Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 10:00 1 150 6

СЗО: Екваториална Гвинея съобщи за първо в историята ѝ огнище на марбургска хеморагична треска

  • сзо-
  • екваториална гвинея-
  • гана-
  • треска-
  • болест-
  • епидемия

СЗО съобщи, че към момента има 9 починали и 16 предполагаеми случая на заразяване със симптоми като треска, умора, диария и повръщане

СЗО: Екваториална Гвинея съобщи за първо в историята ѝ огнище на марбургска хеморагична треска - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че Екваториална Гвинея е потвърдила първото в историята си огнище на марбургска хеморагична треска и допълни, че в страната са регистрирани най-малко 9 смъртни случая, свързани със заболяването, предаде Асошиейтед прес.

Здравната агенция на ООН потвърди епидемията, след като проби от Екваториална Гвинея бяха изпратени за изследване в Сенегал, за да се установи причината за заболяването, за което миналата седмица сигнализира местен здравен служител.

СЗО съобщи, че към момента има 9 починали и 16 предполагаеми случая на заразяване със симптоми като треска, умора, диария и повръщане. Изпратени са медицински експерти, които да помогнат за борбата с епидемията.

Подобно на еболата, марбургският вирус произхожда от прилепи и се разпространява между хората чрез близък контакт с телесни течности на заразени хора или повърхности, като например замърсени чаршафи. Ако не бъде лекувано, заболяването може да има летален изход при до 88 процента от заразените.

Редкият вирус е идентифициран за първи път през 1967 г., след като огнища на заболяването възникват едновременно в лаборатории в германския град Марбург и в Белград, Сърбия. Седем души, които били изложени на вируса, докато извършвали изследвания върху маймуни, починали.

Няма разрешени ваксини или лекарства за лечение на заболяването, но рехидратацията за облекчаване на симптомите може да подобри шансовете за оцеляване.

През 2004 г. в Ангола с марбургска хеморагична треска се заразяват 252 души, като 90 процента от тях умират. Миналата година бяха регистрирани два смъртни случая в Гана.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    20 1 Отговор
    Алооо,на вас още ли не ви се обадиха че еврейския цирк с ковида вече свърши,сега започва цирка на внезапно починалите на тези които се инжектираха с тази токсична помия.Много внимавайте когато шофирате да не ви блъсне някой ковид ваксиниран получил сърдечен удар докато кара кола
  • 2 да де

    12 0 Отговор
    СЗО самите са по вредни от всякакви вируси и бацили където се появат винаги след това има проблеми.
  • 3 Мнение

    15 1 Отговор
    Това ли е новия буламач, който забъркахте, а СЗО (сатанинска зловеща организация)?!

    Всички държави трябва да изгонят представителите на СЗО и техните кукловоди, защото нищо добро не ги чака с тая организация!
  • 4 Иван

    5 1 Отговор
    Треска, умора, диария и повръщане.....познати симптоми на сезонен вирус. Нищо ново.
    С диарията и повръщането организмът изхвърля токсините от вирусът.....
    Така трябва да бъде .
  • 5 Гоуст

    1 0 Отговор
    Явно не прочетохте статията. По-важно е КЪДЕ Е ИДЕНТИФИЦИРАН вируса. И от там изводите. кой? къде? за какво го е създал?
  • 6 чудно

    1 0 Отговор
    Нема ли американски лаборатории да се борят с тая зараза и да ни спасят?