Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Февруари, 2023 10:00 2 783 79

НАТО иска да превземе Русия? Как работят руските лъжи.

  • дезинформация-
  • денацификация-
  • инвазия-
  • война-
  • лъжи-
  • руска пропаганда-
  • нато-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • германия

В руските държавни медии се разпространява и твърдението, че войски на НАТО действали на територията на Украйна

НАТО иска да превземе Русия? Как работят руските лъжи. - 1
Снимка: NATO
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Революцията от площад „Майдан“ и окупацията на Крим през 2014 година – това бяха двете ключови събития, които накараха руските власти да се загрижат не само за държавната пропаганда вътре в страната, но и за провеждането на дезинформационна кампания в чужбина. Вярно е, че не можем точно да измерим мащабите на тази кампания през последните 12 месеца, но експертите, с които разговаря ДВ, са единодушни: нараства както интензивността на пропагандата, така и броят на каналите, по които се разпространява руската дезинформация. Едно от твърденията, което от началото на войната се оказва най-жилаво, гласи, че НАТО заплашва Русия и дори иска да я превземе.

Агресията се представя като „защита“

Още новини от Украйна

Още доста време преди да нахлуе в Украйна Русия разпространяваше подобни твърдения, за да оправдае войната. „Започна се навярно още по време на „Евромайдана“, значи някъде през 2014. Оттогава насам Русия твърди, че Западът се намесва в Украйна“, казва Роман Осадчук от Research Associate Atlantic Council в интервю за ДВ.

В редица свои твърдения Русия подменя причина и следствие, обяснява Луц Гюлнер от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД): „Нещата винаги се представят така, че да се окаже Русия под голяма заплаха, обкръжена, застрашавана дори от Украйна - поради което трябва да се отбранява и тази война не е нищо друго освен самозащита“, казва високопоставеният дипломат.

НАТО застрашавал Русия

Дни пред нахлуването в Украйна руският президент Владимир Путин заяви, че „НАТО непрекъснато се разширява“, а военните структури на организацията наближават руските граници. Вярно в това твърдение е следното: след разпадането на Съветския Съюз в НАТО доброволно влязоха 14 източноевропейски държави. Само четири от тях имат граница с Русия. През 2008 година перспектива за приемане в НАТО получи и Украйна.

Вярно е още, че европейските държави членки НАТО взимат предпазни мерки и подготвят летища за възможно бързо подсилване на войските си. Веднага трябва да се каже обаче, че Алиансът започна да взима такива мерки чак след 2014 година, когато Русия анексира Крим. НАТО продължава стриктно да спазва Основополагащия договор, сключен с Русия през 1997 година. Той забранява допълнителното и трайно разполагане на сериозни военни подразделения в новоприетите държави от Алианса. Да не говорим, че Путин не може да приведе никакви доказателства за своите твърдения. Независимо от всичко това руският президент непрекъснато помпа все същата история: Русия била заплашена от НАТО.

„Денацифициране“ на Украйна

Какво обаче е положението с едно друго твърдение на Путин: че рускоезичните хора в самозваните републики Донецк и Луганск от години били подложени на геноцид от украинците, а самата Украйна трябвало да бъде „денацифицирана“?

Всички тези необосновани твърдения се разпространяват от руските държавни медии най-вече за вътрешна употреба. Но те започват да оказват определено влияние вече и на Запад. Така например в едно допитване от октомври 2022 година 19% от анкетираните германци са заявили, че нахлуването на Русия в Украйна е било единствената възможна реакция на страната в отговор на натовските провокации. А 21 на сто от анкетираните са били отчасти съгласни с това твърдение. С други думи: 40% от германците поне в някаква степен приемат тази история за вярна.

„Много висока цифра, която се получава в резултат от дезинформационните кампании, но и поради вече наличните нагласи по отношение на НАТО“, твърди Юлия Смирнова, водеща аналитичка от берлинския Институт за стратегически диалог.

Имало лаборатории за биологически оръжия

Нека да си припомним как в началото на войната се твърдеше още, че в Украйна има американски лаборатории за биологични оръжия. Тези твърдения се оказаха умишлено разпространявани фалшиви новини. Историята, че украинците уж подготвяли „мръсна бомба“, беше пусната в обращение не от друг, а от руското Министерство на външните работи. За нагледни „доказателства“ бяха използвани стари кадри от руски атомни централи и от пожарна тревога в Словения.

Западните държави наистина помагат на Украйна с финансови средства, с оръжие и чрез санкциите срещу Русия, но в интерпретацията на Путин това означава, че „Украйна изцяло е поставена под външен контрол“ и „все повече попада под властта на въоръжените сили на НАТО, които я напомпват с модерно оръжие“.

Войски на НАТО и ЕС воювали в Украйна

В руските държавни медии се разпространява и твърдението, че войски на НАТО действали на територията на Украйна, а редица подразделения на украинските въоръжени сили фактически се командвали от западни офицери и инструктори. Често пъти като илюстрация на това твърдение се използват кадри с бойци от доброволните подразделения, воюващи на украинска страна, където има и чужденци от натовски държави.

През май 2022 потребители в социалните мрежи разпространиха лъжата, че страни от ЕС смятали да се намесят във войната. Във видео, украсено с логото на БиБиСи, се казваше, че в Полша била подписана заповед за привеждането на войски в „пълна бойна готовност“. Това видео беше фалшифицирано. Британската медия оповести, че не е разпространявала такава новина, а логото ѝ е било използвано незаконно. А представители на полското правителство обвиниха Русия, че провежда информационни атаки срещу тяхната страна.

Германия водела война срещу Украйна

Решението на Германия да достави на Украйна танкове „Леопард-2“ също беше интерпретирано от много потребители в социалните мрежи като признание на канцлера Олаф Шолц, че НАТО води война срещу Русия. Нека да припомним обаче, че още преди решението на Берлин в мрежите вече се въртяха видеа, според които „Леопардите“ вече са в Украйна. Роман Осадчук смята, че това изобщо не е случайно. „От руска гледна точка разпространяването на такива видеа онагледява твърдението, че Европа се готви да нападне Русия“, казва политологът.

Автори: Тетяна Клуг, Рахел Клайн


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    37 6 Отговор
    Обектът беше огромен...... въпреки това навлизаше толкова тихо в галактиката ни , че това можеше да се разбере само по затъмнението на звездното пространство , покрай което преминаваше. Когато НАСА го засече , вече беше много късно! Заплахата надвисна над Америка , като неумолима Звезда на смъртта ! САЩ реагира , като изпрати модерните си изтребители , да унищожат нашествениците. Уви , това не се случи от първият път. Пилотите тъкмо щяха да стрелят , но когато приближиха обекта , успяха да разчетат външният надпис - Made in China ! Фирмата на мама Чен !!! На американските летци така им увиснаха ченетата , че подминаха балона с километри , и трябваше да направят втори заход , за да гръмнат проклетото нещо !
    Следва.....
  • 2 Българин

    17 55 Отговор
    Русия отдавна не е била толкова слаба

    Коментиран от #7, #13

  • 3 Българин

    19 49 Отговор
    Путин с неговата специална операция си направи харакири

    Коментиран от #8

  • 4 Българин

    15 52 Отговор
    няма по-големи лъжци и манипулатори от ватенките

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БОЗА

    52 6 Отговор
    "Революцията от площад „Майдан“ и окупацията на Крим през 2014 година"

    Манипулация още в първото изречение...едното било "революция",а другото "окупация"...повече не четох... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Объркано Атлантиче

    50 9 Отговор
    НАТО иска да превземе Русия? Как работят атлантическите лъжи...

    Западната намеса днес е много по-сложна. Започва през 1991 г. без десанта на военни контингенти на НАТО, с помощта на пета колона, която се формира в Съветския съюз от години. И след това продължи в нови форми.
    Създаването на три дузини биолаборатории, контролирани от Пентагона, на територията на Украйна (историческа Русия) не е ли намеса? Изграждането на няколко отбранителни линии на територията на Украйна след 2014 г. за бъдеща война с Руската федерация не е ли намеса? Не е ли интервенция доставката на въоръжение, военна техника и боеприпаси за въоръжените сили на Украйна на стойност десетки милиарди долари след 24 февруари 2022 г.?

    Не е ли намеса присъствието на територията на Украйна на стотици военни съветници от страните от НАТО и хиляди чуждестранни наемници?
    Военната и икономическата помощ на колективния Запад за Украйна не е за Украйна, а за да се завземе Украйна и да се превърне в източник на обогатяване за западните монополи, за да се развие по-нататък атаката на Изток - Drang nach Osten

    Коментиран от #57

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Азз

    40 6 Отговор
    Ако не е дойче зеле,ще е бесАРАПския фронт или денисчо....все надежни източници....веднага им пОвервах...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 DW - Пропаганден машинен

    41 8 Отговор
    Лема: "Когато DW твърдят нещo, значи е точно обратното"!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дойчо Зелев

    37 6 Отговор
    А я тая медия да обясни тогава как стана преврата на Майдана ? Кой свали законно избрано Правителство и Президент ? Кой прати стрелците там ? Как вуйната от америка се отзова на площада с баничките ?.....

    Коментиран от #58

  • 19 Теле

    18 7 Отговор
    Квото кажат руснаците е истината
  • 20 ДДРОнег

    8 37 Отговор

    До коментар #13 от "да ве да":

    Нито САЩ, нито НАТО воюват в Украйна !!!
    Но много страни, дори извън НАТО подпомагат Украйна с хумнаитарна и военна помощ от своите ИЗЛИШЪЦИ !!!
    Ако НАТО или САЩ се намесят, рузката армия ще издържи не повече от седмица !!!
    Засега никой не иска края на рузия, но и това ще дойде !!!

    Коментиран от #25

  • 21 самокато видях дв и

    26 2 Отговор
    хахаха доце веле, лидери на фейка
  • 22 Само питам

    27 2 Отговор
    Днес някой балон за сваляне няма ли ?
  • 23 12343211

    6 11 Отговор
    Без НАТО нямаше в ЕС... политика...
    НАТО в замисъл е отбрана... сега...!!!

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Само питам

    32 5 Отговор

    До коментар #20 от "ДДРОнег":

    Какво значи "хуманитарна помощ" - другарче ? Оръдия , гаубици , танкове , жавелини .... -хуманитарна помощ ли е ?

    Коментиран от #59

  • 26 Нато...тоест америка

    32 4 Отговор
    Няма нужда да превзема Русия..просто иска слаба Русия с послушни политици които да слушат американското посолство....същото е и в България. Дойчето защо не обяснява защо се налагаше запазването и разширяването на НАТО след изчезване на варшавския договор??? Каква защита и от кого търси ЕС в тихия океан например и как Китай застрашава територията на Европа?!
  • 27 истината

    27 4 Отговор

    До коментар #23 от "12343211":

    В замисъл е може би отбрана на света - ама фактически нападна Ирак ,Сирия ,Либия ,Афганистан ,Сърбия , Сомалия ,Либия ...... и Русия чрез ръцете на бандерите .
    Рекетьорски съюз за изнудване на целия свят .

    Коментиран от #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ШвабскитеЗелки да кажат

    25 1 Отговор
    Тяхните лъжи как работят! И усвояемостта-ефективността от 5% дали ги устройва. Никой не ви вярва, Циркаджии!
  • 30 Дааааа

    24 3 Отговор
    Как работят Американските лъжи. Как работят лъжите на НАТО .....даааааа
  • 31 DW дежурните Лъжци и маниполатори!!

    27 4 Отговор
    Бесарабски Фронт Лъжи и Маниполации!!

    Коментиран от #42

  • 32  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    24 4 Отговор
    (USA Bombing list: The Democracy World Tour) Кореа и Китай-1950-53, Гватемала-1954, Индонезия-1958, Куба-1959-61, Гватемала-1960, Конго-1964, Лаос-1964-73, Виетнам-1961-73, Камбоджа-1969-70, Гватемала-1967-69, Гренада-1983, Ливан-1983-84, Либия-1986, Салвадор-1980, Никарагуа-1980, Иран-1987, Панама-1989, Ирак-1991, Кувейт-1991, Сомалия-1993, Босна-1994-1995, Судан-1998, Афганистан-1998, Югославия-1999, Йемен-2002, Ирак-1991-2003, Окупацията и разполагане на военни бази на САЩ и Англия: Ирак-2003-2015, Афганистан-2001-2015, Пакистан2007-2015, Сомалия2007-2008, Сомалия2011, Либия2011, Либия2015, Сирия2014-2015. САЩ имат в света 800 военни бази, разположени в 173 държави.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чонков

    22 6 Отговор
    САЩ и НАТО са доказани терористи ! Те са !
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кое е лъжа бре а?

    22 2 Отговор
    През юни НАТО публикува стратегически документ, в който се заявява, че алиансът, който включва Германия, трябва да се подготви за „война с висок интензитет, в множество области срещу конкуренти с ядрено оръжие“, включително Русия и Китай.
  • 38 ЦЯЛАТА СТАТИЯ Е

    24 6 Отговор
    ФАЛШИВА! КАКТО СА
    ФАЛШИВИ ЦЕЛИТЕ САЩ! ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ПЕРИОД НА ЕВРОМАЙДАНА Е РАБОТЕНО УСИЛЕНО СРЕЩУ РУСИЯ СЪВМЕСТНО САЩ=НАТО И ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ! НЕ МОЖАХА ДА СЛОМЯТ РУСИЯ И НАПРАВИХА БЕЗБРОЙ ИНТРИГИ ЗА ДА УБИЯТ УКРАЙНА! С ПОДСТАВЕНИЯТ НАРКОМАН ЗЕЛЕНСКИ И ПЕАВИТЕЛСТВОТИ МУ НАЧЕЛО СИ МИСЛЕХА, ЧЕ ЩЕ УСПЕЯТ.... НО НЕ БИ! РУСИЯ ИМ КАЗА, ПУТИН ИМ КАЗА - "РУСИЯ Е ПОДГОТВЕНА ЗА ВСЯКАКВИ.. .ВСЯКАКВИ САНКЦИИ!!!" .... ЗАТОВА СЕГА ЦЯЛА ЕВРОПА СТРАДА И ТЕПЪРВА ЩЕ СТРАДА! ЗАЩОТО САЩ=НАТО И ЕВРОСЪЮЗА РАБОТЯТ НА ГРЕШНИЯТ ПРИНЦИП - "АЗ НЕ ИСКАМ НА МЕН ДА МИ Е ДОБРЕ! АЗ ИСКАМ НА РУСИЯ ДА И Е ЗЛЕ!!!" РУСИЯ ЩЕ И БЪДЕ ЗЛЕ - НО НИКОГА НЯМА ДА ПАДНЕ НА КОЛЕНЕ! НЕ И НА ФАШИСТИ, НЕ И НА ИНТРИГАНТИ! НЕ И НА АНТИХРИСТА! ЗАЩОТО БОГ Е С РУСИЯ!!! СБОГОМ САЩ=НАТО! СБОГОМ ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА!

    Коментиран от #74

  • 39 САЩ за №1

    17 1 Отговор
    900 самолета, 400 хеликоптера и 200 000 войника са вдигнати по спешност за да се справят с...едно китайско хвърчило:)
  • 40 Дааааа

    25 2 Отговор
    Американската армия беше пионер в използването на термина „шок и страхопочитание“, за да опише втората война срещу Ирак през 2003 г., започната въз основа на лъжи, която уби стотици хиляди хора и унищожи цяло общество.

    Във войните на американския империализъм – включително Афганистан (2001), Либия (2011) и Сирия (2011), в допълнение към Югославия и Ирак – повече от 1 милион души са били убити и десетки милиони са станали бежанци. Като част от „войната срещу тероризма“ термини като „засилен разпит“, „Абу Гариб“, „предаване“, „уотърбординг“, „Гуантанамо Бей“, „убийство с дрон“ и „Терористични вторници“ влязоха в глобалния лексикон. Като американски сенатор, настоящият обитател на Белия дом, Байдън, гласува за всички тези войни

    Коментиран от #56

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 САЩ са заплаха за света

    23 4 Отговор
    Всяка дума на американските пропагандисти е лъжа! Всяка война на американците е съпроводена с тонове лъжи и лъжепропаганда!

    Без Сащ ще има мир!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    20 4 Отговор
    Зад всяка война и смут в света стои сянката на звездното знаме: - През близо 250 години история но на САЩ е имало само 20 години, когато те не са провеждали военни операции в чужбина. Милиони са убитите цивилни граждани от армията и терористите на САЩ.
  • 49 Дойче веле

    17 3 Отговор
    Нато и сащ са империя на злото но краят им идва
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Истината

    16 2 Отговор
    НАТО иска, но не им стиска!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор
    FENCE предлага грантове, Нали? ...... "1800 символа с интервали на страница" --- 200 евро.......10 евроцента без ДДС на буква се оказва че струва атлантическата пропаганда в България !!!! Нали така или бъркам ?
  • 56 САЩ са заплаха за света

    16 1 Отговор

    До коментар #40 от "Дааааа":

    Бай дрън е престъпник!
  • 57 Тези няколко

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Объркано Атлантиче":

    думи казват всичко. Мислещите хора не могат да бъдат лъгани и манипулирани!
  • 58 опълченец

    7 20 Отговор

    До коментар #18 от "Дойчо Зелев":

    Колега, след Майдана следват свободни избори, на които украинците си избраха кой да ги управлява. Зеленски е вторият президент след Майдана, отново демократично избран. Изборите са признати и от самата Русия. Ето защо Майдана е революция, а не преврат. Преврат има в Иран, който нежно се нарича ислямска революция. Тези, които бутнаха правителството в Иран, те завзеха и властта. Преврати са правили военните хунти в Латинска Америка, в Африка, в Турция, в Гърция и т.н.. Властта на Чаушеско в Румъния също падна след сблъсъци и кръв, но това не беше преврат, защото след тези събития дойдоха демократични правителства. Дано схванеш разликата, защото волно или не, ставаш проводник на руската пропаганда, която трови нормалните хора.

    Коментиран от #64, #66, #72

  • 59 опълченец

    4 15 Отговор

    До коментар #25 от "Само питам":

    Ти не питаш, ти манипулираш. Човека ти е написал "хуманитарна и ВОЕННА помощ", ма ти реши да се пробваш, смятайки всички за гладкомозъчни.
  • 60 Мишел

    20 2 Отговор
    Пълзящото разширяване на НатО на изток към Русия, опитът да бъде вкарана Украйна в НатО, хилядите писания как ще бъде разделена Русия,военната доктрина на НатО - всичко тованяма други обяснения, освен че НатО се готви да превзема Русия.
    Само че Русия обяви , че повече няма да допусне война на своя територия и го прави.
    А НатО не е в позиция да воюва на собствена територия.
    Затова се води война Русия - НатО на територията на Украйна.
    Тази война ще приключи или с приключването на украинската територия, или ако се прехвърли на територията на НатО.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Урюрвкос

    11 0 Отговор
    за коя публика е написана тази статия, такова неуважение към читателя отдавна не е имало
  • 63 Историк

    13 2 Отговор
    Каквито и да ги реди зелето,няма и кой да им вярва.Нали тяхната министърка зелената Барбалена Бербокова съощи ,че са във война с Русия.Американският сенатор със звучномо мъжко име Линдзи пък предлагаше да убият Путин,президент на независима държава.Тъй наречената желязна лейди Тачър( между другото за нея от англичани съм чел основно негативни коментари) която открито е предлагала да се завземат ресурсите на СССР,а населението да се редуцира до 50,азащо и не 15 милиона.Още много мога да изреждам,но нека не ставам досаден.
  • 64 мушмул

    16 4 Отговор

    До коментар #58 от "опълченец":

    Колега , а преди Майдана изборите какви бяха . Болшинството хора си бяха гласували за Янукович и правителството . Защо не изчакаха както си му е реда до следващите избори ?
    Както и да го наречеш , това си беше преврат .
  • 65 Аз съм веган

    3 17 Отговор
    Руските лъжи работят само тук и в мордор
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Войските на нато

    10 4 Отговор
    не са"действали" ,те го правят и сега в Украйна!А защо воюват срещу Русия?!Защо воюва Наполеон срещу Русия?!,защо воюва Хитлер срещу Русия?!Воюват срещу Православието,срещу това да няма силна Русия,да и отнемат природните богатства!Още да обяснявам ли,кой разбрал,разбрал!
  • 68 Да бе да

    2 0 Отговор
    А не бе!
  • 69 Гост

    2 13 Отговор
    Руската пропаганда е един голям цирк.Русия е една изключително бедна и мизерстваща държава,която е с 100 години назад и с 50 в страни от света откъм изоставане.за какво им е на САЩ или НАТО да превземат този забравен от бога обор ?После да се налага да дондуркат и хрантутят 140 милиона руски гърла ли ? Освен това НАТО е отбранителен съюз,а Русия е държава агресор и именно русия е тази която напада,а бе обратното.
  • 70 Матей преображенски

    10 1 Отговор
    Напрооотив,всички агресивни инициативи са на сащ.Защо се намърдаха в цяла източна Европа,разпростряха нато и искаха и Украйна да вкарат,опитваха са да правят майдани в самата Русия и в Белорусия.Изръсиха към 100 млрд. долара за да захранват укроинската агресивност,да ги настървяват,осемгодишната война срещу Донбас и Луганск беше под американско давление и всевъзможна подготовка за всу.Цялото нато се ангажира да подпомага укрите с всякакво въоръжение,вкл. наемници и специалисти.Когато бяха в началото на войната и се опитваха да превземат Донбас през 2014 г. бяха толкова гола вода,че ги биха опълченците като мачка о дувар,правиха им обкръжения при Дебалцево и направо ги ошашавиха.Това е защото още не бяха ги подготвили американците,и после с тяхната решаваща помощ се окопитиха и дръзнаха да удържат фронт срещу руската армия.Което,разбира се,им излиза толкова солено и да се убедят от собствения си горчив опит до какво води лудешката им русофобия.
  • 71 Орка

    6 0 Отговор
    АЛО ЗЕЛЕТО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ ТУК ХОРАТА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ НЕ САМО ОТ БИРА И ВУРСТЧЕТА А И ОТ ПОЛИТИКА И ОСВЕН ТОВА НЕ СА ЗОМБИРАНИ КОНЕ С КАПАЦИ И ОСВЕН ТОВА РАЗБИРАТ РУСКИ ТАКА ЧЕ С ТАЯ СТАТИИКА МОЖЕТЕ ДА СИ ИЗБЪРШЕТЕ Г....А
  • 72 Аре бе

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "опълченец":

    УКРАИНЦИТЕ В ДОМБАС ИЗБРАХА ДРУГО И ЗАЩИТАВАТ ИЗБОРА СИ ВЕЧЕ 8 ГОДИНИ С ОРЪЖИЕ В РЪКА А ЗЕЛЕНСКИ ДЕМОКРАТИЧНО ПОГРЕБА НАД 100 000 ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ И НАПРАВИ ИНВАЛИДИ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА И Я ЗАГРОБИ С БОРЧОВЕ ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД АМИ БРАВОС
  • 73 Глей сига

    3 0 Отговор
    АБЕ ДА НЕ БИ ПАНДИЗЧИИТЕ ДА СА ПРЕВЗЕЛИ БАХМУТ
  • 74 ПРИПОМНЯНЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "ЦЯЛАТА СТАТИЯ Е":

    САЩ създават атомната бомба през 1945 г., а СССР тяхната РДС-1, чак 1949 г.
    САЩ създават водородната бомбата през 1952г. , а СССР едва през 1961 г. Значи ако САЩ са искали да ги унищожат са могли още тогава безпрепятствено...

    Коментиран от #78

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Стар Тъп

    1 0 Отговор
    Не НАТО ами тези които му дават парите, но то пък има ли значение?
  • 77 ха ха

    1 0 Отговор
    дали нато иска да превземе русия ? на 100% иска , дали са организирали превратите ? на 100% , дали се отнасят към бившите соц, страни като с колонии ? на 100% , дали назначените от тях правителства ограбват и тероризират населението ? на 100% , а дойче зеле да си бърборят каквото си искат , това което съм написал го виждаме ежедневно
  • 78 максим

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    провери, кой и кога и после говори.аз защищавам АКАДЕМИК САХАРОВ-а ти си невежа.искам факти,бе герой.?давай.....
  • 79 Читател

    1 0 Отговор
    В статията е ПРОПУСНАТО да се напише, че за ЕВРОМАЙДАНА са били платени 5 МИЛИАРДА ДОЛАРА ОТ САЩ за да се извърши. Не е написано УСТНОТО обещание на НАТО да не се разширява на изток към Руските граници след разпада на Варшавския договор. Не е написано ,че впоследствие присъединилите се държави към ЕС първо се присъединяват към НАТО , а след това към ЕС. Не е написано ,че Крим заедно с цялото си РУСКО и друго етническо население е ПОДАРЕН на Украйна от КОМУНИСТА НИКИТА ХРУСЧОВ който е с УКРАИНСКИ ПРОИЗХОД. Не е написано ,че Крим беше АВТОНОМЕН в пределите на Украйна. Не е написано за НЕГОДУВАНИЕТО И ПРОТЕСТА на хората населяващи кримския полуостров след вдигането на евромайдана. Не е написано изказването на Мадлин Олбрайт ,че НЕ Е СПРАВЕДЛИВО РУСИЯ ДА ПРИТЕЖАВА ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ПРИРОДНИ РЕСУРСИ. Не написано за вмешателството на САЩ във вътрешните работи на почти всички страни по света, особено на тези които искат да се развиват и да искат да са независими. Не е написано признанието на Меркел защо са подписани Минските споразумения, а именно за да се въоръжи Украйна от НАТО и да се подготви войната срещу Русия. Има и още много ФАКТИ които не са написани защото не са удобни на САЩ и НАТО. От друга страна осъждането на нахлуването на Русия в Украйна е ПРАВИЛНО. Днес Зеленски заяви ,че искал да се среща със СИ ДЗИН ПИН. Китайците не са глупави и знаят, че това което се случва на Русия днес след това ще бъде прехвърлено върху тях. Зеленски не може да се с