Last news in Fakti

16 Май, 2023 08:35 1 694 8

Близо 900 души са били екзекутирани миналата година

  • човешки права-
  • амнести интернешънъл-
  • амнести-
  • екзекуция-
  • екзекутирани-
  • иран-
  • саудитска арабия

Някои страни са обзети от "смъртоносна истерия"

Близо 900 души са били екзекутирани миналата година - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 900 души са били екзекутирани в 20 страни по света миналата година, което е рекорд от 2017 г. насетне, пише неправителствената организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад за смъртната присъда, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Неправителствената организация отбелязва, че някои страни са обзети от "смъртоносна истерия". "Броят на оповестените екзекуции през 2022 г. е най-високият от пет години насетне, като рекордът се дължи основно на страни от Близкия изток и Северна Африка", изтъква "Амнести интернешънъл".

Правозащитната организация съобщава за 883 екзекуции в 20 страни миналата година, което е увеличение с 53% в сравнение с 2021 г. "Амнести интернешънъл" обръща внимание на факта, че броят на екзекуциите в Иран през 2021 г. е бил 314, а миналата година - 576. В Саудитска Арабия миналата година са били извършени тройно повече (196) екзекуции в сравнение с 2021 г., когато екзекуциите са били 65. Египетските власти пък са екзекутирали 24 души миналата година, става ясно от доклада.

"Амнести интернешънъл" отбелязва, че действителният брой на екзекутираните миналата година може да е по-голям, тъй някои страни, които прилагат смъртното наказание, не оповестяват данни по този въпрос. Въпреки неблагоприятната тенденция неправителствената организация изтъква, че има и "лъч на надежда", тъй като миналата година шест страни са отменили смъртното наказание изцяло или частично. Страните, отменили го изцяло, са Казахстан, Папуа-Нова Гвинея, Сиера Леоне и Централноафриканската република. Държавите, отменили смъртното наказание само за някои престъпления, са Екваториална Гвинея и Замбия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    23 1 Отговор
    В т.нар. български МБАЛ за последните 2 год бяха ексзекутирани над 38000 български пенсионери без съд и присъда, без последно сбогом с роднини и близки. Българският лекар е масов убиец.

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Дразни вече

    15 1 Отговор
    Как удобно и политкоректно е написано"основно в страни от Близкият Изток и Северна Африка".... а за смъртните присъди в стожера на демокрацията и човешките свободи САЩ нито дума...Докога с това лицемерие бе...??
  • 3 681

    10 0 Отговор
    За Америка ли говорим?
  • 4 Г-ца каприз

    10 0 Отговор
    А в краварника колко???? Не вярвам да е нито един....що го няма в списака....
  • 5 Българският

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    лекар, е търговецът на органи.
    Държавният стожер,е въвел това
    като спасителен пристан.Пенсионерът
    пречи, на магистралите и съответните
    ремонти .Болниците, подпечатват
    визитата за рая.

    Коментиран от #6

  • 6 др Гей Билтс

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българският":

    Каква визита за рая може да подпечатат едни страхливи анонимни сатанисти, криещи се зад маски и безли престилки?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Роза

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Вярно е!В БГ хората масово измират,без да има обявена война и без да има смъртно наказание.Направо не е за вярване колко от моите роднини,близки и приятели си отидоха от този свят през последните години.Преселиха се на оня свят или от мизерия , или от лекарски грешки,или от ковид и т. н.Ако ,недай Боже ,се намесим във войната,тотално ще престанем да съществуваме като държава!А колкото до смъртното наказание-винаги ще има страни по света,които го прилагат.Зависи от държавното устроиство и политическия режим в страната.Те определят законите.