Last news in Fakti

13 Април, 2023 22:17 2 016 8

Индия: "бранители на кравите" тероризират месари и търговци

  • индия-
  • крави-
  • вегетарианци-
  • мюсюлмани-
  • религия-
  • азия-
  • месо-
  • месари

Проблемът придобива сериозни размери, а месарите са безсилни

Индия: "бранители на кравите" тероризират месари и търговци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В северния индийски щат Харяна местните власти затварят месарницата на Мохамад Идрис и конфискуват ключовете му заради деветдневния фестивал Наваратри - един от най-свещените празници на индуизма.

Идрис работи като месар повече от две десетилетия. През последните няколко години, той и други месари от същия щат са принудени да затварят магазините си по време на индуистките празници. Те остават затворени и всеки вторник, който е специален ден от индуистите. Ако не го направят, може да последва глоба и отнемане на разрешителното им за работа. Или да получат заплахи от националистически групи.

"Вегетарианският национализъм" придобива все по-опасни размери

Месарницата на Идрис е единственото средство за препитанието на петчленното му семейство. "Затворих магазина си заради страх от тълпите. Те идват с пръчки и бият месарите. Дори да подадем сигнал в полицията, знаем, че няма кой да ни чуе", разказва мъжът пред ДВ. Преди той е печелил по около 120 евро месечно, но заради забраната за работа в определени дни е изгубил почти половината си доход. Много от стоката трябва да бъде изхвърляна.

Миналия месец зетят на Идрис - Юсуф, който също е месар, бил нападнат, докато превозна месо. Нападателите го пребили и счупили дясната му ръка. Да бъдеш месар в Индия означава да излагаш живота си на риск всеки ден, споделя Куреши. И да се сблъскваш с такива "бранители на кравите". Тези животни се смятат за свещени в индуизма.

Откакто Нарендра Моди стана министър-председател през 2014 г., в части на страната и особено в тези в Северна Индия мерките, насочени срещу консумацията на месо, нараснаха. Индуистки екстремистки групи като "Вишва Хинду Паришад", "Баджранг Дал" и "Хинду Сена" стоят зад т. нар. вегетариански национализъм.

"Да живее майката крава"

На около 100 километра от магазина на Идрис Дипак Аря, лидер на група бранители на кравите, е събрал свои съмишленици. Мъжете се подготвят за операция по претърсване. Екип на ДВ последва Аря и екипа му по време на незаконния им патрул. Преди да започнат претърсването, бандите скандират: "Да живее майката крава". Те се разделят на групи и претърсват всяко превозно средство, за да проверят дали не е натоварено с крави.

Аря казва пред ДВ, че мюсюлманската общност продава крави и яде телешко, затова основната цел на самообявилата се милиция е да ги "хванат на местопрестъплението". Час, след като патрулирането е започнало, Аря получава информация от свой източник за автомобил, който превозва крави.

Екипът изчаква превозното средство да премине покрай тях, след което бандата сваля двамата мъже от камиона с добитък, изкарва ги от превозното им средство и започва да ги бие. Те се опитват да обяснят, че транспортират кравите към мандра за мляко. Аря настоява екипът на ДВ да спре да снима. Полицейските служители, които са само на метри от тях, не обръщат никакво внимание на насилието.

"Мюсюлманите са тези, които убиват и изяждат нашите крави и накърняват разбиранията на индусите. За да спрем убийството на крави, ние сме готови да дадем живота си. А също и да отнемем живота на тези хора. Няма да спрем в тази мисия", казва уверено Аря.

Част от мащабна кампания срещу мюсюлманите

Писателката Газала Уахаб, която пише по теми като сигурност и ислям, гледа на бандите, бранещи кравите, като на част от по-мащабна кампания срещу мюсюлманите в Индия. Според нея така се наказва и маргинализира икономически това малцинство. "Това, което се случи през последните няколко години, е, че правителството намери удобен начин да отчужди малцинствените общности, да започне вид кампания на омразата срещу тях и да насърчи бандите. Всичко това създаде повсеместен страх в страната", разказва тя пред ДВ.

Но Вишну Гупта, президентът на дясната организация "Хинду Сена", която стои зад кампанията за забрана на месото, вижда в продажбата и консумацията на месо по време на специалните религиозни дни директна атака срещу индуистката култура и ценности. "Мюсюлманите трябва да уважават разбиранията на индуисткото мнозинство и да спрат да продават месо по време на фестивалите и специалните дни. Те ще трябва да платят висока цена, ако не се придържат към това", предупреждава Гупта.

Разпространението на "вегетарианския национализъм" се свързва с нарастването на насилието срещу мюсюлманската общност в Индия. Според Идрис да бъдеш месар в съвременна Индия е опасна професия. Той се страхува за живота си, но няма алтернатива.

Автор: Адил Бат


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДРЕБНА МОСКОВСКА МОНЕТА:

    4 2 Отговор
    БРАТЯ,ДА ВИ ИМАМ ПРОБЛЕМИТЕ🤔...
  • 2 Професора

    4 4 Отговор
    И в България има бранители на крави ДБ ПП-ГЕРП
  • 3 7шпкй

    5 0 Отговор
    Разделянето на Индия и Пакистан, през 40десете години е било доста кърваво.
  • 4 Кравата и волът

    4 4 Отговор
    изпърво са били свещенни животни на Балканите, и оттук култът се принася в Индия. Езическото в час по история няма да го научите! Какъв мислете е бил дИонис (Бромий), там върховен Брахма, бикът Загрей (Бак-хус), менади (кукери) с волски рога, плюс саТуро (са-тири)? Ето защо, мизи, скити - българи са нарчани - чисти.
  • 5 Камила вер. 22

    5 0 Отговор
    Е гах ти, няма ли нещо освен говедо в тая държва.
    (този виц е познат - англичански е...)
    И + това само Идриз Ахмет ли ядат крави.
    Другите само искад да пасат ли?!?
    Интерестингг..
  • 6 Флин

    3 1 Отговор
    Диктат на мнозинството над малцинството. Иначе казано, демокрация в чиста форма. Не разбирам за чий.... реват зелевите глави
  • 7 чудо голямо

    1 0 Отговор
    Кравите като са свещени добре но има и други животни бе пилета свинско риба това да продава.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания