Last news in Fakti

30 Декември, 2022 21:10 3 309 0

Слабостта на икономиката ще окаже натиск върху цените на петрола през 2023 година

  • петрол-
  • нефт-
  • опек-
  • роснефт-
  • китай

Анализаторите смятат, че търсенето ще нарасне значително през втората половина на годината, задвижвано от смекчаването на COVID ограниченията в Китай и не толкова агресивния подход на банките по отношение на лихвите

Слабостта на икономиката ще окаже натиск върху цените на петрола през 2023 година  - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на петрола ще нараснат незначително през 2023 година, тъй като мрачният глобален икономически фон и нарасналият брой случаи на КОВИД-19 в Китай заплашват растежа на търсенето и компенсират влиянието от недостига на доставки заради санкциите срещу Русия. Това сочи проучване, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Анкетата сред 30 икономисти и анализатори предвижда средната цена на барел суров петрол Брент да достигне 89,37 долара през 2023 година, което е с 4,6 на сто под ноемврийската прогноза за 93,65 долара. Средната референтна стойност на барел през 2022 година е била 99 долара.

Очакванията са средната цена на американския лек суров петрол да е 84,84 долара за барел през 2023 година спрямо прогнозираните 87,80 долара предходния месец.

"Очакваме светът да потъне в рецесия в началото на 2023 година, тъй като влиянието на високата инфлация и повишените лихви се чувства", заяви асистент-икономистът в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics) Брадли Саундърс.

Брентът се е понижил с над 15 на сто в началото на ноември, а днес се търгуваше за около 84 долара на барел, тъй като скокът в случаите на КОВИД-19 в Китай влоши перспективите за търсенето на петрол в най-големия вносител на суров петрол в света.

Повечето анализатори заявиха, че търсенето на петрол ще нарасне значително през втората половина на 2023 година, задвижвано от смекчаването на ковид ограниченията в Китай и не толкова агресивния подход на банките по отношение на лихвите.

Очаква се влиянието на западните санкции върху руския петрол да е минимално, сочи проучването."Не прогнозираме таванът върху цените, който бе наложен, за да се предостави възможност за преговори с трети страни – купувачи, да окаже влияние", се посочва в заявление на анализатори от "Голдман Сакс" (Goldman Sachs).

Москва подписа тази седмица указ, забраняващ доставките на петролни продукти за страните от Г-7,които налагат ценови таван върху руския петрол. Той ще влезе в сила от 1 февруари за срок от пет месеца.

"В случай на рязък спад на руския износ, което не очакваме да се случи. Организацията на страните износители на петрол и партньорите ѝ (ОПЕК+) вероятно ще е готова да увеличи производството, за да се избегне прекомерно повишение на цените", се посочва в данните на фирмата за анализи "Кплер" (Kpler).


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА