Last news in Fakti

12 Януари, 2023 16:35 2 261 25

Проучване: над 2 милиона са незаетите работни места в Германия

  • германия-
  • икономика-
  • работна ръка-
  • безработица

Процентът на компаниите, които декларират недостиг на кадри, се е увеличил през 2022 година, въпреки очакванията на бизнеса за трудна година и съответно ограничените планове за разрастване и назначаване на нови служители

Проучване: над 2 милиона са незаетите работни места в Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 2 милиона са незаетите работни места в Германия според проучване на Германската индустриална и търговска камара. Сферите на здравеопазване и машиностроене са сред най-тежко засегнатите.

Над половината от германските компании срещат трудности с попълване на работните си места. Това става ясно от проучване на Германската индустриална и търговска камара (DIHK) сред 22 хиляди предприятия. От организацията изчисляват, че вакантните работни места в Германия са около 2 милиона, което се равнява на нереализиран икономически потенциал в размер на около 100 милиарда евро.

Здравеопазването, социалните грижи и машиностроенето са сред най-засегнатите

Недостигът на квалифицирана работна ръка продължава да е водещ проблем за германската икономика. Според DIHK процентът на компаниите, които декларират недостиг на кадри, се е увеличил през 2022 година, въпреки очакванията на бизнеса за трудна година и съответно ограничените планове за разрастване и назначаване на нови служители.

Ситуацията на пазара на труда е сравнително стабилна въпреки пандемията и енергийната криза. Недостигът на служители обаче не само натоварва отделните предприятията, но и забавя развитието на инфраструктурата, енергийния преход и цифровизацията.

След най-тежко засегнатите са производителите на електроника - цели 67% от бранша се оплакват от проблема. Толкова са и фирмите с вакантни места в машиностроенето и автомобилостроенето. В сферата на здравеопазването и социалните грижи дефицитът се усеща при цели 71 процента.

Затрудненията на логистичната индустрия също правят впечатление. "Липсата на шофьори в логистичните компании затруднява все повече навременното доставяне на крайни продукти в търговията, както и на суровини и материали в промишлеността", казва Ахим Деркс от DIHK. В сферата на хотелиерството недостигът на персонал доведе до ограничаване на предлаганите услуги и намаляване на работното време.

Решенията: по-малко бюрокрация и повече имиграция

За подобряване на ситуацията от DIHK на първо място препоръчват намаляване на бюрокрацията. Така персоналът може да бъде пренасочен към по-ефективните дейности на компаниите. Необходимо е също така допълнително клафициране както на служителите, така и на безработните.

Според авторите на изследването има спешна нужда от подобряване на възможностите за съвместяване на семейния и професионалния живот, както и на участието на възрастните хора на пазара на труда. Затова една от съсловните организации на лекарите в Германия наскоро призова всички медицински кабинети да преминат към четиридневна работна седмица. Освен от икономически съображения, това би било и "знак срещу все по-нарастващата бюрокрация в лекарските практики и средство за борба с недостига на квалифицирани работници".

Според DIHK 35% от предприятията се надяват, че проблемът отчасти ще бъде решен и чрез улесняване на наемането на чуждестранни квалифицирани работници. Според оценките всяка година са необходими общо 400 000 имигранти, за да се запълни недостигът на работна ръка на германския пазар на труда. Според Института за изследване на заетостта германският пазар на труда може да се свие с до седем милиона работници до 2035 г., ако не се предприемат мерки.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    45 1 Отговор
    Гостите на Бабата най нещо не им се работи :)

    Коментиран от #2

  • 2 Волжка България

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    работата е експолтация както и да го погледнеш ...дали ще за малко или много пари важно е че то изчерпва времето което имаш а то е безценно...
  • 3 Последния Софиянец

    32 4 Отговор
    Вместо да връщат укрите на Зеленски да ги впрегнат на работа.
  • 4 ами

    39 5 Отговор
    2 милиона бандеровци и специалисти от афика и арабския свят лежат на социалки що да се хабят?
  • 5 Софиянец

    31 4 Отговор
    2 млн свободни места, ама окрайницте предпочитат да лежат по площадите вместо да бачкат!

    Коментиран от #21

  • 6 стоян георгиев

    28 4 Отговор
    на бандеровците не им ли се работи или по хотелите им е по-добре
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДДРОнег

    17 3 Отговор
    Окрайнките бачкат много, ама в сивият сектор, ако ме разбирате!

    Коментиран от #24

  • 9 мани мани

    13 5 Отговор
    помa4ета и мaнхaли, четете ли вa? aй бегом марш натам! да поразчистим малко кoчинкaта тука дет създадохте ...
  • 10 ДДРОнег

    9 18 Отговор
    А спорд руззките тролове тук, в Германия фирмита масово фалирали :):):)
    АКкто винги - еФтина руззка пропаганда :):):)
    Винаги има незаети места и малко безработица !
  • 11 Пръц

    9 3 Отговор
    "Работата ще направи Немците свободни"
    А не унтерменшите ,както се кълнеше Адолф
  • 12 Благой от СОФстрой

    6 8 Отговор
    От чуждестраните студенти в германските виши учебни заведения най многобройни са тези от комунистически Китай, на второ място са българските младежи избягали от простотията на "територията"!
  • 13 Тири

    20 1 Отговор
    Всичките тези работни места са на минимална заплата с тези пари само за квартирата ще ви отиват.
  • 14 Ивелин Михайлов

    14 1 Отговор
    Афганските вишисти не им се работи хехе
  • 15 ДДРОнег

    12 3 Отговор
    Най-много незаети работни места има в немската армия, над 25%! И този проблем започва от началото на 2022 година, защо ли? хахахах

    Коментиран от #16

  • 16 Ясен Босев

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "ДДРОнег":

    Хаха, е как защо? Не им се мре в окрайна, аххахахахах
  • 17 Уса

    8 1 Отговор
    Тук са много повече,но никой не иска да ги заема.Заради ковид експеримента народа масово избръмча
  • 18 ха ха

    12 4 Отговор
    100 милиарда делено на 2 млн прави 50 хил евра. Като сложиш печалба за фирмата, разходи за работното място и данъците за нетен доход едва ли ще останат повече от 25 хиляди евро. Ходете да си намерите квалифицирани специалисти за тези пари... На всичкото отгоре да ви дойдат на крака с немски. Това проучване прилича на глобалистка пропаганда за оправдаване на подмяната на населението...
  • 19 ДДРОнег

    6 1 Отговор
    Горе долу толкова украинци от всякакъв пол се трудят денонощно по немските магистрали, но не плащат данъци и затова работните места се водят незаети.
  • 20 те и сега имат милиони от тях на социал

    4 2 Отговор
    Според оценките всяка година са необходими общо 400 000 имигранти, за да се запълни недостигът на работна ръка на германския пазар на труда.
  • 21 Гошо

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянец":

    Е някой лежат, други пък като Алина Варакута подскачат и пият шампанско "Кристал" в Швейцария за по 600 евро бутилката Бежанци несретници , какво да ги правиш от съчувствие се нуждаят
  • 22 Кой е луд да ви бачка

    4 2 Отговор
    в мюсюлманската пещерна джамахирия? Аре бегай. Прости немски нацита.
  • 23 123

    3 2 Отговор
    Немците са болни по рождение.
  • 24 Абе май

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДДРОнег":

    са в червения. И на плас Пигал в Париж са се настанили.
  • 25 Ми шо

    7 1 Отговор
    Тогава приемате на лавини африкански и азиатски мамуни? Само им плащате помощи. А навремето не искахте българи и румънци да ви бършат задниците
Новини по държави: