Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 06:00 8 901 504

Кой и защо се подписва против еврото: репортаж от София

  • еврозона-
  • евро-
  • референдум-
  • възраждане-
  • българия-
  • подписи-
  • коронавирус-
  • дезинформация-
  • софия

Правителството не води никаква кампания за разясняване

Кой и защо се подписва против еврото: репортаж от София - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

За час и 45 минути, при минус 7 градуса, трийсетина души, минаващи в късния следобед през подлеза на столичния бул. “Тодор Каблешков”, се подписват под искането на партия “Възраждане” за референдум за запазване на лева до 2043 г. На минаване покрай брандираната с плакати масичка двама дори вземат формуляри, за да помогнат в народното дело. До 10 април “Възраждане” трябва да внесе подписите в парламента - макар през 2018 г., когато пак свири сбор за референдум срещу еврото, не внесе онези над 220 хиляди.

“Единственият платен тук сте Вие”, обръща се към мен един от тримата, които събират подписи и лични данни. “Ние сме доброволци, работим за обществото, Вие ще напишете това, за което Ви плащат. Дойче Веле ми се струва доста американска медия, няма ли пари на Сорос в нея”, казва той, докато Татяна Стоева, единствена от тримата, която не отказа да се представи, вика към минувачите: “Вашият глас има значение! Не искате да ядете ларви и скакалци, нали! Вече има фабрика за насекоми в Лозен! (произвежда протеини от ларви на черни мухи, бел.авт.)”. Това какво общо има с лева, питам. “Ами който държи парите, той казва какво да се яде, нали! Наясно ли сте колко е вреден хитинът, а фон дер Лайен ни натиска да ги ядем…” (Една от фейк новините, която се разпространява в социалните мрежи против употребата на насекоми. Бел.авт.)

Защо се подписват хората

Почти всички от подписалите се за по-малко от два часа трийсетина души са работещи хора, в активна възраст. Пенсионери са само двама и едната с неохота обяснява, че причините са много, но най-важната е, че с въвеждането на еврото “ще остана с половината от пенсията си”. В действителност и сега си е толкова. Заплахата от безконтролно поскъпване е най-големият страх и на останалите, но се промъква и скептицизъм към Европейския съюз (EС).

Млада жена с дете: “Смятам, че трябва да има независимост на българските финансови институции и левът да се запази като символ”. Служител в Национална служба “Охрана”: “Защото всичко ще стане скъпо, даже съм против ЕС, стига да ни управляваха нормални хора”. Уебдизайнерка: “Прекалено бедни сме да преминаваме към еврото”. Детегледачка и съпругът ѝ - държавен служител, които разхождат кучето си, добавят, че ще обеднеем още повече.

“Притеснявам се, ако цените още се повишат. Нали виждате колко е инфлацията сега!”, е коментарът на фармацевтка.

Само един от всички запитани, представил се като “директор на дружество”, обяснява, че е за пряката демокрация и народът трябва да реши за нещо толкова важно като еврото, “от което после няма измъкване - независимо че Хампарцумян казва, че народът е тъп”. Наскоро по БНТ, коментирайки подписката за референдума, банкерът заяви, че “волята на народа, когато от този народ 1.5 милиона са функционално неграмотни, е условна.

„Защото искам да сме с левове, не с евро“, тросва се строителен работник на въпроса защо се подписва. “Стига с тая простотия - европейщина, искат да ни вземат и розовото масло, и да направят децата ни джендъри!” Жената в розово дълго яке и снежнобели зъби, покрити от порцеланови коронки, е ядосана, че някой изобщо може да пита за нещо, което се разбира от само себе си. Казва, че е финансист, работи от къщи и иска и получава формуляри, за да вземе подписи и от близките си.

Тиражираното от куп медии твърдение на кмета на Казанлък Галина Стоянова, че има опасност ЕК да забрани розовото масло, е посяло тоя гняв. В действителност никой не е тръгнал да забранява нищо - предвижда се промяна на регулациите при контрола на етеричните масла. “Джендъризмът” също е пожънал своето.

Срещу ваксините и срещу Истанбулската конвенция

Но защитата на лева си има опашка - доброволците на “Възраждане” не са само срещу еврото, но и срещу ваксините против Ковид-19 и Истанбулската конвенция.

- Ако децата Ви са ЛГБТ?

- Е, и какво - пак ще ги обичам! Ами ако Вашите са? Имате ли деца?

- Имам три.

- Е, ако някое от тях е гей?

- Няма такова нещо! Това се дължи на лошо и неправилно възпитание.

Ето този разговор водим с един от събирачите на подписи.

После е ред на доброволките, които вече са запитали и получили отговор, че подкрепям и еврото, и Истанбулската конвенция, също и ваксините. “Жал ми е за Вас, не знам как се гледате в огледалото, защото няма нищо национално, което да защитите”, казва едната, която се представя като счетоводител на голяма компания. “Всичко е ясно - тя е ваксинирана”, тържествуващо казва другата, като пита с колко бустера съм. “Ще Ви питам след две години как ще сте - всъщност, няма да Ви питам, защото ще сте умряла”, следва разказ за познати, разболели се тежко след ваксиниране. Всички ще умрем, казвам.

„Ще плащаме солидарно за другите“

Счетоводителката все пак склонява да каже мотивите си. “На всяка цена искам да бъде спасен българският лев. Мантрата, че влизането в еврозоната ще ни донесе успех, е лъжа - страните извън еврото имат по-високи темпове на развитие. А и, като влезем, ще плащаме солидарно дълговете на задлъжнели като Гърция, Италия”. Колегата ѝ по събиране на подписи допуска, че левът може да се отвърже от еврото. Защо не, казва, след като не сме в еврозоната - иначе няма как, ето, гърците за малко да си върнат драхмата. Може да се върже към друга валута, китайският юан например, намесва се счетоводителката.

Снимките ядосват и тримата и, независимо от обещанието, че няма да бъдат публикувани, настояват да бъдат изтрити от телефона, също и от recycle bin - пред очите им. След сигнал, подаден на телефон 112 (нe става ясно от кого) идват полицаи и съставят предупредителен протокол на автора. Докладвали им, че журналист снима и нарушава обществения ред.

Правителството не води никаква кампания за разясняване

Със заплаха за съд, ако снимките бъдат публикувани, Татяна Стоева записва името ми на дипляна, на която с черни букви пише: “Да запазим българския лев”, а вътре подробно, ясно и издържано е обяснено защо трябва да бъде направено. Посочени са и аргументите в полза на еврото - и е казано, че са несъстоятелни. Например, че България ще влезе в клуба на богатите, срещу което се възразява, че “богатите държави са били такива още преди влизането в еврозоната”.

Въпреки уверенията, че ще има информационна кампания за еврото, нито редовното, нито служебното правителство са подготвили и една листовка. На прибиране в трамвая младеж, подминал групичката ни в подлеза, приближава и пита насмешливо: “E, колко подписа събрахте?”


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 150 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 хихи®

    35 86 Отговор
    Абе правителството да каже при присъединяване курса евро/лев след договаряне ли ще е(както беше договорено) или по фиксшрона курс.
    Друго нещем!!
    Защото уж такаво онакова на всички парите в евро

    Коментиран от #192, #268, #362

  • 3 Някой

    190 41 Отговор
    Да не водите списък и после Гестапо да се разправя с хората, дето не са съгласни с еврото? Нищо не е забравено, а?

    Коментиран от #87

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Защо няма разясняване на ползите

    55 104 Отговор
    За хората от еврото ли? Еми защото това трябва да го направи държавата, но..... По голямата част от статуквото или имат банки, или имат участие в такива, а те са единствените печаливши от всяко превалутиране. Приемем ли еврото, печалбите им ще паднат в пъти. Как искате да ви светнат, че ще загубят много пари от това.

    Коментиран от #19

  • 6 среднощен

    154 32 Отговор
    "...Ами който държи парите, той казва какво да се яде, нали! Наясно ли сте колко е вреден хитинът, а фон дер Лайен ни натиска да ги ядем..";
    По-важно е - "кой натиска фон дер Лайен"... "Прозорецът на Овертон" - пореден "социален експеримент"... Последният "социален експеримент" ще бъде и завършека на най-грандиозната лъжа - "предаването на всяка власт в ръцете на Антихриста"... "Тъжен и безнадежден сън" - уви!
  • 7 СЕМ

    207 35 Отговор
    Че зелето е поръчкова медия като факти го знаем всички.
    Но вече пишат пълни пасквили.
    Гола вода сте станали.
  • 8 Винкело

    80 9 Отговор
    Аз пък мога да си измисля много по-драматични беседи, хем изразяващи далеч по-категорично различните обобщени позиции на функционално тъпите туземци.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    168 22 Отговор
    С листовки не става! Правителството не само, че води разяснителни кампания за еврото, но и отдели 10 млн. за това. От около 10 са Дацовистите, които упорито "работят" всеки ден по трите телевизии / знаем кои са те / и повтарят до умомомрачение едни и същи неистини, без да се интересуват, че никои не им вярва. Явно имат намерение да въведат това евро чрез диктат.
  • 11 ЮПИТЕР

    130 30 Отговор
    ИМАМЕ си БГ ЛЕВ
  • 12 Клозет

    62 174 Отговор
    Ами те Хърватска влесзнана в Евро зоната и видяхте ли какво стана. Нищо. Всичко си им мина добре. Или ще слушаме копейкин. Явно е натрупал кинти и писле при обръщането ще трябва да ги обменя. Хаха.

    Коментиран от #20, #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 провинциалист

    110 12 Отговор
    Велето раболепно замита темата за по-високия кредитен рейтинг в еврозоната. Чрез него хрантутниците от парламента ще могат да злоупотребяват не само с парите, които имаме, а и с тези, които нямаме. В много по-големи количества от сега.
  • 15 Народе

    40 117 Отговор
    Прост си и водача на Израждане ще има още поне един палат, а ти наистина ще лапаш мухи и...
    Жаби.
  • 16 МВФ

    119 22 Отговор
    Ами помислете защо Полша, Чехия, Румъния и други източноевропейски държави не са в еврозоната и не бързат да влизат, тикволандия вече отдавна е на практика в еврозоната (заради валутния борд) и търпи всички негативи от това.

    Коментиран от #66

  • 17 България, браво възраждане

    136 36 Отговор
    ДОБРЕ, ЧЕ Е ВЪЗРАЖДАНЕ ДА НИ ПИТА ЗА ЕВРОТО
  • 18 5577

    17 26 Отговор
    Няма ли го бащицата в тая държава нищо не може да се случи. Ние като не си отговорим на въпроса кой, декиш не хващаме. Вижте сега как му се получават нещата на президента. На 50% Киро ако беше постъпил както зеления чорап и сега цар щеше да бъде, ма пуста некадърност.
  • 19 Защото

    119 20 Отговор

    До коментар #5 от "Защо няма разясняване на ползите":

    няма полза за това. Къде са ползите от НАТО и ЕС? А какво ще стане ако евентуално ЕС се разпадне? Следва тежък спор за подялба на активите и пасивите и познайте кой ще духа супата.

    Коментиран от #494

  • 20 сдфггх

    122 21 Отговор

    До коментар #12 от "Клозет":

    По чии данни у Хърватска всичко е ОК след въвеждане на €- според стъкмистиката или според народа? Според мои ПРЕКИ наблюдения последните месеци там цените растяха неправомерно и като въведоха € ги закръглиха още нагоре... По стъкмистика нещата са ОК, но реално това € им докара МИНИМУМ 25% допълнителна инфлация... У вас това ще означава едни 40% годишна инфлация за 2023г. при ръст на доходите от максимум 10%- найс, а...
  • 21 Адам Хилтън

    127 19 Отговор
    Възраждане сигурно са на власт и във Великобритания, където не само от еврото но изобщо и от ЕС се отказаха.

    Коментиран от #30

  • 22 Фон дер Миндер

    89 11 Отговор
    Киселото зейе не расте по полето,то се обработва - манипулира и се чака да вкисне-втаса . Всеки знае това . Така е и с истината при дв . Разбира се, не става въпрос само за истеричната бозичка с която ни заливате днес . Лично аз се забавлявам като гледам и чета как си режат клона върху който седят. Желая на зелето пълен и бърз успех с рязането. Наистина се справят доста добре с отблъскването на хората от себе си
  • 23 Не на

    82 17 Отговор
    Еврото!!!!!!!!
  • 24 Аз ще гласувам

    92 33 Отговор
    За Възраждане!!!!!

    Коментиран от #28, #92

  • 25 DW и Емилия Милчева-Маниполатори!

    95 22 Отговор
    ". ГЛАС народен, глас Божи"!!! НЕ НА Еврото!!
  • 26 Абе....

    95 20 Отговор

    До коментар #12 от "Клозет":

    Не осведомен. Хърватия прие еврото и цените се качих с300%. Защо мислиш, че нищо не пишат за тях сега? Щото бай Ганйо ще вземе да погледне.

    Коментиран от #371, #372

  • 27 ха ха

    25 87 Отговор
    Костя се е хванал за еврото, щото е в угода на Русия да сме троянски кон в ЕС и да не се сближаваме много много. Като е в парламента, защо не внесе закон да има надпис на храните, ако има насекоми в съставките? Щото Митрофанова не е наредила.

    Коментиран от #36

  • 28 Черната Злати

    28 46 Отговор

    До коментар #24 от "Аз ще гласувам":

    Правилно .
    После аз моите парички ще ги обърна в евро.
    Няма се притесняваш.
    И още една къща ще си купя на варненското езеро .
    И пак гласувай за мене .

    Коментиран от #459

  • 29 Абе и еврото

    83 20 Отговор
    Е огромен проблем. Целта е даже не обедняването на народа, а тоталното му заробване. Наскоро излезе и "анализ на еврокомисията за ПРИНУДИТЕЛНО чипиране на всички в съюза"! На английски е.
    Нали се сещате, че ако сме В еврозоната, никой няма да ни пита, искаме или не искаме?
    Слагат ти чип в главата и си завинаги биоробот!
    Ако нещо не си съгласен, ти изключват всичките "пари" и щем , не щем ще им ядем хлебарките!!! Ужасно е всиокото това... България и нашия народ трябва да е НЕЗАВИСИМ!!!
  • 30 Ама

    28 63 Отговор

    До коментар #21 от "Адам Хилтън":

    Отиди и виж какво става в Англия .
    Хахах.
    Направо цъфнаха .
    Почнаха вече да искат да се връщат в Европа.
    Хахах

    Коментиран от #75, #462

  • 31 БЪЛГАРСКИ МИШКИ

    17 77 Отговор
    Шубе ни е от нещо, което в Европа се приема за нормално....Хърватия прие еврото и да не умряха.

    Коментиран от #54

  • 32 Даже е време

    84 22 Отговор
    За ИЗЛИЗАНЕ от този "съюз"!!
    Такава отвратителна организация, не помним в нашата история!
    Искат да ни развратят децата. Не им стига, че свалиха образованието до двбилизъм, пък сега били "неграмотни"? Искат да направят всичко цифрово, за да имат тотален контрол над всеки и всичко!
    Те били решили, да ни хранят с червеи и хлебарки???
    Даже в соца, дори една умряла хлебарка да се намери, се затваряше ресторанта, стола, пионерския лагер, стола на учениците за хранене и се правеше тотална ДЕЗИНФЕКЦИЯ!!
    Защо, ако хлебарките бяха ПОЛЕЗНИ и БЕЗОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА???
    ТОЗИ СЪЮЗ СА БЕЗУМЦИ!!!
    БЯГАЙТЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ ОТ УНИЩОЖЕНИЕТО!!!

    Коментиран от #34, #202

  • 33 Ти и да

    16 53 Отговор

    До коментар #4 от "Е как кой?":

    И. Говориш , те си знаят .
    Безцения лев никъде не го искат .
    Само в Одрин е вървежен .
    Хахаха

    Коментиран от #131

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Густав

    82 11 Отговор
    Някой май не чете какво е написано. Референдум иска народът. РЕФЕРЕНДУМ , то ест , всеки да си каже мнението лично и официално за Еврото да го бъде ли или не. Какво не е ясно тук?

    Коментиран от #495

  • 36 Бъди

    36 8 Отговор

    До коментар #27 от "ха ха":

    спокоен ще пише, че в продуктите има бръмбари и насекоми, но какво от това? И сега пише, че има Е-та и други боклуци. Като прочетеш, че във всички има какво ще правиш?

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ЕВРОТО НИ ЗАТВЪРЖДАВА В ЕС

    19 66 Отговор
    За жалост на Копейкин и неговите подлоги.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ха ха

    20 57 Отговор

    До коментар #36 от "Бъди":

    Ами, съпротивляваш се. Поне имаш някакви механизми. Копейкин предлага да отворим портите на Ордата... Да не би да сме по-добре под ботуша на джуджето? Я, питай арменци, белоруси, молдовци, и най-вече украинците колко го обичат...

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 КовидманЯк

    46 11 Отговор
    Тая си заработи кинтите с тия пасквил.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Абе какво

    68 9 Отговор

    До коментар #42 от "ха ха":

    "джудже"? Кой ви говори за Русия?
    Глупости само плашите народа с Русия. Те са си те, ние сме си България.
    Тука става въпрос България да се освободи от ВСЯКАКВИ външни управления ...
    Никой не ти казва, че ако излезеш от дебилния "Союз", то ще влезеш в друг някакъв??
    Не, благодаря! Вече видяхме, че всички се опитват да ни използват и управляват в тяхна полза!
    Излизаме от всякакви "съюзи"!
    България на българите, вън от всякакво чуждо управление!!!

    Коментиран от #59

  • 47 то на журналистчето

    44 11 Отговор
    явно му пречи, че хората си имат мнение. Но то има трибуна и натрапва своето мнение, и то срещу пари.
  • 48 Пет пари

    58 8 Отговор
    Всъщност статията е доста добра и показва едната група. Ако покаже обаче по-същия начин и другата група, ще види същото. Истината е, че досега не сме чули нито един смислен аргумент каква е ползата от приемането на еврото. Нито един!.... И в клуба на богатите си, ако си богат. Не е достатъчно просто да плащаш с евро.

    Коментиран от #50

  • 49 313

    40 6 Отговор
    "…(Една от фейк новините, която се разпространява в социалните мрежи против употребата на насекоми. Бел.авт.)"

    Ама вие вече сериозно взехте и яденето на насекоми да пробутвате. Ненормалници!
  • 50 Еми то се разбра!

    55 10 Отговор

    До коментар #48 от "Пет пари":

    В "клуба на богатите" не те приемат, да те хранят. Ако си беден, нищо няма да ти се помага. Даже обратното: дай пари предварително, но самолети може и да не ти дадем!! Това е! За 33 години видяхме, че никой не ти подарява нищо.
    И сега, когато тези са натрупали огромни дългове, искат "свежа кръв" да ги спасява тях. Да ни вземат нашите резерви, преди да са фалирали окончателно!!!
    А за нас няма никаква полза от това!!!
    Да мрат без нас...

    Коментиран от #52

  • 51 КОПЕЙКИН И БСП ДРАПАТ КЪМ РУСИЯ

    14 53 Отговор
    Руските подлоги всячески се мъчат да ни вкарат в руската орбита.....
  • 52 НАТО НИ БРАНИ ЕС НИ ХРАНИ

    13 47 Отговор

    До коментар #50 от "Еми то се разбра!":

    Само БСП и Копейкин не го разбраха

    Коментиран от #60

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Пеперуда

    50 14 Отговор

    До коментар #31 от "БЪЛГАРСКИ МИШКИ":

    Това "в Европа се приема за нормално" направо звучи зловещо, като знаем какви неща в Европа започнаха да се приемат за нормални. Даже по-добре далече от европейското нормално.

    Коментиран от #99, #496

  • 55 Преди

    45 7 Отговор
    ЕЦБ наливаше/печаташе по 50 млрд месечно за да купува облигации от закъсалите Италия,Испания,Гърция...после за да не мънкат спестовниците в ЕС УЖ прекратиха практиката но на нейно място се появи подобна програма с друго име но ефекта е че отново се кредитират закъсалите държави. Защо и ние да участваме солидарно?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Предлажение

    13 44 Отговор
    Всички подписали подписката с червен печат и без право да ходят в Европа.

    Коментиран от #147

  • 59 ха ха

    12 25 Отговор

    До коментар #46 от "Абе какво":

    Ние сме между 3 регионални сили в последните 200 години - Турция, Русия и Австро-Унгария/Германия. Къде се каниш да си независим с една плюнка икономика и зависима политическа класа? Я, ми покажи една независима партия в народеното събрание? Остава само да изберем накъде да гравитираме и как е по-лесно да се отстояват интересите на обикновние хора. И последно, интересът ни не е на изток.

    Коментиран от #70

  • 60 Да бе да?

    53 10 Отговор

    До коментар #52 от "НАТО НИ БРАНИ ЕС НИ ХРАНИ":

    НАТО до сега не ни е дало никакво оръжие... Дори "лошия Варшавски договор" ни даде над 200 самолета, модерни ракетни войски, армията ни беше сила... А днес къде е?? НАТО са егоисти и завоеватели...
    А ЕС те храни?? Даже и при соца имахме 100% наша храна. Тези ни унищожиха всички наши производства, за да си продават техните стоки. Ез сега е ясно, защо има огромна инфлация!!!
    Когато всичко е вносно, то те определят и цените...
    Ако си беше наша храната, то и цените и щяха да са нормални .. ЕС НЕ ТЕ ХРАНИ! Той те ОГРАБВА!!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Урюрвкос

    31 7 Отговор
    забраниха производството на захарно цвекло и захар, забраниха голям списък с наши фармацевтични изделия. Достатъчно е някой да се изприщи след алергичен отговор и върховенството на закона ще реши справедливо.
  • 63 Аз ще отговоря

    10 27 Отговор

    До коментар #57 от "Тъмен субект":

    За хората с бизнес ще има възвожностти, за такива необразовани като теб единствената възможност е софийски затвор.

    Коментиран от #64, #68

  • 64 Тъмен субект

    20 8 Отговор

    До коментар #63 от "Аз ще отговоря":

    Няма как да знаеш нито дали съм образован, нито с какво се занимавам. Но очевидно не можеш да ги изброиш тези възможности.

    Коментиран от #72

  • 65 копейките

    11 26 Отговор
    ривът ама вземат евраците ☺️
  • 66 Въпрос

    35 6 Отговор

    До коментар #16 от "МВФ":

    Я кажи, какви са негативите от фиксирания курс на лева? Щото аз добре помня, как за няколко дни долара стана 2000 лева и спестяванията ми изчезнаха.

    Коментиран от #143, #497

  • 67 Офанзивен дефанзиф

    56 6 Отговор
    Не съм привърженик на приемането на Еврото. Просто не виждам особен смисъл в него - ние и сега сме вързани - чудо голямо, че ще плащаме с други банкноти.. :о) А най-големият проблем е, че никой не обяснява с разумни доводи защо е хубаво да го приемем... Критиците казват защо НЕ трябва да се въвежда, но никой не излиза да обясни защо трябва! Само онзи наглец Хампарцумян излезе и каза, че не било работа на полуграмотните българи да решават.. Е, дори само заради това нагло изказване ще гласувам срещу еврото! Всички останали доводи идват след това... Щом някакъв охранен милионер се изказва по този нагъл начин, значи нещо не е наред с цялата евро каша...

    Коментиран от #76, #82

  • 68 Айде

    28 7 Отговор

    До коментар #63 от "Аз ще отговоря":

    Изброй тези преимущества като оставим настрана превалутиране то...негативите са повече-кредитиране на задлъжнелите държави,намаляване на лихвите по държавния дълг и така правителството може да тегли повече дългове по лесно, повишаване на паричната маса чрез безконтролно печатане на евро а при борда е забранено
  • 69 Перо

    42 6 Отговор
    В предвид станалото в Гърция и Хърватска с въвеждането на еврото, цените на продуктите скочиха много при закръгляване в по-горна степен, без да се пипат заплатите! Там обаче обществото е сплотено и организирано и въведе ембарго и започна да купува само най-нужните стоки от първа необходимост и търговците изхвърлиха огромни количества развалена продукция. У нас това не може да се случи! Освен това липсата на реална държавност и контролни органи в БГ ще направи спекулата неконтролируема! Даже, сега ни убеждават, че 10-пъти по-скъпите хранителни продукти в БГ, в сравнение с другите страни от Западна Европа, било закономерно и “нормално” явление! Да не говорим за качество на стоките и доходите на населението!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 аааа

    15 27 Отговор
    Какъв ли би бил резултата, ако се направи една подписка, всички депутати да бъдат изпратени в трудов лагер, а симпатизантите на Възраждане да бъдат изселени в Русия, без право на връщане?

    Коментиран от #278

  • 72 Аз ще отговоря

    9 33 Отговор

    До коментар #64 от "Тъмен субект":

    Самия факт, че няма да обменяш валута е възможност и ще стабилизира цените, ти какви възможности точно искаш супермен?

    Друг пример ще ти дам, човек с инвалидност 3-та ще може да се регистрира и автоматично да получи работа и обежище в другите членки, ако собствената му страна не може да осигури.

    Как ти обясня, че освен вече изхарчените субсидии, няма да видиме нищо друго ако те сме в Шенген на 100% Как да ти обясна, че без европа дори хранителната логистика не можем да подържаме сами и на този етап сме зависими. Плюсовете са твърде много за да ти ги изброя, но ако държиш стой си беден и плащай надценките с последните левчета

    Коментиран от #103, #122

  • 73 Анонимен

    44 8 Отговор
    Поредната статия против Възраждане и референдума! Написано тенденциозно, с подигравка и внушение, че искащите референдум не са прави. Какво мисли народът може би няма значение, нали??? Е, има!

    Коментиран от #83

  • 74 Леля Гошо

    38 6 Отговор
    И тази статия критикува противниците, но не дава нищо конкретно за ползите за обикновения човек. Баба Гюра от третия етаж знае от опит, че ако влезе в клуба на богатите няма да я разположат в центъра на голямата софра, а ще раздига и почисти след като богатите се наплюскат и се разотидат. Ако слушка може да и позволят да си вземе за вкъщи няколко недоядени пържолки.
  • 75 Някой

    28 5 Отговор

    До коментар #30 от "Ама":

    А, това което става в Англия, не е свързано с изхода им от ЕС, а повече от безумната политика с COVID-19 и полседвалата още по-безумна политика на налагане на санкции срещу Русия.
    Това, че на някой му отърва да го представи положението за следствия на BREXIT, си е манипулация.

    Коментиран от #84

  • 76 Смях

    6 17 Отговор

    До коментар #67 от "Офанзивен дефанзиф":

    Кое да гласуваш? То никой няма да те пита , а другите ти детски глупости даже няма смисъл да се коментират

    Коментиран от #447

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Не на Европа

    32 5 Отговор
    Колониална Европа се загрижила понеже даваме пример и скоро империята им може да се разпадне, а тогава кой ще им работи ниско платените работи и откъде ще крадат суровини?
  • 79 Статията

    35 4 Отговор
    Е ПЪЛНА П Р О П А Г @ Н Д А на ДОЙЧ€ ЗЕЛЕ.
    От смяната на лева с евро ще загубят обикновените хора. Държавата ще загуби идентичността си.
    И всичко , заради НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД наложен от "шо.ро.шите".
    Да си яде фон дер Л@йен скакълците и червеите, но съм сигурен, че това чака народът , ако приеме еврото. Обикновените хърватци бяха против, но им бе наложено.
  • 80 Абе

    35 4 Отговор
    Щом Дойде Веле е пуснал толкова дълга статийка,и следи колко хора се подписват против еврото,значи ги е страх евроатлантическите мозъци,че референдум може и да има.
  • 81 Просто човек

    7 31 Отговор
    Израждане са вредни за България!
  • 82 Ами този е фашист

    38 5 Отговор

    До коментар #67 от "Офанзивен дефанзиф":

    Хампарцумян!!!
    Той си взема правото да се смята за "свръхчовек"!
    А нали си спомняте, чия идеология е това?
    Имало някакви "арийци", които били "над всички други"???
    И този май се смята за "ариец"?
    Всеки българин има право и трябва да определя, с какви пари да плаща и получава заплата.
    Този банкер е просто един тъп фашист!!
    Точно такива искат да ни заробят. Не трябва да ги оставяме, те да ни определят живота.
    Без "милионите " хора техните банки са нищо. Ако не ги ограбваха, нямаше те да са "умни и богати"!
    Пък взел да се пъчи? Пуяк без мозък!!!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Грешиш

    16 5 Отговор

    До коментар #75 от "Някой":

    Брекзита е само и единствено поради невероятния брой имигранти, които заляха острова предимно от лилав произход, мойте документи ги подновиха веднага с 10 годишен срок, нищо че ми трябваха само за 6 месеца
  • 85 234

    34 7 Отговор
    Всеки нормално разсъждаващ човек се подписва против приемането на еврото.
    Не както е некадърно записано в заглавието-против еврото.

    Коментиран от #105

  • 86 Така е

    7 38 Отговор
    Тея които са против еврото, ако ги питаш ще се съгласят да въведем рублата. Това са същите, които обвиняват Украйна, че има наглостта да се защитава и същите, които насаждат омраза с Македония.

    Коментиран от #90, #93

  • 87 мдаааа

    6 25 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    По-скоро , Костя би върнал "народния съд" ... българското Гестапо ..
  • 88 Жалък опит!

    34 6 Отговор
    Да опитате да омаловажите голямото нежелание на Българският Народ за влизане в еврозоната...!!!
  • 89 Аз ще отговоря

    7 5 Отговор
    Българина под възможности разбира да му се смеси тестото и сервира баницата на готово, както баба го е научила и после да му се забърше и д-цего след преяждането. На лично мнение пръв, по всичко друго на дъното! Утре като повторите опита от 92 да нема пак ух-ах
  • 90 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор

    До коментар #86 от "Така е":

    Какво означава "ТЕЯ" ❓❓❓
    / за един прЕател питам/
  • 91 става

    6 35 Отговор
    Редно е сега да се направи една подписка, всеки, който е оставил подписа си в тази, да бъде лишен от всички превилегии на европейски гражданин и да бъде изселен от ЕС. Толкова е просто.

    Коментиран от #95, #109

  • 92 И аз гласувам

    36 7 Отговор

    До коментар #24 от "Аз ще гласувам":

    ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!!!
    Понеже искам България да е за българите...
    Не искам ничие посолство да ни ръководи!
    Стига с чуждите експерименти, а народа затъва все повече .. не сме малоумни, други да ни управляват!!
    България, свободна и независима!!!
  • 93 Хаха

    11 6 Отговор

    До коментар #86 от "Така е":

    Е да беха наистина с Русия пак добре, но и в Русия знаят, че не може да разчита на тях, което ни поставя от двата стола направо на ...!
  • 94 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 7 Отговор
    Не съм ПРОТИВ еврото, нито против монголските тугрици , но съм ЗА запазване на НАЦИОНАЛНАТА валута, националния ни флаг и химн❗❗

    Коментиран от #106

  • 95 Хаха

    16 7 Отговор

    До коментар #91 от "става":

    Тия требваше да ги скандираш преди 12 години, в момента само ВиК и Бдж са български, да пинеш една водица докато се връщаш с влака от кауфланд до село

    Коментиран от #96

  • 96 става

    5 20 Отговор

    До коментар #95 от "Хаха":

    Там където живея и ВиК не е българско, но докато беше, имаше режим на водата и водна криза. Сега пак не е идеално, но е сто пъти по-добре.

    Коментиран от #108

  • 97 Българин

    10 36 Отговор
    Против еврото може да бъдат само нещастници, които никога не ходят никъде извън България, понеже са тъпи и не могат да го направят. Кокото и да ревете, като излезете където и да е извън България в рамките на ЕС левчетата в картата ви автоматично стават евро на банкомата, само дето си плащате за това, вместо да е без такса. Всъщност със подписа си дето е уж "против еврото" се подписвате в подкрепа на банковите такси, от коеот единствено банките имат полза.

    Коментиран от #101, #104, #347

  • 98 Ние българските просттаци

    25 3 Отговор
    Сме за ЛЕВА
  • 99 БСП ОТРОЧЕТА ЖИВЕЕЩИ В ЕС

    6 17 Отговор

    До коментар #54 от "Пеперуда":

    Мама и тати ни пратиха в ЕС.....не в Русията.....що ли?
  • 100 НАП

    29 4 Отговор
    А защо ни е еврото?! Защо да трябва? Швеция, Дания, Полша, Чехия, Румъния, Унгария изобщо не планират дори евро. Защо ние да го въвеждаме, какъв е тоя зор? Няма никаква нужда, а напротив - вредата ще е огромна. Първо, цените, които за последната година нараснаха 50-70 %, понякога 100 % ще се увеличат още, а доходите ние, които въобще не са индексирани, още ще намалеят. Ами НЕ НА ЕВРОТО.
  • 101 провинциалист

    9 4 Отговор

    До коментар #97 от "Българин":

    Тоя пак не разбрал за какво иде реч. Така като те слушам си за турската лира.
  • 102 Аз и моето семейство

    5 19 Отговор
    Ще се подпишем, когато Костя си обърне спестяванията от евро в левове.Окадар
  • 103 провинциалист

    12 4 Отговор

    До коментар #72 от "Аз ще отговоря":

    Хайде отговори откъде я изкопахте тая измислена опорка с превалутирането. То, ако беше толкова важно, да е стимулирало родното производство и досега не ние да се чудим как да догоним ЕС, а ЕС да се чуди как да ни догони нас.
  • 104 Ние българските просттаци

    9 6 Отговор

    До коментар #97 от "Българин":

    Сме около 10 %
  • 105 Мнение

    10 31 Отговор

    До коментар #85 от "234":

    Всеки интелигентен човек е За Еврото!!! Против него са тези, които не могат да разсъждават и вярват на всякакви страховити лъжи и популизъм.

    Коментиран от #115, #215

  • 106 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    4 20 Отговор

    До коментар #94 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Забрави да добавиш , че не си и против рублата и руският флаг , като резервни ...

    Коментиран от #148

  • 107 Истината!!!

    9 14 Отговор
    Българският лев не би струвал и пукнат грош, ако не беше вързан за еврото!!!
  • 108 Хаха

    4 3 Отговор

    До коментар #96 от "става":

    Не се брои той иска независимо да е, т.е или държавно или лично негово
  • 109 ТИР

    26 4 Отговор

    До коментар #91 от "става":

    По точно ако някой милее за чужди валути да отиде в банка и да си закупи при нужда, България си има Лев и това по никакъв начин не пречи на хората,,

    Коментиран от #119

  • 110 Защо? Защо? Защо?

    6 27 Отговор
    Защо сме във валутен борд и кухия лев е обвързан за една от силните световни валути - еврото? Прости хорица каканижат против еврото в услуга на Раша, защото тя е срещу всякакво обвързване на страната ни с ЕС! Тя ни дърпа към своята орбита и Възраждане са платени агенти на Раша!

    Коментиран от #140

  • 111 Важно!

    6 23 Отговор
    Еврото е важно за икономиката и развитието на България.

    Коментиран от #120, #145

  • 112 Доказан факт

    27 8 Отговор
    Щом Дойче зеле ни убеждава в нещо, значи истината Е ТОЧНО В ОБРАТНОТО. Така че - НЕ НА ЕВРОТО.

    Коментиран от #498

  • 113 6нтщ5ж

    8 10 Отговор
    И без въвеждането на еврото има голяма инфлация. Ето сега например, не сме въвели еврото, а пак си има инфлация.
  • 114 Лично мнение

    32 4 Отговор
    Няма какво да се умува. Стив Ханке го каза ясно и то не еднократно. Григор Сарийски го обяснява на най - общодостъпен език. Няма никаква полза от въвеждането на еврото, напротив има само вреда. Да оставим покачването на цените, намаляване на доходите и загубите на спестяванията. Има една "фатка" на солидарност и поемаш дълговете, дето са ги теглили другите. Нямаш право на глас, защото неизбраните от никого , но назначени от някого, в ЕК не ти дават това. Впрочем не дават и отчет за "хрумванията" си, но си длъжен да ги изпълняваш. Най - важното: ВЛЕЗЕШ ЛИ В ЗАЕШКАТА ДУПКА, НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД. СТАВАШ ПОЖИЗНЕН РОБ НА ЕВРО КАПАНА ЗАВИНАГИ. А за нашите тарикати, отделили 10 000 000 милиона за агитиране за еврото, целта им е друга: "усвояване" на едни милиарди, внесени във валутния борд. Само първосигнални биха се вързали на дебилната агитация на превтасалото зеле. Ах как вони. КАТЕГОРИЧНО СЪМ ПРОТИВ ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО И ЗАРОБВАНЕТО НИ. тОВА ЩЕ Е НАДГРОБНИЯ КАМЪК НА БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #117

  • 115 провинциалист

    13 3 Отговор

    До коментар #105 от "Мнение":

    Всеки интелигентен човек прави разлика между "за и против еврото", "за и против присъединяването към евросъюза" и "за и против присъединяването към евросъюза сега".
  • 116 Факт

    7 17 Отговор
    При въвеждане на еврото ще отпаднат таксите за превалутиране на банките в Еврозоната!
  • 117 Рей

    9 4 Отговор

    До коментар #114 от "Лично мнение":

    Зависи кой на кого е избрал да вярва! Няма правилно мнение, има просто различно мнение. Аз уважавам твоето право на мнение, но не съм съгласен с теб.
  • 118 По-точно

    4 21 Отговор
    При въвеждане на еврото ще има контрол от ЕЦБ и няма да има фалирали банки като КТБ.

    Коментиран от #130, #164

  • 119 Мнение

    4 19 Отговор

    До коментар #109 от "ТИР":

    На мен ми пречи. Искам еврото!

    Коментиран от #124, #132

  • 120 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 5 Отговор

    До коментар #111 от "Важно!":

    По скоро България е важна за оцеляването на еврото ❗
    И по-точно НАШИТЕ валутни резерви, които ще станат ТЕХНИ❗ И НАШИТЕ жители които ще плащаме ТРХНИТЕ дългове ❗

    Коментиран от #138

  • 121 Реалност

    3 19 Отговор
    При въвеждане на еврото, пенсиите и заплатите ще се закръгляват в полза на получателя.
  • 122 Тъмен субект

    15 3 Отговор

    До коментар #72 от "Аз ще отговоря":

    Шенген и еврозоната са различни неща. А регистрацията на инвалидите е вид социална дейност и няма връзка с еврото. Ти говориш за възможности за бизнеса и за софийския затвор. Нещо ти е голяма боза, ама ти си знаеш.
  • 123 Факт

    4 15 Отговор
    В Литва, Латвия и Естония, които също замениха националните си валути с евро в условията на фиксиран курс, той не е променян при влизането им в еврозоната.
  • 124 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 3 Отговор

    До коментар #119 от "Мнение":

    Ами припкай до най-близкото чейнч-бюро или банков офис и сменяй на воля , НИКОЙ НЕ ТИ ПРЕЧИ ❗
  • 125 Ламбо

    19 5 Отговор
    Ами много точно са ви го казали ,те са доброволци, а вие сте платени мекерета и ще пишете каквато ви наредят .

    Коментиран от #128, #134

  • 126 Германец

    6 23 Отговор
    Прочетох С УДОВОЛСТВИЕ какви хора се подписват на списъците на ДС .... ъъъ, Възраждане, де. :))) Сред тях после руснаците ще търсят новите национални предатели, за "народното дело" :))) Егати пропадналата държава :))))
  • 127 Студопор

    22 4 Отговор
    Аз се подписвам с две ръце ПРОТИВ еврото. И? Нещо против?!
    Хайде стига с тия измислени статийки-провокации. Чак ни насажда те мнение, че който се подпише против еврото, значи задължително е хомофоб. Глупости! Едното няма нищо общо с другото.
    Жалки драскачи!
  • 128 Мдаа

    5 16 Отговор

    До коментар #125 от "Ламбо":

    Кой има време за висене по подлези на минусови температури и то БЕЗПЛАТНО ако трябва да работи за парите си, за да се издържа себе си и семейството си? И сам не си вярваш.
  • 129 Мнение

    4 23 Отговор
    Референдумът против еврото е пълна безмислица, защото при присъединяването си към ЕС, България се е съгласила в даден етап да въведе единната валута. Така, че колкото по-скоро, толкова по-добре!

    Коментиран от #139

  • 130 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 3 Отговор

    До коментар #118 от "По-точно":

    Какво знаеш за КТБ , това което хора на 10 ( явно не знаеш КОЙ е 10 ) ти казват ли ‼️‼️‼️
  • 131 Ъхъ!!!

    17 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ти и да":

    Яж си протеините от червеи и хлебарки, и не умувай. Не раздавай акъл на другите как да живеят.
  • 132 ТИР

    13 4 Отговор

    До коментар #119 от "Мнение":

    Смешно е,,други искат долар , франкове, по някога динари,,
    На теб може скоро да дотрябват долари трябва ли да въвеждаме долара,, отивам да търся подписката,,,

    Коментиран от #135

  • 133 КОПЕЙКИН,,,,,

    3 17 Отговор
    Ше направили подписка за въвеждане на руската рубла в БГ.....да се натегнеш на твоите покровители
  • 134 Подли Възраждане! Руски сателити!

    6 24 Отговор

    До коментар #125 от "Ламбо":

    Доброволци ама друг път. Тези, които събират подписи срещу еврото са платени руски подлоги и предатели!
  • 135 Хахаха

    4 20 Отговор

    До коментар #132 от "ТИР":

    Аз съм в ЕС и не ми трябват долари, а евро. Исщам еврото!

    Коментиран от #171

  • 136 Анонимен

    20 3 Отговор

    До коментар #83 от "Ами":

    Защо се допускат коментари със заплахи и обиди? Това вече нормално ли е? А пишещите подобни неща демократично мислещи ли са, или са НЕЩО друго? Срамно изказване!!! Народът трябва да бъде питан, толкова ли е страшно това?

    Коментиран от #467

  • 137 Евроглупак от ЕССР

    24 7 Отговор
    Еврото е контрол. ЕЦБ има план за въвеждане на цифрова валута. Това става автоматично за страните в еврозоната - нищо не можеш да направиш.
    А цифровата валута за човека означава, каишка с намордник като на куче.

    Коментиран от #144, #149, #220

  • 138 Я ПА ТОЯ

    6 11 Отговор

    До коментар #120 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Че страните с евро да не са останали без валутни резерви бре????
  • 139 Германец

    6 15 Отговор

    До коментар #129 от "Мнение":

    Най ми харесаха аргументите за Ковид ваксините. :)))) Изтрещелите бит ници не се поучиха дори когато България стана рекордьор по смъртни случаи на милион, въпреки че имаше, всичкото време и всичките предпазни мерки, които други държави нямаха лукса да имат, когато вируса дойде. Умния се учи от грешките на другит, тъ пия не се учи и от собствените си грешки. :))) А това, че още използват опорката от началото на ваксинациите, че ваксинираните щели да "умарат след 6 месеца, най-много до година", което после стана "максимум до 2 години" е абсолютен смях в залата. После минаха към "все някога" :)))) А че това няма нищо общо с еврото :))))) Без коментар :))))

    Коментиран от #245, #369

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 КОПЕЙКИН....НАВЕДИ СЕ ОЩЕ

    6 11 Отговор
    Пред Русията.....да ти увеличат рублите.
  • 142 Алооо

    5 15 Отговор
    Против еврото са тъпите селяци, които не мърдат никъде извън селото си, кътат парите си под дюшека и живеят в миналото.
  • 143 Ветеран от Протеста

    7 11 Отговор

    До коментар #66 от "Въпрос":

    Точно тези,които ограбиха Българския Народ тогава с Хиперинфлация,сега слагат Прът в интегрирането на България в Европа...Обаче, Колелото на Историята се върти Необратимо....Необратимо въпреки Тях!!!

    Коментиран от #156

  • 144 Мдаа

    8 4 Отговор

    До коментар #137 от "Евроглупак от ЕССР":

    "Еврото е контрол" Във валутен борд си от 1997 година. Ако за 25 години не си успял да разбереш какво значи това, значи не си за тая тема.
  • 145 Тъмен субект

    4 8 Отговор

    До коментар #111 от "Важно!":

    Как точно е важно? Ние и без това сме на твърда връзка с еврото, в какво се изразява смисъла да го приемем.
  • 146 НИЕ СМЕ ЕС

    3 10 Отговор
    И еврото е неизбежно.....колкото Копейкин и БСП да не го искат.
  • 147 Браааво

    14 4 Отговор

    До коментар #58 от "Предлажение":

    Типичен пример си за болен от стокхолмския синдром. За награда получаваш протеиново блокче от модерните.

    Коментиран от #153

  • 148 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 4 Отговор

    До коментар #106 от "БАЙ Х@ЙМАНЕ":

    Няма нужда да се опитваш ТИ да казваш , какво АЗ съм искал да кажа ❗ Казвам това , което искам да кажа ! Нямам нищо и против виетнамските донги , това с нищо не променя нещата ❗
    А ти явно ... с гумена глава.... дори НЕ разбираш , че тук става дума за НАЦИОНАЛНИ символи и приоритети , а не за РЕЗЕРВНИ .... гуми ❗❗❗

    Коментиран от #155

  • 149 По-точно

    6 14 Отговор

    До коментар #137 от "Евроглупак от ЕССР":

    При въвеждане на еврото ще има контрол срещу мръсните пари, срещу прането на пари със съмнителен произход и сивата икономика. Само мошениците са срещу еврото!
  • 150 Истината

    4 11 Отговор
    "В условията на валутен борд, българският лев и в момента е с фиксиран курс към еврото, а БНБ не може да печата банкноти без покритие. В този смисъл България се е отказала от суверенитета на лева още през 1997 година."
  • 151 ОТРОЧЕ НА БСП ШЕФ

    6 5 Отговор
    И в САЩ и в ЕС се живее добре...мама и тати ми го казаха и там ме пратиха.
  • 152 Петко

    7 3 Отговор
    Масата не може да се усети, че скоро няма да има банкноти и ще се кефите виртуално и под строй!
  • 153 Германец

    4 12 Отговор

    До коментар #147 от "Браааво":

    И ти ли се чувстваш заплашен, че ще ти вземат супата шкембе чорба и ще ти извият ръката да станеш джендар? :)))))
  • 154 нннн

    16 3 Отговор
    аФторът, дето се подписва ,,България"(?),, все още не е разбрал, че подписката е ЗА РЕФЕРЕНДУМ. На него има право да.гласува заедно с Хампарцумян и още няколко банкери и политици в полза на Еврозоната. Никой с нищо не му пречи. Хайде.да не пречи и той на желаещите да гласуват.

    Коментиран от #466

  • 155 ЩО БЕ

    5 13 Отговор

    До коментар #148 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Държавите в еврозоната да не са си загубили националните символи ?????

    Коментиран от #175, #177

  • 156 БрЯх...!

    5 6 Отговор

    До коментар #143 от "Ветеран от Протеста":

    ,,Колелото на Историята се върти Необратимо....Необратимо въпреки Тях!!!"
    Тези пламенни и кухи лозунги ,много ми напомнят на Георги Димитров-
    ,,Колелото на историята се върти и ще продължава да се върти ,до пълната Победа на Комунизма"...😝👍👏...!

    Коментиран от #159

  • 157 Помните ли

    9 6 Отговор
    Помним кухият лев и страхотната инфлация преди да бъде Левът обвързан за Еврото!!!

    Коментиран от #280

  • 158 Никой

    20 4 Отговор
    КАТО ВИ ЛЪЖАТ КООЛКО ХУБАВО ЩЕ Е В ЕВРОЗОНАТА , ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ АДЖЕБА ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ ТОВА ,, ХУБАВО" ? Икономиката ще продължи да бъде слаба и в това състояние поне още 10 години. Ще се събудите с евро в джоба ,само че при мин.пенсия от 350 евро, МРЗ от 450 евро и средна работна заплата от около 800 евро. Е,това ви чака.За доходите ви е без значение в коя зона сте, а какво ,колко и как произвежда икономиката . Всички хубавини са за други икономически и политически субекти,но не и за обикновените хора. Ще мине много време преди да го усетят по джоба си . Но това не си го казват умишлено. Вижте една Румъния,оставяме другите, с много,ама много по-силна икономика ,не бърза,обяви прогнозна дата към 2029 г. Явно румънските политици и икономисти са по -глупави от нашите хитреци обикалящи студията.

    Коментиран от #162, #168

  • 159 Германец

    5 4 Отговор

    До коментар #156 от "БрЯх...!":

    Напомнят ти за комунизма, но искате да си го върнете :)))) Абе, шизито е на макс :))
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Разумен

    6 8 Отговор
    На гърба на евро монетите ще има български символи, мадарския конник, рилския манастир или други.
  • 162 ЩО БЕ

    3 6 Отговор

    До коментар #158 от "Никой":

    Хърватите не плачат като теб.....

    Коментиран от #166

  • 163 Истината

    10 3 Отговор
    Обвързването на Лева за Еврото е най-успешната реформа, която е спасила България от финансов крах!!!!!!!!!
  • 164 Контрола

    12 5 Отговор

    До коментар #118 от "По-точно":

    Контрола на ЕЦБ го видяхме спрямо Гърция и Италия - пълна порнография .

    Коментиран от #169, #174

  • 165 КОПЕЙКИН......

    4 7 Отговор
    Наведи се пред Путин....има защо
  • 166 Хакермакер

    6 11 Отговор

    До коментар #162 от "ЩО БЕ":

    Хърватите ни изпревариха за Еврозоната, защото нас ни управляват предатели и руски подлоги.

    Коментиран от #170, #176

  • 167 КОПЕЙКИН...

    5 4 Отговор
    Забрави ли ...1 долар = 3000 лв....при управлението на БСП другарите....
  • 168 Геостратег

    5 6 Отговор

    До коментар #158 от "Никой":

    "КАТО ВИ ЛЪЖАТ КООЛКО ХУБАВО ЩЕ Е В ЕВРОЗОНАТА , ЗАДАВАТЕ ЛИ СИ АДЖЕБА ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ ТОВА ,, ХУБАВО" " Никой не те лъже нищо такова. Еврозоната означава по-ефективна интеграция на системите - за бизнеса, за хората. Ти може и да не знаеш, но в Чехия още се вихрят чейнчаджиите с курса на кроната, а чешките фирми всичко трябва да обръщат в евро. Само дето Чехия все пак е нормална държава а икономиката й е обвързна с германската толкова силно, че дори и така могат да го карат. България е руска губерния, откачим ли се от еврото (което е и крайната цел на такива руззки другаре като Възраждане, ИТН и пр), ще си припомните какво значи хиперинфлация ( а не като сегашната, от която пищите, че ви е висока).

    Коментиран от #172, #480

  • 169 Миш маш

    4 5 Отговор

    До коментар #164 от "Контрола":

    Гърция и Италия се опитаха да мамят ЕС, затова. Който мами после си плаща за хитруванито.

    Коментиран от #204

  • 170 АМИ НИЕ СИ ГИ ИЗБИРАМЕ

    4 3 Отговор

    До коментар #166 от "Хакермакер":

    Кой ни е виновен....
  • 171 ТИР

    8 4 Отговор

    До коментар #135 от "Хахаха":

    Ти може да си от ЕС но ние тук живеем в България която 32 години се ограбва,изнася се злато с вагони,,, къде този ЕС пенсията е 250 евро а заплатата е 400,,,

    Коментиран от #173, #183, #193

  • 172 350 000 000 ЕВРОПЕЙЦИ

    6 8 Отговор

    До коментар #168 от "Геостратег":

    Са приели еврото......що ли?????

    Коментиран от #181, #382

  • 173 ЩО БЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #171 от "ТИР":

    Можеш да живееш където искаш...кой те спира.....
  • 174 6нтщ5ж

    7 8 Отговор

    До коментар #164 от "Контрола":

    ЕЦБ е похарчила милиарди, за да защити Италия. Ако не бяха в еврозоната досега да са фалирали.

    Коментиран от #187

  • 175 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 4 Отговор

    До коментар #155 от "ЩО БЕ":

    Ти бил ли си ученик ? Давали ли са ти джобни ?
    Е , имате СТО лева вкъщи ,ама ти ползваш ....това което Родител 1 и Родител 2 ти позволят ❗❗❗

    Следващия ком. е за теб ,
    ако го пуснат и ако можеш да разбираш текст . Думите са на шеф в БНБ ‼️‼️‼️
  • 176 Мдаа

    4 12 Отговор

    До коментар #166 от "Хакермакер":

    То има ли някой, който да НЕ ни е изпреварил? Тръгнахме от една и съща позиция а даже имахме и предимство пред някои държави. Бяхме преди Румъния като макроикономически показатели в началото на прехода. Румънците сега ходят да пазаруват в Русе, както ние ходим в Турция - като по-бедна държава с по-нисък стандарт. Хърватите са в еврозоната. Така като гледам, сега ще дръпнат пред нас и ще им гледаме само петите. И всичко това само защото ДС още ни управлява, а вие се лъжете, че сте станали най-накрая част от свободна Европа.
  • 177 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 4 Отговор

    До коментар #155 от "ЩО БЕ":

    Подуправителят на БНБ обясни, че при присъединяване към еврозоната нашите резерви ще намалеят, основно поради факта, че задължителните ни резерви, които сега имат мандат да определят като Централна банка, ще намалеят от 10 процента на 1 процент. Т.е. нашият баланс ще се свие и ще освободим резерви, които ще станат резерви на търговските банки и те ще разполагат с тях, допълни той.

    Подуправителят на БНБ посочи, че след това нашите валутни резерви ще имат две компоненти - едната е частта, която трябва да внесем във валутните резерви на Европейската централна банка (ЕЦБ), тя се изчислява пропорционално на нашия дял в капитала на банката. Той добави, че текущите изчисления са, че нашият дял ще бъде 0,98 процента, което означава, че трябва да внесем сума в резервни валути или в злато, еквивалентна на около 500 млн. евро.

    Коментиран от #180, #185

  • 178 ЧЕРНА ГОРА ВКАРА ЕВРОТО

    4 8 Отговор
    А не са в ЕС......тия да не са по глупави от нас....

    Коментиран от #500

  • 179 Правителството не

    5 8 Отговор
    Разяснява на хората защото самото правителство не иска евро защото са неграмотни хора разкрачени между еврото и роялност към Русия
  • 180 УПРАВИТЕЛЯТ НА БНБ

    3 9 Отговор

    До коментар #177 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Каза че нашето бъдеще е еврото....и ползите са по големи от загубите.....и другите народи са минали по тоя път, ама никой не плаче като теб....
  • 181 Геостратег

    5 8 Отговор

    До коментар #172 от "350 000 000 ЕВРОПЕЙЦИ":

    Е как "защо"? Щото са "тъ пи" разбира се. Само Ганчо го е "измислил", че това е "много вредно" и ще му откраднат суверенитета. Французите, които са едни от най-големите родолюбци на тая планета, па като гледам, са с еврото. Те и германците тъпи, тъпи. Само България ПРАЩИ от акъл.
  • 182 КОПЕЙКИН....

    4 4 Отговор
    Не лягай на Кремъл.....не е добре за БГ.
  • 183 Истината!!!

    5 7 Отговор

    До коментар #171 от "ТИР":

    Ами затова миналата година ЕС прие нови правила за минимална заплата!!! Защото правителства като ГЕРБ например, изкуствено държаха българите с ниски заплати в полза на бизнеса!!! ЕС иска да подобри условията на труд и живот на хората, като създаде рамка за адекватни минимални работни заплати в цяла Европа!!! ГЕРБ използваха минималната заплата у нас като предизборно перо и подхвърляха по 5 лв. като им паднеше рейтинга! ЕС иска формула, при която автоматично минималната заплата да се вдига с ясни критерии, а не като предизборен кьорфишек!!!
  • 184 лудиниуправляват

    8 3 Отговор
    Трябва да се събудим! Лъжат ни, за пари лъжат и се мисля за безсмъртни някакви мижитурки! Срамно е да не се използват знанията, натрупани и проверени във времето. Натрапват ни глобален неофашизъм, съпротивата е задължителна!
  • 185 Геостратег

    3 3 Отговор

    До коментар #177 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Това не променя задължението на Търговските банки да поддържат въпросните резерви. В Еврозоната редовно се правят стрестестове, за да се провери устойчивостта на банковата система. Без изненади, тя е най-стабилната В СВЕТА, обхаващаща такава агломерация от хора и финансови институции.

    Коментиран от #190, #197

  • 186 Банкер

    11 3 Отговор
    Естественно няма да ви кажат това, че България е единствената страна, която липсва в европейските списъци на държави, в които са били проведени референдум за влизане в ЕС или в еврозоната.
    Или че всеки, който е в еврозоната, трябва да спасява. Независимо че може да не сте съгласни в лично качество, като член на еврозоната трябва да плащате отчисления.

    Елементарно сравнение - нашият дълг спрямо брутния ни вътрешен продукт е 23-24%, докато в Италия и Испания е 140-150%. Направете си сметка кой ще закъса първи и от кой балък ще вземат.

    Коментиран от #194

  • 187 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 3 Отговор

    До коментар #174 от "6нтщ5ж":

    А каква е държава с

    Външен дълг 134,8% от БВП (2019 г.)

    ❗❗❗
    БАНКСТЕРИТЕ казват нещата каквито ТЕ искат да изглеждат , а не каквито са ❗
    Това , че на Пена Общата, вече и викат Пейн Контактната , не променя
    фактите че е К... ва ❗❗❗

    Коментиран от #279

  • 188 Анонимен

    13 3 Отговор
    Подписката е за референдум, в който народът да си каже мнението. Какви са тези истерии тук? Та за Костадинов, за Еврозона, за Европа, за Русия и т.н. Обиди и предразсъдъци! Подписването е за да ни попитат, това лошо и опасно ли е?

    Коментиран от #499

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор

    До коментар #185 от "Геостратег":

    Финансов ОКТОПОД му викат ❗
  • 191 Защо ли

    11 4 Отговор
    Швеция, Дания, Полша, Чехия, Румъния, Унгария
    СА С НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ВАЛУТИ , а не с евро????????????

    Коментиран от #206, #275

  • 192 Кресна

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "хихи®":

    Какво има да ти казва правителството,при евро България е губещата от всякъде.Тази госпожа се опитва да ни представи адски неграмотния българин и съвсем малка група като нея която е от страната на умниците .Приемането на еврото в България е лошо по няколко причини;1:оскъпяване на и без туй скъпия живот е България ( справка са държави като Испания ,Гърция ,Португалия ,Италия ,все държави къде къде с по развити икономики от нашата )2: държава като България която по заповед на Европа разби и малкото имащо (селско стопанство,промишленост,образование атомна промишленост ,армия ) няма как да понесе без да се усети промяната в евро.3Има едни пари (около 20 милиарда) които трябва да бъдат откраднати и платени от българския народ) има и още куп неща като загуба на независимостта напълно и други неща .Но въпроса е елементарен българи ,мислете простичко ,когато от Европа се държи твоята икономика ,когато от Европа ти казват какво можеш да произвеждаш и какво не и пак от там те казват купувай и мълчи ,тогава Лидл и всичко чужди фирми няма да работят на загуба в България.Който не вярва има интернет ,извадете и сега цените на големите магазини в Германия ,Франция ,Италия ,Англия и вижте цените в България на същите продукти и ще видите колко са по скъпи в България и колко още по скъпи ще станат ,но дори и така да се запазят това вдигане беше точно подготвяне за приемането на еврото и казвайки ви ,вижте цените останаха същите ,естествено ,ако сега в Европа кг пилешко е 3.2

    Коментиран от #198, #199

  • 193 До 2 години!

    4 11 Отговор

    До коментар #171 от "ТИР":

    До 2 години в България ще има Нормални и Адекватни работни заплати! Две години е дал Европейския съюз, за да се въведе това изискване от страните членки!!! До тогава могат да ни лъжат със заплатите, след този срок - край! Който не може да плаща достойни заплати за труда на хората, да затваря фалшивия си бизнес и на негово място да идва истинския бизнес, който е печеливш и може да плаща нормални заплати, които да осигуряват достоен живот на работниците и техните семейства!

    Коментиран от #203, #210, #225

  • 194 Геостратег

    5 9 Отговор

    До коментар #186 от "Банкер":

    Ако беше банкер нямаше да драскаш цифри, които не знаеш какво значат. (пропорционално) Висок държавен дълг значи основно висока икономическа интеграция и висок кредитен рейтинг. Ако имаш и елементарна представа от икономика (даже на микроравнище) ще знаеш какво значи да можеш да заемаш пари. Като говорим за заемане на пари. Един от ефектите на пълната интеграция с еврото е достъп до "евтини" пари за икономическа дейност. Ниски лихви, такива неща. Питай турците какво значи да го нямаш това.

    Коментиран от #232, #491

  • 195 КОПЕЙКИН, НАИВНИКО

    5 9 Отговор
    Живота върви напред, не назад.....още държави искат в ЕС.....и още държави се стремят да въведат еврото.....само ние са снишаваме, чакаме, траем си....по ЖИВКОВИЗКИ от времето на соца.
  • 196 Кресна

    10 4 Отговор
    ако сега в Европа кг пилешко е 3.25 в България е вече 6-7 лв(същата цена ) но ако в Европа средната заплата е 1500 е в България е 350-400.Така ,че тази госпожа да не мисли ,че само тя е от умните часовници прав е този който и е казал ,че тя е от платените за това и се плаща да пише .

    Коментиран от #205, #221

  • 197 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 2 Отговор

    До коментар #185 от "Геостратег":

    Те и Лемън брадърс бяха
    МНОООООГО стабилни ❗❗❗
    Ако си чувал де , кои бяха и какво се случи ❗❗❗

    Коментиран от #207

  • 198 Ползите от еврото:

    5 9 Отговор

    До коментар #192 от "Кресна":

    1. Лесно сравняване на цените между държавите, което засилва конкуренцията между предприятията, като по този начин облагодетелства потребителите
    ценова стабилност
    2. Благодарение на еврото за предприятията е по-лесно, по-евтино и по-безопасно да купуват и продават в еврозоната и да търгуват с останалата част на света
    3. Повишаване на икономическата стабилност и растежа!!!!!!!!!
    4. По-добре интегрирани и поради това по-ефективни финансови пазари!!!!!!!
    по-голямо влияние в световната икономика
    осезаем символ на европейската идентичност

    Коментиран от #227

  • 199 Геостратег

    5 10 Отговор

    До коментар #192 от "Кресна":

    "Какво има да ти казва правителството,при евро България е губещата от всякъде" Единственото, което България "ще загуби" е някои микроинфалционни процеси, и то главно заради сел ския ни манталитет. Оттам нататък е главно ползи. Хърватия влезе в еврозоната. Чакам да "се срути" сега. .... като останалите страни членки на еврозоната. Но нещо не става така, защо ли?

    Коментиран от #217

  • 200 Смотльо,

    2 4 Отговор

    До коментар #189 от "ЕВРОПА Е С ЕВРОТО":

    Байдън това ли прави с вас?

    Коментиран от #234

  • 201 Само изсипани българи искат еврото,

    8 4 Отговор
    каквато е авторката, западни подлоги. Тюфлеци се опитват да агитират за еврото!?
  • 202 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 203 Много ми напомняш на...!

    7 4 Отговор

    До коментар #193 от "До 2 години!":

    Един мой колега,който казваше убедително...-
    Помни ми думата!Ето-сега СДС,като взеха властта и след 2 години всичко ще се оправи!Заплати...,пенсии...работа-като на запад...!А какво стана...- дръжки...!!!
  • 204 Магарето на сватба

    7 4 Отговор

    До коментар #169 от "Миш маш":

    Неее ... байновото , викат те на сватба като магарето , не да таковаш булката а да плащаш дълговете на Гърция и Италия .

    Коментиран от #208

  • 205 Хахаха ;-)))

    3 4 Отговор

    До коментар #196 от "Кресна":

    Ами изберете пак ГЕРБ и ще си останете още 10 години с 350 -400 е заплати.

    Коментиран от #211

  • 206 А ЗАЩО ДРУГИТЕ

    4 5 Отговор

    До коментар #191 от "Защо ли":

    Са с евро???????
  • 207 Геостратег

    3 3 Отговор

    До коментар #197 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тоест, ако е имало някоя банкова/финасова институция, която НЯКОГА се е провалила, това е признак, че от системата нищо не става, така ли? Това ли е "логиката" ти?

    Коментиран от #223

  • 208 Хтнвхффжж

    5 2 Отговор

    До коментар #204 от "Магарето на сватба":

    Ще плащаш, ако имаш. Ако нямаш - на теб ще ти плащат!
  • 209 инструменти на владеенето

    5 4 Отговор
    Не се праете на улави , ами кажете какво стои зад шарените хаптийки именувани евро , които подобно на почти всички , а на вашите " западняшките " са просто цветни печатарски произведения , без същност на пари , зад тях няма нищо освен печатащите ги преси , но с тях успешно провеждате икономически и политически колониализъм .

    Коментиран от #236

  • 210 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 5 Отговор

    До коментар #193 от "До 2 години!":

    😀😀😀😀
    Ама ти сериозно ли
    😀😀😀😀
    Вече 33 години , аха да започнат да ни плащат европейски доходи и ....
    " Тати ще ти купи колело ....
    ама друг път , сега парите ми трябват за кола ..."


    Той ЕС въведе и нещо за краставиците , ако си чувал де ❗

    Коментиран от #212, #214, #216

  • 211 ИЗБРАХМЕ БСП

    3 3 Отговор

    До коментар #205 от "Хахаха ;-)))":

    Заплатите скочиха с 40%......цените с 300%.....
  • 212 Геостратег

    3 3 Отговор

    До коментар #210 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "Вече 33 години , аха да започнат да ни плащат европейски доходи и ...." Въпреки това, че все още ДС ни управлява в сянка, икономиката ни става все по-отворена и доходите ни стават все по-европейски. Или И ТОВА ще оспорвате?

    Коментиран от #239

  • 213 ДДРОнег

    5 5 Отговор
    С референдумите на иZZраждане и итн се преброяват гламавите хора в България :):):)
  • 214 ХХарпун

    4 6 Отговор

    До коментар #210 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ГЕРБ са виновни за ниските заплати! Дойдоха ПП и вдигнаха рязко и заплати и пенсии!!!

    Коментиран от #231

  • 215 друго мнение

    5 5 Отговор

    До коментар #105 от "Мнение":

    Ако някой ти каже, че си интелигентен, да знаеш, че абсолютно те е излъгал. Хапвай си червейчетата и се радвай на живота.

    Коментиран от #219

  • 216 ЩО БЕ

    3 5 Отговор

    До коментар #210 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Работи като германец....и получавай заплата като такъв

    Коментиран от #233

  • 217 Кресна

    8 8 Отговор

    До коментар #199 от "Геостратег":

    В Испания еврото е от 2006 ,икономиката ,селското стопанство са на ниво ли??? С химикал и сухи числа на измислени икономисти и икономики може би да ,но попитай народа каква е покупателната им способност ,колко пъти са обединили като цяло народа .И там както и в България при песетата ,са се купували 3 пъти повече къщи отколкото след еврото .с 600 песети са излизали с пълна количка от магазина ,при смяната (1000песети стават-6 евро са точно 2 пилета и един хляб по това време) Е икономисте,аз съм живял по това време там и обясни ползата за народа ??????

    Коментиран от #222, #228

  • 218 Факт

    6 5 Отговор
    При приемането на еврото се премахват разходите, свързани с колебанията на обменните курсове в еврозоната.
  • 219 ЧУДНО

    3 2 Отговор

    До коментар #215 от "друго мнение":

    Ти кво ли ядеш....
  • 220 Верно ли

    16 4 Отговор

    До коментар #137 от "Евроглупак от ЕССР":

    Точно това им е целта, в америка вече са ги почнали. Банките отдавна са раздали парите на богоизбраните, а вече трябва да спрат с печатането. И в един момент - имаш карта, а в банкомата няма пари (в Кипър го играха този номер вече).
    Отделно друг е въпросът как гол и бос се влиза в "Клуба на богатите". Който се интересува да гледа Кузман Илиев в Неделя 150 в Тубата (който по принцип е за Еврото) и който много добре обяснява защо не е сега момента.
    Също така много ме кефи Милчева как разсъждава за темата с бръмбарите, при положение, че ЕК вече прие резолюция как ще се отглеждат и как ще се влагат в различни продукти!
    Другата интересна резолюцийка, която готвят в момента е как могат да ти отнемат жилището, ако не отговаря на енергийните норми на ЕС до 2030 - нали помните: "Нямам нищо и съм много щастлив"!
    Но както виждам тук има много желаещи, които изгарят от нетърпение разни бол.и мозъци да се разпореждат с животчетата им и да им слагат на трапезата всякакви неща!
    За т.панарите, които коментират ваксинацията общата смърност във ваксаните страни се е повишила с 12% за мин година, а в БГ - с 2%.

    Коментиран от #226

  • 221 Геостратег

    3 7 Отговор

    До коментар #196 от "Кресна":

    "ако сега в Европа кг пилешко е 3.25" "В Европа" пилешкото не е 3.25. Или пак сравняваме пилешка кълка с пилешко филе. Така "европеец" няма да станеш скоро.
  • 222 Хахаха

    5 5 Отговор

    До коментар #217 от "Кресна":

    Така ли? Тогава защо германци и българи емигрират в Испания? Защото е много "лошо" ли?

    Коментиран от #240

  • 223 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 5 Отговор

    До коментар #207 от "Геостратег":

    НЕ❗
    Ама няма как в два реда да развивам цяла тема ❗
    Това , че нещо е в лъскава опаковка , не означава че вътре е злато ❗❗❗

    Банките ПО ЗАКОН са пирамиди !
    Ако това не знаеш , няма смисъл да продължавам ❗❗❗

    Коментиран от #229

  • 224 Иееей

    5 5 Отговор
    Защо младите българи бягат от България? Защото е много хубаво тук ли? Много "високи" заплати имаме и много "стабилен" лев?
  • 225 От къде ще дойде истинският бизнес,

    7 4 Отговор

    До коментар #193 от "До 2 години!":

    еврото ще те превърне в роб!
  • 226 Геостратег

    3 5 Отговор

    До коментар #220 от "Верно ли":

    " и който много добре обяснява защо не е сега момента." Я дай аргументите на Кузман Илиев.

    Коментиран от #301

  • 227 Кресна

    6 4 Отговор

    До коментар #198 от "Ползите от еврото:":

    За фирмите да ,които са повечето европейски ,за народа ми обясни ползата ??? Казах ясно ако четеш , че смяната на европари с песетата в Испания ,с 500 песети пълня една количка ,при смяната (1000 песети -6евро) си купих 2 пилета и един хляб .Къде е ползата за народа и купувача ?

    Коментиран от #235, #242

  • 228 ВЕРВАМ ТИ, АМА НАДАЛИ

    5 3 Отговор

    До коментар #217 от "Кресна":

    Испанците не плачат като теб....
  • 229 Геостратег

    3 5 Отговор

    До коментар #223 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "Ама няма как в два реда да развивам цяла тема" Развий я в колкото реда са ти необходими. Така като гледам, си зает с това по цял ден да пишеш редове, че и с доста червени удивителни по тях, значи имаш и време и желание да пишеш. Давай, развий си тезата, а не ми хвърляй такива фишеци. Обясни каква е логиката ти с примера ти. Слушам те.

    Коментиран от #260

  • 230 Хакермакер

    5 10 Отговор
    Благодарение на единната валута - ЕВРО, еврозоната е по-привлекателен регион за бизнес за държави извън ЕС, като по този начин се насърчават търговията и инвестициите. Високи чужди инвестиции и силна търговия = на високи доходи и заплати!
  • 231 И ЦЕНИТЕ СКОЧИХА РЯЗКО

    6 6 Отговор

    До коментар #214 от "ХХарпун":

    В пъти над заплатите и пенсиите.
  • 232 Банкер

    10 7 Отговор

    До коментар #194 от "Геостратег":

    Еврото на практика е споделен ресурс между всички страни членки на еврозоната. То не е национална валута на Германия или Франция, а "обща" валута, която се ползва от всички. И така се стига до трагедията на общото ползване.
    Порочните ефекти от трагедията на общото ползване се задълбочават все повече и повече, а все по-високият риск от тежка криза и дори разпад на паричния съюз се тушира единствено от непрестанното печатане на пари от страна на ЕЦБ. Печатане, за което всички данъкоплатци в еврозоната плащат със загуба на стойност на своите заплати и спестявания. Към този момент балансът на ЕЦБ се равнява на 63% от БВП на цялата еврозона. Изглежда неминуемо този процент да достигне и надмине 100.

    Това е неизбежната траектория на порочната структура на еврозоната. България е косвено повлияна от тази трагедия, най-малкото поради факта, че левът има фиксиран курс към еврото и поради това, че е част от по-широкото семейство на Европейския съюз. Искаме ли обаче да сме повлияни и директно? Да си сложим главата в торбата и сбогувайки се с паричния ни суверенитет да приемем обща валута, която във всяко структурно отношение е обречена? Отговорът, надявам се, е не.

    Коментиран от #273

  • 233 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор

    До коментар #216 от "ЩО БЕ":

    Нещо за Кауфланд и ЛИДЛ да си чувал ❗

    Коментиран от #238

  • 234 БАЙДЪН СИ Е ДОБРЕ

    3 6 Отговор

    До коментар #200 от "Смотльо,":

    Щатски ракети трепат и опъват руснаците....
  • 235 Глупости пишеш

    6 3 Отговор

    До коментар #227 от "Кресна":

    Не може да сравняваш различни години, при които има и други фактори и инфлация - която е ежегодишна и няма връзка каква е валутата! Все едно да сравняваш при социализма как билетчето беше 6 ст. и сега 2 лв. Минали са години, променили са се много фактори!!!

    Коментиран от #252

  • 236 Всичко друго ни обезличиха,

    8 7 Отговор

    До коментар #209 от "инструменти на владеенето":

    нищо от България не остана. Сега и лева като обезличат, утре и името България ще премахнат.

    Коментиран от #241, #246

  • 237 Щирлиц

    6 10 Отговор
    Ползите от еврото:
    1. Ще се избегне превалутирането при външнотърговските сделки. Това е 0.5% от 70 млрд. или 3.5 млрд лв годишно. Тези пари сега се вземат от банките и те ще са против.
    2. Контролът в/у банките ще е от ЕЦБ, а не от БНБ. БНБ проспа кражбите на 4 млрд лв от КТБ, а в ЕС няма фалирали банки. Който иска да краде, едва ли ще е щастлив от по-добрия котнрол.
    3. България ще участва при вземането на всички решения на ЕЦБ
    4. Ще паднат лихвите
    5. Ще се улесни кредитирането
    6. БГ ще е много по привлекателна за чужди инвестиции. Вие бихте ли си държали парите във Виетнамски донги, или Малайзийски рингити?
    7. Счетоводството ще се опрости.
    8. Парите ни ще станат световни. Ще може директно да се плаща с тях в чужбина. На всички онлайн сайтове има цени в Евро, но не и в лв.

    Коментиран от #256

  • 238 КВО ДА СЪМ ЧУВАЛ

    2 5 Отговор

    До коментар #233 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Че тук персонала е повече от клиентите.....

    Коментиран от #247

  • 239 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 4 Отговор

    До коментар #212 от "Геостратег":

    "" ... и доходите ни стават все по-европейски.""

    Е, това беше добра ирония ❗❗❗
  • 240 Кресна

    7 3 Отговор

    До коментар #222 от "Хахаха":

    Проста причина по която имигрираха (вече не и в Испания българите са намалели само последната година с 65000),България беше и е най бедната страна в ЕС . Испания беше една от страните където най лесно можеше да пребиваваш нелегитимен и май лесно се издаваха резиденции за селско стопанство и строежи ,по времето на голямото преселение в Испания имаше бум на строителство .Кои избягаха в чужбина ?всички съкратени от заводите и без грам понятие станаха майстори в строителство защото беше сравнително лесно .Та за това ходеха в Испания ,Португалия ,Италия ,Гърция ,защото бяхме и сме най бедната страна ,не защото имат претенции че ще станат богаташи .Който иска да мисли,мисли ,който иска да говори глупости като теб ,го прави .

    Коментиран от #249

  • 241 ДЪРЖАВИТЕ В ЕВРОЗОНАТА

    5 4 Отговор

    До коментар #236 от "Всичко друго ни обезличиха,":

    Да не би да са обезличени
  • 242 Геостратег

    5 4 Отговор

    До коментар #227 от "Кресна":

    "За фирмите да ,които са повечето европейски ,за народа ми обясни ползата ???" Какъв е тоя "народ" който е отделен от икономиката? Това да не е някаква отделна паралелна вселена, която няма връзка с ралността, та тези две неща не са свързани? Добре, да видим за "народа": 1) НИСКИ ЛИХВИ 2) трансфери на средства БЕЗ ЗАГУБИ по веригата (разплащания, наличности по места, финансови обезпечения и пр) 3) статистически еднаква база за сравнение (гражданин, живеещ и ползващ евро, може по-лесно да се сравнява с някой такъв в друга страна и с цените там). Ето ти предимства "за народа".

    Коментиран от #274

  • 243 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 244 Лев Евро

    9 6 Отговор
    От Лева имат полза само Банките и чейнч бюрата. И разни мошеници който искат печелят от курсови разлики.
    Веднага трябва да минем към Еврото, за да не могат Банките и мошениците да живеят на наш гръб.
  • 245 Като си

    5 3 Отговор

    До коментар #139 от "Германец":

    по - католик и от папата, слагай си бустера и не гледай кой умира и кой е жив. Нали си от спасените? Какво си се затръшкал? Стой си в аршланда при евраците. Това е същото когато те карат да пропушиш и ти отказваш, а онея ти казват, че си смотан и задръстен, затова отказваш.

    Коментиран от #255

  • 246 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 247 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор

    До коментар #238 от "КВО ДА СЪМ ЧУВАЛ":

    Това ,че за една и съща работа в една и съща фирма ИЗПЛАЩАТ впъти по-ниски заплати тук , с обяснението :
    " При Вас такъв е стандарта на ЗАПЛАЩАНЕ на труда ! "


    Не мисля да си губя времето повече , когато ти говоря за архитектура , а ти ми викаш " Ама те прозорците не са измити ."

    Коментиран от #251, #261

  • 248 ЕВРОТО ВЛИЗА В БГ

    5 6 Отговор
    Другото е демагогия и пропаганда на БСП другарите и Копейкин....
  • 249 Геостратег

    6 4 Отговор

    До коментар #240 от "Кресна":

    Логиката ти не издържа. По същия начин българите масово се пренесоха да живеят в Германия, Франция и пр. които са страни в които не можеш да мръднеш без да си "легитимен". С други думи, обяснението ти е фейк. Сам по себе си аргумента, че тези страни са богати и са с еврото, говори ЗА еврото, а не против него.

    Коментиран от #262

  • 250 Фк68тф

    7 3 Отговор
    Благодарение на стабилността на еврото за предприятията от цял свят, които търгуват с Европа, е изгодно да приемат цени в евро.
  • 251 ТАКА ЛИ

    4 5 Отговор

    До коментар #247 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ами в германския кауфланд и Лидъл персоналът е два пъти по малко.....отколкото при нас....и заплатите са им поне два пъти по високи.....за съзнанието на работниците не питай
  • 252 Кресна

    7 4 Отговор

    До коментар #235 от "Глупости пишеш":

    Сравнявам какво се случи същата година при смяна на песета-евро .В България и сега цените са като Европа с тази разлика ,че заплатите в България са в пъти по ниски от Испания и Португалия дори .При влизане на еврото за собственика на големия магазин който е европеец ще е лесно и добре ,но за народа ,твърдо не и цените само до седмица ще се оскъпят най малко с 30-70 стотинки за килограм.Щом си икономист ,ще чакам да обясниш на хората защо се е получило,ще можеш ли?Защото дори сега писах ,цените в Европа (Испания ) и България са еднакви за да заблудят хората при влизане на еврото (ето виждате ли ,почти няма увеличение ) но колко е кг пилешко сега в България ? В Испания е 3.20.Колко е заплата средната в България ? В Испания е 2298е и минималната от 1000 този месец стана 1080.Имаш ли отговори на тези елементарни въпроси,икономисте ???

    Коментиран от #258, #259

  • 253 А левът?

    7 3 Отговор
    Еврото е предпочитаната валута при почти 40 % от трансграничните плащания в световен мащаб и за почти половината от износа на ЕС в световен мащаб!!!!!!!!

    Коментиран от #320

  • 254 КОПЕЙКИН С ПОСЛЕДЕН НАПЪН

    3 3 Отговор
    Да претендира БГ към РУСИЯ......
  • 255 Германец

    2 6 Отговор

    До коментар #245 от "Като си":

    "по - католик и от папата, слагай си бустера и не гледай кой умира и кой е жив." Противниците на ваксините са тези, които обясняват кой ще умирал до 6 месеца, като зачекнеш темата :)))) Даже я зачекват без да има нещо общо с разговора :))))) Тъй че не вървиш с ганчовските реплики :))) Аналогията ти е грешна - това е като да те накарат да се ваксинираш :)))), за да предотвратиш известна болест и ти да обясняваш, че "ако ти е силен организма, така или иначе ще се справиш" :))) Това е било мисленето на хората през 17ти век :)))

    Коментиран от #408

  • 256 провинциалист

    7 6 Отговор

    До коментар #237 от "Щирлиц":

    От всичките "ползи" за редовия българин остава това, че ще плаща повече кредити и че родното производство ще се допотисне за сметка на чужди фирми, които ще си пробутват боклуците тук, защото за хубавата им стока нямаме пари.

    Коментиран от #266

  • 257 БСП И КОПЕЙКИН

    5 6 Отговор
    Демагозите в българската политика...търсят спасение в путиновите обешания
  • 258 Глупости пишеш

    4 5 Отговор

    До коментар #252 от "Кресна":

    България не може да се сравнява с Испания. Първо: ние сме във Валутен борд и обвързани отдавна за Еврото. И второ: ние сме малка държава и по-скоро можем да се сравняваме с Литва, Латвия, Естония и Хърватия!
  • 259 Геостратег

    5 5 Отговор

    До коментар #252 от "Кресна":

    "В България и сега цените са като Европа с тази разлика ,че заплатите в България са в пъти по ниски от Испания и Португалия дори ." Ами, щом като цените ни и сега са като тези в Европа тогава от какво се плашиш? Искаш да кажеш, че ще станат "два пъти по-високи" ли?
  • 260 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 4 Отговор

    До коментар #229 от "Геостратег":

    Явно четеш само по два реда и дори не стигна до ....


    Това , че нещо е в лъскава опаковка , не означава че вътре е злато ❗❗❗

    Банките ПО ЗАКОН са пирамиди !
    Ако това не знаеш , няма смисъл да продължавам ❗❗❗

    Е, верно няма смисъл 🎬🎬🎬

    Коментиран от #263

  • 261 РАБОТИ ДРУГАДЕ

    5 1 Отговор

    До коментар #247 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За двойна и тройна заплата....избор голям
  • 262 Кресна

    4 4 Отговор

    До коментар #249 от "Геостратег":

    Пак говориш глупости ,след ерата Меркел в Германия се увеличиха чужденците ,в момента даже можеш да и игрираш и на другия ден да започнеш работа в Германия ,факт е .Но преди 3 години вземи статистиката колко чужденци е пуснала Германия ,на колко е издала документи и виж сега ,последните 3 години.Ако не знаеш ще ти дам стастика .преди 7 години Германия е легазирала ниско разрядни работници (т.е които не се изисква образование и ценз) 3156 документа .2022 числото е 12000.Нешо по въпроса????

    Коментиран от #269

  • 263 КОЯ БАНКА Е ПИРАМИДА

    4 2 Отговор

    До коментар #260 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И що хората си държат там парите....
  • 264 функционално неграмотeн

    5 9 Отговор
    99% от коментарите са на въпросните функционално неграмотни. Отчайващо е нивото на масовия българин с двуцифрено IQ.
    На 01.01.2024 еврото ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТО, защото отдавна този въпрос е решен. Всичко дето родоотсъпниците от "Възпаление" правят е само за да си заслужат рублите
  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 По-точно

    7 7 Отговор

    До коментар #256 от "провинциалист":

    Родното производство няма да се "доподтисне", а ще се развие и българските предприятия по-лесно, по-евтино и по-безопасно ще купуват и продават в еврозоната и ще търгуват с останалата част на света!

    Коментиран от #299

  • 267 Стефан

    8 8 Отговор
    Според Лисабонския Договор всяка страна, член на ЕС е длъжна да приеме в някакъв момент еврото. Всеки един, който гласува против еврото по същество отхвърля членството на България в ЕС о обрича, съзнателно или не, България на безработица, мизерия и нищета. Това е ИСТИНАТА, към която ви тласкат. И да наслагате в простотията си минуси, това няма да промени Лисабонския Договор!

    Коментиран от #484

  • 268 ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане - крадци

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "хихи®":

    Възраждането на кражбите и партийка си имат!
  • 269 По-точно

    9 2 Отговор

    До коментар #262 от "Кресна":

    На Германия й трябват работници, които да й вършат непривлекателния труд, затова допуска чужденци и бежанци! Германците не исщат да работят непривлекателен труд. Но това няма нищо общо с приемането на еврото в България.
  • 270 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 271 Хап

    4 8 Отговор
    Само необразованите и глупавите не искат еврото и драпат още за лева, който никой по света не е чувал за него.
  • 272 жалка работа

    5 3 Отговор
    Толкова смотана медия сте , че не знаете и за какво става въпрос , хората подписващи се в случая се подписват за да бъдат питани , а вие манипулатори , дезинформатори и скапани пропагандисти го изопачавате на подпис " против еврото " . Е за това съм против етрото , против ЕС , а мога да ви разкажа и защо съм против НАТО , без да съм русофил .

    Коментиран от #277, #286

  • 273 Геостратег

    4 4 Отговор

    До коментар #232 от "Банкер":

    Виждам общи приказки за това колко "лошо ще става", но никакви конкретни аргументи как и защо. Едно време и комунистите така ни обясняваха колко лошо става "на запад", а пък Запада все така продължава да е мястото, което е. Та, или давай конкретните аргументи кое и как ще се промени, или не ми губи времето. Фермани мога да чета ако има смисъл, за тролействането ти няма да отделям време.

    Коментиран от #322

  • 274 Кресна

    4 2 Отговор

    До коментар #242 от "Геостратег":

    Явно живееш в паралелен свят ,в България народа живее много отдавна в паралелен свят от своите политици и бизнеси .Къде са ниските лихви в Европа ???? Къде е високото заплащане по веригата ???(малка справка ,меркадона печалба за 2021 1,3 милиарда чиста печалба ,работниците 2022 заплата средна увеличена заради правителството с 32 е но нито лев даден повече от Roch.)Стига сухи и измислени цифри ,влезте на земята ,вижте как живее народа .Имам навика да влизам в до овцете на работниците ми и да правя сравнение с нов живот и техния(това е моя критерии за това как живее народа ) да сядам на тяхната маса и да видя какво си позволяват без да знаят за посещението ми ,и в същото време се срещам с хора за да не разбереш най добре ще ти дам пример с българин (Михаил Тиков) и мога да ти кажа че виждам хора гнусящи се от този народ и наричаш го с най вулгарните епитети които някога си чувал .Слез на земята и стига фантастика ,мина ми времето когато четях Станислав Лем и то преди много много години ,сега вярвам на опита и главата ми.
  • 275 Щирлиц

    5 4 Отговор

    До коментар #191 от "Защо ли":

    Когато страната е с национална валута, то тя може да управлява курса й. Може да я девалвира (това насърчава износа, но оскъпява вносните стоки). Може да напечата пари и увеличи инфлацията, с което се стопяват спестяванията на хората, но се покриват задълженията на държавата.
    С валутния борд в БГ ние сме затворили тези възможности, защото те имат добри и лоши страни. Ние през 96г. с хиперинфлацията разбрахме какво е лошо управление от БНБ и политиците и за да не се повтаря имаме борд.

    Всяко нещо има добри и лоши страни. Така е и с валутния борд, и с Еврото. От нас зависи да приемем доброто и да се предпазим от лошото. Не разбирам, защо все лошото виждаме и то ни застига, а не съумяваме да се възползваме от доброто?!

    Коментиран от #282

  • 276 Факт

    5 2 Отговор
    Ееврото е ключовият механизъм за извличане на максимални ползи от единния пазар, търговската политика и политическото сътрудничество. В това си качество то е неразделна част от икономическите, социалните и политическите структури на днешния Европейски съюз.
  • 277 Геостратег

    3 3 Отговор

    До коментар #272 от "жалка работа":

    Когато "разяснителната кампания" на събиращите подписите е "против" еврото, хората, които се подписват, се подписват против еврото. Друг е въпроса, че това е чиста пропаганда. България е де факто със еврото от 1997ма година и само търпи негативите, че не е с него и като разплащателно средство де юре. Другия (правен) аргумент е, че референдумите в България не са правно обвързващи, а имат само консултативен характер. Де факти те са едно много много скъпо (и представително) социологично проучване.

    Коментиран от #288

  • 278 Перо

    5 3 Отговор

    До коментар #71 от "аааа":

    А джендърията и соросистите, да са изселени в Израел!

    Коментиран от #281

  • 279 КОЙ ЛИ ДАВА ЗАЕМИ НА ЗАДЛЪЖНЕЛИ СТРАНИ

    3 4 Отговор

    До коментар #187 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И защо?????
  • 280 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 281 ПУТИН

    2 2 Отговор

    До коментар #278 от "Перо":

    Не мъ пращайте в Израел.
  • 282 Геостратег

    4 6 Отговор

    До коментар #275 от "Щирлиц":

    Това е следващото, което руските слуги в България ще атакуват, ако успеят по някакъв начин да ни докарат пак в ръчичките на руснаците - ще атакуват валутния борд, пак със същия аргумент - че сме "загубили независимостта си". Ще разчитат и на късата памет на народа, за това какво го доведе. Имал съм достатъчно разговори с промити русофили, за да знам, че дори не се крият особено старателно, че това е крайната им цел - изваждане на българия от стабилността на европейската принадлежност.
  • 283 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 284 Фъргов

    7 4 Отговор
    При запазване на лева,:
    1.Обмяната на валути води до допълнителни разходи, това не е добре за българските фирми, които търгут на международния пазар.
    2. Има рискове и липса на прозрачност при трансграничните трансакции.

    А използването на единна валута в евро, прави извършването на стопанска дейност и инвестирането в еврозоната по-лесно, по-евтино и по-малко рисковано.

    Коментиран от #344

  • 285 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 286 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 287 Петкан

    6 4 Отговор
    Приемането на еврото в България ще доведе до повишаване на икономическата стабилност и растежа в страната, а от там и на по-високи заплати.
  • 288 схващаш ли , или да пиша по-бавно

    2 5 Отговор

    До коментар #277 от "Геостратег":

    Бъркаш причина и следствие , поне що се отнася да мен . Аз не следвам " разяснителите " , а ползвам възможностите им да представят личното ми мнение , защото мен никой за нищо не ме е питал , вземайки решения които касаят и мен .

    Коментиран от #291, #293, #297

  • 289 Противозаконно е!

    2 1 Отговор

    До коментар #283 от "Коки Моки":

    Не призовавай към насилие!

    Коментиран от #328

  • 290 Макиато

    6 4 Отговор
    Вкиснатото Зеле е европейския еквивалент на CNN. Както и американските им братя, имат общо 11 зрителя, всичките ментално болни олигофpени. Трябва да са забранени със закон!!!
  • 291 Хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #288 от "схващаш ли , или да пиша по-бавно":

    Малко си закъснял, за да те питат лично теб! България е в ЕС от 1 януари 2007 г., т.е. минали са цееели 16 години! Ти сега ли се сети, че трябвало теб да питат?

    Коментиран от #298

  • 292 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 293 Геостратег

    3 3 Отговор

    До коментар #288 от "схващаш ли , или да пиша по-бавно":

    Нищо не "бъркам". Аз говоря за това какво представлява събирането на подписи. То си има гледна точка и я прокарва. Това ти конкретно защо се пънеш, засяга теб, но ако знаеше нещо за референдумите, щеше да си наясно, че в най-добрия случай те са нещо, което "дава идея" какво мислят ГЛАСУВАЛИТЕ на тях. НИЩО ПОВЕЧЕ. Те не са правно обвързващи. Що се отанася до теб, ти си "следвал разяснителите" преди да стигнеш да се подпишеш, тъй че причината и следствието пак са си такива. Обратното би означавало да си макроикономист, а досега не съм прочел нищо от теб, което да навежда на тази мисъл.
  • 294 Срам

    5 5 Отговор
    Руските подлоги не искали еврото, за да могат да имат влияние над страната ни.
  • 295 Кикимора

    6 5 Отговор
    Скъпи дебили от жълтопаветната секта. Да приемеш еврото е все едно аз да изтегля кредит, да откажа да го плащам и съседа ми, когото дори не познавам, да е ЗАДЪЛЖЕН да ми погасява борча. Това не можете да го проумеете, нали? Как ще можете, когато IQ-то ви е по-ниско от телесната температура.

    Коментиран от #300

  • 296 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 297 Мдаа

    5 5 Отговор

    До коментар #288 от "схващаш ли , или да пиша по-бавно":

    Референдумът няма да доведе до отхвърляне на еврото, колкото и да се пънат копейките. Това го решава Парламента.

    Коментиран от #317

  • 298 объркал си се нещо

    1 2 Отговор

    До коментар #291 от "Хахаха":

    Управляващите лакеи се не сетиха , бъркаш пощенската кутия.
  • 299 провинциалист

    1 0 Отговор

    До коментар #266 от "По-точно":

    Пропусна мармотите, дето увиват
  • 300 Геостратег

    5 5 Отговор

    До коментар #295 от "Кикимора":

    Мне, все едно е двамата със съседа ти да направите фирма, да се съгласите да я ръководите по здравословен и ефективен начин и по някое време ти да решиш, че вместо да реинвестирате в производство, ти ще "реинвестираш" в чисто нов Ролс-Ройс, а банката да каже - тук така нЕма да стане. Ето от ТОВА ги е страх червените другаре - че не могат да си "берат" парите на хората, щото има европейски финасови органи, които да ги следят, и отделно не могат да "инвестират в себе си и тяхната майка -ДС. За ТОВА става дума при напъните на Възраждане - вие сте само инструмент - планктон, който трябва да нахрани кита ДС и неговия дневен ред.

    Коментиран от #309

  • 301 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 302 Корморан

    4 3 Отговор
    Еврото има огромно влияние върху световната икономика и България ще стане част от това, когато въведе еврото.
  • 303 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 304 Алекс

    6 4 Отговор
    Има една много простичка истина. Аз съм против еврото и не съм длъжен да давам аргументи на когото и да било, защо съм против. Също, че аз и всеки един друг имаме право да решим този или друг въпрос чрез гласа си, защото сме делегирали права на 240 депутата. Те са длъжни да говорят това, което аз и другите избрали ги сме им вменили, а не да дават своето мнение. Когато аз и мнозинството като мен кажем "НЕ", значи евро няма да има. И на който не му харесва следва да се съобразява с решението на мнозинсвото. Ако пак не му харесва може да заживее в държава с друга валута. Нали в ЕС няма ограничения за придвижване и местожителство?

    Коментиран от #308, #310, #321

  • 305 Затова

    4 7 Отговор
    В Еврозоната ще има контрол за измамниците и престъпниците, които трупат пари от незаконни дейности.
  • 306 За протокола

    7 5 Отговор
    В България трябва да се приеме закон против умишленото разпространяване на фалшиви новини. Те вече започват да пречат много на развитието ни и дори да застрашават сигурността на България.
    Ако някой разпространява неверни неща за някого с които му навреди, той подлежи на съд, но ако с разпространяването на фалшиви неща се вреди на цялото общество няма наказание. Пълно безумие!
    Явно политиците имат интерес да лъжат и плашат хората и затова толерират умишленото лъгане на хората.
  • 307 Токсик

    6 4 Отговор
    Не е важно кое колко е изгодно, а това че губим суверенитет и утре ще си правят с нас каквото си поискат. Ганьо все гледа и търси ползите. Утре като кажат санкции - значи санкции, като кажат скачайте -значе скачаме, като кажат умирайте - значи умираме! Ще има една вълшебна тояжка и ще се танцува според това каква музика слушате евроатлантиците и какви танци им се гледат в момента!

    Коментиран от #312

  • 308 Това е глупост

    3 2 Отговор

    До коментар #304 от "Алекс":

    Липсата на аргумент е все едно да твърдиш, че земята е плоска без доказателства.

    Коментиран от #345

  • 309 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 310 Геостратег

    5 6 Отговор

    До коментар #304 от "Алекс":

    Хехехехехехехе. Ти си нямаш представа в каква система живееш, коагот живееш в парламентарна демокрация бе! Депутата не е там, за да възпроизведе БУКВАЛНО "това, което мислиш". Най малкото е, че той НЯМА КАК да знае, колко от избралите го какво мислят по даден въпрос (вота е таен и т.н.). По-важното - ти избираш човека по ИДЕЙНИТЕ му виждания и УМСТВЕНИЯ му капацитет, а не да е безмозъчна пионка на чужда "воля". И после се чудите ЗАЩО депутатите ни са подчинени на тоя и оня - то българЕтЕ масово си мислели, че това е това, заради което са депутати!

    Коментиран от #352

  • 311 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 312 Грешиш

    6 6 Отговор

    До коментар #307 от "Токсик":

    Какъв суверинитет губиш пък ти бре? По-скоро ставаш част от една силна валута, ставаш член и твоя глас ще има значение като приемем еврото. Сега с валутния борд, но с лева е все едно, че сме приели еврото, защото сме обвързани за него чрез борда, но сме безгласна буква.

    Коментиран от #316

  • 313 Геостратег

    3 6 Отговор

    До коментар #309 от "Кикимора":

    "Ти дори не разбираш базисната рамка на еврозоната." Какъв си по професия, другарю?
  • 314 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 315 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 316 Верно ли

    7 5 Отговор

    До коментар #312 от "Грешиш":

    Каква "силна" валута ще бъде еврото, при текущия колапс на евросъюза, а?
  • 317 добър съвет

    3 2 Отговор

    До коментар #297 от "Мдаа":

    Правилни насоки даваш , въпреки , че молко понакуцваш в знаенето , следователно трябват повече добавки на Пряка демокрация и Възраждане в Парламента и манджата ще придобие вкус .
  • 318 !!!?

    8 7 Отговор
    Копейкин: ЕЦБ ние избираме Рублата за разплащане с "Газпром"...за да си запазим Лева !!!?

    Коментиран от #334

  • 319 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 320 Кале

    3 5 Отговор

    До коментар #253 от "А левът?":

    По тази логика е по-добре да приемем долара. Над 80% от световните транзакции са в долари, като при най-стратегическите суровини са 100%. Умник мой!

    Коментиран от #329

  • 321 Алекс

    6 7 Отговор

    До коментар #304 от "Алекс":

    2 милиона българи, които имат право на глас като български граждани, са ЗА еврото. Но те бачкат яко и нямат време за фалшиви подписки като Възраждане.

    Коментиран от #324

  • 322 Банкер

    8 6 Отговор

    До коментар #273 от "Геостратег":

    Писал съм точно каквото трябва, но даже не можете и да го разберете.
    За разлика от договора за присъединяване към ЕС, няма възможност за излизане от Еврозоната, което противоречи на международното право, защото прилича на диктатура. Влизането в еврозоната е бреме за България , от повишаване дълговете на България, за да купуваме облигации на тези „богати“ държави. А тези нови дългове за чужди икономики не позволяват за устойчиво икономическо развитие на страната и повишаване благосъстоянието на населението. Това се потвърждава от Маастрихтските критерии, които не включват нито един свързан със стандарта на живот и ангажимент за повишаване му след приемане на еврото. Същевременно самите критерии не се спазват от членките на Еврозоната-задлъжнялостта расте под погледа на Европейската централа банка и Европейския парламент и Комисия.

    Коментиран от #326, #331

  • 323 Гост

    5 5 Отговор
    От приемането на еврото трябва да се притесняват измамниците с пари под дюшеците. Ще трябва да ги извадят наяве.

    Коментиран от #325, #330, #485

  • 324 Алекс

    5 8 Отговор

    До коментар #321 от "Алекс":

    2 милиона Българи зад граница са ЗА еврото!

    Коментиран от #375

  • 325 Така е! Прав си!

    5 4 Отговор

    До коментар #323 от "Гост":

    Парите под дюшеците и в мръсните черни каси ще трябва да се обменят и декларират! Там е истината и те плашат хората, за да не се въведе еврото.
  • 326 Геостратег

    6 6 Отговор

    До коментар #322 от "Банкер":

    "което противоречи на международното право, защото прилича на диктатура" Като оставим настрана провала на тази логическа конструкция, се сещам за един начин, по който Възраждане могат да покажат несъстоятелността на еврото - да го атакуват на базата на нелигитимността му пред съда, щом като "противоречи на международното право"!!! Чудя се, защо не избират този МНОГО ПО-УБЕДИТЕЛЕН начин да .... го направят несъществуващо? :)))

    Коментиран от #358

  • 327 БСП И КОПЕЙКИН ПРОТИВ ЕВЕРОТО

    5 5 Отговор
    Яко са кланят на Путин.
  • 328 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 329 Дрън дрън дрън

    7 6 Отговор

    До коментар #320 от "Кале":

    Доларът няма нищо общо с нас! Ние сме в Европейския съюз и при влизането в него сме подписали клауза, че ще въведем еврото!

    Коментиран от #335, #364

  • 330 ЩО БЕ

    4 1 Отговор

    До коментар #323 от "Гост":

    През гратисния период ше си купят с тях стоки и имоти....може още от сега да го правят
  • 331 Геостратег

    3 7 Отговор

    До коментар #322 от "Банкер":

    "Влизането в еврозоната е бреме за България , от повишаване дълговете на България, за да купуваме облигации на тези „богати“ държави. " Това е абсолютно невярно. Всъщност, тук в тази тема, не бяхте ли вие, или някой ваш другар казващ "не на еврото", който се оплакваше от ТОЧНО ОБРАТНОТО, че България щяла да намали резервите си до 1% от сегашните 10%? :))))
  • 332 БСП И КОПЕЙКИН ПРОТИВ ЕВРОТО

    9 6 Отговор
    Драпат да ни придърпат към ПУТИНОВА Русия.
  • 333 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 334 Затова

    12 9 Отговор

    До коментар #318 от "!!!?":

    Копейкин е руска подлога, който ни дърпа в орбитата на Раша. Вече бяхме там и фалирахме! Сега сме с ЕС!
  • 335 провинциалист

    7 2 Отговор

    До коментар #329 от "Дрън дрън дрън":

    И в клаузата кога пише, че трябва да се въведе еврото?
  • 336 моделът е опорочен

    5 2 Отговор

    До коментар #296 от "Геостратег":

    Проблемът не е в глобализацията , а в доминирането б Искаш ли да ти го обясня по-обстойно , каква сигурност , неприкосновеност , все атрибути на гражданството , ще ти осигуряват доминантите ?

    Коментиран от #340

  • 337 БСП ИКОПЕЙКИН

    5 5 Отговор
    Против еврото......против членството на БГ в НАТО и ЕС.....
    Колко са жалки само....
  • 338 Факт

    2 6 Отговор
    Ocнoвнитe пoлзи oт eвpoтo ca cвъpзaни c yвeличeнaтa тъpгoвия. Това е добре за България и българската икономика.
  • 339 Токсик

    10 4 Отговор
    Под тази статия е пълно с диванни геостратези и тролове облъчващи ни ЗА еврото. Няма обаче да стане, българинът си иска своя Лев, защото по същия начин утре ще му отнемат и кирилицата и ще му забранят да стъпва в православната църква и така наред, докато всички забравят, че някога е съществувала България. Освен това, става въпрос и за пари - ЕЦБ иска да ни прибере обезпечението на борда от 20 милиарда евро , което стои блокирано някъде, защото явно искат и тях да дадат на Зеленски.

    Коментиран от #341, #350

  • 340 ОТКАК СВЯТ СВЕТУВА

    2 3 Отговор

    До коментар #336 от "моделът е опорочен":

    Има ДОМИНИРАНЕ....само ти ли не го разбра

    Коментиран от #354, #357

  • 341 КОЙ ЛИ НИ ГОВОРИ ОТ

    3 3 Отговор

    До коментар #339 от "Токсик":

    Името на българина.....
  • 342 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 343 КОПЕЙКИН

    4 5 Отговор
    Ние сме ЕС и НАТО.....колкото и да се слагаш на Путин, няма да станем руска губерния....
  • 344 провинциалист

    6 1 Отговор

    До коментар #284 от "Фъргов":

    Практиката показва, че спестяването на разходи за фирмите не се отразява в намаляване на цената на крайния продукт на пазара. А липсата на прозрачност при нас започва от работното място при изплащането на трудовите възнаграждения и изчисляване на осигуровките.
  • 345 Алекс

    5 3 Отговор

    До коментар #308 от "Това е глупост":

    Да, може да е глупост, но е мое право да твърдя каквото намеря за добре. Като гласуваш не ти искат да се аргументираш и да одобрят отговора ти преди да пуснеш бюлетината, нали? Що за глупост би било това?

    Коментиран от #348, #361

  • 346 Въпрос?

    4 6 Отговор
    Защо всички бежанци бягат към Еврозоната и еврото, а не към Раша и копейките?
  • 347 Солей

    6 4 Отговор

    До коментар #97 от "Българин":

    Какъв ти е проблема да си отвориш сметка в евро,като си такъв " голям" турист и да плащаш със тази карта в чужбина.

    Коментиран от #356, #360

  • 348 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 349 МАЛИНОВ

    3 8 Отговор
    Искам рублата да е национална валута в БГ
  • 350 Геостратег

    3 6 Отговор

    До коментар #339 от "Токсик":

    "Под тази статия е пълно с диванни геостратези и тролове облъчващи ни ЗА еврото. Няма обаче да стане, българинът си иска своя Лев" Ама, кой "лев" " си иска": тоя, който е 1:2 с еврото в момента, или тоя, който беше 3000 лева за долар, преди да се ОБВЪРЖЕМ С ЕВРОТО? :)))))
  • 351 Миш маш

    4 6 Отговор
    Еврозоната е кошмар за престъпниците, които се занимават с пране на пари, защото ЕЦБ контролира паричните потоци в големи размери. Те се страхуват от въвежсането на еврото
  • 352 Алекс

    6 3 Отговор

    До коментар #310 от "Геостратег":

    Ти освен от финанси и икономика, нямаш и представа от представителна демокрация и формат на управление като парламентарна република. Готов си за депутат, покриваш на 100% всички критерии!

    Коментиран от #355, #365

  • 353 Защо бре

    4 5 Отговор
    Като е толкова "лошо" еврото, защо лева е обвързан за еврото? Защото еврото е стабилна световна валута, а левът е пробит и кух.

    Коментиран от #367

  • 354 красота , клуба на богатите

    3 2 Отговор

    До коментар #340 от "ОТКАК СВЯТ СВЕТУВА":

    Тогава не прокламираш принципи за равнопоставеност , както го правят от Брюксел , казваш Германия , Франция и всичкото останало баласт , територии , конгломерат , пък който му харесва , или по-добре с принуда .
  • 355 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 356 Геостратег

    5 3 Отговор

    До коментар #347 от "Солей":

    Проблемът е никакъв, само дето .. струва още пари :))) Иначе, то ние така и правим, но това е само малък проблем на фона на МНОГО по-големите. Защото макроикономическата рамка, от която зависят например ЛИХВИТЕ по набирането на капитал, зависи от това с какво сме или как сме зависими от него. Ако си собственик на бизнес, и лихвите за набиране на оборотен капитал са ти два пъти по-високи от тези на съседите ти румънци или хървати ... ефективността ти пада, а оттам и конкурентоспособността ти. ТакЪви работи, които сметка в евро не оправя.

    Коментиран от #368

  • 357 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 358 Банкер

    7 3 Отговор

    До коментар #326 от "Геостратег":

    Не разбрах, имаме ли възможност за излизане от Еврозоната след като сме влезли?

    Коментиран от #370

  • 359 За протокола

    4 6 Отговор
    С нашите некадърни, неморални, престъпни, алчни и крадливи политици, които обслужват интересите на олигарси и чужди финансови играчи, като нищо утре някой ще ни отвърже от валутния борд и лева ще замине в небитието като през 1996-1997г. С хиперинфлация ще си изперат парите и узаконят кражбите, а бедния народ ще остане без спестяванията си.
    Еврото ще ни предпази от всичко това!!!
  • 360 Проблемът е!

    5 3 Отговор

    До коментар #347 от "Солей":

    Проблемът е превалутирането, при което банките смучат огромни такси!
  • 361 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 362 Чети бре

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "хихи®":

    "Финансовото министерство вече публикува концепция на законопроект за въвеждането на еврото у нас. Там е записано, че преобразуването на цените ще се осъществява по фиксирания курс от 1,95883 лева за 1 евро, а закръгляването ще е според математическия принцип. Пенсии и заплати ще се закръгляват в полза на получателя."
  • 363 Един Двама

    9 3 Отговор
    "С приемането на еврото въздуха в България ще стане седем пъти по-чист, чувството на щастие в дивите прасета ще наресне точно с 1.897%, жените ще искат 0.12 пъти повече секс на седмица, минималната заплата ще стане 80000 евро на месец, жълтото на жълтите павета ще е в по-наситен цвят, ще се облекчи процедурата по присаждане на пениси на 15 годишни момичета, Мони Пуси най-накрая ще се ожени за Столенбърг и дряновите дървета ще вържат през август" Това накратко са аргументите "за" приемане на еврото.
  • 364 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 365 Геостратег

    2 6 Отговор

    До коментар #352 от "Алекс":

    Аз съм ЗАВЪРШИЛ и РАБОТЯ всички тези неща, при това на европейско равнище, тъй че будиш само смях със заключенията си. Добре, че съм болен, та дойдох тук да се посмея (смеха е здраве, или поне такава е приказката). Ти даже не правиш разлика между "пряка" и "представителна" демокрация, но иначе даваш акъл кой колко знае. Не си преодолял пречката с това как ще осъществиш "извода от референдума" върху мандата на депутата, дори ако пренебрегнем това "в своята дейност той се ръководи от собствените си съвест и убеждения". Има механизми, по които гласоподавателите могат да поискат от него отговорност, но нито един от тях не е свързан с гласуване в референдум, освена коа въпросния депутат ИЗРИЧНО не е посочил това като част от предизборната си програма.

    Коментиран от #373

  • 366 Васко Билета

    5 2 Отговор

    До коментар #342 от "Геостартег":

    Стратег, БМВ имат заводи по цял свят. Както и Хонда. Това няма нищо общо с глобализацията. Това е производител на автомобили, нищожна част като дял от икономиката. Когато обаче Krupp се преместят в САЩ, тогава имаш ли представа какво означава това? Не знаеш.
  • 367 Соки

    5 1 Отговор

    До коментар #353 от "Защо бре":

    Левът е вързан към германската марка според разпоредбите на валутния борд! И това, че няма германска марка в момента няма нищо общо с горния факт.
  • 368 ей така от любопитство

    3 2 Отговор

    До коментар #356 от "Геостратег":

    Ученото , я разясни малко въпросите с квотите и субсидиите , примерно към Германия , Франция и България , Румъния .

    Коментиран от #374

  • 369 Аршлох

    2 4 Отговор

    До коментар #139 от "Германец":

    Вземи прочети някъде, разбира се не в офиц иалните медии за увеличените необяснени смъртни случаи последната година и нещо и като процентно състояние в страните изложени в статистиката.България е предпоследна в извадката с почти най малко случаи,след нас беше само Словакия.

    Коментиран от #389

  • 370 Геостратег

    4 4 Отговор

    До коментар #358 от "Банкер":

    Ще ти отговоря, ако ми посочиш кой документ регулира този въпрос. :))))

    Коментиран от #426

  • 371 Хърватия е еврото

    3 9 Отговор

    До коментар #26 от "Абе....":

    От 1 януари 2023 г. Хърватия е 20-ата страна, която е част от еврозоната. Четири милиона хървати смениха старата национална валута, куната, с еврото. С общата европейска валута страната се надява на по-силна и стабилна икономика и иска да подобри стандарта на живот на своите жители!!!

    Коментиран от #376

  • 372 Пишат, пишат

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Абе....":

    Куната, е изобразена на монетата от 1 евро. Това беше старата валута в Хърватия. "Преминаха от куна към евро, но все още имаме куната на една от евро монетите, което е приятно за хората."
  • 373 Алекс

    6 2 Отговор

    До коментар #365 от "Геостратег":

    Не ми използвай лафовете на пишман платени конституцианалисти, които се опитват да прокарат идеята, че референдум (гласа на гражданите) не можел да се налага върху депутати в парламентарна република, които работели според собствената си съвест и убеждения. Това е държавно управление, а не квартален клуб по интереси и убеждения. Всеки депутат се избира от избирателен район, който въпросния депутат като кандидат трябва да познава в детайли, включително какво искат избирателите му и каква е тяхната воля. След това е длъжен да защитатава тези интереси и воля чрез механизмите на законотворческото тяло, които в резултат задължават изпълнителната власт с решенията на Парламента.Ти си лаик-лаладжия. Ако беше участвал поне в една изборна кампания като доброволец дори, щеше да знаеш повече. Премести се в Дневник.

    Коментиран от #378

  • 374 Геостратег

    4 6 Отговор

    До коментар #368 от "ей така от любопитство":

    Само въпроса ти показва, че нямаш представа за какво говориш. Наръчника само за една от програмите по змеделските райони е към 1000 страници.
  • 375 Дъстин

    7 2 Отговор

    До коментар #324 от "Алекс":

    Първо, българите зад граница са около 3 милиона. Второ, под 100К от тях гласуват на избори, виж справките на ЦИК. Та, ако ще всички до един да са за еврото, това няма никакво значение. Гласуване за или против няма да има. Има референдум, еветуално.

    Коментиран от #386

  • 376 Малена

    8 3 Отговор

    До коментар #371 от "Хърватия е еврото":

    4 милиона хървати не смениха нищо. Смени го правителство от 20 човека. По-кротко с цифрите.

    Коментиран от #380, #383

  • 377 Алекс

    1 7 Отговор

    До коментар #348 от "Алооо":

    Ти имаш патент върху името Александър? Ма, много си гоуем, бе!

    Коментиран от #381

  • 378 Геостратег

    4 9 Отговор

    До коментар #373 от "Алекс":

    "Не ми използвай лафовете на пишман платени конституцианалисти, които се опитват да прокарат идеята, че референдум (гласа на гражданите) не можел да се налага върху депутати в парламентарна република, които работели според собствената си съвест и убеждения. " Това не са "пишман платени конституционалисти", това е правната рамка свързана и с Европейската конвенция на правата на Човека, но в частта приложена към определянето на статута на дръжавните органи. Депутата вунаги трябва да се води от своята собствена свободна воля да взема решения. Конституирането му като такъв не го задължава да изпълнява БУКВАЛНО "волята" на избирателите, дори тя да е еднозначна. А както вече ти написах, при референдум дори няма как да се разбере, каква е волята на неговите избиратели, пореди тайната на вота.

    Коментиран от #486

  • 379 Младен

    5 9 Отговор
    Еврото ще даде на икономиката повече устойчивост.
    Еврото ще повиши привлекателността на българсщата икономика за преки чуждестранни инвестиции.
    С еврото разходите по международните сделки ще бъдат по-ниски.
    Еврото е важно за България като туристическа страна.
    Еврото в много отношения това е нещо добро за България.

    Коментиран от #390

  • 380 Хммм

    4 6 Отговор

    До коментар #376 от "Малена":

    А това правителство кой го избра? Баба ми?
  • 381 Алекс

    5 2 Отговор

    До коментар #377 от "Алекс":

    Не ми бекай бре овчар!
  • 382 Бивш канадец

    7 4 Отговор

    До коментар #172 от "350 000 000 ЕВРОПЕЙЦИ":

    А 100 милиона европейци не искат и да чуят за еврото...що ли?

    Коментиран от #384, #396

  • 383 55% от хърватите

    5 5 Отговор

    До коментар #376 от "Малена":

    Въпреки че някои са привързани към куната, според Евробарометър 55% от хърватите подкрепят въвеждането на еврото!
  • 384 Много ясно

    3 1 Отговор

    До коментар #382 от "Бивш канадец":

    Щото Не е вярно!
  • 385 Много подвеждащо.

    14 3 Отговор
    Подписи събират не "срещу еврото", а за провеждането на референдум по този въпрос. Което е повече от нормално. А всъщност в Шенген има няколко държави, които са си запазили националната валута. Съвсем нормално е да има някакво допитване по въпроса и да стане ясно какво смята преобладаващата част от българския народ. И аз излизах доста година да гласувам срещу ГЕРБ, ама повечето българи си ги избираха и противниците им се примиряваха с волята на останалите. Особено гнусна е тезата, че българинът, видите ли, бил необразован, неук и прост, макар и казано по по-мек начин, така че не е нужно да бъде питан. Да, демокрация в действие, нали? Ами като не ви харесва пропагандата на "Възраждане", намерете някакви по-убедителни аргументи от този. Така или иначе, един референдум по този въпрос е нужен, поне според мен. А Зелето отдавна надскочиха "Правда" и всякаква комунистическа пропаганда, с поучителния си тон кое е правилно и кое - не.

    Коментиран от #387, #388

  • 386 Мнение

    5 7 Отговор

    До коментар #375 от "Дъстин":

    Референдумът не решава! Решава парламента!

    Коментиран от #402

  • 387 Реалист

    5 11 Отговор

    До коментар #385 от "Много подвеждащо.":

    Референдумът е безмислен, защото ние сме подписали, като влизахме в ЕС, че ще приемем еврото. Така че това е загуба на време и енергия от по-важни за страната въпроси, като съдебната система, цифровизацията, производителността, модернизация на производството и т.н.т.

    Коментиран от #394

  • 388 Любопитен

    6 4 Отговор

    До коментар #385 от "Много подвеждащо.":

    "Подписи събират не "срещу еврото", а за провеждането на референдум по този въпрос" Я кажи как ТОЧНО е формулирано "питането" на Възраждане по "този въпрос"?

    Коментиран от #392

  • 389 Тетовае

    7 1 Отговор

    До коментар #369 от "Аршлох":

    Недостоверни източници не чета.
  • 390 провинциалист

    8 3 Отговор

    До коментар #379 от "Младен":

    А присъединяването към еврозоната ще позволи на хрантутниците да теглят за наша сметка още по-големи заеми. Колкото до европейските механизми срещу злоупотреби - откакто сме в ЕС какво се е подобрило по отношение на върховенството на закона?

    Коментиран от #397

  • 391 ЩО НЕ ЩА ЕВРОЗОНА

    9 5 Отговор
    АМИ МНОО ПРОСТО НЕ ЩА ДА ПЛАЩАМ БОРЧОВЕТЕ НА ИТАЛИАНЦИ ИСПАНЦИ И ГЪРЦИ КАКТО И ПАРИ ЗА ОРЪЖИЕ ЗА ЗЕЛЕНСКИ ИЛИ НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ АКО ПРИЕМАТ УКРАЙНА В ЕМИЛИАРДИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО И КОИТО УКРАИНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ПРОСТО ЩЕ ОТКРАДНАТ

    Коментиран от #393, #395

  • 392 Триумф

    5 7 Отговор

    До коментар #388 от "Любопитен":

    Възраждане с референдума се заиграват със страховете на хората във връзка с еврото, поради липса на разяснителна кампания от правителството. Възраждане си играят тяхната предизборна политическа игричка, а не мислят за просперитета на България. Възраждане търсят шарани, на които взимат личните данни преди изборите.
  • 393 А КОЛКО ПАРИ ША ПОЛУЧИШ ОТ ТАМ

    2 5 Отговор

    До коментар #391 от "ЩО НЕ ЩА ЕВРОЗОНА":

    ДРУГАРЮ.....
  • 394 пфууууу

    10 3 Отговор

    До коментар #387 от "Реалист":

    Е, но без срок. Защо Швеция, член на ЕС мннооооого отдавна, както Дания, както Полша, Чехия, Унгария НЕ ИСКАТ ЕВРОТО. Те ли са тпите или ние ще паднем в капана. В крайна сметка - ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИ. Нека каже народа иска ли евро сега. 90 % ще е не най-вероятно. Сега не му е времето просто. Защо е това е бързане?! Прилича на опит да те набутат с нещо, да ти пробутат нещо негодно, нали така?

    Коментиран от #401, #419

  • 395 КАК ША ОТКРАДНАТ ТИЯ МИЛИАРДИ

    2 6 Отговор

    До коментар #391 от "ЩО НЕ ЩА ЕВРОЗОНА":

    Че не се разбра.....

    Коментиран от #398

  • 396 НИКОЙ НЕ ГИ КАРА

    6 1 Отговор

    До коментар #382 от "Бивш канадец":

    Да приемат еврото.....всяка държава сама решава....
  • 397 Парадокс

    2 4 Отговор

    До коментар #390 от "провинциалист":

    Върховенството на закона си е наш преоритет и ние трябва да си го решим вътрешно, никой няма да дойде от ЕС и да ни го реши насила. ЕС може само да прилага наказателни механизми, ако не исщаме да си го решим и да ни санкционира. А ние българите си избираме политиците, които да ни управляват. Докато избираме 30 години едни и същи, нищо няма да се промени. Сега се появиха ПП и в тях ни е надеждата.

    Коментиран от #400

  • 398 ТАКА ДЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #395 от "КАК ША ОТКРАДНАТ ТИЯ МИЛИАРДИ":

    Правиш жилищен квартал със собствени средства и тогава ЕС ти възстановява парите.....некачествения строеж и кражбата на материали са за сметка на строителя....

    Коментиран от #399

  • 399 ТАКА Е

    2 1 Отговор

    До коментар #398 от "ТАКА ДЕ":

    Пари в брой вече никой не дава....балъците свършиха.
  • 400 провинциалист

    5 2 Отговор

    До коментар #397 от "Парадокс":

    ПП вече показаха на какво са способни.

    Коментиран от #406

  • 401 Защото

    6 3 Отговор

    До коментар #394 от "пфууууу":

    Еврото привлича вече само по-слабо развити страни. Нашата страна има проблеми във финансовия сектор и това може да ни спъне за Еврозоната. Преди да приемем еврото, трябва банките на страната ни трябва да бъдат основно оздравени. Швеция и Дания, но и с Полша, Чехия и Унгария са добре икономически, за разлика от Хърватия България и Румъния. Последните три страни ще са сред печелившите, а не сред плащащите в рамките на Еврозоната. Присъединяването към Еврозоната зависи от единодушното решение на 19-те държави в нея. Истината е, че Германия и Франция не са особено склонни да кажат "да" на България за еврото!
  • 402 Макиато

    5 2 Отговор

    До коментар #386 от "Мнение":

    Гласа на гражданите чрез референдум ЗАДЪЛЖАВА Парламента. Научи се кое стои първо - магарето или каруцата! Във вашето село може и да е наобратно, не знам.

    Коментиран от #405

  • 403 Геостратег

    4 7 Отговор
    Четейки "аргументите" на привържениците на оставането на лева - всъщност то такива няма, и "аргументите" се въртят ЕДИНСТВЕНО около това колко е лошо да приемем еврото. Остава да си зададем логичния въпрос, какви ги свършихме ние, когато имахме всичките белези на "независима" политика на БНБ и финансовата ни система? От опита ни досега - брутални държавни фалити, целия банков сектор изпаднал в ступор, и изчезнали пари на хората, и това НЯКОЛКО ПЪТИ. Та ми е интересно, кое кара "привържениците на лева" да мислят, че сега ще е по-различно?
  • 404 Верно ли

    6 3 Отговор
    Сега ще се опитам да обясня като за първи клас основни принципи на икономиката за всички геостратези, мнения, мда, мне и сие, дето са големи експерти, па и работели в европейски институции(щото и там са се събрали отбор умници). БЕЗ РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА дали ще влезем в еврозоната, или ще идем на МАРС е все едно и също! Единствената полза от Еврозоната за нас е облекченото взимане на кредити!!! За незнаещите - КРЕДИТИТЕ СЕ ВРЪЩАТ, а ако не, ти отнемат собствеността!!! Левът в момента е "уж" стабилен, защото е вързан за еврото, обаче не само няма да ни гарантират този курс при влизането, а със сигурност ще ни изплескат през ръцете, заради калпавата политика, която водим последните две години от новите умници, които ни натресоха - ЯКО ТЕГЛЕНЕ НА КРЕДИТИ, които обаче не бяха вложени в нашата икономика, а в други, недоходоносни дейности! Също така ако се "отвържем" от Еврото, левът ще потъне моментално (пак по същата причина - НЯМА РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА), НОООООО запазването му при евентуално отрезвяване на всички диванни пишман коментатори и приучаването на българинът към труд, а не само чакане на тоя-оня да ни оправя (че ми писнА разни да ни "оправят"), ествествено би променил курса и ще запази възможността ДА ВЗЕМАМЕ ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА СИ САМИ, а не под нечие давление!!!

    Коментиран от #409, #415

  • 405 Геостратег

    3 5 Отговор

    До коментар #402 от "Макиато":

    "Гласа на гражданите чрез референдум ЗАДЪЛЖАВА Парламента." В българската Конституция и Закони ДРУГО пише.

    Коментиран от #487

  • 406 Парадокс

    2 6 Отговор

    До коментар #400 от "провинциалист":

    Нищо не показаха, тъкмо ПП навлизаха в материята и разкриха герберските схеми и корупционни практики. Мафията се уплаши, че ще загуби важни позиции, като на Капитан Андреево и плати да ги свалят от власт.

    Коментиран от #440

  • 407 Денис

    8 2 Отговор
    Скъпи сектанти, евро в България няма да има. Това не е кръжок по желание. Това е двустранен процес. Трябва другата страна да те пусне. С Хърватия направиха компромис, но там беше малък и си затвориха очите. БГ територията до такава степен не изпълнява никакви критерии, че даже евро мафията няма да се престраши. Сори! Все греда за вас - джендърски конвенции, ваксини, шенгени, евра. Нищо не минава. Кофти!
  • 408 Личи си

    9 3 Отговор

    До коментар #255 от "Германец":

    от много далече платения агитатор. Само не се самопренавивай. И нервозен изглеждаш. Много ти е накъсана мисълта. Агитираш като на пазара. По добре изгледай последното предаване с Григор Сарийски. Вчера беше. Много добре разясни "ползите" и последствията от приемането на еврото. Виж и изказванията на Стив Ханке по темата. Да не се имаш за по - голям експерт от тях? Ако въоще си икономист, сигурен съм, че не си такъв. Петнадесет години живях и работих в Германия. Преживях и замяната на марката с еврото там. Много добре са ми известни "ползите" от тази измислена валута. И когато някой ми се опитва да ги изтъква и да твърди, че било за "общото добро и благо" за хората, знам много добре, че е абсолютен мошеник.

    Коментиран от #417, #427

  • 409 Верно ли

    7 4 Отговор

    До коментар #404 от "Верно ли":

    Друг изключително важен и според мен възпиращ фактор е настоящото състояние на въпросният ЕС - по мое мнение този съюз в момента с бързи темпове се самоунищожава, така че влизането в еврозоната сега е като да си купиш фабрика на 9 септември.

    Коментиран от #411

  • 410 Истината

    4 7 Отговор
    Възраждане демонизират еврото и използват анти-евро пропаганда по техни политически причини. Идват избори, да не забравяме все пак.
  • 411 Унищожава се баба ти

    3 5 Отговор

    До коментар #409 от "Верно ли":

    След нахлуването на Русия в Украйна видяхме промени в подкрепата за еврото!

    Коментиран от #414

  • 412 Реалността

    5 5 Отговор
    Няма нужда от референдум, а от интензивен дебат за присъединяването на България към еврозоната, който да даде информация за ползите от приемането на общата валута.

    Коментиран от #418

  • 413 Напразни вълнения

    5 2 Отговор
    Ние може да искаме еврото, ама 19-те членки в Еврозоната дали ни искат? За да приемем еврото трябва да направим необходимите реформи – фискална отговорност, върховенство на закона, по-ниска инфлация, гъвкава регулация система и по-висока конкурентоспособност на икономиката.
  • 414 Верно ли

    6 2 Отговор

    До коментар #411 от "Унищожава се баба ти":

    Къде пак я намърдА Русия и кво точно видя, освен огромна инфлация, която ще бъде последвана от още-по ужасяваща рецесия? Вие наистина сте мало.мни бе, и съм сигурен, че пак Путин ви е виновен!!!
  • 415 Геостратег

    3 7 Отговор

    До коментар #404 от "Верно ли":

    Има само някои "дребни" подробности, които къде от незнание, къде нарочно "пропускаш". :))) РАБОТЕЩАТА ИКОНОМИКА е ПРЯКО зависима от достъпа до евтин капитал при равни други условия (ще стигна и до това). Влизането в еврозоната означава ТОЧНО това, но някак си не е отразена ТАЗИ ВРЪЗКА, макар че я споменаваш ИЗОЛИРАНО (случаЕност, не мислА!). Еврозоната означава и ОПТИМИЗИРАНЕ на процесите което е ОСОБЕНО ВАЖНО за работеща икономика, ОСОБЕНО когато става дума за съюз, който е и ОСНОВНИЯ НИ ТЪРГОВСКИ ПАРТНЬОР. И за това не си споменал. Връщането на кредитите е логично, а не нещо, с което да се "плашим". И в действителност, коректни кредитополучатели, които СА СИ НАПРАВИЛИ сметката няма защо да се плашат от връщането на кредити. Тук "плашенето" е свързано с НАШИТЕ отговорности, но това няма НИЩО ОБЩО с Еврото, защото, ПОЗНАЙ КАКВО, ако сме безотговорни, и без еврото ще стигнем до СЪЩОТО място, а то е - във финасова несъстоятелност. Еврото не е заместител на отговорността ни как да се държим в еврозоната, тъй че да го "товарим", с потенциална безотговорност е ... безотговорно. Трето: с "калпавата политика" през последните две години НИКОЙ НЯМА ДА НИ ПРИЕМЕ в еврозоната (и въобще дума не може да става, че това ще промени курса на лева спрямо еврото, това е откровена лъжа). Противно на внушенията на Възраждане не европейците искат да влезем в еврозоната, а НИЕ като държава го искаме, или поне го искахме, докато ДС не направи неформалния преврат и не започна д
  • 416 Геостратег

    4 7 Отговор
    ... и не започна да управлява чрез служебните правителства на Радев, след което изведнъж правителствата ни спряха да правят нужното за да влезем и заради това сега сме далече от еврозоната (точно както ДС и Кремъл искат). Ако се отвържем от еврото левът няма да "потъне моментално", а ще започне да се клати, защото другарете от ДС, които държат почти всички лостове в държавата ще имат интереса да я дестабилизират И финансово, както сега я дестапбилизират вътрешно и външнополитически, като целта е ЯСНА: отеделянето ни от Европа и натикването ни в "евразийския" кръг на влияние (ясно е там кои са "шефовете"). Вземането на важни решения САМИ в държавата ни не се е случвали НИКОГА в последните 140 години, освен когато сме се противопоставяли на "асвабадителите" , но след това са ни накавазли пак те жестоко за свободния избор, та ми е интересно, откъде се прукна тази утопия, че сега баш ще е различно, само защото имаме "великото" левче?

    Коментиран от #420

  • 417 Не забравяй

    5 7 Отговор

    До коментар #408 от "Личи си":

    Стив Ханке е американец, а те нямат изгода от силен ЕС и силна европейсща валута. Всеки се изказва от позицията на своя интерес!
  • 418 Геостратег

    3 6 Отговор

    До коментар #412 от "Реалността":

    Да, това е рационалния и полезен подход, но не е чудно, че Възраждане нямат никакви намерения в тази посока, и че Правителството не прави нищо по въпроса.
  • 419 Между другото

    2 4 Отговор

    До коментар #394 от "пфууууу":

    През последните дни в Полша дебатът За еврото отново се разгаря!

    "Настоящата икономическа и политическа ситуация в Полша, заедно с много безотговорни политики, имат отрицателно въздействие върху благосъстоянието на гражданите, перспективите за дългосрочен икономически растеж и имиджа на Полша на международната сцена – такива са аргументите на експертите".

    Коментиран от #421

  • 420 Верно ли

    8 4 Отговор

    До коментар #416 от "Геостратег":

    Хааайдеее, пак Кремъл :))) Толкоз си можете явно! Мен с "Кремъл" не можеш да ме уплашиш, ама я ми обясно от помията, дето си изписал какво значи "достъпа до евтин капитал при равни други условия " - кой е "евтиния капитал" и какви са равните други условия? И ако се затрудняваш, аз ще ти обясня мало.мнико - НИЕ СМЕ ЕВТИНИЯ КАПИТАЛ, а равните други условия ще ги видим през крив макарон!
    Пак казвам - писнАло ми е от разни такива, като тебе, дето ми обясняват как някой друг щял да ме "оправя"!

    Коментиран от #422, #423, #424

  • 421 Геостратег

    5 7 Отговор

    До коментар #419 от "Между другото":

    В България "дебат" няма. Има два лагера, които говорят един през друг. А дебат няма, защото се създава УМИШЛЕНО атмосфера на нетърпимост, за да не може да се върви към рационални разговори кое и защо се прави. По същия начин, по който в отношенята ни с РСМ в момента се налива ЯКО бензин в огъня, за да се ликвидира постигнатото до момента по отношение на взаимната ни интеграция. Политика на Балканите на една небеизвестна северноазиатска държава от има няма 150 години.
  • 422 Геостратег

    7 5 Отговор

    До коментар #420 от "Верно ли":

    "Хааайдеее, пак Кремъл :))) Толкоз си можете явно! " ПЪРВИЯ признак, по който познавам руските тролове, е когато започнат да твърдят, че в макроикономическите процеси в България Кремъл не играе роля. Оттам стартирате. Ясен си.

    Коментиран от #425, #463

  • 423 Геостратег

    5 8 Отговор

    До коментар #420 от "Верно ли":

    "какво значи "достъпа до евтин капитал при равни други условия " - кой е "евтиния капитал" и какви са равните други условия? " Достъпа до евтин капитал значи достъп до капитал с ниски лихвени проценти. Това дори студентите в първи курс го знаят. Равни други условия е уточнение, което е необходимо, за да се (п)окаже, че върху ефективността на икономиката има и други неща, които оказват роля. Те не влияят върху заемането на капитал, но влияят по други начини върху ефективността. Вече съм забравил, може пак в първи курс да се учеха тези неща, но пак там някъде.
  • 424 Геостратег

    3 6 Отговор

    До коментар #420 от "Верно ли":

    "И ако се затрудняваш, аз ще ти обясня мало.мнико - НИЕ СМЕ ЕВТИНИЯ КАПИТАЛ, а равните други условия ще ги видим през крив макарон!" Не позна, ТОЧНО обратното е. Ние сме част от "равните" (в случая неравните) други условия :)))) и това РАБОТИ В НАША ПОЛЗА!

    Коментиран от #428

  • 425 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 426 Банкер

    9 3 Отговор

    До коментар #370 от "Геостратег":

    Няма такъв!
    Няма как да отговориш, защото въпросът е реторичен.
    Няма процес за излизане, дори няма разписана процедура в европейските договори.
    Т.е. има процедура влизане, но няма излизане. Общо взето звучи като капан...

    Коментиран от #430

  • 427 Лицемерието на враговете

    3 11 Отговор

    До коментар #408 от "Личи си":

    Стив Ханке говори нелепости за приемането на еврото, всява страх сред българите.
    1. Никоя приета в Еврозоната държава не е провеждала референдум! Такова изискване не стои съгласно Лисабонския договор, който България е подписала!
    2. България вече е в Чакалнята за Еврозоната!
    3. Еврозоната е последната стъпка за интеграция на България в ЕС и е неизбежна!
    4. Валутния борд, в който е България, е временна мярка, а не постоянна.
    5. Стив Ханке се притеснява от силата на еврото, което постепенно става предпочитана валута пред долара! Защото Ханке е американец, нали и такива като него от години пророкуват разпадане на конкурентите...
  • 428 Верно ли

    9 3 Отговор

    До коментар #424 от "Геостратег":

    Хахахаха, смотаняк. Хайде пак - кой е евтиния капитал при доход 700 срещу 2000 евро (примерно)! Твърдиш, че на мен (700) ще ми предоставят "евтин" капитал тия с 2000! Ти си ЕВТИН КАПИТАЛ, брато и такъв ще си останеш! Мисля, че с това приключвам темата!

    Коментиран от #431

  • 429 Мнение

    4 9 Отговор
    Само манипулирани от антибългарски и антиевропейски интереси недоброжелатели
    на България биха желали да я препънат или извадят от ЕС и да не приеме еврото!
  • 430 Геостратег

    4 8 Отговор

    До коментар #426 от "Банкер":

    Не можеш да посочиш къде си го прочел това, което твърдиш, значи не знаеш на какво се основава твърдението ти. Няма по-добър начин да покажеш, че повтаряш неща, които някой някъде ти е подшушнал.

    Коментиран от #433

  • 431 Геостратег

    4 8 Отговор

    До коментар #428 от "Верно ли":

    Когато прибягваш до лични квалификации само покзваш безсилие :)))) "Евтиния капитал" е лихва от 1.5% вместо 5.5% при набирането на капитал за рефинансиране на дейността. Това, което ти наричаш "евтин капитал" в контекста на положението на българската икономика спрямо останалите европейски, се нарича КОНКУРЕНТНО ПРЕДИМСТВО!

    Коментиран от #441

  • 432 За еврото!

    4 10 Отговор
    За еврото са в Румъния 77 %, в Унгария 69 %. Докато се усетим и те ще ни изпреварят, като Хърватия.
  • 433 Банкер

    7 3 Отговор

    До коментар #430 от "Геостратег":

    Добре, посочи ми КЪДЕ в европейските договори за еврозоната има процедура за излизане ?

    Коментиран от #435

  • 434 Цените в Хърватия след приемане на евро

    4 9 Отговор
    Ябълки 0,99 евро
    Портокали 0,79 евро
    Зеле и картофи 0,49 евро
    Свинско месо кг 2, 89 евро
    Пиле 3,18 евро
    Хляб 500 г 1,03 евро
    Хляб тост 0,79 евро
    Прясно мляко литър 1,19 евро
    Моркови 0,55 евро
    Киви 0,99 евро
    Масло 250 г 1,99 евро

    Е?

    Коментиран от #436, #437

  • 435 Геостратег

    5 7 Отговор

    До коментар #433 от "Банкер":

    Тц. Докато не видя, че "мнението" ти е подкрепено от съответното четене, нямам намерение :)))) В момента си обикновен мегафон на някой друг. Аз държа да си останеш такъв, тъй че ще трябва да се понапънеш, и тъй като знам, че си стигнал дотук, защото не искаш да се напъваш, знам, че те поставям пред непреодолома за теб ситуация :))))

    Коментиран от #443

  • 436 айе бе

    5 3 Отговор

    До коментар #434 от "Цените в Хърватия след приемане на евро":

    Ами не са верни. Веднага справка в Lidl Hrvatska.

    Коментиран от #442

  • 437 Геостратег

    3 6 Отговор

    До коментар #434 от "Цените в Хърватия след приемане на евро":

    Ти не ги разбираш нещата. Там сега има криза, щото приеха ЕВРОТО! Не виждаш ли по цените, които си цитирал?
  • 438 И Унгария е За еврото

    4 6 Отговор
    Заради срива на форинта и Унгария може да обмисли влизане в "чакалнята" на еврозоната

    Коментиран от #439

  • 439 Геостратег

    4 7 Отговор

    До коментар #438 от "И Унгария е За еврото":

    Язък му на "великия" Орбан за "управлението". Що не поиска да влезе в чкалнията на руззката валута. Чувам, че била особено силна, пък и им са силен търговски партньор.

    Коментиран от #444

  • 440 провинциалист

    1 6 Отговор

    До коментар #406 от "Парадокс":

    Показаха какво е върховенство на закона и демокрация. Предостатъчно.
  • 441 Верно ли

    8 4 Отговор

    До коментар #431 от "Геостратег":

    Ето това е основната разлика между нас - ти викаш на копането на чужда нива "конкурентно предимство", аз му викам "евтин капитал", или с други думи робство! И пак ти казвам - не желая да възприемам нито себе си, нито държавата си за евтин капитал и докато не ви я избием тази нагласа от мързеливите и продажни глави, оправия няма да имаме - не в еврозоната, не в руската зона, където и да било!
  • 442 Мдаа

    3 4 Отговор

    До коментар #436 от "айе бе":

    ЛИДЛ е немска фирма и продава по-скъпо. И у нас е така. В Болерото тук например има много по-евтини стоки от ЛИДЛ. А в Хърватия имат местна верига хранителни магазини Спар. А също и промоциите в Кауфланд там са изгодни.
  • 443 Банкер

    10 4 Отговор

    До коментар #435 от "Геостратег":

    Пак не разбрах, КЪДЕ в европейските договори за еврозоната има процедура за излизане ???

    Коментиран от #446

  • 444 Хахаха

    5 7 Отговор

    До коментар #439 от "Геостратег":

    Сривът на унгарския форинт до рекорд, с който унгарската валута увеличи загубите си до над 13% предната година ги поставя на трето място сред най-слабо представящите се нововъзникващи пазари след аржентинското песо и турската лира. Затова и унгарците се позамислиха за еврото.
  • 445 Гьобелс

    5 1 Отговор
    Браво на моите възпитаници,така трябва да се действа. saluto romano
  • 446 Геостратег

    4 8 Отговор

    До коментар #443 от "Банкер":

    Това, което си РАЗБРАЛ, но не си направил е да подкрепиш твърдението си, че не може :)))) Аз съм безпристрастен зрител, не знаещ нищо, искам да видя доказателство, че това, което казваш е вярно. Вярвам само на сериозни източници. Всякакви ха ховци пишат в нета :))))

    Коментиран от #449, #452, #460

  • 447 Офанзивен дефанзиф

    5 3 Отговор

    До коментар #76 от "Смях":

    Ще ме питат, да.. Ще има референдум. За съжаление той няма правно основание и тъпите умно-красиви така или иначе ще направят каквото решат - както с НАТО, ЕС и решението за мЪкедония. А дали другите неща са детски - не знам. Само едно дете може да прецени кое е детско и кое не - щом така си преценил, значи няма смисъл да споря с деца...
  • 448 Факман

    9 4 Отговор
    Ако някога ви бяха показали и разяснили какво следва след присъединяването към еврог.ейския съюз сигурно никой нормален човек нямаше да се съгласи.

    Коментиран от #450

  • 449 Тир Бушон

    4 3 Отговор

    До коментар #446 от "Геостратег":

    Ооох на мама сладкият той,най умното и най красивото момче,па бил се и разболял и за това цял ден кисне в Фатки.Абе все още всички не сме се боцнали....
  • 450 Любопитен

    1 3 Отговор

    До коментар #448 от "Факман":

    Коя е идеалната държава за живеене според теб?
  • 451 Делови

    7 4 Отговор
    Ще има евро в България, когато от жълтите павета в софето поникнат мандарини!

    Коментиран от #456

  • 452 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 453 Делови

    9 4 Отговор
    Не ми филосоствай неxpанимайко, питаме те: има ли механизъм за излизане от еврозоната? Няма! Как се казва място, където влизаш и не може да излезеш? oФца непоpъбена!
  • 454 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 455 Нацио

    3 4 Отговор
    Ще си се разплащате в левове и ще подсмърчате под снимката на 1 евро закачена над леглата ви. Като не ви харесва - марш от България. Всеки дебил изселен от държавата е плюс за всички нас.
  • 456 Геостратег

    5 6 Отговор

    До коментар #451 от "Делови":

    И кво, ще си живеете в лудницата. Голям праз. Да не мислите, че някой ще ви се сгъне наобратно. И "братята" ви македонци ще влязат преди вас там, а вие ще гледате отстрани злобно.

    Коментиран от #458

  • 457 Хити Бея

    8 3 Отговор
    Всички жълтопаветни сектанти трябва да се избиват! По списък!
  • 458 Волевод

    4 3 Отговор

    До коментар #456 от "Геостратег":

    Абе Гей(о)Стратег, с малка пишка и малко мозък се е получила твоята работа. Разбираем е гнева ти към света и хората в него.
  • 459 вятър между ушите

    9 4 Отговор

    До коментар #28 от "Черната Злати":

    а можеш ли да докажеш твърденията си, защото ако не си остават поредната клевета. тези лъжи ги слушаме от доста време - поизтъркаха се, напънете се да измислите нещо ново, а забравих - не ви плащат да мислите, ами извадете някакви доказателства тогава - нямате такива, бедни продажни душици - смешни сте!

    Костадинов в национален ефир показа имотната си декларация, и там евраци няма! така нареченият "палат" всъщност са 2 слепени къщи близнаци от по 85 квадрата и той е собственик на едната и то със кредит. аз и без да се занимавам с политика успях да си построя една такава като неговата и то без кредити, явно или руснаците му плащат прекалено малко да защитава интересите им или на вас продажниците ви плащат прекалено малко центове и къща с размер на панелката в софия в която сте на квартира ви изглежда като палат. и в двата случая за вас бъдеще в България няма ами заминавайте към "цивилизования" запад навреме - там новите европейци ще имат нужда от обгрижване, а облизването е вашата специалност!
  • 460 Банкер

    12 4 Отговор

    До коментар #446 от "Геостратег":

    Мдаа, поредния с който споря да се прави на разсеян.
    " сериозните източници" са на лице-

    // Национален план за преминаване към еврото на Република България //

    В самото право на ЕС няма предвиден механизъм за евентуално излизане от еврозоната, което прави обвързването изключително тежко от правна гледна точка - съвсем различна ситуация в сравнение с валутния борд, чиято резервна валута е прерогатив изцяло на парламента на България и при нужда той има пълна свобода да я смени. Но ако приемем еврозоната, българският парламент не може просто в един момент да реши да се откаже от еврото и да върне лева. Такова право буквално не съществува в рамките на договорите на ЕС. Това е очевадна разлика в нивата на суверенитет на българската държава при паричната система на валутния борд и тази на еврото.

    Коментиран от #461

  • 461 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 462 вятър между ушите

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ама":

    няма нужда да ходим в англия, 1/20 от българите са там и без тва и не не са избягали от лощия социализъм, а от сегашното - "хубавото", можеш да ги питаш по добре ли са или по зле или разлика за тях специално няма! можеш и сам да провериш колко МИЛИЯРДА са спестили само от вноските към прогнилия и корумпиран еу и ако след това все още смяташ, че една от 5те велики сили е запазила валутата си и е напуснала кораба който планират да потопят против интересите си - явно интелектуалното ти развитие е спряло някъде около 7 - 8 клас, недей да се плашиш там ще си останеш докрая!
  • 463 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 464 Синемар

    3 3 Отговор
    С коментарите си само генерирате трафик във Фейк. Не го правете!
  • 465 Електричка

    5 9 Отговор
    Един от организаторите ме подкани да се подпиша против еврото. Братле, вземи си лева и си го ... а еврото дай на мен.Оставяте се на кремълски играчи да ви баламосват. Те са тук за да осребрят войната и да навлязат колкото се може по-навътре в Европа чрез установяване на влияние. Сега ще ви говорят за еврото колко било опасно, утре ще искат да няма парламент а само президент-император и накрая с още един референдум ще ви присъединят към някоя новосформирана република. Това са новите руски игрички.

    Коментиран от #479, #504

  • 466 истината

    3 9 Отговор

    До коментар #154 от "нннн":

    А ти още не си разбрал, че Подписката ти е безмислена! А и Референдума също е безмислен! Защото като влизахме в ЕС подписахме, че ще въведем еврото, макар и да няма срок.

    Коментиран от #482, #503

  • 467 политика

    6 4 Отговор

    До коментар #136 от "Анонимен":

    Нали Народът избита депутатите си, те са нашият глас в Народното събрание, мнозинството управлява, така че ние сме ги упълномощили да решават нашия път накъде е към еврото, или срещу. Мнозинството решава, а не единици.
  • 468 киро

    9 4 Отговор
    Еврозоната е обра4ена,еврото пада устой4иво,ве4е няма покритие,пе4ата се безразборно,държавите в еврозоната са много задлъжнели,не слу4айно ЕЦБанка не вдига6е уми6лено лихвите защото няколко големи държави ще фалират,Гърция,Италия и Испания са на ръба,ще има федеризация на дълговете в еврозоната,ще съберат общия дълг и ще го разпределят на вси4ки страни и така ще плащаме 4ужди дългове,задължително 15-20%инфлация видяхме Хърватия за 3 дена какво се слу4и с цените и как сега правителството обевява само 2%инфлация а цените до небето,хаахах пълни лъжи,питайте хърватите дали са доволни сега
  • 469 Голем страх

    11 3 Отговор
    ПОДПИСКАТА Е ЗА РЕФЕРЕНДУМ АЛООООООО МАНИПУЛАТОРИ НЕЩАСТНИ А ЩОМ ТАКИВА КАТО ВАС СА ЗА ЕВРОТО АЗ СЪМ ПРОТИВ

    Коментиран от #471, #472, #474

  • 470 противозаконно

    3 13 Отговор
    Референдуми, подписки, дрън-дрън, искат да ви вземат личните данни, това е. А доброволците, които събират незаконно личните ви данни и подписите ви, нямат законово право на това, защото не са Администратори на лични данни и нямат законово право да ги искат и съхраняват! Капан за наивници!
  • 471 Алооо пеперудке

    5 11 Отговор

    До коментар #469 от "Голем страх":

    Стига с тази тъпа подписка, окрадахте на хората личните данни, вие сте за съд, мошеници от Възраждане!

    Коментиран от #492

  • 472 пфуй

    4 6 Отговор

    До коментар #469 от "Голем страх":

    Ей, манипулатор нещастен, стига сте лъгали хората. Аман от измислени патриоти и лъжци.
  • 473 Съд

    5 12 Отговор
    Съд за доброволците, които събират незаконно личните данни на хората с измислената си подписка уж срещу еврото.
  • 474 Радко

    5 11 Отговор

    До коментар #469 от "Голем страх":

    Облъчен рашист, изпълняващ чужди поръчи в саботиранети на България към интеграцията ѝ в ЕС.
  • 475 кое не е вярно

    9 4 Отговор
    33 години разрухата продължава
  • 476 катетоевро

    9 5 Отговор
    аз се подписах и пак бих се подписал и срещу ЕС и НАТО
  • 477 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 478 Никой

    3 11 Отговор
    Глупавите са твърде глупави,за да осъзнаят ,че са глупави. Голяма част от българския народ го тресе ефектът на Дънинг - Крюгер. И който му даде в ръцете, без мозък референдум за гласуване, очаквайте опустошително непоправими резултати. В едно незряло , разделено,бедно и необразовано общество,рефеферендумите са опасно начинание.Така Хитлер направи референдуми уж за благото на народа и дойде на власт на гребена на тази вълна. Направи референдум за анексирането на Австрия и я превзе , защото народа така иска. Така Хитлер поведе народа си към национална катастрофа. Путин и той направи референдуми в анексираните покрайнини на Украйна.Англичаните в момента си скубят косите за " Брекзит ". Така ,че референдум на прост народ води неминуемо води до социална катастрофа с последвала диктатура.
  • 479 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 9 Отговор

    До коментар #465 от "Електричка":

    С въвеждането на Евро в България на "братушките“ тук ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
  • 480 Никой

    6 3 Отговор

    До коментар #168 от "Геостратег":

    Аз знам малко повече от теб. От прочетенето нищо не си разбрал. Със слаба икономика ,доходите си остават ниски без значение в коя зона си. Така като ви чета на повечето всезнайковци, намирате се в ,, Зоната на Здрача" и понятие си нямате от икономика.Чехия въобще не ме интерсува.Важно е какво ще се случи в България. Високи цени в евро, спрямо ниски доходи пак в евро.Тук не ти е Германия,нито Франция.Докато българската икономика стане конкурентно способна на средноевропейските такива,ще минат минимум 10 години .Години на мизерия за повечето хора.Гарантирам го.
  • 481 Твърдо за

    10 2 Отговор
    Щом Демонична България крадат,късат формуляри и се опитват да снимат данните на хората... значи са в истерия и трябва да им се даде отпор,т.е. твърдо за референдума.
  • 482 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 483 Еленски

    9 2 Отговор
    Първо не мина джендърската конвенция, после не мина сиропирането с ваксини, после не мина шенген, сега няма да мине и еврото. Тежки времена за жълтопаветната изMет!
  • 484 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 485 Финик

    1 3 Отговор

    До коментар #323 от "Гост":

    Моите пари "под дюшека" са в долари и евро. Защо ще трябва да ги вадя и обменям? Ще си стоят там както и досега. Мисли му ти с минималната заплатка в левове, защото лева си остава.
  • 486 Алекс

    6 1 Отговор

    До коментар #378 от "Геостратег":

    При официално валиден референдум депутата/депутатите единствено е длъжен да изпълни чрез ратификация на Парламента съответния резултат от референдума. Няма думата за нищо друго. Няма значение избирателите му дали са "за" или "против". Няма значение какво мисли. Ти въобще знаеш ли как работят референдумите? Великобритания как напусна ЕС бе, шапшал? Хората казаха "аут" и Парламента им изпълни казаното.
  • 487 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 488 Геро

    7 2 Отговор
    И в левове и в евро ще сте бедни. С еврото ще сте задлъжняли бедни като допълнителен бонус.
  • 489 Индианец

    5 2 Отговор
    @Геостратег Момко, сигурно работиш в цех за шиене на потници, които изнасяте за Латвия и шефа те е направил отговорник по пакетирането. Станал си горд меринджей на евро ниво. Сега си малко болен и си решил да покажеш на всички колко си тъп!
  • 490 ЧИБА НА ЕВРОТО

    3 2 Отговор
    ЧИБА НА САЩ И НАТО !
  • 491 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 492 Алооооооо 2

    1 1 Отговор

    До коментар #471 от "Алооо пеперудке":

    СПОКО ЗА ДА ИМАШ ЛИЧНИ ДАННИ ТРЯБВА ДА СИ ЛИЧНОСТ А ЩОМ СИ НАПИСАЛ ТАЯ ПРОСТОТИЯ ЗНАЧИ НЕ СИ ТОЕСТ НЯМАШ ЛИЧНИ ДАННИ А САМО СЕРИЕН НОМЕР ЕГН
  • 493 Вла

    2 1 Отговор
    Къде мога да се подпиша?
  • 494 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Защото":

    Ти например какви активи имаш в ЕС, та да делиш?
  • 495 Мухаха

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Густав":

    Ми Хампарцумян го каза: един милион и половина са функционално неграмотни- с какво им пълнят главите и какво ще изберат? Редно ли е да решават те за нещо, дето и върху живота на децата им ще тежи, и върху моите - моите, които са юрист и финансист и могат да съобразят отвъд глупотевините за джендъри и буболечки. Без образователен ценз всякакъв референдум е престъпление! За какво са елитите, ако неграмотните ще решават? Доколкото зная, хората с висше са доста по-малко от милион
  • 496 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Пеперуда":

    Нали- колко по-добре е да се избиваме по стълбите, да имаме 300% инфлация, да блъскаме отровни инсектициди и пестициди като в Сърбия, Македония и Китай, да пием боклуци и измираме от мръсен въздух! Що се не гръмнете!
  • 497 Мухаха

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Въпрос":

    Ами нали това искат главанаците, като реват за независимост? Да се отвържем от борда, да награбят мафиотите заеми и да сринат курса на лева. Бордът е фактически привързаност към курса на еврото. Нации със сериозна традиция се отказаха от националните си валути (франка, марката, драхмата, кроната, лирата) и провидяха ползите от обща европейска валута, вие слушайте ци.а.ето Копейки и руските тролове какво ви агитират! Като чета какво се пише тук и какво се одобрява, губя всякакво национално самочувствие.
  • 498 Айде бе!

    2 1 Отговор

    До коментар #112 от "Доказан факт":

    Дойче Веле нищо не ни агитира или убеждава- просто ни записва простотиите и се весели, а , и ги прави достояние на читателите и слушателите си- да видят и чуят как просяците си държат на беднотията и палачите!
  • 499 Мухаха

    1 1 Отговор

    До коментар #188 от "Анонимен":

    За кога да те питат, бе? Нали си избрал депутати, които в края на 90- те са гласували за присъединяване към ЕС с всички реквизити към това и са започнали съответните стъпки? Ама тога а ви държеше влага Виденовата зима и долара по 3000 лева, та не пускайте! Пооядохте се, не без помощта на кохезионни, предприсъединителни и всякакви програми и благодарение на валутния борд, който бе вързан за немската марка, и пак взехте да давате ухо на руските лъжи и лукавства. Що не питате обикновени руснаци как спестяванията им се стопиха наполовина в доларов/евро еквивалент след 2014?

    Коментиран от #502

  • 500 Представи си

    2 0 Отговор

    До коментар #178 от "ЧЕРНА ГОРА ВКАРА ЕВРОТО":

    по-глупави са.
  • 501 Европа

    4 1 Отговор
    Само да се знае а то се знае ,че гадната и мръсна Европа ние не трябваше да влизаме в нея ,само ограбване пари на заем и после плащай няма безплатно само да се знае. Евро за какво ни е та хептем да умори е всичко да това което искат
  • 502 Откакто България

    0 0 Отговор

    До коментар #499 от "Мухаха":

    е в ЕС моите спестявания се стопиха всичките и то не по моя воля така, че с тези опорки бягай в Американското посолство. Като са толкова хубави ЕС и Еврото защо имаше Врекзит а?
  • 503 Абе случайно

    0 0 Отговор

    До коментар #466 от "истината":

    да ти е минавало през ума, че има и излизане от ЕС? Когато приемаха България в ЕС ни обясняваха, че там има свободно движение на стоки и хора, а то май излезе, че не е така. ЕС все повече заприличва на Варшавския Договор и СИВ. Така,че айде по-кротко с поетите ангажименти.
  • 504 Читател

    0 0 Отговор

    До коментар #465 от "Електричка":

    Абе и на тебе ли Путин ти е виновен за всичко?