Last news in Fakti

15 Февруари, 2023 14:03 5 987 18

Необичайна сеизмична активност

  • сеизмология-
  • румъния-
  • земетресение-
  • трус-
  • трусове-
  • турция

Ситуацията предизвика тревога сред населението в Румъния

Необичайна сеизмична активност - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Почти ежедневните слаби до средно силни трусове в сеизмичната област Вранча в Североизточна Румъния са феномен, с който жителите на страната са свикнали. През последните дни обаче бяха регистрирани два труса с магнитуд на 5 по Рихтер в югозападната област Олтения - нещо, което специалистите в областта на сеизмологията определиха като "изненада" и "необичайна дейност". Ситуацията предизвика тревога сред населението и възникнаха множество въпроси, особено на фона катастрофалните земетресения в Турция миналата седмица, които по последни данни са отнели живота на над 35 000 души, пише БТА.

СЕИЗМИЧНАТА АКТИВНОСТ ВЪВ ВРАНЧА

Справка на агенция Аджерпрес сочи, че през 2022 г. в този район са регистрирани седем земетресения с магнитуд над 4 и едно с магнитуд над 5. Най-силният трус е станал на 3 ноември 2022 г. в окръг Бузъу и е бил с магнитуд 5,4 и на дълбочина 140 километра. Няма сигнали за материални щети или пострадали. През 2021 г. не е регистриран трус с магнитуд над 4,7 по Рихтер, а през 2020 г. най-силното земетресение е станало на 31 януари - то е с епицентър в окръг Вранча, с магнитуд 5,2 и дълбочина 121.

Сеизмичната дейност в областта Вранча е нормална и не е свързана с тази в Турция, успокоиха румънските специалисти в началото на миналата седмица, когато в южната част на Турция бяха регистрирани двата катастрофални труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш, които засегнаха сериозно и съседна Сирия.

Само няколко минути след бедствието в Турция във Вранча стана земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер. Генералният директор на Националния институт по геофизика Константин Йонеску обясни в интервю за Аджерпрес, че няма връзка между двете земетресения и става дума просто за "съвпадение", тъй като земетресението в Югоизточна Турция, по протежение на Източноанадолския разлом, е "доста далече и е на един повърхностен разлом". Според него за да има връзка между двете земетресения, би трябвало първо да се активизира Северноанадолският разлом.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В ОЛТЕНИЯ

В началото тази седмица областта Олтения в югозападна Румъния беше разтърсена от два труса с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер. На 13 февруари в 16:58 ч. беше регистрирано земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер с епицентър в окръг Горж и дълбочина 15 км, обяви Националният институт по геофизика. Местните медии съобщиха, че няма данни за щети или пострадали.

На 14 февруари в 15:16 ч. беше регистрирано земетресение 5,7 по Рихтер, отново с епицентър в окръг Горж, и на дълбочина 40 км. Регистрирани бяха и най-малко 13 вторични труса. Земетресението беше усетено също и в столицата Букурещ, както и в редица градове в България, Сърбия и Унгария. Това е най-силното земетресение, регистрирано в Румъния през последните пет години, отбелязва сайтът Хотнюз.

Местните власти съобщиха, че двама души са леко пострадали в резултат на земетресението във вторник, а други петима са потърсили лекарска помощ заради паник атаки. Десетки сгради са понесли щети, основно пукнатини или падане на елементи от фасадата, като сред тях е кметството на град Търгу Жиу, където заради срутени комини се наложи евакуация на сградата. Пострадала е носещата структура на две църкви в Търгу Жиу. Множество пукнатини по сградите са се образували и в окръг Хунедоара.

Последствия от земетресението във вторник са регистрирани в 22 населени места в пет окръга: Горж, Долж, Хунеодоара, Мехединц и Вълча, съобщи Департаментът за извънредни ситуации.

МНЕНИЯТА НА ЕКСПЕРТИТЕ

Специалистите определят сеизмичната дейност в Олтения през последните дни като "необичайна" и "неочаквана". Генералният директор на Националния институт за геофизика Константин Йонеску заяви във вторник, че е "изненада", че зоната, в която е регистрирано земетресението, се е активизирала, тъй като досега там са регистрирани само трусове със слаб магнитуд.

"Това е район, в който земетресенията са се случвали много рядко, а ако са се случвали, те са били с малък магнитуд - трета степен, втора степен, първа степен. За нас е изненада, че този район се е активизирал отново, макар че в миналото там е имало земетресения", посочи Йонеску, цитиран от Ажерпрес.

Мирча Радулиан, изследовател в Националния институт за геофизика, казва за телевизия Диджи 24, че двете земетресения с магнитуд 5,2 и 5,7 са най-силните трусове, регистрирани някога в зоната на Олтения, и че дейността е необичайна. Той отбеляза, че става дума за двойка трусове с близък магнитуд, които се случват през кратък интервал от време, подобно на тези в Турция.

"Това е много необичайна дейност за тази зона. Имаме работа с две по-силни земетресения и това са най-силните земетресения, регистрирани тук някога. С други думи, имаме значително засилване на дейността в тази зона, неочаквано за нас, понеже не е имало в миналото подобно нещо", обяснява сеизмологът.

Той добави, че предстои да се анализира защо са се случили тези земетресения, каква връзка има между тях и дали има някаква връзка с трусовете в Турция. Радулиан посочи, че всички земетресения по протежението на Карпатите са повърхностни. "Дейността я познаваме и не е изненада. Единствената изненада е, че имаме по-високо ниво на дейност от това, с което бяхме свикнали в тази зона", отбелязва сеизмологът.

СПОМЕНЪТ ЗА БЕДСТВИЕТО ОТ 1977 г.

За хората, които помнят разрушителното земетресение от 1977 г. във Вранча, новите силни трусове вероятно събуждат старите спомени и пораждат нови тревоги. Възможно ли е Румъния отново да бъде разтърсена от такъв катастрофален трус, се питат много хора в страната след засилената сеизмична активност от последните дни.

В 21:22 ч. на 4 март 1977 г. Румъния е разтърсена от мощно земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер с епицентър в планината Вранча и дълбочина 94 км. Трусът продължава 55 секунди, а ударната вълна е усетена в почти целия балкански регион. Следват няколко вторнични труса с магнитуд 4,9, 4,5 и 4,3. Това е най-силното земетресение, регистрирано в страната през последните 50 години.

Трусът отнема живота на 1578 души в Румъния, а в Букурещ загиват 1424 души. Общо 11 321 души са ранени, от които 7598 в Букурещ. В столицата са разрушени 32 сгради с голяма и средна височина, а общо 32 900 сгради в страната са тежко пострадали, включително 760 предприятия. Около 200 000 души са пряко засегнати от последствията.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Америка

    11 39 Отговор
    Пускат харпа! Хира ако обичате Бългсрия не гласувайте за Възраждане Шото ще ни пуснат харпа на нас и ще взривят АЕЦ КОЗЛОДУЙ! Моля ви! Помислете за народа!

    Коментиран от #2, #5, #6

  • 2 Прост коментар

    30 5 Отговор

    До коментар #1 от "Америка":

    Пускат ти кемтрейлс над главата, олигофрен
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор
    ГОСПОДИ ПАЗИ ни МИЛИ
  • 4 Факт

    4 1 Отговор
    Всеки блок пада енергията на земетръса необходима за срутването му е еквивалентна на енергията на количество тротил необходимо за срутването на основите от там и на блока.Елементарно приравняване се прави.
  • 5 Мунчо

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Америка":

    Идио ти!
  • 6 Санко

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Америка":

    Олигофрен, предай се доброволно на санитарите! Или по-добре се "пусни" от висока сграда сам!
  • 7 Морски

    20 1 Отговор
    Аз съм сигурен че правителството на САЩ може да даде обяснение за тези необичайни земетресения
  • 8 6666

    6 1 Отговор
    Прогнозите на ясовидеца чичо Вальо от Красно село във фейса се сбъдват.Позна за Турция и че България ще помага на съседите, но най-лошото е че казва че след Италия ще сме ние, и ще бъдем много уплашени,но без особени последствия.За Гърция ще е много лошо.Дано да не е прав този път.
  • 9 Гаглей

    9 0 Отговор
    Много ме кефи как някой дава гаранция за издръжливост по скалата на рихтер. Хахахах а особеността на колко километра дълбочина е, колко време тресе, хоризонтално или вертикално е земетресението. Не дай си боже ужаса в Турция да ни сполети. Само това ще ви кажа. Преди 5 години на една сграда, нова от 2011 година след продължителен дъжд и падна почти цялата фасада. Едни огромни парчета, имаше опасност и даутрепе някой. Хола ми беше разцепен на две, даже не знам що. А сега деца кажете, ако въпросния блок с 11 етажа и и 9 входа ако я тревне нещо подобно като в Турция.

    Коментиран от #11

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 6 Отговор
    Днес отговарящия по земетръса е на аудиенция в кремъл.Затова е спокойно.сигур и медал ще му дадат....
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гаглей":

    Външната мазилка на вилата е на 40г.....Правиха я двама братя мазачи от Банкя!Не им помня имената,ЗДрави Човеци,Здрава мазилка.Не мож я изкърти и с чук!

    Коментиран от #14

  • 12 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    ние също имаме жертви от 4 март 1977
  • 13 Предсказанията

    3 1 Отговор
    Хем всички разбират от тая материа признават, че няма цикличност и не могат да се предсказват, хем твърдят че не било нормално !? Ай са, а !? Достатъчно е, че за механизма на възникване и разпространението на сеизмичните вълни се знае достатъчно и конструкторите правят това което е необходимо !!!
    Другото е да плашат хората и да си правят PR. И все едни такива "експерти" дето се опияняват, че някой ги вика да коментират !!!
  • 14 Здрав

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Доносник си бил през соца щом и вила си направил.

    Коментиран от #16

  • 15 Мишел

    0 0 Отговор
    Парад на планетите -от едната страна Слънцето, от другата - газовите гиганти плюс Луната в пълнолуние.. Леееекичко разтягат Земята, горните от подпрелите се тектонични плочи остават без подпора и пропадат. Вертикални трусове.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Нещастник,Великия аятолах,това ми е прякора,а не доносник.Ако бях доносник,щях да съм с още едно две жилища напред.Просто целия ми род много разбира от пари.И на цукалото да ни сложиш пак ще знаем движение на борси и ла....на да ринем пак.Такива като мен в планината през зимата да ги пуснеш голи-Оцеляват.сигур си ходил в бг федерация и си питал.Тогава се извини и не говори глупости.
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мишел":

    25г,като поразклатят твоята русия и я поразделят ще намалеят рязко и земетресенията на Балканите!!!!
Новини по държави: