Last news in Fakti

29 Декември, 2022 10:23 1 553 19

Какво правят правителствата по света, за да облекчат инфлационния натиск

  • инфлация-
  • газ-
  • икономика

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС договориха таван от 180 евро на цената на газа, която ще влиза в сила при определени условия

Какво правят правителствата по света, за да облекчат инфлационния натиск - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Прекъсванията на глобалните вериги на доставки, причинени от пандемията, последвани от руската инвазия в Украйна, повишиха рязко цените на енергията и стоките като цяло. В отговор правителствата от цял свят предприеха серия от мерки, за да облекчат инфлационния натиск.

Ройтерс обобщава къде какво се прави в помощ на домакинствата и фирмите.

Европа

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС договориха таван от 180 евро на цената на газа, която ще влиза в сила при определени условия.

Великобритания представи смекчена версия на съществуващия таван на цените на енергията и обяви, че ще повиши пенсиите и социалните надбавки в унисон с инфлацията.

Долната камара на парламента в Германия прие закон за пределни цени на енергията и газа за домакинствата и промишлеността от януари на стойност 100 милиарда евро. Берлин прие да национализира вносителите на газ "Унипер" (Uniper) и "Зефе" (Sefe).

Властите в Испания одобриха облекчения по ипотеките на над 1 милион уязвими домакинства.

Италия планира да похарчи около 21 милиарда евро през следващата година за облекчаване на високите енергийни сметки.

Полша налага от началото на 2023 г. пределни цени на тока за малкия бизнес, домакинствата и болниците, а в хода на годината ще покачи минималната заплата два пъти.

Португалия ограничава ръста на регулираната цена на електричеството през следващата година до 3,3 на сто за около 1 милион домакинства и малки бизнеси.

От януари Румъния повишава отпусканите от държавата пенсии с 12,5 на сто.

От началото на следващата година Словакия налага таван на цената на енергията за домакинствата.

Правителството и частните работодатели в Унгария договориха повишаване на минималната работна заплата в страната с 16 на сто от януари 2023 г.

Франция национализира енергийната компания Е Де Еф (EDF). Париж слага таван на покачването на цените на енергията и газа за домакинствата до 15 на сто за 2023 г. и обяви, че ще подпомага изпитващите проблеми малки и средни компании.

Хърватия налага пределни цени на тока до март.

Правителството в Чехия договори пределни цени на електричеството и природния газ за големите компании до нивата на цените за домакинствата и малките фирми.

Северна и Южна Америка

Аржентина повишава от януари долната граница на подоходните данъци. Правителството се договори с основните петролни компании за таван на цените на горивата и сключи сделка със супермаркетите и доставчиците за замразяване или регулиране на цените на 1500 продукта.

Сенатът в Бразилия одобри тавана на държавните разходи, като даде възможност на администрацията на бъдещия президент на страната да удължи социалните плащания в помощ на за бедните семейства. Петролният гигант "Петробраз" (Petrobras) неколкократно през годината намали цените на горивата.

Президентът на Еквадор разпореди покачване на минималната работна заплата с 6 на сто от 2023 г.

Канада оказва подкрепа на хората с ниски доходи и предлага облекчения на студентските дългове.

Колумбия повиши минималната работна заплата в страната с 16 процента от началото на 2023 г.

От началото на 2023 г. Мексико ще повиши минималната заплата с 20 на сто.

Правителството на САЩ през ноември обяви мерки за намаляване на енергийните сметки на домакинствата. През август администрацията на президента Джо Байдън представи Закон за намаляване на инфлацията на стойност 430 милиарда долара.

Азия и Океания

Парламентът на Австралия прие закон за налагане на таван на цената на природния газ за една година и осигуряване на 1,5 милиарда австралийски долара (1,01 американски) за помощи за домакинствата и малкия бизнес.

Индия ще предостави на мелничари и производители на бисквити 2-3 милиона тона пшеница в опит да намали ръста на цените. През септември страната ограничи износа на ориз, за да намали цените.

Тайланд удължи намаляването на акциза върху дизела до 20 януари.

Президентът на Филипините одобри предложението на министерството на икономиката за удължаване на ниските данъци върху ориза и други хранителни стоки до края на следващата година.

Япония заделя 200 милиарда долара за субсидии за електричество и горива.

Правителството на Индонезия през септември нареди на управителите на провинции в страната да ограничат инфлацията на храните до 5 на сто.

Африка и Близкия изток

Ботсвана през юли намали с 2 на сто ДДС за срок от шест месеца.

Египет създаде специална комисия със задача да наложи "справедливи цени" на 10-15 стратегически продукта. През октомври правителството повиши минималната заплата на служителите в държавния сектор с 11 на сто и удължи до юни 2023 г. замразяването на цените за тока за домакинствата.

Председателят на парламентарната финансова комисия в Израел внесе проектозакон, ограничаващ възможностите на банките да покачват лихвите по ипотеките, след като централната банка повиши основните лихви.

Саудитска Арабия и ОАЕ през юли повишиха социалните разходи.

Правителството в Тунис през септември сключи споразумение с основните синдикати за покачване на минималната заплата и на заплатите на държавните служители.

Турция покачи минималната заплата с 30 на сто през юли, след като в края на 2021 г. я беше вдигнала с 50 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    24 3 Отговор
    Какво правят ли, продължават да вдигат цените и инфлацията налагайки санкции.
  • 2 Няма бира

    19 3 Отговор
    Всички тези мерки са инфлационни. Гении по целия свят - с инфлационни мерки борят инфлацията.
  • 3 Вашето Мнение

    24 2 Отговор
    Урсулита си осигури охолен живот, снабдявайки добитъка с по 10 дози на глава.
  • 4 Вирус

    17 4 Отговор
    Ама как се гледат като влюбени нашите глупаци искат да ни набутат в еврозоната да ни е още по навътре
  • 5 Цирк с конци

    15 3 Отговор
    Какво ще направят правителствата когато държавите навсякъде са отслабени, икономиките са рухнали (бвп),хората по стандарт живеят на студено, започне масово да недостига храна и поскъпне много? Тогава и ще се появи новата пандемия заради "глобалното затопляне" и ще легитимира в безисходицата цифровите държави и единен контрол макар и не от един опит ще станат факт! Лошото е, че както върви икономически всичко ще се влачи с години по корем...
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Всички други правят НЕЩО‼️
    Нашето не прави НИЩО ‼️

    Коментиран от #7

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ама нашите за ТРИ месеца ЕДНО Правителство не направиха , та какво остана да свършат нещо ‼️
  • 8 Печатат пари .Лицемерие

    15 1 Отговор
    Правителствата имат само интерес от инфлацията - повече приход от ДДС.
  • 9 Напреднал

    17 2 Отговор
    Онова, което трябва да направят правителствата по света, за да облекчат инфлационния натиск е да премахнат санкциите към Русия и Иран. Тогава излишъкът на газ и петролни продукти ще доведе до масово урегулиране на всички други цени. Една допълнителна последица от това ще бъде постигането на мир в Украйна и премахване на униполярния световен деспотизъм. Просто, логично и супер-ефективно. За съжаление, ястребите, които са на власт в Колективния Запад, нямат достатъчно сиво вещество за подобни разсъждения

    Коментиран от #12

  • 10 пешо

    8 1 Отговор
    акушерката що не е в затвора
  • 11 диксъй

    8 1 Отговор
    Ами като видят палячото от Украйна и му раздават парите на европейците без да са изработили дори цент. Това правят. Вземат си от данъците на хората големите заплати и разпиляват парите на народите си. Назначени от краварите управляващи правят всичко по силите си да разорят Европа и държавите си.
  • 12 Факт е,

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Напреднал":

    Те имат сивото вещество за да продължат да управляват, работейки в интерес на чужда държава.Защото ако започнат да работят за населението, веднага ще излязат компромати за тях и ще си се наложи да напуснат топлите местенца.
    А народът още търпи , страхувайки се от заплаха да бъдат съдени за държавна измяна. В западна Европа щом обявяваш различно мнение веднага те обявяват за шпионин в полза на Русия.
    Докога ли ?..
  • 13 Адам Хилтън

    4 0 Отговор
    Накратко: колективния джендъритет "бори" инфлацията с инфлационни мерки.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Какво правят?!

    4 0 Отговор
    Правят се на загрижени, а в същност извършват геноцид над собственото си население. 2е години ковид пландемията, после ОсРайна. И всичко вимето на добруването и грижата за човека. А всъщност под диктата на хазарските банкерчета, на глобалния капитал, спретнаха такава инфлация, каквато светът не е виждал до сега. Сега пак под техен диктат, неистово раздухват войната срещу Русия. И пак под фалшивите лозунги за правда, независимост, човешки права и др. празнодумия, тикат фцети към пропастта. Но тоя път кокалът е прекомерно голям. Заседнал е напреки на гърлото и измъкване няма. Следва бавна, дълга агония и много мъчителна смърт. Тарикатите се наиграха и паниката настъпва.
  • 16 Тия са от некадърник

    1 0 Отговор
    на н-та степен нагоре!
    От тия "лидери" нищо не става!
  • 17 въпросче

    2 0 Отговор
    ЗАЩО От януари Румъния ще повишава отпусканите от държавата пенсии с 12,5 на сто,а България щяла да прави това,но от първи юли? Значит в Румъния финансовата година започва нормално,а в Българи - 6 месеца по-късно. България по кой календар се води и колко месеца е годината в него?!
  • 18 Румъния

    2 0 Отговор
    Румъния също вдига минималната заплата на 610 евро, тоест около 1200 лв., у нас кога?
  • 19 ХАХАХАХХА

    1 0 Отговор
    Свалят лихвите по кредитите