В Сингапур отдавна се продава клетъчно пилешко месо, отгледано в контролирани лабораторни условия. Американците последваха този пример и вече предлагат на пазара лабораторно месо. Но дали то наистина предотвратява страданията на животните и е по-здравословно и по-екологично?
Без да страдат животните?
Лабораторното месо бива наричано "чисто". Но неговото производство определено не се постига без да страдат животни - за целта трябва да се извлекат тъкани от живи животни. Това е подобно на биопсията при хората, посочва пред АРД експертката по химическия състав на храните Туба Езатбейоглу от университета "Лайбниц" в Хановер.
След това от животинските тъкани се изолират стволови клетки и с биореактор се свързват с хранителна среда, в която клетките се размножават и растат. Хранителната среда се състои от захар, аминокиселини и витамини - но и от ембрионален телешки серум, който се добива от кръвта на кравите. Той също няма как да се получи без животните да страдат, тъй като трябва да бъде извлечен от още неродено живо теле, изтъква АРД.
Екологичният ефект е неясен
Екологичният ефект от лабораторното месо също е спорен. Факт е, че за неговото производство са необходими по-малко площи и вода. Но междувременно нови изследвания стигат до извода, че при производството на лабораторно месо биха могли да се отделят много повече вредни емисии, отколкото в класическото животновъдство.
Всичко зависи от конкретния начин на производство, казва пред германската обществено-правна медия Алесандра Леглер, която е сътрудничка в лабораторията на Туба Езатбейоглу и се занимава с разработката на растителни продукти, заместващи месото. Тя отбелязва, че е важно да се има предвид дали биореакторите се зареждат с възобновяема енергия. "Докато няма стандартизирана процедура и няма масово производство, няма и данни", заявява Леглер. Също така важно за климатичния баланс е дали може да се намери заместител на ембрионалния телешки серум - тъй като именно неговото производство изисква много енергия.
Как може да се подобри лабораторното месо
В момента се провеждат изследвания, които търсят отговора на въпроса дали животинският серум, използван в лабораториите за производството на изкуствено свинско месо, може да бъде заменен. Визията на проекта, който се осъществява в Германия под името "CELLZERO Meat": хранителна среда, която няма нужда от животински продукти. А и така ще се избегне болезнената биопсия. За целта учените използват пъпна кръв, която може да се осигури безболезнено от новородените прасенца непосредствено след раждането им. "Това вече няма да причинява никакви мъки на животните", посочва Волфрам Шнекел от университета Анхалт, който работи по проекта.
Той би искал и да направи лабораторното месо по-здравословно за хората. Тъй като до момента често се използват антибиотици, за да се поддържа клетъчното месо стерилно. В бъдеще това би могло да се постига чрез чисто физически методи. Но това не означава непременно, че лабораторното месо ще бъде по-здравословно от конвенционалното.
3D принтер за консистенцията
Шнекел и колегите му работят и върху консистенцията и вкуса на изкуственото свинско месо. От биореактора най-напред се получават клетъчни комбинации от култивирани мускулни или мастни клетки, след което се сглобяват в подобна на плът тъкан в 3D принтер. Оттам нататък масата може да се използва например за производството на наденици.
Месото, което се получава от 3D принтера, обаче не е особено вкусно - жилаво е, обяснява пред АРД Шнекел. Преди наистина да добие добър вкус, месото трябва да узрее чрез биохимически процеси. Но засега учените все още проучват как точно би могло да се извърши това.
Докато стигне до пазара ще минат години
Докато месото от 3D принтера стигне до пазара, вероятно ще мине доста време. Шнекел предполага, че става дума за период между пет и десет години - ако се намери фирма, готова да произвежда месото и да получи и съответното разрешение, понеже в Германия засега никой няма право да продава месо от клетки.
Понеже разпоредбите по отношение на хранителните продукти в ЕС са по-строги, отколкото в други страни като САЩ, и това може да се окаже пречка. Директивата, по линия на която би могъл да се осигури достъп на новото месо до пазара, може да изисква продължителни изпитания.
Автор: Лена Бодевайн НДР
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Па яжте си го...
23:35 05.07.2023
2 Тапа Нар
Коментиран от #3
23:35 05.07.2023
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 ХА ХА
Коментиран от #8
23:43 05.07.2023
7 Закс
23:43 05.07.2023
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Олег
00:02 06.07.2023
14 ХА ХА
До коментар #8 от "Костадин Костадинов":
С кобилицата и менците, герана у двора ареката е до него, даже си имам динамо в реката прави 500W на 12в, и генератор 6KW и варел с 200 литра бензин, за всеки случай. Както казах да го мислат ай ти умниците дет работят з а 3 бона и се мислят за голямата работа.00:03 06.07.2023
15 ха ха хааа
00:04 06.07.2023
16 Този коментар е премахнат от модератор.
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 ха ха хааа
До коментар #12 от "То....":
Не понял ?!00:06 06.07.2023
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 ХА ХА
До коментар #8 от "Костадин Костадинов":
Забравих да ти кажа че съм хванал реката 100 метра по на горе всичко е на самотек само отварям крана.00:09 06.07.2023
21 Зрънчо
00:09 06.07.2023
22 ха ха хааа
До коментар #12 от "То....":
Явно Вас са ви учили само на ВАЗ ...🤭00:16 06.07.2023
23 Туба Езатбейоглу
00:50 06.07.2023
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Кггиифида а
01:42 06.07.2023
26 ТрампЛинушка
01:54 06.07.2023
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 Този коментар е премахнат от модератор.
29 Уса
02:42 06.07.2023
30 Дрън дрън та пляс
07:10 06.07.2023
31 Този коментар е премахнат от модератор.
32 Луи дьо Фюнес
10:54 06.07.2023