Last news in Fakti

9 Август, 2023 14:11 2 589 35

Чужди медии за България: една страна се бори срещу насилието

  • насилие над жени-
  • насилие-
  • българия-
  • жени-
  • дебора

Силният обществен натиск принуди българските политици да се задействат срещу насилието

Чужди медии за България: една страна се бори срещу насилието - 1
Снимка: БГНЕС

"Натискът отдолу дава ефект" – под това заглавие германският "Тагесцайтунг" публикува статия за протестите срещу домашното насилие в България. В нея се казва:

"Хватката им е здрава. Хиляди във вторник отново излязоха в столицата София и други градове на протести срещу насилието над жени, носейки плакати "Няма да мълчим!" и "Нито една повече!". Те гръмогласно настояваха за реформа на съдебната система и за законодателни промени, които да пазят по-добре жени от домашно насилие."

Общественият натиск доведе до законодателни промени

Друг германски вестник, "Зюддойче Цайтунг", който също излиза със статия по темата, добавя, че протести е имало и пред българските посолства в Берлин и в други европейски столици. Двата вестника разказват накратко историята на пострадалата Дебора, претърпените от нея страдания и за 400-те хирургически шева, които е получила. Авторитетното издание "Шпигел" определя това като "брутално нападение" и отбелязва, че след като се разбра за многобройни ужасяващи случаи общественият натиск е нараснал и е принудил парламента да промени законодателството срещу домашното насилие.

Трите германски медии подробно се спират на предисторията и на дебатите в Народното събрание, като отбелязват споровете около така наречената "интимна връзка" и дали тя да бъде формулирана само като хетеросексуална. "Зюддойче Цайтунг" пояснява, че депутатът от БСП Иван Иванов е говорил за опит да се легализират еднополовите бракове, а лидерката на същата партия Корнелия Нинова се страхувала да не бъде отворена вратичка за признаване на "третия пол". В кореспонденцията на Тобиас Цик става дума и за патриотичните татуировки на предполагаемия насилник, както и за искането на Хелзинкския комитет за бъде разследвана представената в парламента екстремистка и проруска партия "Възраждане". Авторът на статията заключава: "Обновеният закон навярно поставя само началото на сблъсъка на тази страна с проблема с насилието, който тя има."

Повече от един обикновен гаф

Германските издания подробно разказват и за скандалните думи на депутата и председател на Комисията по култура Вежди Рашидов (който междувременно подаде оставка – бел. ред.). По тази тема Тобиас Цик пише в "Зюддойче Цайтунг": „От гледна точка на много протестиращи думите на политика бяха нещо повече от обикновен гаф. Те бяха симптом на нещо дълбоко сбъркано в тяхната страна."

Именно във връзка с това "нещо дълбоко сбъркано" в България германските медии пишат и за отношението в България към Истанбулската конвенция. В „Шпигел“ четем: „Тази югоизточноевропейска страна не е ратифицирала Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за предпазване от и борба срещу домашното насилие и насилието срещу жени. Подписалите държави се задължават да осигурят по-добра защита на момичетата и жените – например чрез съдебно преследване на извършителите. Конвенцията обхваща и специални мерки за закрила жени-мигрантки или търсещи политическо убежище. През 2018 година Конституционният съд в София реши, че това международно споразумение влиза в конфликт с българската конституция."

В обобщение – заглавието и подзаглавието на статията в "Зюддойче Цайтунг", които най-ясно формулират случващото се в страната: "България: една страна се бори срещу проблема си с насилието. Как българите ще успеят да овладеят насилието."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    23 1 Отговор
    СЪЗДАТЕЛ И ПЪРВОИЗТОЧНИК НА НАСИЛИЕТО Е СМЪРТОНОСНАТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВЛАСТ-ПОЛЗВАЩА ОРДА

    Тази банда вече повече от 80-години постоянно, с изключителен цинизъм и наглост брутално изнасилва българския народ . Тая орда (трите власти) в своята обща съвкупност представлява не повече от 25 % от народа (останалата част от народа изобщо не гласува вече за никой и това е правилно) , т.е. това е нищожното малцинство , представляващо не народа , а само себе си - това са самите властващи, които са откраднали нашата власт и техните криминални семейства, до едно преживяващи на държавната и общинската копаня.

    Ние не искаме, например да ни променят празниците, но мършите го правят въпреки несъгласието ни . Това е насилие над нас . Ние не искаме броят (над 800 000 е броят на паразитните безделници на държавна и общинска издръжка) и заплатите на властващите да са толкова голями и безсрамни, но властващите, въпреки нашето несъгласие правят обратното .

    Ние не искаме властващите да приемат едни или други закони, истанбулски конвенции, без да има референдуми за тях, но властващите приемат закон след закон, чиято цел е постоянното им забогатяване на гърба на ограбвания от тях народ .

    Т.е. начинът на функционирането на тази криминална държава е постоянното насилие упражнявано от страна на власт-ползваща орда над българския народ .

    И ТЯХНОТО БЕЗНАКАЗАНО НАСИЛИЕ СЕ РЕПЛИЦИРА В ОТНОШЕНИЕТО НА ГРАЖДАНИ С ГРАЖДАНИ .
  • 2 Ооо моляви се лицемепи

    27 1 Отговор
    Защо не пишехте като се борехме с корупцията статуквото и мафията смешници
  • 3 Повърхностно

    29 0 Отговор
    Колкото и закони да се приемат срещу насилието с това образование на 90% от населението и промиване на мозъка с чалга култура няма как да стане. Така че това са протести за отбелязване на проблема, не борба
  • 4 DW - Пропаганден машинен

    26 7 Отговор
    DW не са чужди медии, това са вражески медии!
    Всяка нормална медия, ще отрази това само като "медийна истерия"!
  • 5 Енвер Мирхазиянов

    2 17 Отговор
    А какво за брутални изнасилваня на турски момичета всеки ден в БГ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    7 1 Отговор
    Германците и провокативно изгорените Азил Хаймове в Бундес Република Германия, със загинали refugees?
  • 8 Хахаха

    6 5 Отговор
    Абе я не ни занимавате със глупости
  • 9 Не бе Гюнтер

    14 2 Отговор
    Както при всяка една истина залитането в крайности води до изкривяване. Необходим е точен баланс и мярка за да се справи обществото с даден проблем. Срещу насилието над жени- ДА, но НЕ се връзвайте на лицемерните коментари на немските медии. Добре да се знае, че те не го правят с добри намерения към страната ни- напротив опитват се да прокарват наратив на едно далеч по-прогнило от морална гледна точка общество.

    Коментиран от #24, #25

  • 10 Феникс

    17 2 Отговор
    Лошо почти натикаха джендър идеологията на децата ви! Дупе да им е яко, в буквалният смисъл :)
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор
    Уж спешното приемане на закона бе провокирано от случая с момичето рязано с ножче,
    А ТО НЕ ПОПАДА В ТОЗИ ЗАКОН ❗
    Там няма ДОМАШНО НАСИЛИЕ , по смисъла на закона ❗❗🤔❗❗
  • 12 Гугълов

    18 2 Отговор
    Аха! Истерично, на всички нива се проправя път за Истамбулската конвенция!
  • 13 МВР НИ УБИВАТ С ЧЕСТОТИ

    4 0 Отговор
    Те удрят с честоти в собствените ни домове с тази технология убиват едно към едно все едно до вас има изверг и видя болезнено! От МВР се правят на ощипани моми?!
  • 14 Данъкоплатец

    14 0 Отговор
    А, какво стана с имунитетите на някои депутати ? Има ли движение или гаврата с народа не е престъпление !

    Коментиран от #28

  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    7 1 Отговор
    Кога, Шпигел, Зюд Дойче Цайтунг и Дойче Веле ще напишат Статия за провокативно Изгорените Домове за Емигранти в Германия?
    Статия за Антисемитизма в Германия?

    Германците и до днес препочитат да плащат със Злато на Еврейската Общност в Германия в замяна, Еврейте взимат Германските Грехове като Антисемитизъм, Вагнер, Ницше, “Майн Кампф” на Адолф Хитлер?
    Кога?
  • 16 Сатана Z

    12 0 Отговор
    Няма чужди медии.Има световно министерство на истината и DW е негов говорител,а слугинските регионални медии превеждат казаното на езика на тълпата в България.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 🇧🇬🇪🇺💯

    1 11 Отговор
    Реално погледнато България е на това “дередже” заради просташките сто години на комунизъм, национал социализъм и фашизъм и петстотин години “turkish yoke”?

    Всичко горенаписано е анти християнско ерго, българската територия днес?

    Коментиран от #31

  • 19 Ммм дааа

    13 1 Отговор
    DW се включва в пропагандата за истанбулската конвенция. Всичко е по план.
  • 20 🇧🇬🇪🇺💯

    1 0 Отговор
    С настъпването на 20те години на миналият век, младата държава България потъва във тоталитарен “mayhem” до ден днешен, ГЕСТАПО, Фашизъм, Комунизъм, Мутра и Мулташки ДС Капитализъм по Балкански?
  • 21 Българин

    13 0 Отговор
    Догажда ми се от дойче зеле.Защо не пишат за корупцията на Борисов, кражбите на Петков и Василев, за излъганите гласоподаватели в България.

    Коментиран от #32

  • 22 хайдееее

    11 0 Отговор
    започва се, ист.конвенция - това е в основата на всичко. все едно че само у нас има насилие. насилие има откакто свят светува и във всички държави - и бедни и цивилизовани. в цивилизованите дори е по-извратено от тук. дъщери раждатг от бащите си , затворени по 10 години в мазетата и насилвани. и тия ще се занимаватс нас.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Именно

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не бе Гюнтер":

    Например, в Германия много са загрижени за педофилите, че искат да се забрани продажбата на кукли(деца) и как това ще се отрази на психиката на педофилите.
    Но никой не се грижи за психиката на децата.

    В една от скандинавските държави - партия на педофилите, които се " борят" за правата на децата, които също имат право на любов...

    С тая криворазбрана толерантност и пропаганда се дават огромни права на ЛГБТ и тотално се погазва правото на нормалните да живеят както те искат.

    Живеем в свят, когато изкуфелите старци насила искат да променят начина ни на живот.
  • 25 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Не бе Гюнтер":

    КОЕ Е ОБЩОТО МНЕНИЕ ??ЧЕ ДЕБОРА ИМАЛА 400 ШЕВА ЛИ?ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО СА 400 ШЕВА ТОВА СА 12 МЕТРА КОНЦИ БЕ СМ00ТЛ..С ТОВА КОЛИЧЕСТВО КОНЦИ НЕ МОЖЕШ ОПАКОВА ДЕБОРА НЕ ДА Я ШИЕШ ..ДО КОГА ЩЕ ВЯРВАТЕ НА МАРИОНЕТНИТЕ ЛЪЖИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ???ДО КОГА ЩЕ БЪДЕТЕ ПР00СТИ 0ФФЦЕ/// ДО КОГА ЩЕ ГЛЕДАТЕ ФАШИСТКИТЕ БЪЛГАРСКИ ТЕЛЕВИЗИИ
  • 26 политическо и социално инженерство

    10 0 Отговор
    След решението на конституционния съд , че истанбулската конвенция противоречи на българската конституция, създадоха прецедент и изкараха хората по улиците. От няколко месеца изнасилват всичките ни сетива, както каза Н.Робева с истории за насилие, но никой не мисли за жертвите на това насилие. Важното е да се постигнат поставените цели.
  • 27 И разбира се,

    6 0 Отговор
    няма как Тобиасчо да не свърже насилието с Възраждане и да не поясни, че е "екстремистка" партия и преди всичко "проруска". И няма начин "германските медии" да изпуснат възможността да ни наврат в лицата еднополовите бракове, няма как да минем без тях, не си и помисляме.
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Данъкоплатец":

    Изпраха ги без накисване , сър❗
    Няма нито един НАКИСНАТ❗
  • 29 Соваж бейби

    10 0 Отговор
    Аз не мога да разбера първо ?тези жени които живеят с токсични мъже 90%е от алкохол и комплекси защо не се развеждат ?а си живеят с тях и яде бой всеки ден ?Какви са очакванията ??Да ги възпита полицията с едно посещение у дома или преспи в ареста една вечер ?Или затвор за 6 месеца се прибере в къщи при същата жена и още по злобно яде бой всеки ден и заради присъдата ?Няма закон който да оправи психиката на закоравял пияница шизофреник ,психопат ...развод няма друго решение ,освен клиника за алкохолици или лудница но край на тази връзка без да се надява жената на чудеса че ще се оправи такъв мъж.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 а ти си обикновен

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    сбърканяк! Не заслужаваш капка внимание.Срам ме е от такива като тебе, че ги има.
  • 32 а щом чуя

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    споменат Хелзинския комитет, мога да се из-драй-фам.Дъно на човешкото достойнство.
  • 33 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ннасилници си плащат, а крадците си имат горе хора.
  • 34 Анонимен

    0 0 Отговор
    Нали това е целта 21 век, изтребване на всички, че земята не можело да ги изхранва. Получават им са нещата.
  • 35 Анонимен

    0 0 Отговор
    Празници ли са важни, а да имате платена работа и да има 10 г какво да ядете, а не да гладувате. Да ходят на паметниците заграбили усвоили
Новини по държави: