15 Февруари, 2023 19:05 1 584 6

Болестите са новата заплаха в засегнатите от земетресенията райони на Турция

  • турция-
  • рихтер-
  • земетресение

Заради недостига на чиста вода в зоната международните здравни организации предупреждават за рискове за общественото здраве

Болестите са новата заплаха в засегнатите от земетресенията райони на Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от една седмица след като домът му беше разрушен от катастрофалното земетресение в Южна Турция през миналата седмица, Мохамед Емин все още е покрит с прах и мръсотия, пише Ройтерс в репортаж от Кахраманмараш, съобщава БТА.

Както безбройни други пострадали от разрушенията, които отнеха живота на над 41 хиляди души в Турция и в Сирия, той все очаква възможност да се изкъпе. Заради недостига на чиста вода в зоната международните здравни организации предупреждават за рискове за общественото здраве.

„Не сме могли да се измием от земетресението насам“, казва Емин, 21-годишен студент по графичен дизайн, докато носи лекарство за грип от клиника, разположена на открит стадион, който служи за лагер за останали без дом хора от Кахраманмараш. Голяма част от санитарната инфраструктура на региона е повредена и негодна за експлоатация след двете земетресения с магнитуд от 7,8 и 7,6 миналия понеделник. Турските власти са изправени пред непосилната задача да осигурят, че оцелелите, мнозина от които бездомни, няма да бъдат засегнати от заразни болести.

Доктор Акън Хаджиоглу разказва, че между 15 и 30 медици обслужват клиниката, която е единствена по рода си в лагера и през която минават до 10 хиляди души дневно. Там се поставят ваксини срещу тетанус на желаещите обитатели на лагера и се предоставят хигиенни материали.

Емин обаче казва, че в лагера няма душове, а шестте тоалетни не са достатъчни.

Ариф Къръджъ, на 42 години, е намерил подслон на същия стадион от деня на земетресението, когато е успял да освободи себе си и майка си от развалините на дома им. Той също казва, че досега не е успял да вземе душ, нито да смени дрехите си, както и няколко други обитатели на лагера, с които е разговарял Ройтерс.

Батир Бердикличев, представителят на Световната здравна организация (СЗО) в Турция, каза, че недостигът на чиста вода увеличава риска от пренасяни с водата зарази и появата на заразни заболявания. СЗО си сътрудничи с местните власти за контрола над инфекциозните болести, сезонния грип и КОВИД-19.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    ВЯРНО е
  • 2 Спокойно

    9 0 Отговор
    Ердоган обеща, че жилища ще се построят и всички ще имат покрив до една година. Голям човек.

  • 3 Мдааа

    10 0 Отговор
    В момента на живо по всички турски телевизии тече дарителска кампания до момента са дарени над 5 милиарда евро даренията продължават
  • 4 Конспиратор

    4 1 Отговор
    Просто случайност ли е, че ужасното земетресение, което афектира почти 10% от територията на Турция се случи в началото на годината, когато 100 годишния Лозански Договор изтича и всички негови рестрикции отпадат?
    Малко за Лозанския Договор: След първата световна война на Османската Империя окончателно бива сложен край, тъй като тя е подкрепяла губещата страна (Германия). Съюзническите сили (запада и Русия) подписват Лозанския Договор с Турция, който съдържа следните рестрикции (неизчерпателно):

    • На Турция й се забранява да вади и ползва резервите си на петрол;

    • Босфора се обявява за интернационална територия и Турция не може да събира данъци и такси от преминаващите кораби;

    • Границите й са смалени и не й се разрешава да иска контрол върху бившите територии на Османската Империя;

    Прочетете още за Лозанския Договор (Lausanne Treaty) и преценете, дали земетресението беше причинено от природата или от конспиратори с технологии.

    Коментиран от #5

  • 5 Конспиратор

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Конспиратор":

    Всички земетресения с дълбочина 10 км. са ХААРП – ови. Това в Турция е било на 10 км. Тектонично оръжие имат (засега) Русия и САЩ.

    Невъзможно: (попитайте, който искате учен-специалист или сеизмолог¹) Първото земетресение на 6 февруари бе с магнитуд 7,4, след това на същия ден имаше по-мощен трус от 7,8 по Рихтер. Сами разбирате, че това просто няма как да се случи ако са естествени!

    Кой и защо атакува Турция с тектонично оръжие?

    Коментиран от #6

  • 6 Конспиратор

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Конспиратор":

    24.01.2023 г. Турция прекрати преговорите с Швеция и Финландия за членство в НАТО.

    На 03.02.2023 г. Анкара с ултиматум към САЩ; Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу публично заяви, цитат:„Всеки американски посланик се чуди как да навреди на Турция. Това е едно от най-големите нещастия на нашата страна през годините. Американските посланици събират другите посланици и им дават съвети. Те правят същото в Европа, американските посолства управляват Европа“„Те си мислеха, че могат да се месят и в Турция, но един човек развали играта им – това е президентът Реджеп Тайип Ердоган. Сега говоря на американския посланик и искам да му кажа, че знам точно на кои журналисти какви задачи е възлагал. Махнете мръсните си ръце от Турция, наясно съм какви стъпки сте предприели и как искате да разбуните Турция“

    На 03.02.2023 г. САЩ, Швеция, Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария и Великобритания изтеглиха посланиците си от Турция.

    На 05.02.2023 г. Ердоган обвини САЩ, че искат да го свалят от власт и да повлияят на резултата от предстоящите президентски избори в страната, насрочени за 14 май.

    На 06.02.2023 г. всички знаете какво
Новини по държави: