Last news in Fakti

13 Юли, 2023 17:54 1 363 22

432 жертви на домашно насилие. Всеки ден. В Германия.

  • насилие над жени-
  • германия-
  • жени-
  • насилие-
  • мъже-
  • побой-
  • жертви на насилие-
  • домашно насилие

Домашното насилие се превръща във все по-голям проблем за Германия

432 жертви на домашно насилие. Всеки ден. В Германия. - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия все повече хора стават жертва на домашно насилие. През 2022 година са регистрирани средно по 432 случая на ден, показват най-новите данни по въпроса. Спрямо предходната 2021 година броят им се е увеличил с над 9 процента, посочва АРД. Около 80 процента от жертвите са жени, а 78% от извършителите са мъже. От тях 60 процента са настоящи, а 40 на сто - бивши партньори на жертвите.

Първа крачка към получаване на помощ

В Германия работят около 400 приюта за жени, има защитени жилища и домове с хиляди места, функционират и повече от 750 консултантски центъра, в които се говори на различни езици. Жертвите, които се притесняват да отидат в полицията или в подобен център, могат да получат специализирана помощ в чатове или на гореща телефонна линия. За мъжете, пострадали от насилие, също има специална гореща телефонна линия.

Трудният изход от ситуацията

АРД разказва случая на Габи Б. - една от многобройните жертви на домашно насилие, която дълги години е била подлагана на тормоз. Жената междувременно е успяла да напусне съпруга си, но все още се страхува, че бившият ѝ партньор може да я намери, пише германската обществено-правна телевизия.

Навън постоянно се оглежда и говори тихо, когато разказва за това, как е трябвало да търпи ежедневните заплахи и унижения. "Веднъж той се затича след мен и почна да ме души", разказва Габи, според която съпругът ѝ бил "бомба със закъснител". Сега тя живее в малък град в провинция Райнланд-Пфалц, разполага със собствен апартамент и е изградила нов живот. Но пътят към него е бил труден, уверява тя: "Не хранех големи надежди, че ще се измъкна. Изисква се много смелост и сила, за да напуснеш партньор, който е насилник", казва Габи Б. пред АРД.

В капана на токсичната връзка

Често минава дълго време преди жените да осъзнаят, че се намират в капана на токсична връзка. Те имат нужда средно от 7 години, за да се освободят от партньор, упражняващ насилие, обяснява Кристине Грундман, координаторка на "центрове за интервенция" в Райнланд-Пфалц, които консултират жертви на насилие. "Насилието често започва коварно - с обиди и психологически натиск, след което ситуацията обикновено ескалира и се стига до физическо или сексуално насилие", разказва Грундман, която дълги години е била консултантка.

"Много жени все още се надяват, че връзката им ще се подобри или не желаят да отнемат бащите на своите деца", обяснява сложната ситуация Грундман. Другата причина да не се търси помощ е срамът. "В подобни връзки на жените често им се намеква, че те са виновни за това, че техният партньор използва насилие", обяснява тя.

Разпознаването на насилието

Разпознаването на насилието като такова и назоваването с истинското му име е важна стъпка. Насилието невинаги започва с бой. Заплахите, обидите и тормозът също са форми на насилие. Според Федералното министерство за семейството, жените и младежта домашното насилие засяга жени от всички социални слоеве и всички възрастови групи.

"В Германия всяка трета жена е била жертва на физическо или сексуално насилие поне веднъж в живота си, а при всяка четвърта жертва насилникът е настоящ или бивш партньор", посочват от министерството, допълва АРД. Физическото насилие е само една от формите на сложния модел поведение, който се цели към власт и контрол. Често жените са изложени включително и на социална изолация или на икономически натиск от извършителите, посочват от министерството.

Помощ отвън

Грундман насърчава да се потърси помощ още в началото. Специалистката разбира колко трудно е за жертвите да излязат от спиралата на насилието. В Райнланд-Пфалц са разкрити общо 18 консултантски центрове за жени, станали жертва на насилие.

В Германия са изградени и около 400 приюта за жени, пострадали от насилие, и за техните деца. По данни на властите съществуват и защитени жилища и домове с над 6000 места. А законът за защита срещу насилието, в сила от 2002 г., дава на властите право да гонят насилниците от техните жилища. Решението за това се взема от семейните съдилища по искане на жертвата. Освен че не може да се връща в жилището, насилникът получава и забрана да се доближава до жертвата. Това пък дава време на жените да потърсят помощ и да прекъснат спиралата на насилието.

"Колкото и безнадеждно понякога да ви се струва положението, има изход от насилието. Много по-добре е да си свободен и отново да можеш да дишаш", обръща се ГаБи Б. към хората, които имат същия проблем, завършва репортажът на АРД.

Автор: Лукреция Гатер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Баба ти

    17 1 Отговор
    А нали Германия е водеща в "цивилизования свят"?! Що за свят ни рекламирате?!

    Коментиран от #20

  • 3 Русия е враг №1 на България !

    3 18 Отговор
    Ами като не слушат препатилите от Източна Европа да не пускат блатните ватенки в страната си, така ще е.

    Коментиран от #8, #16

  • 4 Илич

    9 1 Отговор
    И в БГ го има налитат на бой пък кат извадиш пътлак превишаване на самоотбраната.Чакай малко какво значи превишаване на самоотбрана това си е моя работа как ще се самоотбранявам ако искам и с бъзука ще се отбранявам.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иванушка

    7 1 Отговор
    Демокрацията и цивилизацията към която ни води Пед..Пред, Гр@б и Дъй Бъ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Браво

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "Русия е враг №1 на България !":

    Страхотен коментар руската сволоче една и съща навсякъде първобитна с два пръста чело нагла и смърди отвратително.

    Коментиран от #18, #21

  • 9 Брей

    5 2 Отговор
    Ама всеки ден са точно по 432 така ли? Нито повече,нито по малко? Браво бе Айнщайн гении си
  • 10 Да помислим

    16 1 Отговор
    Чакайте сега....Нали в Германия приеха Истанбулската Конвенция-що расте домашното насилие? Нали Германия е"развито и модерно общество"...-що расте домашното насилие? А помните ли мулти-култито на Меркел-с което уж се решаваха дори и домашното насилие-защото толерантността е в основата на мулти-култито...... Нали в Германия има 28 пола-та хората да са щастливи и доволни-от къде това домашно насилие? Мога още десетки въпроса да задам...за да им стане ясно на евро атлантиците,че въпросните ценности са само игра на демокрация и права...
  • 11 Брейй

    6 0 Отговор
    само домашното насилие нараства, всички други насилия в застой и изчезват ))
  • 12 Панов

    13 0 Отговор
    Държавите, който подписаха Истанбулската конвенция имат най-високи нива на домашно насилие.
  • 13 Калпазанин

    3 0 Отговор
    Защо ли пак познах кой може да се е и@@@@@@@л
  • 14 Оксана и 0лександра

    4 0 Отговор
    Да , така е ! Сирийци , немци , кюрди , араби ... Ужас.
  • 15 броят ли кадъните на асан кога си

    4 0 Отговор
    сложат червило и им направи забележка
  • 16 Бьлгарка до Оксана и 0лександра

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русия е враг №1 на България !":

    И на нас ни харесват афганците и сирийците .
  • 17 Шолц

    7 0 Отговор
    Немеца иска да го е.ат арабите, ама мощно
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Яяяяяя

    5 0 Отговор
    Странно имат истамбулска конвенция и пак се оплакват
  • 20 Последния Софиянец

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баба ти":

    Те са,но българите внесоха и домашното насилие. Всяка вечер като пият и се правят на мъже на жените
  • 21 Хахаха!

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Браво":

    Ах, колко хубаво си се описал.
  • 22 Роза

    1 0 Отговор
    Не разбрахте ли,че насилие има във всички страни по света и при всеки социален строй!Насилниците са обикновено прости и комплексирани хора-а такива има и в развитите,и в неразвитите страни.А тези ,които живеят с насилник,просто са улучили лош късмет и от тях зависи колко ще го търпят.
Новини по държави: