Last news in Fakti

22 Март, 2023 23:47 819 11

26% от хората в света нямат достъп до чиста питейна вода

  • околна среда-
  • бедност-
  • оон-
  • вода-
  • питейна вода-
  • почва-
  • земеделие-
  • доклад

Недостигът на питейна вода ще продължи да се задълбочава

26% от хората в света нямат достъп до чиста питейна вода - 1
Снимка: Shutterstock

Непосредствено преди началото на тридневната си конференция за водните ресурси ООН се обяви срещу извънредната консумация на водата, която организацията сравни с "вампирска". Според доклад, подготвен от ООН преди конференцията, водата е жизненоважна за човечеството, но е застрашена от свръхконсумация, пише агенция "Франс прес".

Светът "сляпо върви по опасен път", тъй като "неустойчивото използване на водата, замърсяването и неконтролираното глобално затоплян източват жизнената сила на човечеството", пише генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в предговора към доклада.

Консумацията на вода в света се е увеличила с почти един процент за последните 40 години. Очаква се нарастването да продължи със същите темпове до 2050 година. Недостигът на вода ще се превърне в проблем и на местата, където ресурсите са на нормално ниво в момента. Като причини за това са изтъкнати увеличението на населението, социо-икономическото развитие и промяната в начина на консумация.

Земеделието замърсява подпочвените води

Проблем има и с качеството на наличната вода, пише ООН в доклада си. В развиващите се страни обикновено това е свързано със замърсяването на съществуващите водоизточници поради недостатъчно ефективни или несъществуващи санитарни системи. От друга страна - в индустриалните държави подпочвените води се замърсяват от земеделието.

26 на сто от населението на света няма достъп до чиста питейна вода. "Най-малко 2 милиарда души използват източник на питейна вода, замърсен с фекалии, което ги излага на риск от заразяване с холера, дизентерия, коремен тиф и полиомиелит", се казва в доклада. Този висок брой дори не отчита замърсяването с фармацевтични продукти, химикали, пестициди, микропластмаси и наноматериали, уточнява "Франс прес".

Близо 10% от населението живее в държава, където достъпът до вода е ограничен. До 3,5 милиона живеят в подобна ситуация поне по един месец годишно. Експерти коментират, че докладът подчертава и, че светът все още е много далеч от целта на ООН всеки да има достъп до питейна вода до 2030 година.

"Сега или никога"

Сладководните екосистеми, които освен вода осигуряват и жизненоважни икономически ресурси и помагат в борбата с глобалното затопляне, са "сред най-застрашените в света", предупреждава докладът.

"Трябва да действаме сега, защото несигурността на водата подкопава продоволствената сигурност, здравната сигурност, енергийната сигурност, градското развитие и обществените въпроси", казва пред "Франс прес" Хенк Овинк, специален пратеник на Нидерландия по въпросите на водите. "Сега или никога, както казваме ние - възможност, която се случва веднъж на поколение."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    4 5 Отговор
    То и 60% от руснаците са с тоалетни с две тухли, ама на кой му пука.
    Всеки да си живее както може.
  • 2 ибрахим

    0 2 Отговор
    Аз взимам мръсна питейна вода, посля я чистя - махам буклуците и си я пия....
  • 3 На тъмно

    4 1 Отговор
    То половин България няма питейта вода, няма канализация, вие все в чужбина ровите! Защо не пощазвате какъв ужас е в Карловско, след наводненията? Нали без Бойко, щеше да е супер! А там няма кой да помогне на хората, 5 правителства се сменят, резуртатите са нула!
  • 4 Гошо

    1 0 Отговор
    Просто там където не достига вода има прекалено много консуматори
  • 5 киро киров

    2 1 Отговор
    Не съм сигурен дали и това дето тече от чешмата в България е чиста питейна вода... все се чудя дали да не взема малко да и направя анализ и да осъдя Софийска Вода и без това ценита им е безумна

    Коментиран от #6

  • 6 Урюрвкос

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "киро киров":

    има си стандарт на водата и ако направиш анализ и не отговаря на стандарта може само да не я плащаш но не и да съдиш доставчика. Лошото е че той също може да направи анализ и да реши че ти трябва да му компенсираш финансови разходи за предотвратяване на репутационни рискове
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БРИКС

    0 0 Отговор
    Брикс страните, евала, да живей Брикс и тяхната валута, спасението на влодалф пу, ще има чиста вода за всички от Брикс страните и москвичи за 26 процента от населението
  • 9 Калпазанин

    2 1 Отговор
    Ние тука вода газим жадни ходим и плащаме повече от евреите в пустинята окупирали Палестина, апропо и една "фирма" отвъд голвмата локва ни бутилира 80%от мин води и ни я продава а волвик се бутилира в Нигерия и се спонсорира уницеф а коренните жители даже нямат достъп до нея и така ама дойче зеле затова не пише а без този ресурс няма живот
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Истина е и е Факт