21 Март, 2023 23:00 5 231 36

САЩ трябва да избират измежду неприятни възможности

  • русия-
  • китай-
  • сащ-
  • иран-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • си дзинпин

САЩ могат да отговорят на зараждащата се коалиция между Русия, Китай и Иран по един или друг начин

САЩ трябва да избират измежду неприятни възможности - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китайският лидер Си Цзинпин вчера пристигна в Москва на тридневно посещение, което дава силен политически тласък на руския президент Владимир Путин на фона на продължаващите боеве в Украйна. Китай и Русия определиха пътуването на Си като част от усилията за по-нататъшно задълбочаване на тяхното "безгранично приятелство", посочва Асошиейтед прес, предаде БТА.

ТАСС цитира думите на китайския президент, който изрази увереност, че посещението му ще даде нов тласък на развитието на руско-китайските отношения и стратегическото взаимодействие между двете страни. Развитието на отношенията между Китай и Русия не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си.

Тази демонстрация на съюзни отношения подхранва тревогата на Запада, че Китай може да стигне по-далеч от дипломацията или икономиката в подкрепата си за Русия и да създаде мощен блок, противопоставящ се на НАТО и САЩ, смята американското издание "Ню Йорк таймс". Зад демонстрациите на приятелство между двамата лидери стои чистата геополитика. И Китай, и Русия се противопоставят на глобален ред, доминиран от САЩ и техните съюзници, и това изглежда надделява над всички възражения, които Си може да има относно нахлуването на Путин в Украйна.

Китай не одобрява войната на Русия в Украйна и оповести предложение от 12 точки за нейното прекратяване. Но Пекин далеч не е осъдил руската агресия и посещението вероятно ще бъде изтълкувано в някои страни като мълчаливо одобрение на действията на Русия. Двете страни все повече се обединяват в обща враждебност към САЩ и техните съюзници, въпреки че американската и китайската икономика, които далеч превъзхождат руската, остават силно преплетени. Някои анализатори сравняват възгледите на Пекин за Тайван с тези на Русия за Украйна.

През изминалата година Москва насочи много гневна реторика срещу Запада, посочва сп. "Политико". Обемът на тази реторика понякога заглушава един неудобен факт за външнополитическата преориентация на Москва от Запада към съюзници като Китай и Иран: руските елити не са особено въодушевени от новите си партньори. Това отразява дългогодишното руско високомерие спрямо източния си съсед, датиращо от времето на Сталин и Мао. Руското пренебрежение, насочено спрямо Иран, е още по-голямо.

Тези чувства са взаимни. Някои китайски дипломати изразяват значително раздразнение от действията на Русия в Украйна. Според тях инвазията е нарушила стратегическа ситуация, която е била благоприятна за Китай. По подобен начин руските анализатори се оплакват, че двустранните им отношения с Иран са възпрепятствани от историческите претенции на Техеран.

Въпреки тези взаимни чувства на раздразнение обаче изминалата година даде на всички тези страни важен урок: колкото и да имат проблеми помежду си, те имат много по-големи проблеми със САЩ. Докато налагаха мащабни санкции срещу Русия, през последната година САЩ предприеха и завой в отношението си спрямо Китай. Политиките, които изразяват това отношение, варират от въвеждането на строг контрол върху износа, през публична подкрепа за Тайван, до заплахата от евентуална забрана на приложението "ТикТок". В същото време администрацията на Байдън по същество продължи да провежда политиките на статуквото спрямо Иран. Усилията за съживяване на иранското ядрено споразумение се провалиха.

Така и трите страни се оказаха подложени в различна степен на санкционни режими, ръководени от САЩ и не е изненадващо, че започват да работят в по-тясно сътрудничество. Иран е на финала на процеса на получаване на пълноправно членство в Шанхайската организация за сътрудничество - форум за сигурност, ръководен от Китай и Русия. Китай помогна да се сключи споразумение между Иран и Саудитска Арабия за възстановяване на дипломатическите им отношения. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е "все по-загрижен", че Китай може да достави оръжия на Русия. Отношенията между Иран и Русия се развиха стремглаво в хода на войната в Украйна, като говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби ги определи като "пълномащабно партньорство в областта на отбраната".

Този зараждащ се съюз пасва на американското предразположение да се поставят всички противници на САЩ под общ знаменател. По време на пика на Студената война мнозина американски политици приемат, че комунистическият блок е монолитен. И през настоящия век част от външнополитическата общност често изказва мнението, че САЩ са изправени пред някаква "ос". През януари 2002 г. в своята реч "За състоянието на съюза" Джордж Буш взе на прицел Иран, Ирак и Северна Корея, като предупреди, че "държави като тези и техните терористични съюзници представляват ос на злото, въоръжавайки се, за да заплашват мира по света". Десетилетие по-късно, по време на президентските избори в САЩ през 2012 г., Мит Ромни предупреждаваше за зараждаща се "ос на авторитаризма". По онова време предупреждението на Ромни беше отхвърлено, но през последната година наблюдатели от целия американски политически спектър прегърнаха идеята с цялото си сърце. Неясното безпокойство, което наблюдателите в САЩ изпитват, тъй като по-голямата част от глобалния юг не е съгласна със санкциите срещу Русия, подхранва този страх, че голяма част от света може да се обедини срещу САЩ.

САЩ могат да отговорят на зараждащата се коалиция между Русия, Китай и Иран по един или друг начин. Единият подход е да продължат да следват политики, които се противопоставят на тази група държави в обозримо бъдеще. Обаче въпреки че слагането под общ знаменател на противниците на Америка може да изглежда привлекателно, то създава и усложнения. На първо място, това прави много по-трудно изграждането на коалиции за сдържане. Индия например може да е съгласна да сдържа Китай, но историческите ѝ връзки ще затруднят противопоставянето на Русия. САЩ няма да имат друг избор, освен да разчитат на ад хок коалиции, които не са напълно синхронизирани.

По-големият проблем е, че този светоглед не отчита безбройните начини, по които външната политика на САЩ е процъфтявала, когато е разделяла, а не е обединявала противопоставящи се коалиции. Ключов елемент от доктрината за сдържане на Джордж Кенан е използването на разломите в комунистическия блок. Това води до затопляне на връзките с Югославия на Тито през 50-те години на миналия век и с Китай на Мао през 70-те години на миналия век. Нито една от тези страни не е либерална демокрация, но САЩ намират обща кауза с тях, за да се съсредоточат върху по-голямата заплаха - Съветския съюз. Именно тази гледна точка е и в основата на противопоставянето на Републиканската партия на подкрепата за Украйна срещу Русия. За някои от поддръжниците на Тръмп Китай е по-голямата заплаха и следователно всяко противопоставяне на Русия е или напразно усилие, или директно води до сближаване на двете най-големи сухоземни сили в Азия.

Така за политиците на САЩ въпросът занапред ще бъде коя да изберат измежду набор от неприятни възможности. Те могат да продължат да провеждат външна политика, която подклажда сформирането на антиамериканска коалиция. Те могат да дадат приоритет на сдържането на Китай и да смекчат подхода си към държави, които представляват по-близка заплаха за САЩ и техните съюзници и партньори. Или пък могат да решат, че Китай е дяволът, когото познават най-добре, и да се опитат да насърчат възстановяване на китайско-американските отношения.

Автор: ВЛАДИМИР АРАНГЕЛОВ


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    95 12 Отговор
    НАТО изпадна в изолация.

    Коментиран от #2

  • 2 А новото название на"сащ" е

    54 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    НюАфракистан......ако не си Наясно де ;)
  • 3 Есхач

    59 3 Отговор
    Първата по-смислена статия за САЩ,Рсия и Китай от дни.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мда

    62 4 Отговор
    Това е псевдоанализ на Китай в контекста на сащ зеланията. Но за съжаление в сащ и в Европа има проблем с финансирането на каквото и да е. Банки колабират, дериватите ги няма. Една банка взема друга с пасиви, както стана в сащ и в швейцария. Без държавна намеса. Но пасивите остават...

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Русофил

    6 60 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    Пасивите са на араби, руснаци и китайци. Просто глътват водичка и после
    водка за успокоение.

    Коментиран от #15, #17

  • 7 Сатана Z

    77 7 Отговор
    САЩ освен да насъскат еврейските помияри срещу Иран и Индия срещу Китай нямат полезен ход.През юни конгреса ще решава колко тона зелена хартия да напечата за афроамериканската паплач,която не може без наркотици и ГМО храна.
    САЩ вече предадоха щафетата на Ерворайха да изхранва Зеления нацист и подържа терористичната му армия на изкуствено дишане докато и последния Укроинец не умре в окопите.

    Z

    Коментиран от #25

  • 8 Премини на Дегазин

    74 5 Отговор
    Сащ могат само да приберат стадото в обора и да почнат да си изкарват прехраната с труд като всички останали
  • 9 Пръц

    44 6 Отговор

    До коментар #5 от "Мда":

    Държавната намеса е печатане на пари.В България въпреки забраната за печатане от Валутния борд беше пусната в обръщение колосална маса пари без покритие и инфлацията не закъсня.Затовами МФ каза,че трябва да се преразгледа валутния курс на лева към еврото.
    За пръви път в историята НАТОвска държавица е на път да фалира без дори да е във война .
    Банка ще се спаси ,а нас никой няма да ни сефери.
  • 10 Ватник

    6 50 Отговор
    Пак ли ватниците мътят водата?

    Коментиран от #32

  • 11 Братушка

    22 2 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    А да не стане обратното....
  • 12 Хохо Бохо

    3 38 Отговор
    Майтап.
    Китайците са се загрижили за Путин...
    Преди време имаше непроверени новини как руснаците са "остъклявали" китайците с безаналогови руски лазерни оръжия...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 епъ

    2 13 Отговор
    Отпред змия, отзад магаре...Какво противопоставяне?
  • 20 Уса

    48 1 Отговор
    Сащ трябва да се изтеглят от световната сцена и сменят героя,който от 30 години върши само безумия по целия свят.Това ще е здравословно за сащ.Когато долара спре да бъде резервна валута ще застане на една позиция,както всички нормални валути.Да се концентрират върху науката и технологиите,защото и там закъсват парите отидоха в зеления наркоман.Има много за вършене преди да загинат може и да се спасят

    Коментиран от #28

  • 21 Уса

    49 3 Отговор
    Американските медии го казаха преди близо месец,че ако Китай заеме страната на Русия сащ са на колене.Това може да бъде избегнато,ако сащ се върнат в играта и играят по международните правила.Международни означава народни а не политически.Няма да са господари обаче и ще боли,но ще свикнат

    Коментиран от #27, #29

  • 22 Българин 681

    39 2 Отговор
    Кадилакът спука гумите си.........
  • 23 сцдьс

    52 2 Отговор
    Мръсните кравари до сега си разиграваха коня както искат и ограбваха когото си набележат за жертва. Този път обаче е различен. Посегнаха на Русия и чичо Сам този път ще се наложи да изяде един хубав бой и да му се счупят зъбите. Платиха за майдана, мислиха си че ще грабят за без пари руската земя, ама този път не са познали. Русия няма да ви търпи и колкото и да заплашвате и да лъжете много добре знаете че само на натовци ще станете. Такъв хубав пердах ще ядете че след това никои няма да иска да е в натото. Мръсни "Западни" крадци, обирайте си крушите и се махайте от границите на Русия ако ви се живее.

    Коментиран от #26

  • 24 Гориил

    31 0 Отговор
    От няколко десетки споразумения в областта на валутната диверсификация, международната търговия, енергетиката, високите технологии и ускореното развитие на транспортните коридори (включително в Арктика), информацията в областта на военно-техническото сътрудничество, стратегическото планиране и обмена на разузнавателна информация е скрита. Няма абсолютно никакви подробности за преговорите по тези теми. Секретността е предвидена със специално споразумение между Русия и Китайската народна република.
  • 25 Кирпича

    0 22 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    САЩ са решили да те десатанизират, все пак да си подготвен.
  • 26 Първобитния

    2 32 Отговор

    До коментар #23 от "сцдьс":

    Навличай ватенката и се нареждай на опашката за банани , болшевик.
  • 27 един

    1 28 Отговор

    До коментар #21 от "Уса":

    А американските медии казаха ли ти,че освен съюз Русия и Китай,съществува и съюз на високо развити държави/освен НАТО/ в региона на Източна Азия като САЩ-Япония-Южна Корея-Австралия!?Така,че не бързай да определяш кой е на колене и кой не!
  • 28 Българските турци-гадател

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Уса":

    Войната в Украйна всъщност е война между САЩ и ЕС.Тя започна с отцепването на Англия която зае стандартната си позиция на оформящия се фронт.Последваха началните рундове с изявления като " НАТО е в в клиничен комоциум " и спорове кой колко пари влага в алианса...последва крахът в Ирак и Сирия, ударът върху споразумението за продажбата на френските подводници, скандалът "Лафарж + Игил" и разрухата на алианса и САЩ в Афганистан.
    Последва най зашеметяващото "тайно" споразумение между внуците на старите познайници от Ялта този път с добавката на новата китайска сила.В резултат избухна война и в света настъпи суматоха.
    Сега да гадаем какво ще се случи след суматохата...Китай ще има широк достъп до световните ресурси,най вече руски,азиатски и африкански и ще стане най силната икономика и промишленост в света...основен партньор ще е напълно подчинилия се на САЩ ЕС и САЩ с всички южно и североамерикански икономики.Буферната зона между колосите ще е трасето на прословутия" път на коприната и подправките".Ще има невиждано тъговско,икономическо ,енергийно и транспортно сътрудничество
  • 29 Българските турци-гадател

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "Уса":

    продължение
    Ще се обособят три икономически и два военни полюса:
    1.Икономическите ще са : Източния Китайски Полюс ,Западен Американски Полюс и Среден Буферен Руски полюс"
    2.Военните ще са: НАТО и средно азиатският пакт ТУРАН с руско турско конструктивно ядро и китайско индийски баланс.
    " Канал Истанбул" е проект по горепосочената визия...ще последват хиперсонични транспортни линии ... и литият,торият и водородът ще станат основен енерго източник!
    Двата полюса ще са глобалистични. ЕС и САЩ ще продължават да инвестират с марковите фирми в райони където има струпано население и работната ръка е евтина... Турция ще бъде милитаристично ядро в буферната област и ще гарантира охрана за безопасен трансфер по търговските и енергийни артерии ...икономиката и ще е с тежест към военна и транcпортна индустрия и строителство на нови комуникационни съоръжения.Китай ще е повече производствен и финансов полюс...Има вероятност ЕС да се превърне във федерална Европейска държава с централно управление , националните държави постепенно ще намаляват и ще изчезнат.
  • 30 Българските турци

    12 0 Отговор
    Bсички знаете ,че сред звездите на Запада никога няма да сияе полумесецът на Изтока !... И ние го знаем от многовековен опит и историческа реалност !... Едно време когато се заблудиха и помислиха ,че сивият османски вълк завинаги ще остане проскубан,беззъб и със свита между краката опашка , се излъгаха да ги приемат в НАТО и след като години наред ги държаха за пушечно месо при евентуален сблъсък с Варшавския пакт , днес след като ги изпуснаха от намордника и изгубиха контрола над тях ,правят невероятна акробатика и еквилибристика за да върнат отново възродилата се глутница в предишното му състояние !!! Така че кандидатурата за членство в ЕС вече от мног отдавна е само стратегия а не цел за турците ! Възможно е да се ревизира кодексът на НАТО ...След една такава ревизия пактът или ще парадира с военната си мощ и междусъюзническата си солидарност и строг устав или ще се разтури поради разпуснат либерализъм , двоен стандарт и анархията на доминиращите сили !
    Турция отдавна знае това и никога няма сама да се отцепи от пакта, защото членството и е най ефикасната и отбранителна стратегия срещу самото НАТО !!! А ако НАТО се опита да промени кодекса за да ги отлъчи ще значи че покерът свършва и картите се свалят на явно върху масата и меллето в североатлантическия бар започва !!!...

    Коментиран от #36

  • 31 случаен

    9 0 Отговор
    могат,ама всички имат едно на ум,затуй ще се държат заедно,знаят,че интересите и ползите на сащ са на първо място,ако сега не ги рзтурят,в бъдеще проблеми пак ще имат
  • 32 случаен

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ватник":

    не,говеда,пак са нагазили чужди земи,ама тоз път разсилния ги загащил,та може през кланицата да минат
  • 33 Констатираща

    3 2 Отговор
    Това е истината. Затова "мътят" целия свят и все повече се закопават.😂
  • 34 Китай не е толкова

    2 4 Отговор
    силен колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Били са ги японци, руснаци, виетнамци(1978г.), а сега и индийци с камъни и тояги по границата.
  • 35 Равнопоставеност

    4 0 Отговор
    Най-гневната реторика беше когато в резултат на злостни епитети от страна на Бай Дън Путин пожела на немощния старец здраве!
  • 36 Шаро

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Българските турци":

    Турчине, колкото да ми е неприятно трябва да се съглася с теб в голяма част. Хубавото за нас е че имаме исторически отношения и с Русия и с Турция исе надявам да сме в тази зона..... Ако наще умници не ни закрият като държава от глупостта си.