Last news in Fakti

25 Май, 2023 21:00 1 927 22

В кухнята, в бара, на улицата: домашното насилие в България

  • насилие над жени-
  • жени-
  • побой-
  • насилие-
  • домашно насилие-
  • българия-
  • това не е насилие-
  • михаела георгиева

Често в медиите четем истории с фатален край - за жертви на домашно насилие, които не са успели да избягат навреме

В кухнята, в бара, на улицата: домашното насилие в България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"За двадесети път разказвам моята история. История за промяна. Как от руините изградих прекрасен живот." Така започва историята на Михаела Георгиева - една от авторките в проекта "Това не е насилие"*.

Вървиш по улица, лампа светва зад прозорците на бар. Влизаш вътре, за да чуеш историята на Михаела. Всичко това се случва онлайн - проектът "Това не е насилие" представлява интерактивен град, където потребителят може да се разходи по главната улица и да надникне в онова, което се случва зад затворените врати и прозорци.

Градът, в който можем да чуем човека до нас

"Градът е място, което събира много различни хора, но често много малко познаваме човека до нас - може изобщо да не знаем какво се случва с него", казва инициаторката на "Това не е насилие" Теодосия Добриянова. Тя е режисьорка и документалистка, практикува в България и Великобритания. Според нея всеки, който разгледа онлайн инсталацията, ще може да се почувства близък до историите в нея - сякаш ходи по своята улица, в своя град. "Надеждата ми е, че начинът, по който човек достига до историите в инсталацията, може да го накара да се замисли малко повече за това, което преживява човекът до него."

Четирите истории в "Това не е насилие" се откриват пред потребителя на различни места из града - в кухнята, в супермаркета, в бар. Разказите са автентични - те са част от проект на фондация Emprove, чиято цел е да претвори историите на жени, преживели насилие, в изкуство. За Теодосия е важно разказаното в "Това не е насилие" да е реално. "Истинските истории на истинските жени, които са преминали през това в реалността, са много по-важни от художествената измислица. Те ни свързват с наболелите проблеми пряко. Осъществяват връзката между личното и политическото", казва режисьорката.

Самата Теодосия се мотивира да започне работа по "Това не е насилие", когато преди няколко години неин близък човек преживява нещо подобно. Този момент съвпада с отказа на българския парламент да ратифицира Истанбулската конвенция. "Личното и политическото се сляха за мен в този момент и реших, че ми е нужно може би да потърся отговори на въпросите, които си задавам чрез изкуството", казва авторката на проекта.

Разказите в "Това не е насилие" не са просто истории за преживяно домашно насилие. Те са истории и за преживяването на травмата. Изборът именно на такива разкази също е свързан със сложните отношения между личното и политическото. Потвърждава го и Михаела Георгиева - част от общността, създадена и подкрепяна от фондация Emprove "ЖенитеSurvivors" и една от авторките на историите в "Това не е насилие". За нея е изключително важно да се говори за случаите, в които жертвите са успели да се спасят - нещо, от което и тя самата е имала нужда, когато е търсила подкрепа, за да излезе от токсична връзка. "Непрекъснато виждам истории, които са негативни - с фатален или лош край. Те създават чувство за обреченост и че определени неща в държавата не работят. Това е така, но има инструменти, които и в момента функционират. И има нужда да се говори за тях и да се дават примери на хора, които са се съвзели след такава връзка", коментира Михаела.

Примерите, че има как да се справиш

Михаела разказва, че се мотивира да участва в такива проекти, защото вярва, че има много жени, които имат нужда да чуят точно такива истории - в които краят не е фатален и след тях не остават само скръб и сълзи. "Много жени, включително и аз тогава, когато сме в токсична връзка, си мислим, че няма как да продължим, че няма надежда нещата да приключат и след това да се съвземем", казва Михаела. "Знам колко ми се искаше да бях чела такива истории. Да видя, че и други жени са се справили. Да знам, че и аз мога да го направя."

Според авторката на проекта Теодосия идеалната цел на "Това не е насилие" е точно такава - да предава емоция и емпатия. "Историите, които разказваме, са опит да отпразнуваме свободата и новия живот. Надявам се жени, които са в такава ситуация, да се престрашат да направят първата стъпка и да видят, че един нов живот е възможен и е много хубав", казва Теодосия.

"Сега историята ми живее свой собствен живот. Тя е на всички", завършва разказът на Михаела в "Това не е насилие".

* Проектът "Това не е насилие” е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

Автор: Мина Киркова


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    20 2 Отговор
    "Назависимите" жени на които "никой нищо не може да каже" си избират такива мъже бре!
  • 2 Европитек

    23 2 Отговор
    Не се врете в семейните взаймоотношения на хората. Има държавно законодателство.
  • 3 Национален Фонд Култура.

    16 0 Отговор
    Тези платиха шоуто на пе Далите. И теб са същите: мързи я да пере, да готви, са си гледа децата. А ми тууу се брои само когато и платят с фалшиви пари. Салфетки!!!

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пич

    25 1 Отговор
    Няма домашно насилие ! Има насилие , и то третирано от съответното законодателство !!! Нито има насилие срещу жени !!! Насилието е едно и също , и над жени , и над мъже , и също се съотнася еднакво към всички , в НК !!!
  • 7 Касапин

    11 0 Отговор
    ЯВНО ТАЯ В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИЗКАРАЛА И ЗА СОЛ В АНГЛИЯ СЪЩО НО ПОСЛЕ СЕ СВЕТНАЛА ПРОЕКТЧЕ С ПАРИЧКИ ОТ ФОНДАЦЙЙКА И ГОТОВО ПОРЕДНИЯ МА...ЗЕН ПАРЦАЛ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бас Тун

    10 1 Отговор
    някой да се обзаложим кога ще ви мушнат стамбулската вашите избраници?
  • 11 нннн

    14 1 Отговор
    Насилието се наказва и по сегашните закони.
    Наказвайте го, но не ни натрисайте покрай него и джендърите от Истанбулската конвенция, от която и Истанбул се отказа. Л...на увити в лъскав целофан не ям!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Зелето заблуждава

    12 2 Отговор
    Крият го като "насилие над жените" и хората си мислят, че е само това и се заблуждават. По новите закони, които искат да прокарат за "домашно насилие" могат да те обвинят ако се скараш на детето си. Един донос от "загрижен" съсед и могат да ти вземат детето. И край. Нямаш права над него и не знаеш при, какво приемно семейство са го изпратили. В Германия имаше фрапиращ случай. Психолог е пращал деца от "проблемни семейства" да бъдат осиновявани от осъдени педофили. Ставаше дума за няколко хиляди такива деца. Уж беше голям скандал. Да са ни честити новите ценности. Ама за това документален филм не вярвам да направят
  • 14 Хлъц

    7 1 Отговор
    Как елегантно подготвят почвата за Стамбул конвенцията.Една от причините да има външен натиск за правителство е и тази- да се приеме Стамбул конвенцията, под блсгородното перде- насилие над жените.
  • 15 ха ха

    4 3 Отговор
    Баце едва е предал Герп на Давос и вече започнаха с Истанбулската конфекция. ПП-рудките и ДБ-илите ще ни вкарат в руслото на корпоративния куманизъм. Какво да изберем между копейкин и зелените куманизи?

    Коментиран от #17

  • 16 Сандо

    7 0 Отговор
    Дали домашното насилие над жени е вредно?Не зная,но според един неоспорим факт жените живеят по-дълго от мъжете!
  • 17 Сандо

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха":

    Страдаш от някакво раздвоение,лекувай се.
  • 18 Няма ли

    11 1 Отговор
    Да се събудите, бе пифтокопитните,най сетне? Не виждате ли в какво социално блато ще ни натресат с тази Конвенция? Поне децата си обичайте истински! Тук не става въпрос за политики,за леви,десни.Опира до основната клетка на обществото - семейството.Разбиваш семейството - държавата е в ръцете ти.Да не стане така,че турската поговорка за нас да е точно в десетката..Да му имам акъла на българина,но който му идва отпосле!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Реалност

    1 0 Отговор
    В магазина, в бара, на улицата: насилствената ваксинация в Германия!
    В детските градини, в училищата, на улицата: насилствената смяна на пола в Германия!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.