Last news in Fakti

16 Май, 2023 15:23 3 465 23

Доклад: Износът на руски петрол е достигнал пика си

  • русия-
  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • санкции

Като ответна мярка срещу санкциите, въведени в отговор на офанзивата на Москва срещу Украйна, Русия предупреди на 10 февруари, че ще намали производството с 500 000 барела дневно

Доклад: Износът на руски петрол е достигнал пика си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Износът на руски петрол е достигнал най-високото си равнище от началото на руската инвазия в Украйна въпреки тежките западни санкции и е донeсъл "манна" от 15 милиарда долара. Това обяви днес Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от Франс прес, информира БТА.

Международната организация, базирана в Париж, посочва в месечния си доклад, че руският износ е достигнал 8,3 милиона барела дневно миналия месец, след като страната не изпълни заплахата си да намали производството с 500 000 барела дневно.

"Възможно е Русия да увеличи добивите, за да компенсира загубата на приходи", според доклада на МАЕ.

Въпреки международните санкции срещу петрола си, Русия е успяла да пренасочи износа на въглеводороди към други страни (Китай, Индия, Турция), но Москва "изглежда не среща особени трудности да намери купувачи за суровия петрол и петролните си продукти", отчита докладът.

"През април руският износ на петрол е достигнал пика си след инвазията, с 8,3 милиона барела дневно (като се отчитат и рафинираните продукти)", пише МАЕ, което представлява повишение на приходите "с 1,7 милиарда долара" до 15 милиарда долара.

След обявените на 5 декември санкции върху руския суров петрол, транспортиран по морски път, второ ембарго на ЕС, свързано със закупуването на руски петролни продукти, съчетано с таван на цените на тези продукти, което се прилага за страните от Г-7, е в сила от 5 февруари.

Като ответна мярка срещу санкциите, въведени в отговор на офанзивата на Москва срещу Украйна, Русия предупреди на 10 февруари, че ще намали производството с 500 000 барела дневно.

Темата за "вратичките", позволяващи на Москва да смекчи влиянието на санкциите на страните от Г-7 върху икономиката си, ще бъде обсъдена на срещата на върха на индустриализираните страни, която ще започне този петък (19 май) в Япония.

Докладът акцентира паралелно и върху "възстановяване на китайското търсене, надвишаващо очакванията" с "абсолютен рекорд през март от 16 милиона барела дневно" за азиатската страна, вторият най-голям потребител в света след САЩ.

Световното търсене на петрол "ще нарасне с 2,2 милиона барела дневно на годишна основа през 2023 година, за да достигне средна стойност от 102 милиона барела дневно на ден", според същия източник.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умна работа

    9 27 Отговор
    Ще пикират..сега заради тях петрола ще е завинаги евтин..в момента снабдяват най-големите потребители в света под пазарната цена и всички останали количества отиват на запад
  • 2 видял

    43 2 Отговор
    В Бургас руският нефт никога не е спирал да идва ,но с танкери под малтийски флаг !
  • 3 Руски газ

    33 3 Отговор
    Доставките на руски газ за японския пазар ще се увеличат значително благодарение на «Арктик СПГ 2»
    16.05.2023 10:18
    Япония има намерение да увеличи вноса на руски газ с 2 милиона тона благодарение на проекта «Арктик СПГ 2», по договор- изявление на руския посланик в Сапоро Сергей Марин.
    Според дипломата този газов проект все още не е започнал да произвежда втечнен природен газ (СПГ). Всичко трябва да е готово за това до 2026 г. По този начин Япония може да увеличи покупките на руски СПГ с 2 милиона тона годишно (+9% от общия внос).
  • 4 Аз съм от СССР

    40 9 Отговор
    Ще има пари и за ракети и за всичко а ЕС няма нищо.

    Коментиран от #15

  • 5 Мишел

    28 5 Отговор
    При разширяване на търсенето на петрол в света, налагането на санкции върху продажбите на руски петрол ще повиши цените на петрола.
    А САЩ са пред закупуване на петрол за попълване на стратегическите си резерви.
  • 6 НАТО ВЪН

    38 7 Отговор
    Ае хора, не пишете такива работи... джендърчетата гас ще почнат да пикаят..нали Русия е съсипана, или не точно. Иначе какво става с дефоута в краваристан? За един прЕятел питам
  • 7 соломон напасания

    34 2 Отговор
    Тук разни тиквеници като " Истината " се чувстват силно засегнати от другата гледна точка (е не може всички да са като вас с фашистки възгледи ) и веднага определят всичко за фейкове . Те не опонират , не спорят , нямат аргументи по една причина слаб умствен багаж .
  • 8 Камилчето

    21 3 Отговор
    Пак ни измамиха (
  • 9 Тити

    2 17 Отговор
    Продават ама без пари нема що голем келепир

    Коментиран от #14

  • 10 Калпазанин

    9 2 Отговор
    Кви са тия санкции бря, евтин евтин пък пак пичели, само овцете да си блеят и като е толкова лошо за путин защо цените на запад и у нас не падат

    Коментиран от #16

  • 11 Уса

    14 1 Отговор
    Всички купуват от Русия включително и сащ.Санкциите са за глупаците и слабаците
  • 12 факуса

    6 1 Отговор
    сал ние послушниоте и най бедните ще сме още по бедни,щот ще ядем ес ценности,щот си загърбваме интересите
  • 13 Икономист

    10 2 Отговор
    "Москва "изглежда не среща особени трудности да намери купувачи за суровия петрол и петролните си продукти"

    И аз така казвам - санкциите действат ама срещу кого - май най-много срещу Европа. Краварите си оплетоха кошницата с тези санкции ама европейците плащат заради марионетки на власт.

    Като погледнеш по-глобално кои печелят от санкциите - най-много САЩ на първо място защото тъкмо САЩ замести руския петрол и газ. Русия почти не губи - продава по-малко петрол и газ но на по-висока цена. Най-големия губещ е Европа - европейците плащат целия негатив на санкциите. Но това е така защото ни управляват марионетки за които по-важни са интересите на САЩ отколкото тези на ЕС. Това му се казва национално предателство.
  • 14 Антитрол

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тити":

    Чети бе момче преди да ръсиш простотии - става дума за пари а не за количества петрол. Реално даже е намалила износа от преди СВО.

    "което представлява повишение на приходите "с 1,7 милиарда долара" до 15 милиарда долара"
  • 15 Русофил

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Аз съм от СССР":

    Не позна. Руският бюджет е на червено. Приходите от нефт и газ за април са 8.3 млрд.
    Само за заплати на ватниците (армия+милиция) - 2 милиона х 2500 = 5 млрд. Нема за
    ракетки.

    Коментиран от #17, #18, #19

  • 16 Пешо

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Калпазанин":

    Лъжеш се. В Англия цената от почти 1.98£ стана 1.64 - 1.56£ за литър дизел. Бензинът е по-евтин. На фона на заплатите е що годе добре.
    В БГ, бензинджиите са по-гладни, а и си плащат комисионни на тези дето управляват.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аха верно

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Затуй кииюф седи през ден на тъмно.
  • 19 Русофил

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Въй, ко шъ прайм?
    Дали шъ вдигнът тавана на дълга!
    Дали шъ издържи пода без да се срути в мазето?
  • 20 ха ха

    4 5 Отговор
    Без пари на безценица всеки купува Братските народи на Турция и Китай го изкупуват за жълти копейки
  • 21 идеално

    0 2 Отговор
    петрол на тънки цени - санкциите все така да не действат. ((((((((((((((:
  • 22 канибал

    0 0 Отговор
    бизнесът си е бизнес, войната си е война......
  • 23 Бай Х

    1 0 Отговор
    Как е достигнал,,пика"си,като почти никой в Европа не го купува ??? Руската пропаганда надмина Доктор Йозеф Гьобелс !!!
Новини по държави: