30 Май, 2023 21:50 1 264 18

Срещу глобалното затопляне! Австрия, Франция и Нидерландия искат намаляване на частните полети в ЕС

  • европейски съюз-
  • парникови газове-
  • частни самолети-
  • въздушен транспорт

Според данни на Европейския парламент гражданската авиация е отговорна за 13,4 процента от въглеродните емисии в транспортния сектор в ЕС

Срещу глобалното затопляне! Австрия, Франция и Нидерландия искат намаляване на частните полети в ЕС  - 1
Снимка: Shutterstock

Австрия, Франция и Нидерландия призоваха днес в общо писмо за по-строги правила за частните самолети в Европейския съюз като част от борбата с изменението на климата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според писмото, адресирано до Европейската комисия, частните самолети отделят прекомерно количество въглероден двуокис на човек от населението.

Трите държави призовават комисията "да обърне по-голямо внимание на този въпрос... и по-специално да прецени възможността за налагане на по-строги правила за пътуванията с частни самолети".

"Полетите с частни самолети са хоби на свръхбогатите. Но не можем всички да плащаме за това", заяви австрийската министърка за опазване на климата Леонор Гевеслер. "Всеки, който вреди на нашия климат, също трябва да даде своя справедлив принос. Защото всички ние понасяме последиците от тези луксозни пътувания", добави тя.

През последните години броят на частните полети в ЕС отново се е увеличил, заяви австрийското правителство.

В анализ, публикуван от нидерландския изследователския институт в Делфт през март, се казва, че броят на частните полети в Европа се е увеличил с 64 процента до 572 806 пътувания миналата година.

Според данни на Европейския парламент гражданската авиация е отговорна за 13,4 процента от въглеродните емисии в транспортния сектор в ЕС.

Очаква се емисиите от частните самолети да бъдат обсъдени от министрите на транспорта на ЕС на среща в четвъртък в Люксембург.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий Араллампиев

    18 3 Отговор
    Намаляваме частните полети а даваме един милион снаряди за война Да сметнем емисиите Голяма далавера

    Коментиран от #17

  • 2 Пламен

    15 2 Отговор
    А нещо да кажат за тежкотоварния превоз? Като пътувам за Италия през балканите, почти всеки тир е турски. Нима трябва от Анадола до Берлин всичко да се движи на гуми и да бълва кълбета със дизелов дим? А в самата Франция защо тежкотоварния превоз не го качат на ЖП линии? А също от Анадола на влак да бъде качен товара? Или петролните лобита ще го зациклят......

    Коментиран от #10, #11

  • 3 Дедо

    6 4 Отговор
    Бълвайте автомобили с огромни мощности, за да може някой паралия да иде на пикник десет минути по-рано. После се чудите как да накарате пенсионерите да пътуват по-малко.
  • 4 Спецназ

    4 1 Отговор
    Няма такъв закон да дели частни на държавни(които също са частни).

    БЛА БЛА!

    Коментиран от #12

  • 5 Теляк

    3 0 Отговор
    Пуснете самальоти на батерии!
  • 6 Хахаха

    8 0 Отговор
    Еврофлексибелните ще намалят газовете на кравите... заради чистия въздух ????????? Европа е капка в морето с население почти колкото Нигерия или Бразилия след 10 години
  • 7 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    5 1 Отговор
    И да СМЕНИМ ПОСОКАТА НА РАЗВИТИЕ НА ЕС ЗАЕДНО С ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА
  • 8 б0ли ме бамбука

    4 2 Отговор
    Че заради глобалното затопляне, световният океан ще се вдигне с метър и ще залее Нидерландия.
    Китайска поговорка
  • 9 А50

    7 1 Отговор
    Подкрепям, но няма да стане. По-скоро бигфарма и СЗО ще ни карантинират по домовете, но рептилите ще продължат да си фъркат с частните самолети
  • 10 А50

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    Лобитата в нас по-скоро са автобусни и камионджииски, за това и съсипаха БДЖ
  • 11 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пламен":

    Пътя на коприната имаше за цел да изгради мощна железопътна мрежа за транспорт. А лобито на моторните тежкотоварни превози е действително на ЕС.

    Коментиран от #14

  • 12 А50

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Спецназ":

    Има бизнес самолети които превозват от 4 до 15 пътника, които не летят по редовни линии и не можеш да си купиш билет за тях, а си наемаш целия самолет и може да си возиш само котката ако искаш. В този онлайн свят такива полети се използват предимно за туризъм, развлечение и глезотии на свръхбогатите
  • 13 Друг е смсъла

    1 1 Отговор
    Този призив е за икономии на горива
  • 14 Пламен

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Дадох ти един плюс, понеже няма как да ти нацъкам сто! Право в десетката го каза.
  • 15 Коко

    5 1 Отговор
    Какво затопляне ви преследва незвам, какво засушаване. Скъса се да вали прогизнахме и до оня ден бях с яке и половер, а вече е края на май... не се излагайте да се чудите как да лишите хората от природните блага, които са дадени да се ползват от всеки и явно вие до там стигате в нахалството и алчността си, че искате да ни ги продавате?!?
  • 16 на тоз бахър глобално затопляне

    2 1 Отговор
    Ще зачета глобално затопляне коги Холандия отиде под вода
  • 17 АРГОН

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дякон Унуфрий Араллампиев":

    Няма глобално затопляне. Има глобално смръзване, защото слънцето не изригва протуберанси.
    Лъжата за т.н. "глобално затопляне" е само претекст за налагане на глобална диктатура, дигитална валута, ликвидирането на парите в брой, и налагането на купонна система.
  • 18 дядото

    1 0 Отговор
    много нагло.защо не призоват за мир,за намаляване полетите на военните самолети,на военните наземни машини,на локалните войни,на ползването на обеднен уран и още и още.да в световен мащаб премахване основните замърсители,задължително.иначе хората по света-няма да ползват частните си самолети и автомобили,да се отопляват както могат
Новини по държави: