Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Май, 2023 18:55 1 478 4

Мерки! Букурещ поиска удължаване на срока за ограничаване на вноса на зърно от Украйна

  • румъния-
  • пшеница-
  • зърно-
  • украйна-
  • европейски съюз

Румъния заедно с другите четири държави членки на ЕС иска да има възможност да се възползва от своите запаси, за да може да направи път за производството на новата реколта

Мерки! Букурещ поиска удължаване на срока за ограничаване на вноса на зърно от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският министър на земеделието Петре Дая поиска удължаване на срока за ограничаване на вноса на селскостопански продукти от Украйна. Той изтича на 5 юни, информира Аджерпрес, цитирана от БТА.

Заедно с колегите си от България, Унгария, Полша и Словакия, Дая изпрати писмо до ЕС. „Искането е породено от факта, че след известно време влизаме в период на жътва, а голямо количество зърно все още е в складовете на фермерите. Те трябва да бъдат освободени по такъв начин, че да има място за съхранение на новата реколта”, коментира ресорният министър пред Аджерпрес.

Още новини от Украйна

По думите му Румъния заедно с другите четири държави членки на ЕС иска да има възможност да се възползва от своите запаси, “за да може да направи път за производството на новата реколта след няколко месеца”.

Ограничението за внос на украинското зърно изтича на 5 юни. На 2 май Европейската комисия прие извънредни и временни превантивни мерки, насочени към четири селскостопански продукта с произход Украйна - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе.

Европейската комисия обяви, че е готова да наложи отново превантивни мерки след изтичането на настоящия регламент, докато извънредната ситуация продължава, отбелязва Диджи24.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карал ,,ГаЗ" 53 преди 50 г

    7 1 Отговор
    Абе тия още с такива Газки ли събират житото?
    Егати...а се натискат за ЕС...

    Коментиран от #3

  • 2 Джамбaза

    2 0 Отговор
    Този ЕС не е много загрижен за членовете си.
    От Сащ не дават.
  • 3 ТОЗИ ГАЗ 53 НА ФИГ.1👆

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Карал ,,ГаЗ" 53 преди 50 г":

    СТОПЛЯ ШОФЬОРСКОТО СЪРЦЕ
    КАТО КАЛЕНДАРЧЕ ОТ 1988г.
    СЪС СНИМКА НА САМАНТА ФОКС...😁...
    „ДВОЕН ”СЪЕДИНИТЕЛ....
    МЕЖДИННА ГАЗ....
    20л/100км.....
    САМОСВАЛ....
    РОМАНТИКА И „ЧЕРНИ” КУРСОВЕ....👍...
  • 4 бай Село

    0 0 Отговор
    едва ли ви е грижа за производителите на зърно..ревете щото фирмите ви изкупиха евтино зърното и сега зърнената мафията губи милиони от не реализирани сделки..ЕС здраво го начука на всички ви...така че съгласяйте се с госпожа Лайнарен да давате 50 процента от печалбата си като я преведете към американските заводи за оръжие за да пращат към Украйна...
Новини по държави: