван

  19 18 Отговор

  До коментар #3 от "Отец Дионисий":

  И къде видя православие ?

  Коментиран от #19

 • 11 БеГемот

  29 12 Отговор
  Важното е ,че при нас всичко е точно и продължава в същия дух.....обичам да ям банани по два лева и сирене по 20!Щото бананите растат по черниците на село а сиренето го карат от южният Пасифик...
 • 12 само споделям неща от първо лице

  32 19 Отговор
  абе незнам за медиите но имам познат с жена украинка и според нея в украйна (или поне в нейния край) още не са виждали руски войници но са виждали много руска техника и най-вече дронове . според нея русия не воюва с човешка сила в украйна а само с дронове и да украинците ненавиждат зеления наркоман и са против нато защото видяха до каде ги докара това нато и бай издън…
 • 13 А ПО ЛЕКО

  23 11 Отговор
  НОРМАЛНО Е ТАКА ДА ГО "МИСЛЯТ" ОТ .....БЛУМБЪРГ , ЩОТО АКО БЕШЕ ДЕЙСТВИТЕЛНО ЗЛЕ /като при пияния Елцо/ БЛУМБЪРГ ЩЕШЕ ДА ПИШАТ ЧЕ РУСНАЦИТЕ ЖИВЕЯТ В НАЙ ГОЛЕМИЯ РАЗЦВЕТ И ОХОЛ ....!
 • 14 Оркистан

  21 24 Отговор
  Какъвто и да е изходът всички нормални държави ще си имат вече едно на ум за русНацистите а два народа ще се мразят за поколения наред

  Коментиран от #21

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Отец Дионисий

  12 8 Отговор

  До коментар #9 от "честен ционист":

  И братята Асен, Петър и Калоян са ползвали куманите.
 • 17 Левски

  21 22 Отговор
  България е с братска Русия каквито и глупости да говорите! Трети март наближава и пак ще се верят руски знамена! Само че наближава и една друга дата която федералният резерв ще се чуди дали да обявява фалит или да си увеличава за пореден път дълга!

  Коментиран от #24, #30, #80

 • 18 Фактите са :

  21 26 Отговор
  Т.нар. "специална военна операция" на русия показ ан целия свят какво представляват руснаците - пияни , слаби войници, калпаво и старо оръжие и че са втората армия в све.. пардон в Украйна !
  Реномето на руската оръжейна промишленост е сринато, реномето на русия като държава и народ е сринато !
  А границите на русия с НАТО не само, че не намаляха, но и се увеличиха в пъти , всеки сам може да си ги пресметне !
  Т.нар. "специалан военна операция" на путин е ПЪЛЕН ПРОВАЛ !!!

  Коментиран от #27

 • 19 Отец Дионисий

  22 21 Отговор

  До коментар #10 от "Иван":

  Русия е последният защитник на православието срещу настъпващите секти отвъд океана.

  Коментиран от #43

 • 20 аржентински Москвич

  18 14 Отговор
  Каква лъжа бря блуумберг!? Русия войва сама срещу НАТО. Я спрете да пращате оръжия за милиради(вече над $140), и да видим колко дни ще издържи окраината.

  Коментиран от #48

 • 21 честен ционист

  16 15 Отговор

  До коментар #14 от "Оркистан":

  Накрая няма да остане украински народ. Май не си разбрал, че украинците ще са малцинство в Полша и че друг ще живее на територията на бивша Украйна.

  Коментиран от #46

 • 22 Верно ли

  17 10 Отговор

  До коментар #1 от "Само пропаганда":

  Като свърши войната ни започват с еко локдауните :))) В страницата на Световния икономически форум вече ни подготвят за 15-минутните ареи в градовете и как за да ги напуснеш трябва да искаш разрешение.

  Коментиран от #33

 • 23 Българка

  23 25 Отговор
  Всички копейкаджии, путинисти са чудовища, които поддържат убийци и терористи. Да подкрешящ кръвожадните варвари в престъпленията им , си е съучастие в престъпленията им. За всички е ясно кой е агресора и коя е жертвата. Морално е да се подкрепи жертвата. И накрая справедливостта побеждава. Дано това стане възможно най-скоро.

  Коментиран от #54

 • 24 Български мъж

  19 15 Отговор

  До коментар #17 от "Левски":

  Точно ЛЕВСКИ е бил против участието на русия в Освобождението на България !
  Раковски, Ботев, Стамболов също са били против русия !!!

  Коментиран от #52, #60

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 надъхано заглавийце от творец русофобок

  12 10 Отговор
  Войната, която уби лъжите на Путин

  Коментиран от #58

 • 27 БеГемот

  16 10 Отговор

  До коментар #18 от "Фактите са :":

  Бе не знам за сега мачкат два пъти по голямата украинска армия с няколко мобилизационни вълни подпомагана от всички лузъри на подчинение на американската дълбока държава...

  Коментиран от #39

 • 28 Факти

  18 12 Отговор

  До коментар #8 от "Факт":

  "Каквото сам си направиш, друг не може" !
  путин уби каквато и любоФФ да е имало към русия !
 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 Стамболов

  12 8 Отговор

  До коментар #17 от "Левски":

  Левски ще се обърне в гроба ако чуе безумието, което си написал !

  Коментиран от #42

 • 31 Българин Сл.оригинал

  18 11 Отговор
  Путин се оказа един абсолютен глупак
 • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 33 СЗО емисар

  7 4 Отговор

  До коментар #22 от "Верно ли":

  Това за 15 мин е неприложимо в България. Тук ще го караме по старомодния начун 10лв за литър бензин.

  Коментиран от #49

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Алфа херинга

  5 6 Отговор

  До коментар #1 от "Само пропаганда":

  Ще изчезнат вдън земя, както стана след ковида.
 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 до 23 Българка русофоборка

  8 7 Отговор
  откога моми взеха да се интересуват от справедливост вместо да си цъкат по фейса за лайкове
 • 38 аржентински Москвич

  6 10 Отговор
  Байдън се оказа един абсолютен глупак.
 • 39 Фактите са :

  12 9 Отговор

  До коментар #27 от "БеГемот":

  Мда, голяма победа на претендиращата да е "втарая армия в мире " - крета на едно място и се хвали с настъпление от 100 метра :)
  Но за сметка на загубите си на бойното поле, руснаците активно се бият срещу цивилните, нали, акто абсолютни страхливци !
 • 40 Много празни приказки

  10 12 Отговор
  и лъжи!На пропагандата това и е работа,само че всеки един средно интелигентен човек може да разбере каква е истината!А тя е,че целия ес,нато и англия воюват срещу Русия чрез укро нацита ,наемници и"пенсионирани"амерски военни,за сега!И въпреки това руснаците ги смилат и обезкървяват! Резултата от цялата работа,ще проличи много скоро!Очаквам освобождаване на цяло на всички руски области плюс Одеса,и отрязване на Украйна на морски излаз!!!

  Коментиран от #70, #76

 • 41 хохохо

  4 4 Отговор
  Bull следиш ли
  sh ми it мисълта?
 • 42 Факти

  3 9 Отговор

  До коментар #30 от "Стамболов":

  Той не е Българин, а русуфил !

  Коментиран от #50

 • 43 Иван

  15 4 Отговор

  До коментар #19 от "Отец Дионисий":

  В Русия няма православие още от 1917 г. За какво православие бълнуваш ?
 • 44 иван

  4 6 Отговор
  Подобни глупости обикновено не се четат
 • 45 Млко с ум

  6 10 Отговор
  Опитват се да ме убедят, че Елциновата Русия е била по-добре от Путиновата?!
  Тия за мезе ли ме взимат?!!!
 • 46 Нечестен кабалист

  8 6 Отговор

  До коментар #21 от "честен ционист":

  То и киев за три дни уж ама... та не разбрах Това кой век ще се случи че за момента няма такава тенденция ич. Това което НАИСТИНА се случва че нато нарства ,нацизма в световен мащаб и в украйна и руz се възражда от много зор за денацификация
 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 Факти

  12 6 Отговор

  До коментар #20 от "аржентински Москвич":

  А НАТО още не влязло в Украйна , а руснаците вече изнемогват :))))))
 • 49 Верно ли

  5 9 Отговор

  До коментар #33 от "СЗО емисар":

  Ми тя и Короната се оказа неприложима за БГ - даже май трябва да сме благодарни на Баци, че краде като за световно. Не знам обаче как ще седят нещата, ако нео-комсомолчетата ни набутат в Еврозоната.

  Коментиран от #56

 • 50 Стамболов

  11 3 Отговор

  До коментар #42 от "Факти":

  Русофил ли .... ха ха ха, а кой изритва руснаците от България след 1885 г. ?
 • 51 Сибирският бръснар

  6 9 Отговор
  Очевидно е, че ще настъпи нов световен ред. Двуполюсен свят+ !!! Китай и неговият+ РФ срещу САЩ и англосакската империя. Западът и файкинистан ще принудят РФ да промени своето качество от страна на ресурси в страна на производство на модерни изделия с ДС, смърт на олигархичната каста и конфискация на нейните богатства и материални активи. Преминаване към китайски икономически модел на държавен капитализъм. Това по-скоро ще се случи без Путин, защото той в известна степен е твърде лабилен и непоследователен в мерките и решителността, които изискват войната и стратегическите интереси на страната. Ако беше жив Сталин, или имаше лидер като Сталин, войната щеше да е приключила още през пролетта на 2022 г., а още преди това, нямаше да се допусне страната Украйна да се превърне в острие на жидоянките и англосаксите. Щеше отдавна да я е ликвидирал като държавен субект и щеше да си я прибере в състава на РФ. Казахстан нямаше да лази по нервите на Москва и т.н. Като се изключат тези неосъществени до момента неща, под логиката и натиска на събитията, бъдещето се очертава да се измени към силна авторитарна, имперска на вид, руска държава, събрала в себе си почти целия бивш СССР.

  Коментиран от #82

 • 52 ДА НЕ СИ

  1 4 Отговор

  До коментар #24 от "Български мъж":

  ....ОТ ЛЕВИЯ ТРОТОАР..???????
 • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 54 Продали съ

  6 8 Отговор

  До коментар #23 от "Българка":

  Ама жена забъркана. Когато имаше войни в Виетнам, Ирак, Афганистан, Либия.....кои бяха жертвите и кой беше агресора? Стегни се малко и спри с глупостите.

  Коментиран от #90

 • 55 ТаУмВзе

  10 5 Отговор

  До коментар #1 от "Само пропаганда":

  Ще свърши с безусловната капитулаци на просия и пълния й разпад, жужето от бункера ще изгние в Хага или на някое незнайно сметище!
 • 56 СЗО емисар

  6 5 Отговор

  До коментар #49 от "Верно ли":

  България е флагман на Ковид-19. Неслучайно умряха най-много народ на глава от населениетов в света. България беше използвана като плашило на Пандемията.

  Коментиран от #61

 • 57 За окрайна и ЕС

  2 4 Отговор
  2022 година е най успешната от 1945г.до ден днешен. Ганда пропърс.
 • 58 Последния Софиянец

  9 4 Отговор

  До коментар #26 от "надъхано заглавийце от творец русофобок":

  Войната който взе главата на страхливия путан и разруши робсия! Е правилното заглавие!
 • 59 "Леонид Бершидски е базиран в Берлин",

  6 9 Отговор
  има ли смисъл да се четат измислиците му? От платени журналисти само лъжи!? Горбачов го залъгаха и той разсипа СССР, ако Путин се залъже, ще ликвидира и Русия, но това ще бъде краят на света, това Запада го знае, и затова се спотайва и лае отдалеч.
 • 60 Груьо

  9 3 Отговор

  До коментар #24 от "Български мъж":

  НЕ ЗНАМ ДАЛИ ТОВА СА ДУМИ НА ЛЕВСКИ. ТЕЗИ ДУМИ БЯХА ПУСНАТИ В ПРОСЛОВУТИЯ ФИЛМ НА ТОЗИ ИЗМИСЛЕН СЦЕНАРИСТ МАКСИМ ГЕНЧЕВ,ЯВНО НА ТОЗИ СЦЕНАРИСТ МУ СЕ ДАВАТ ПАРИ ЗА ДА ИЗМИСЛЯ ГЛУПОСТИ И ПАРОДИЙ НА ФИЛМИ.СНОЩИ ОТ СЪЩИЯ СЦЕНАРИСТ ГЛЕДАХ ФИЛАМА ЗА БОТЕВ.ТОЛКОВА ПОШЛА И НЕ ДО КЛЕПАНА РАБОТА НЕ БЯХ ВИЖДАЛ. НЕ ЗНАМ,КОЙ ГО ЛАНСИРА ТОЗИ ЧОВЕК, НО ЗА МЕН ТОЗИ НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ И ЕДИН НОРМАЛИН ФИЛМ.
 • 61 Верно ли

  7 7 Отговор

  До коментар #56 от "СЗО емисар":

  Още преди Короната България държеше най-високата смъртност в региона. Преди това що не ни ползваха за плашило? Нали се сещаш, че българите само се пречкат тук по територията на новите ни "съюзници". Високата смъртност в БГ не се дължи на Короната, а на над 30 години умишлено водена политика за разчистване на този кръстопът, на който се намира България, от нейното население!
 • 62 А я да видим

  6 7 Отговор
  Какво спечели и загуби Европа от нежеланието си да наложи на Украйна да спазва минските споразумения и да защити руснаците в Донецк и Луганск. Загуби евтините суровини от Русия и конкурентно предимство пред Китай и америка,загуби руския пазар ,остави се конкурента Америка да им доставя газ на завишени цени,подкрепя нацистите в Украйна като на 01.01 украинския парламент отдаде почит на Бандера за което поляците скочиха ,да бе говорим за огромните разходи по Украйна
 • 63 А за лъжите на краварите кога ще пишем?

  7 7 Отговор
  Една лъжа изречена и сто пъти си е лъжа!
 • 64 Смешници

  7 7 Отговор
  Въобще виждайки заглавието не си правих труда да чета поредните лъжи и пропаганди .Но истината е следната и трябва да се разбира така ; войната показа истинското лице на запада и лъжите в които е потънала .
 • 65 Яне Сандански

  5 4 Отговор

  До коментар #1 от "Само пропаганда":

  Като свърши войната този сайт няма да го има поради факта ,че няма от къде да се финасира .

  Коментиран от #66, #68, #69

 • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 67 рада дълбоката

  5 5 Отговор
  Блумберг е явно фашистко издание . Напомням че Сталин победи фашизма и затова това "нящо блумберг " е недоволно . След първите няколко реда , по нататък не смятам за нужно да чета и да си губя времето с фашистки от репки .

  Коментиран от #72

 • 68 КоКо

  6 4 Отговор

  До коментар #65 от "Яне Сандански":

  А тогава копeйтитe къде ще се прaзнят .... дyxовно ?
 • 69 соломон напасания

  2 4 Отговор

  До коментар #65 от "Яне Сандански":

  А когато американците направят глупостта да я преместят по на изток от тоя сайт всички ще са в Белене . !Чух че острова имал нужда от нови полълнения .
 • 70 Разбра ли?

  4 2 Отговор

  До коментар #40 от "Много празни приказки":

  Средно интелигентният човек знае, каква е истината, но ти не си от тях ;)))

  Коментиран от #74

 • 71 Възрожденец

  9 3 Отговор
  Една агресивна, изостанала нейде във вековете всякога проклета по думите на Раковски Русия нападна съседна суверенна държава, за да я вкара отново в имперските си владения. Всякога проклета Русия подпалили поредната терористична война.
  Украинците се бият самоотвержено за свободата си и заслужават цялата ни подкрепа, не само от човешка гледна точка, а и от инстинкт за самосъхранение.
  Защото ако Русия беше успяла да завладее Украйна, следващите щяхме да сме ние.
  А празниците ни щяха да са истински весели, ако всякога проклета Русия не бе подпалила поредната терористична война.
 • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 73 За руZZия с любов

  10 2 Отговор
  „А Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност“ и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял“, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. „
  Статията е за подложените на руски репресии в Бесарабия нашенци.
  Авторът е Христо Ботев.

  Коментиран от #75

 • 74 до гюрлюка

  1 2 Отговор

  До коментар #70 от "Разбра ли?":

  Тебе забравихме да питаме от кои е той ! Запази си оценките , няма нужда от "капацитети " аркадаш .....
 • 75 до хайван пазаржията

  2 2 Отговор

  До коментар #73 от "За руZZия с любов":

  За САЩ с любов ! Припомням 1944-45г бомбардировки на София загиват 3500 цивилни. Разрушените сгради и всичко останало в Интернет .....

  Коментиран от #78, #85, #86

 • 76 стоян георгиев

  4 1 Отговор

  До коментар #40 от "Много празни приказки":

  Ххаахаххаха хогохохог.ти кво очакваш е напълно без значение,а средната интелигентност е много ама много далеч от човек дето вярва че в Украина има укрофашисти на които помагат НАТО наемници.та ако толкова си средно интелигентен задай си въпроса по какво си приличат Хитлер и Путин и защо въпреки средната си интелигентност ти не търсиш фашистите в Москва?
 • 77 Не чети!

  2 1 Отговор

  До коментар #4 от "КурвитеОтБлумбърг":

  Нито ти трябва, нито има полза. Няма да се оправиш.
 • 78 стоян георгиев

  6 1 Отговор

  До коментар #75 от "до хайван пазаржията":

  Да те питам знаеш ли 1944 година след идването в България на руснаците колко народ е избит от техните марионетки без съд и присъда? И като си толкова паметлив що не те възмущава това.цифрата е в десетки пъти по голяма от загиналите в бомбандировките.

  Коментиран от #81

 • 79 до сю ндюка

  2 1 Отговор

  До коментар #72 от "Иван":

  Няма как да са едно също след като ти и аз не сме едно и също . Аз не мога да бъда защитник на тази война след като изпращам оръжие в Украйна . Не преиначавай нещата олюго френ ! Войната се води от 2014 г . за което много е изписано и е излишно да се повтаря . Ако си бил в кома време е да излезеш от нея или при тебе е хронична? Опитваш се да остроумничиш а не да боравиш с факти .

  Коментиран от #92

 • 80 Пеци

  7 1 Отговор

  До коментар #17 от "Левски":

  В грешка си русороба, който обича да вее чужди знамена обича чужда държава.
  България е в Европа и ще се .завива по европейски демократичен път.За това са метали Левски, Ракови, Стамболов, З.Стоянов и много други наши нац.революционери.
  Това да си русороб е диагноза не подлежащи на лечение.

  Коментиран от #83

 • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 82 Фантаст-идеалист

  2 1 Отговор

  До коментар #51 от "Сибирският бръснар":

  познай кога ще стане това.

  Коментиран от #95

 • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 84 Путинче

  3 0 Отговор
  Ах как жално плачат русофилчетата защото истината казана при това от руснак боли още повече. Истината е че Путин нападна Украйна не защото били малтрретирали руското малцинство. Ако беше така щяха да приключат с нахлуването в Луганска и Донецка републики и анексирането им както направиха с Крим. Тогава щяха да имат успех. Обаче Путин искаше да свали Зеленски със сила и да сложи васал като Лукашенко в Беларус. Обаче се оказа че руската армия е готова за паради а не за пълномащабни война. Преди войната Русия имаше икономическа изгода от Запада, парираше разширяването на НАТО. Сега се вкара във война от която изгуби Запада като партньор - демек изгуби пари. Швеция и Финландия се присъединяват към НАТО, Украйна им става вечен враг както е Полша, НАТО започва да се въоръжава усилено - демек и сигурността на Русия е в много по лошо състояние от преди войната. За "ползите" сигурно може да се научи от руские телевизии. Предполагам че тръбят как тая война е била жизненоважна за да се укрепи сигурността на Русия ама всички виждат че стана точно обратното. И за капак в момента НАТО и САЩ гледат и изучават руската армия - как действа, къда са и слабите страни, как противодейства на НАТО вските оръжия. Което дава още едно безценно предимство което никакъв друг шпионаж не може да даде.
 • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 86 Иван

  7 0 Отговор

  До коментар #75 от "до хайван пазаржията":

  За CeСеСеРе с любoФ ! Припомням 09.09.1944 г нахлyването на съвeтските войски на българска територия. Загиват 40-50 хил. цивилни. "Наpoден съд", теpop, извpaщения, лагepи .... та цели 45 години. ...... и всичко останало в Интернет .....
 • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 88 Иван

  5 0 Отговор

  До коментар #81 от "до хайван пазаржията":

  Ха, ха, ... само болен комунистически мозък може да види "фашизъм" в разсъждениятя на Соян Геопргиев
 • 89 Абе

  6 0 Отговор
  Доста правдива статия, при това написана от етнически руснак!
 • 90 ????

  5 0 Отговор

  До коментар #54 от "Продали съ":

  Това ли ти е оправданието бе, безгръбначник?! А не се ли замисляш, че нормалните хора може би не харесват и американците или в простия ти, алкохолизиран ум всичко се свежда до Русия vs САЩ?! Има агресор, има жертва. Афганистан, Сирия, Либия и тн са жертви на Щатите, НО това не дава право, НИТО оправдание на Русия за това, което се случва в момента в Украйна! Пък и само не ми се прави на много загрижен за Афганистан и подобните нему държави, жал ти е само дотолкова, колкото да оправдаеш руските зверства и това е, л-и-ц-е-м-е-р такъв.
 • 91 стоян георгиев

  5 0 Отговор

  До коментар #81 от "до хайван пазаржията":

  Интересно що ми изтриха поста? Много интересно.поста на човек призоваващ избиването на българи стой а отговора изтрит!! Та да повторя,ква е разликата за теб путлерас в избитите от сащ около 1500 българи не 3500 и тези от СССР около 100000? Тук не включвам малтретирани те които са милиони.та кое е фашисткото при моя въпрос?
 • 92 Иван

  4 0 Отговор

  До коментар #79 от "до сю ндюка":

  Разбира се, че аз и ти не можем да сме едно и също нещо, защото нито съм комунист, нито съм фашист, нито съм русофил, нито съм копейка ....
  Но историята е доказала, че между комунизъм и фашизъм - няма разлика.
 • 93 нпо агент

  0 3 Отговор

  До коментар #5 от "ТаУмВзе":

  Трябва да знаеш първо кой е автора и поръчителя на това творение...Леонид Давидович Бершидски е базиран в Берлин руски журналист..От 2012 год., редактор-консултант "Украински Медиа Холдинг" Има в интернет цялата биография на този ожаднял за демокрация господин..Дори успя да работи като директор на една банка...Няма лошо, обаче след по-малко от 1 година тази банка фалирала..
 • 94 Демократ

  3 0 Отговор
  Путлероробите да четат и да се учат.За тях наистина е лъжа всичко, което не е казал Путин.Ако това тежко мозъчно състояние продължава, най-добре за България ще бъде да се изнесат при него.Това е естествената човешка реакция - отиваш при любимия и си щастлив.Ако не смееш, значи си страхливец и лъжец.
 • 95 Хехе

  0 0 Отговор

  До коментар #82 от "Фантаст-идеалист":

  нали ти писа, след войната.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания