Last news in Fakti

10 Март, 2023 11:16 4 846 68

Вучич: Сърбия трябва да настигне България по заплати

  • александър вучич-
  • българия-
  • сърбия-
  • заплати-
  • пари-
  • ес

Резултатите се постигат с усърдна работа, за да може Сърбия да настигне България, каза той

Вучич: Сърбия трябва да настигне България по заплати - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Сърбия трябва да се стреми да достигне България по заплати и да я задмине по ниво на чуждестранните инвестиции. Вучич гостува снощи в предаването „Кирилица“ на сръбската телевизия „Хепи“, в което говори за актуалната ситуация в Сърбия, чуждестранните инвестиции, санкциите срещу Русия и преговорите с Косово, предаде БТА.

„Резултатите се постигат с усърдна работа, за да може Сърбия да настигне България по заплати, за да бъде нивото на инвестиции по-високо отколкото в Хърватия, България, Словения“, каза Вучич. Той подчерта, че чуждестранните инвеститори биха напуснали Сърбия, ако се прекратят преговорите с Косово.

„Ако нямахме примера на Русия, можеше да лъжете хората в Сърбия, че чуждестранните инвеститори и компании няма да се оттеглят. Но имаме пример. Половината от нашите индустрии биха пропаднали, ако само германците се оттеглят“, отбеляза Вучич и допълни, че германските инвеститори са най-здравата част от сръбската индустрия. Президентът припомни, че Сърбия не се е включила в нито един от единадесетте пакета санкции срещу Русия, но отбеляза, че не може да обещае, че нещо няма да се направи в бъдеще.

„Успяхме да запазим позицията си да не въвеждаме санкции срещу Русия повече от година. Заради твърдостта на нашата позиция“, каза Вучич и добави, че ако беше въвел санкции, щеше да се чувства като предател. Говорейки за преговорите с Косово, президентът подчерта, че не очаква скорошен напредък в диалога с премиера на Косово Албин Курти.

„Почти съм сигурен, че Албин Курти е решил да не формира ССО (Съюза на сръбските общини), а за него е лесно да не го прави и за това говори и решението за отпадане на визовия режим за гражданите на така нареченото Косово“, заяви Вучич и повтори, че няма да подпише капитулацията на Сърбия. Той настоя, че хората трябва да разберат, че в този момент Сърбия „няма и десет метра пространство, през което да може да премине, а около нас да не е НАТО“. „Трябва да пристъпим към помирение с албанците, но не съм оптимистичен, като виждам кой е от другата страна. Курти вижда спасение и изход само в нападението на сърбите“, заяви Вучич.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Копейкин чорай.бето

    8 20 Отговор
    Така е
  • 2 стоян георгиев

    42 13 Отговор
    Чакай бе очилатко нали ни бяхте задминали по заплати бе? Тук бурятите години го твърдяха заедно с теб.оказа се че сега щели да ни стигат? Как ще стигаш някой дето си задминали.нека умния бурят да обясни .та като го видя тоя и нашите политици ми стават мили .даже и Борисов не ми изглежда толкова тъп
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хихихи..

    22 6 Отговор
    Аре бе,србин да ни гони? Не знам за заплатите,ама ЦЕНИТЕ са още по-интересни,който има мозъче,да направи справчица в NET...

    Коментиран от #12

  • 5 ще има и още

    33 8 Отговор
    Е ? Нали преди два месеца обяви, че ни е настигнал ? И преди година ни беше "настигнал", че и "задминал"...

    Коментиран от #29

  • 6 Мнение

    38 21 Отговор
    Тя отдавна я е настигнала, че даже задминала!
    Ако Вучич види реалността в България, а не фалшивата пропаганда по овладените медии, ще разбере, че когато програмистите вземат 8000лв/м, а монтажниците 800, средната за страната НЕ е 4400лв/м!!!
    Освен това, ако обърне внимание и на пътищата в страната ни, ще ахне как е възможно да се движи някой по лунен пейзаж!

    Но всичко това с любезното съдействие на управляващата мафия (комунисти пребоядисани в демократи), които западът услужливо дундурка вече над 3 десетилетия да заробва и убива народа си!!!

    Коментиран от #16, #25

  • 7 КОТарАК

    21 9 Отговор
    дръжте се с рашка и ще ни минете)))
  • 8 Тодор Живков

    19 9 Отговор
    Аз мислех,че вече сте ни задминали отдавна.
  • 9 Бивш левскар

    17 8 Отговор
    Кой вярвя ня български журналя?
  • 10 генчо

    22 2 Отговор
    браво вучка високо дигаш летвата, да се сравняваш с българия браво на теб ще пребъдеш
  • 11 Студопор

    17 2 Отговор
    Ако почнете да ги намалявате от сега, до Нова година може да сте също толкова бедни, колкото сме и ние. Успех!

    Коментиран от #13, #66

  • 12 стоян георгиев

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Хихихи..":

    Интересно тоя дали знае повече от теб? За бурята сърбите са винаги с предимство .от там се научихте да танцувате и циганете нека не го забравяме.
  • 13 стоян георгиев

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Студопор":

    Той нямаше предвид вас бурятите.тва че вие сте бедни е ясно.ставаше въпрос че неможе да стигне българите по заплати.

    Коментиран от #23

  • 14 Догодина пак

    19 6 Отговор
    Сърбите всяка година ни гонят по заплати. Направо ми е жал. Дайте да си изберем Копейкин на власт, че да ни настигнат накрая.
  • 15 Простя Копейкин

    18 12 Отговор
    То и България трябва да настигне Европа по заплата, ама с руски марионетки начело не става. Има начин и Румъния го погаза - всичко руZко или вън или в затвора!

    Коментиран от #19

  • 16 ПалавНИК

    10 8 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Казвай къде има монтажници за 800лв?! Аз за под 2500 не съм чувал..

    Коментиран от #31, #37, #61

  • 17 србин

    14 0 Отговор
    вуче, не мой ни намаляй платите, бре!
  • 18 Аксиома

    19 4 Отговор
    Няма страна на света, която да е в орбитата на влияние на московското ханство-тиранство, да не е бедна, изостанала, безправова и корумпирана. Няма!
  • 19 Момчил

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "Простя Копейкин":

    Нито с руски ,нито с американски не става , разберете го най -накрая. Нито едните,нито другите ни мислят доброто.
  • 20 Путин србин

    6 18 Отговор
    В Сърбия заплатите винаги са били по високи от тези в България, а иначе това е долна пропаганда.

    Коментиран от #22

  • 21 лошото е

    4 1 Отговор
    лошото е ,че когато една държава настигне по-високите заплати на друга държава без значение коя е тя, след това , а дори може и преди това, се настигат и разходите цените сметките и тн.
  • 22 Момчил

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "Путин србин":

    Няма такова нещо. В Белград се радват на 500-600 евро като вземат на месец. Храната им,обаче ,е доста по-евтина вече от нашата,така че живеят малко по-добре от нас.

    Коментиран от #30

  • 23 Студопор

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Българин и заплата... Къде го има това? А да, сетих се - в чужбина.

    Коментиран от #36, #38

  • 24 1234

    3 7 Отговор
    Какво да ни настигат,като са ни задминали.Вчера по БТВ имаше сравнение на цените и там средната заплата която цитираха е към 1930лв наши пари.При нас е по-малка ,но с мъничко.
  • 25 стоян георгиев

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Ти със сигурност работа не си пипал никога.в България в момента ако бачкаш няма как да си под 1500 .ако си надолу се махай веднага щото те лъжат в парите.кви 800 лева ? Тва кофражиста ги взема за седмица при това чисто и ако не е на зор .та буряти само проверете колко държи бачкат у нас по бензиностанции и хотели като обслужващ персонал.преди три години бях в Цариброд и говорих седни хлапе което ми каза че от класа му който е бил 30 човека само трима са в Сърбия всичко друго бачка у нас,щото им са големи заплатите...хаххааха.та.щото сме с малки заплати затова и дойде ли празник не остава сръбски ресторант или курорт дето да не празнуваме с малките си доходи.та буряти вие не ходите но вие и не работите щото пиенето изисква постоянство и работата му пречи.

    Коментиран от #40, #53

  • 26 Бесен- _Язовец

    3 3 Отговор
    Тук кви партенки за грантове ви пускат чак цитират Вучич и му слагат думи в устата хахаха хахаха хахаха
  • 27 8888

    2 8 Отговор
    Лъжливи съчинения от козяшки сайт
  • 28 ТРЕНД

    6 2 Отговор
    343,49 EUR на месец (06.2020 г.) е в Сърбия минимална заплата, тогава вБългария е 312 евро.. Сега в бг е 363 евро.. Но само в българия има облагане и на ниските доходи, което показва, че номинално там имат повече заплата, а РЕАЛНО СЪС СИГУРНОСТ - КАТО ПОКУПАТЕЛНОСТ, цените са почти двойно по-ниски.

    Коментиран от #33, #35

  • 29 Aлфа Bълкът

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "ще има и още":

    Никакъв шанс Сърбия да догони България следващите 20г, може и 100г. Истината е, че откакто сме в ЕС им дърпаме с $1млрд на година БВП. А когато сме влезли в НАТО сме били равни. Пряко сравнение да сме в ЕС и НАТО и да не бяхме са Сърбия.
    БВП България 2007г - $44,43млрд
    БВП Сърбия 2007г - $43,17млрд
    БВП България 2022г - $88,83млрд
    БВП Сърбия 2021г - $63,08млрд (за Сърбия писах за 2021г, за 2022г се се очаква да са $60млрд дори)
  • 30 стоян георгиев

    13 2 Отговор

    До коментар #22 от "Момчил":

    Момчиле да знаеш едно с ниска заплата и ниски цени няма как да се живее добре.аз с високата заплата не ми е проблем да купувам евтините сръбски неща ако ми трябват,но той с ниската е жив умрял ако му трябва кола,жилище или нещо което не е произведено там.
  • 31 Ихтамнет

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "ПалавНИК":

    В раша има и за по-малко даже и понеже това нещо се има за руснак и ти вика има и за 800
  • 32 И този,

    3 4 Отговор
    Как можа?В Трънско, всичко отскача
    до сръбска Клисура,за да си накупи
    евтини и екологични стоки.Ракия,
    цигари,салами,кашкавали...
    Приемат българска валута.Нещо,
    друго има в предвид сръбският
    президент.Може би ни казва, не
    барайте тръбата,или нещо друго...

    Коментиран от #34

  • 33 стоян георгиев

    12 4 Отговор

    До коментар #28 от "ТРЕНД":

    Само да те питам ти повече ли знаеш по темата от сърбина дето им е от 100 години президент? Тоя им казва а хич не му е за казване че заплатите там са по ниски и трябва да стигнат българските а тук групата люблю.путин обяснява обратното.ами като си толкова отворен що не цитира брутния вътрешен продукт на българи и сърби.веднъж номиналния веднъж по паритет на покупателната способност.и в двата случая сме пред сърбите.
  • 34 стоян георгиев

    14 3 Отговор

    До коментар #32 от "И този,":

    Точно тва показва че са зле.едно време идваха в България те за същото.с парите за месеца ни изкупуваха.сега като стана обратното ривете.кви гора бе ей...путлераси.

    Коментиран от #48

  • 35 ъэъ

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "ТРЕНД":

    Ти правиш ли разлика между "минимална" и "средна" заплата? В много държави изобщо няма такова нещо като "минимална заплата". Ако не беше толкова тежка бюрокрацията, сърбите щяха да ни залеят с работна ръка. Даже и македонците вземат по-големи заплати от тях и като отидат в Сърбия са като барони. Единственото нещо, освен заплатите, дето им е малко по-евтино е храната. Бензин, ток, квартири... всичко друго е на нашите и по-високи цени. Сумати сръбкини са камериерки на слънчака и по банско, ама работят малко незаконно.

    Коментиран от #41

  • 36 Неееее

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Студопор":

    Не в чужбина, а на яслата в НПО! СтАенчо, затова казва, че българския народ е беден, който той нарича буряти, а те в НПО не били бедни.
  • 37 Мнение

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "ПалавНИК":

    Хасковско!
    Иди и провери в Язаки и разни др подобни предприятия, отдалечени от София!

    Много са ми интересни "софиянци"!
    От цяла България единствените доближаващи европейския стандарт на живот, работодатели са в София, НО това не значи, че София е България!!!
    Това, че вие получавате добра заплата не значи, че в цяла България е така!
    А после се вайкат що било пренаселено в големите градове?!
    Така държава не се води към просперитет!!!

    Коментиран от #42

  • 38 стоян георгиев

    13 4 Отговор

    До коментар #23 от "Студопор":

    Има цели сектори в България с европейско заплащане.като почнем от компютърджиите минем през строителите и стигнем до шофьорите,слагаме и свободните професии като лекари,зъболекари,нотариуси,адвокати,предприемачи...и се стига до една сериозна група от хора живеещи в България с европейски доходи.ако ги нямаше бурятите и ромите щеше да сме европейска страна и мнозина да са се върнали от гурбет.но бурятите у нас заедно с малцинствата ни докарват прекрасни политици и прекрасен морал.та затова и още бяга читавия народ.
  • 39 Дядо

    4 1 Отговор
    По цени гледайте да не ни достигнете, че тогава ще видите...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Така е

    2 5 Отговор

    До коментар #35 от "ъэъ":

    В някои държави няма минимална заплата, но в България и Сърбия има! В България извън София всичко работи на минимална заплата, което значи, че са под сърбите, защото се облагат с данък. Сърбите получават по високи заплати от българите извън София.

    Коментиран от #56

  • 42 Чуек

    11 2 Отговор

    До коментар #37 от "Мнение":

    В сръбската провинция хората се препитават от собствено производство, а заплати от по 400 Евро са лукс. Направи си една разходка до пограничните им райони и гледай, питай... Ако не си копат дворовете, хората ще гладуват.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 А пък

    8 3 Отговор
    Родните русофили искат да сме като Сърбия, като Приднестровието, като Белорус... Все натякват, че сме най-бедната държава в Европа, ама все забравят да споменат, че имат предвид Европейския Съюз, а не континента.
  • 45 Чуек

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "Мнение":

    Това са минимални заплати. Те се определят от държавата, не от пазара на труда.

    Коментиран от #47

  • 46 Сеирджия

    9 1 Отговор
    Нали уж доскоро това човече твърдеше, че Сърбия водела на България, сега пък трябвало да я стига?! Като че ли Вучич има някакъв комплекс от България, някаква обсесия.
  • 47 Мнение

    3 6 Отговор

    До коментар #45 от "Чуек":

    "Над половината българи печелят чисто по около 550 лева на месец, а общо около 70% - до 900 лева, показват официалните данни от Министерството на финансите за 2020-та година, представени от министър Асен Василев в Народното събрание. В тези числа изобщо не се включват и голяма част от още около 2 млн. пенсионери..."

    Коя част от тия факти не вдяваш???
    И каква е тая твоята "логика" която казва, че при по ниска минимална заплата при нас, спрямо Сърбия, средната ни ще е по висока???
    Като драскате вие троловете, успявате ли да размърдате мозъчните в-ва, или отдавна са ви закърнели от слугинаж към Мустафата?!

    Коментиран от #49

  • 48 Aлфа Bълкът

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Те тия като говорят, не мислят какво казват.
  • 49 Чуек

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Мнение":

    Научи се да работиш с информация! В тази статистика са включени пенсионери, инвалиди, нетрудоспособни и жени в майчинство и всякакви групи на социални помощи.

    Коментиран от #51

  • 50 Алооо

    2 2 Отговор
    Тоя говори май за Депутатските заплати...
  • 51 Мнение

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Чуек":

    "В тези числа изобщо не се включват и голяма част от още около 2 млн. пенсионери..."

    Ти български разбираш ли, или трябва да ти го напиша на майчиния ти Мустафийски?!

    Коментиран от #52

  • 52 Чуек

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Мнение":

    Не познавам нито един българин, нито в София, нито в провинцията, който да работи за 550лв. месечна заплата на пълен работен ден. Ти познаваш ли такъв?

    Коментиран от #54

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Така е":

    Къде работят в България на минимална заплата бе? В коя провинция ? В момента търсят в затвор Арсенал в Казанлък хора ,щото свършиха и римляните вече и заплатата е около 2000 .няма град илинсело дето извън пияниците да има свободни читави хора за работа.във всеки провинциален град търсят строители и шофьори на камиони .заплатите са над две хиляди.естественонакомси пияница ще си на минимална като пазач някъде дето може и без пазач.
  • 57 шоша

    1 1 Отговор
    Санде гледай само по простотия и слугинаж да не ни застигнете , че при нас е много зле!
  • 58 Бахари Захаров

    0 4 Отговор
    Само не влизайте в ЕС, ще ви разкажат играта.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Факт

    2 1 Отговор
    А бе тоя знае ли въобще какви реални заплати се вземат в България ...ами ти за да ни "настигнете"..дефакто трябва да се върнете за да ни настигнете ..А бе очилатко ти ако направиш заплатите на сърбите като заплатите в България ...ами те всички сърби ще избягат от държавата ти бе пич .... Освен това в България Не работим за заплати а за помощи...при нас всеки първи живее на кредити бе пич...като изключим политиците и мутрите ...всички други работят буквално за слава само ..човече ходи се прегледай,ти определено не си за президент..ти си за някоя лудница ....
  • 61 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "ПалавНИК":

    Ехооо хахоооо аз съм монтажник и вземам точно 870 лв...какви 2500 те гонят бе Мало..Ник...някъде тук там по строежи ,строителните работници могат да вземат по 2500..само че няма държавна фирма в която работник да взема повече от 950 лв ....освен това тези дето работят някъде за 2500..то тези са отишли от някое малко населено място
    да работят в голям град ,и там плащат само квартира 1000 кинта...отделно разходите за храна ..пътуване и т.н...и реално ти остават 700..така че тези суми от 2500...съществуват само в твоя болен мозък....85 процента от младите българи и то образовани българите работят за не повече от 950 лв...ако ти си в останалите 15 ок..бъди жив и здрав ..но не съди по себе си за другите 85 процента които не могат да свържат двата края...и заплатите им стигат точно за една седмица и то само за нормални нужди...после три седмици чакат другата "заплата".."помощите"..извинявай ...
  • 62 Груйчо

    2 1 Отговор
    Сърбия може да настигне България...

    ,По простотията,която не им препоръчвам!
  • 63 Дрън дрън та пляс

    1 1 Отговор
    Чакай вуче, първо ние да ви стигнемпа после вие нас че сме скъсаняк от всякъде
  • 64 Устните

    0 0 Отговор
    На този устните му изкуствени ли са ?

    Коментиран от #67, #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: