Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 07:48 18 580 32

13 етажа, пълни с прасета

  • месо-
  • китай-
  • прасета-
  • свинско месо

В Китай се консумира все повече свинско месо. Това е въпрос на благосъстояние и национална сигурност.

13 етажа, пълни с прасета - 1
Снимка: Shutterstock

Гледката е изненадваща: огромни многоетажни сгради се издигат насред планински върхове в южен Китай. Те обаче не са предназначени за хора, а за... прасета. В тези сгради с височина от 13 етажа се отглеждат близо 30 000 животни, разказва в своя публикация германската обществено-правна телевизия АРД. Причината блоковете да са с толкова много етажи е следната: земята в Китай е скъпа, затова компанията собственик залага на височината. Храната за прасетата се доставя през големи тръби. По този начин до тях достига и филтриран въздух.

Прасетата почти нямат контакт с хора, нито с природата - по хигиенни причини. Екипът на германската обществено-правна медия е получил разрешение да посети сградите, в които се отглеждат прасетата, едва две години след подаване на запитването. Германските журналисти прекарват там един ден и имат право да разгледат само един от многото етажи. Те разказват, че петима работници се грижат за 1000 свине майки и прасенцата им. Голяма част от работата е автоматизирана - храна и вода се появява пред всяко прасе с натискане на бутон в контролното помещение на многоетажната ферма.

"Разбира се, че тук прасетата са по-щастливи"

Пред германската медия работниците говорят само хубави неща за дейността си. Доволни са от условията. Не поставят под съмнение индустриалното земеделие и отглеждането на прасета в тези многоетажни сгради. Тъкмо обратното - според една от работничките, чието име е Лу Чентон, тези блокове били много модерни. Така било по-лесно, защото прасетата не се налагало сами да се изхранват при лоши метеорологични условия. "Тук те имат всичко, от което се нуждаят. Винаги са нахранени и не са навън на студа. Разбира се, че тук са по-щастливи", казва Лу Чентон пред АРД.

Веднъж на всеки четири месеца прасетата прекарват около час в голяма стая без прозорци, където могат да се движат свободно. През другото време те живеят в малки кутийки, където има място само да легнат, разказва германската телевизия.

Колкото повече свинско месо, толкова по-добре?

Половината от всички отглеждани по света прасета са в китайски ферми. С нарастващия просперитет в страната консумацията на месо бързо се е увеличила. Никъде другаде по света не се консумира повече свинско месо от Китай. През последните пет години в цял Китай са построени десетки огромни индустриални свинеферми, които да задоволят търсенето. През 2019 година Пекин разреши многоетажното отглеждане на свине и призова всички държавни агенции да подкрепят свиневъдството.

Оттогава земеделието и животновъдството се разглеждат като въпрос на националната сигурност, пише АРД. Целта е да се постигне пълна независимост от вноса. Понастоящем обаче Китай е най-големият вносител на селскостопански продукти, включително на повече от половината от световното количество соя, която се използва главно за храна на животните. Китай разполага с около 10% от земеделската земя по света, но там живеят около 20% от световното население, подчертава германската телевизия.

За Китай днес цената на свинското се е превърнала в политически въпрос. На покачването ѝ се гледа като на признак на инфлация и затова се следи внимателно. Правителството може да се намеси в случай на поскъпване - като използва държавния резерв на свинско месо. През миналата година например се случи тъкмо това, припомня АРД. Свинското поскъпна сериозно и Пекин извади от държавния резерв над 107 000 тона свинско, за да понижи цената.

В Китай свинското е признак на просперитет, обяснява социоложката Минди Шнайдер. А постоянното повишаване на стандарта на живот е най-важният критерий за легитимиране на правителството. "Преди хората в Китай ядяха свинско веднъж годишно. След реформите вече има повече месо", обяснява експертката. "Успехът на правителството зависи следователно и от това дали хората могат да си купуват свинско на ниска цена. Така властите могат да кажат - вижте, справяме се все по-добре!"

Поради това чумата по свинете създава и вътрешнополитически рискове. В периода 2018-2020 година в Китай се наложи да бъдат умъртвени над 100 милиона свине. Междувременно цената на месото се утрои. "Тази криза се превърна в катализатор на индустриалното свиневъдство", обяснява Минди Шнайдер.

Най-различни инвеститори в свиневъдството

Една трета от всички прасета в Китай се отглеждат от 20 компании. Все повече корпорации, които не са специализирани в земеделието, вече инвестират в този отрасъл, включително няколко IT фирми, пише АРД. Най-големите сгради, в които се развъждат прасета - на 26 етажа за 1,2 милиона свине годишно - се управляват от голям производител на цимент. Топлината от циментовия завод се използва за топли бани и топла питейна вода за прасетата. Според компанията така животните растат по-бързо с по-малко фураж, пише АРД.

Работниците от високите сгради за прасета в южната част на Китай живеят наблизо. Позволява им се да напускат мястото само веднъж месечно за шест дни, а когато се връщат отново на работа, трябва да преминат през специални хигиенни процедури. Това включва три изкъпвания, едно посещение в сауна, три преобличания и пълна дезинфекция.

Работничката Лу Чентон живее със съпруга си в семеен апартамент за работници. Той също работи в свинефермата. Детето им обаче живее при баба си и дядо си, защото няма право да живее с родителите си. Те могат да го виждат само по шест дни месечно. "Нямам проблем с това", казва Лу пред АРД. "По време на пандемията останахме дори половин година без да излизаме. Правилата са строги."

Храна, вода, малко спорт и покрив над главата. Тази китайска компания осигурява това както на прасетата, така и на хората.

Автор: Тамара Антони ард


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 питам

    101 3 Отговор
    Пеевски на кой етаж е !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Ами

    68 1 Отговор

    До коментар #2 от "питам":

    На който етаж е народното събрание там е и Пеевски.

    Коментиран от #9

  • 4 Ужас

    68 9 Отговор
    Вместо да отглеждат червеи, те отглеждат прасета! Как може! Това строго противоречи на евроджендърските ценности!

    Коментиран от #14

  • 5 Анджо

    31 12 Отговор
    Ама тия се радват , че живеят като затворници, даже и детето не може да си видят. Те така май ще правят и децата, на конвеир и ще ги гледат като прасетата. Тогава небостъргачите ще ги правят по един километър, за да спестят място. Дано не започнат да ги ядът.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смех в блатото

    21 34 Отговор
    Четете ли какъв е китайския рай, за който драпате, другаре? Нали искате да се оттървете от "прогнилия Запад"? :) Как ви звучи да си виждате децата 6 пъти месечно, да се дезинфекцирате старателно преди работа, да живеете в "апартамент за работници", да ядете свинско 5 пъти месечно и да благодарите за всичко това на Партията?

    Коментиран от #11, #12

  • 8 А В БГ КАКВО Е

    57 8 Отговор
    ДВА МИЛИОНА НАВЪН РОБУВАТ НА БЕЛИЯТ ГОСПОДАР ОТ ЕУРОПА СЪЩО НЕ СИ ВИЖДАТ ДЕЦАТА

    Коментиран от #10, #19

  • 9 ДаБе

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Свинското в де/пе/сето, не е ли табу?
  • 10 Реалността

    18 39 Отговор

    До коментар #8 от "А В БГ КАКВО Е":

    Два милиона си живеят живота на Запад, а руските матрьошки в България ден и нощ жулят опорки от завист и безизходица. Обаче и те малко останаха, затова Възраждане на тия избори едвам върза кмет на малък град. Смях. А били "80% от населението". А в София направо трагедия. Имат по-малко от Волен Сидеров когато Атака бяха някакъв фактор. Копейката даже на Сидероглу не може да стъпи.

    Коментиран от #29

  • 11 Име

    40 8 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    Но те живеят достойно, нещата се обърнаха, мосю, прости ме - господин маркиз. Сега в Китай живеят "жизнь", а ние "лайф", само дето ние сме бедните във филма. Нито можем да си отглеждаме децата, масово - 1 брой и дотам.

    Въпросът е - че те започват и да се хранят редовно, а ние - започваме да гладуваме, с прехвалената си система.

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    9 20 Отговор

    До коментар #7 от "Смех в блатото":

    Кой е казал , че ядат свинско 5 пъти месечно ?? Те да не са партийни секретари ?? Хората са написали преди ЕДИН ПЪТ ГОДИШНО , сега повече , значи два три пъти ГОДИШНО , а не месечно !!
  • 13 гост

    14 10 Отговор

    До коментар #11 от "Име":

    Да беше отишъл да поживееш в любимия Китай и после да плещиш глупости !! Или поне да поговориш с някой от КИТАЙЦИТЕ дошли в "бедна " България с цената на всичко , което имат и НЕ ИСКАЩИ и да чуят да се върнат в "проспериращия" Китай !!! Обратното , българи драпащи да се преселят в Китай нещо не се забелязва и няма никакви изгледи да стане в бъдеще !!!
  • 14 Aлфа Bълкът

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ужас":

    Бон Апети!

    Коментиран от #15

  • 15 Да де

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Aлфа Bълкът":

    Ама на филмчето пак китайци, я не европейци

    Коментиран от #16, #18

  • 16 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Да де":

    То там това се яде от векове , свинското за тях е деликатес , като телешкия стек за 650 лева , дето се прочу тук !
  • 17 по хигиенни причини

    7 3 Отговор
    Но нагъват кучета, прилепи, хлебарки.

    Коментиран от #23

  • 18 Aлфа Bълкът

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Да де":

    Ми даде, ние за китайците говорим, апват си ората.
    Гледа ли хубаво видеото? Това дето виси на тела не е пастърма.
  • 19 Глей сега

    8 8 Отговор

    До коментар #8 от "А В БГ КАКВО Е":

    Подобре да робуваш за 3000 еврака от колкото цар в България за 800 лв.
  • 20 Краси Марков

    16 2 Отговор
    "Храна, вода, малко спорт и покрив над главата. Тази китайска компания осигурява това както на прасетата, така и на хората."
    ======
    Това го разбрахме. Сега Дойчо Веле да ни обясни какво и на кого осигурява правителството на ФРГ?
  • 21 Армандо

    4 1 Отговор
    Ами че те който карат камионите на запад се прибират за 1 месец на всеки 3 така че и те ако се сметне е същата работа но Китай си е комунистически капитализъм там според хора който са били са като роботи работатят здраво и много не се обаждаш защото те изхвърлят от завода и после е много трудно да си намериш нова работа няма пенсионни осигуровки и семействата се грижат за възрастните което не е лошо но северен Китай си е в каменната ера и затова те слизат надолу и другият проблем е че имат право на две деца в момента така че е с изхранването ще е още по сложно така че щастливи прасета ще има все повече върху майката земя.
  • 22 незнайко

    12 1 Отговор
    Тази технология се използва за кокошки , крави и всякакви други животни навсякъде ,но китайците просто са я направили многоетажна за прасета ! Направи ли Ви впечатление в статията , че СОЯТА я ползват САМО за фураж ?
  • 23 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "по хигиенни причини":

    Хигиенните причини са за свинете . а не за китайците , уж хора ! Тоест да не пренесат някоя болест на прасетата ,а не да не се разболеят работниците ! Щото прасетата са приход , а работниците разход !
  • 24 Будител

    4 1 Отговор
    IT фирмите отглеждат прасета. ...Голям човек е прасето...взимайте пример от китайските прасета....пийте топла вода.Така разходите за храна са по малко. Така ще пазарувате по- малко и ще победите инфлацията...нищо че от правотелството , нищо не става...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 да вземат

    3 3 Отговор
    руzoфилските 🐖.. и те са калорични
  • 27 А бе , кви 13 етажа бе,

    13 0 Отговор
    в България на всяка крачка прасе бе, погледнете каква свинщина е в населени и извън населени места ?!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Танас

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Име":

    Е по каква логика е правилна защитата на хората? Един денелосерко като теб какво дава на света?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания