Last news in Fakti

10 Май, 2023 17:50 1 053 11

Евродепутати създадоха мрежата "Обединени за Молдова"

  • евродепутати -
  • обединени за молдова

"Благодаря на Европейския парламент за това, че постоянно подкрепя Република Молдова. Сигурен съм, че тази платформа ще ни помогне да задържим Молдова в дневния ред на европейските институции и да популяризираме успехите на нашата страна", заяви Попшой

Евродепутати създадоха мрежата "Обединени за Молдова"  - 1
Снимка: МОЛДПРЕС

Няколко членове на Европейския парламент и депутати от парламентите на страни членки на Европейския съюз създадоха мрежата "Обединени за Молдова", която има за цел да подкрепя Република Молдова и нейните стремежи към интеграция с европейските институции, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС. Мрежата ще бъде управлявана от Съвет на директорите, състоящ се от трима депутати от Европейския парламент, трима депутати от парламентите на страните членки на Европейския съюз и трима депутати от законодателния орган на Молдова. Изявлението направи заместник-председателят на Народното събрание Михаил Попшой.

В състава на комисията ще влязат Андрюс Кубилюс (Европейска народна партия), Зигфрид Мурешан (Европейска народна партия), Петрас Ауштрявичус (Алианс на либералите и демократите за Европа), Йоханес Шрапс (Германска социалдемократическа партия - Германия), Валентина Мартинес Феро (Народна партия - Испания), Густаф Гьотберг (Умерена коалиционна партия - Швеция), Михаил Попшой (Партия на действието и солидарността), Дойна Герман (Партия на действието и солидарността) и Ина Кошеру (Партия на действието и солидарността).

"Последните президентски и парламентарни избори в Република Молдова показаха силното желание на обществото да се сближи със Запада, нещо, което беше надлежно признато от Европейската комисия, когато през юни 2022 г. тя предостави на Молдова статут на страна кандидатка за Европейския съюз (ЕС). Сега е решаващият момент Европа да демонстрира реципрочно отношение спрямо молдовското общество и твърда позиция относно агресивните действия на Русия", се казва в декларацията за създаване на мрежата за подкрепа на Република Молдова.

"Благодаря на Европейския парламент за това, че постоянно подкрепя Република Молдова. Сигурен съм, че тази платформа ще ни помогне да задържим Молдова в дневния ред на европейските институции и да популяризираме успехите на нашата страна", заяви Попшой.

Мисията на "Обединени за Молдова" е да улеснява координацията и подкрепата по приоритетни за Кишинев теми, като: процесът на интеграция в ЕС - начало на преговорите, постепенна интеграция на Молдова в единния пазар на ЕС; противодействие на руската дезинформация и други хибридни заплахи; укрепване на регионалната сигурност и енергийната сигурност на Молдова; борба с корупцията и укрепване на върховенството на закона; финансова подкрепа; преоценка и съживяване на усилията за намиране на политическо решение за Приднестровието с помощта на Европейския съюз и Запада.

Депутатите от мрежата "Обединени за Молдова" ще се срещнат на 23 май 2023 г., когато ще се проведе първата онлайн среща.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    16 2 Отговор
    Жална и майка на Молдова!
  • 2 Евроглупак от ЕССР

    16 2 Отговор
    Тия постоянно се обединяват за страни извън ЕС.
    За кво сме в тоя съюз??
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хихихи..

    11 3 Отговор
    Върнахме ме в младините и при бай Тошо.Всичко за фронта,всичко за победата,Да подкрепим братска Ангола,Не на реваншизма и неофашизма и тн.Сега пък всички за демократична Молдова.Прозявам се до двете уши...
  • 7 Пико

    6 2 Отговор
    А кръстачка направиха ли?
  • 8 Историк

    12 0 Отговор
    Света подтикван от глобалистите е набрал скорост в една спирала на безумието подхранвана с девиза "Демокрацията обединена срещу злото-Русия"..Не мисля,че това би довело до нещо по-различно от ново противопоставяне между две коренно различни в своята същност системи,като риска от военен конфликт,изглеждащ в началото като нещо тотално изключено вече почва да добива реални очертания..Русия ми прилича на мечка,която кротко се припича на слънце а група гаменчета я дърпат за опашката!
  • 9 Хаха

    8 0 Отговор
    Тези хора трябва да се разследват. Има два варианта, или искат да предизвикат допълнително конфликти, или са хвърлили око на държавните активи.
  • 10 Крио

    8 0 Отговор
    Вчера се видя в Молдова , колко искат в ЕС. Такава манифестация и лозунгите за друго говореха.
  • 11 Сократ

    2 0 Отговор
    Определено обединения райх на запада е решил да воюват дълго с Русия с чужди ръце. Сега е укрия, после се заформя Молдова. Нас кога ли ще ни хвърлят в огъня?