Last news in Fakti

17 Май, 2023 11:55 2 456 14

При 1250 евро на месец вече си застрашен от бедност

  • бедност-
  • евро-
  • доходи-
  • пари-
  • германия-
  • работа-
  • заплата

На какви лишения са подложени хората с такъв доход? И колко са застрашените от бедност в България?

При 1250 евро на месец вече си застрашен от бедност - 1
Снимка: Shutterstock

През 2022 година около 17,3 милиона жители на Германия са били застрашени от бедност или от социална изолация - т.е. всеки пети в страната или 20,9%. Това става ясно от данните на федералната Статистическа служба. В сравнение с предходната 2021 няма почти никаква промяна - тогава попадащите в тази категория са били 21%.

Експертите на Статистическата служба са използвали данните от първите резултати на проучването за доходите и условията на живот в ЕС (EU-SILC). В ЕС човек е смятан за застрашен от бедност или социална изолация, ако отговаря на някои от тези три условия: ако доходите му са под границата на бедността, ако домакинството е засегнато от значителни материални и социални лишения, или ако живее в домакинство с много ниска трудова заетост.

Кога си застрашен от бедност?

Някои от засегнатите може да отговарят само на едно условие, други на две или дори и на трите, казват от Федералната статистическа служба.

За застрашен от бедност е смятан този, който печели по-малко от 60% от средния доход за страната. В Германия през 2022 тази стойност за човек в самостоятелно домакинство бе например 1250 евро нето месечно. При двама възрастни с две деца - 2625 евро нето на месец.

През 2022 година в Германия 12,2 милиона души са били застрашени от бедност - 14,7% или всеки седми жител на страната.

Който пък печели по-малко от 40% от средния доход за страната, вече официално е смятан за беден.

Кой е принуден да се ограничава?

Същевременно 5,1 милиона души в страната са били засегнати от силни материални и социални ограничения - 6,1% от жителите на Германия. А това означава, условията им на живот са били силно ограничени заради недостиг на финансови средства.

Така например тези хора не са можели да плащат наема си, да изплащат дълговете си, да си позволят едноседмична почивка, да сменят старите си мебели или веднъж в месеца да посетят заведение с приятели или със семейството си.

Що се отнася до третото условие: около 9,7% от населението в Германия на възраст под 65 години през 2022 са живели в домакинство с много ниска трудова заетост. А това означава, че членовете му са работили твърде малко или изобщо не са били интегрирани на трудовия пазар.

Как е в другите страни?

Към момента пълно европейско сравнение не е възможно - поради липса на данните от всички страни, пише в прессъобщението на федералната Статистическа служба. Засега едва половината от страните са публикували своите резултати. Според предоставените за 2022 данни, във Финландия жинеят най-малко хора, застрашени от бедност или социална изолация - 16,3%. А висок е делът на засегнатите в България - 32,2%.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не и не

    36 1 Отговор
    Горките Германци - да постоят малко тук, с нашите доходи, пък тогава да се оплакват! Още повече, че тук всичко е по-скъпо от Дойчланд!...

    Коментиран от #5, #6

  • 2 мподерно робство

    34 2 Отговор
    Излиза, че от 6.48 млн - 6 млн у нас сме си социално изолирани,.
    Цените ни са германски. Качеството на стоките индонезийско, а 2500лв (1250 евро) вземат само партийните калинки!
    У нас дори за 1000лв на месец става бой!
    После защо хората или са корумпета или кретенясали бедняци.
    Ами така сте я наредили.
  • 3 Животът поскъпва

    17 0 Отговор
    Тва да не па да е от вчера?То си е вечно.Не може и душата в рая и там....до края.Всека година държавата си приключва с един дефицит и хоп националната монета го поема,цените в магазините също.Ами световни катаклизми,рецесии,стагнации и т.н.-пак там,ама в повече.Кво да се самозаблуждаваме тогава.Цела наука имаше за това и навсякъде се изучаваше(по ВУЗовете),ама някои си мислеха,че било комунистическа пропаганда
  • 4 Студопор

    22 0 Отговор
    Какво ме занимавате с Германия? Там хората взимат помощи, ако не искат да работят. За това българските цигани се изнесоха натам. Който иска да работи, може да живее много прилично.
    Кажете как е в България! Нали уж сме в ЕС? Кажете как се живее с 500 евро?!
  • 5 да и да

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Не и не":

    Хората говорят за социална иззолация - можеш да си набавиш подслон и калории, но си до там.
    У нас и първото дори е непосилно за мнозинството граждани.
    Ама щом търпим, значи така трябва да е.
  • 6 Е да де

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Не и не":

    С 20 процента хора от населението,които се чувствали в социална изолация,а даже там,другаде били 16 процента от населението.А бе,само тва да е!Ама само тва е.Квоо прайм
  • 7 Абе...

    16 1 Отговор
    Щом още издържат тълпи от паразити, значи са добре.
    Иначе санкциите работят като бумеранг.

    Коментиран от #12, #13

  • 8 ококорена брутна минимална заплата

    20 1 Отговор
    а кво да кажем евроробите с 350 евро
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Писна ни

    14 3 Отговор
    На целият ни хал и украинци издържаме.Още.
  • 11 Да попитам

    5 5 Отговор
    Добре така е в Германия. А най- богатата страна на природни ресурси,каква е сумата и с колко преживяват хората.?Нямам превид олигарсите.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 А в Русия с

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Абе...":

    1250 евро си богаташ.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: