Last news in Fakti

16 Май, 2023 12:21 4 218 59

ЕС предупреждава: Не купувайте горива от Индия, произведени са от руски петрол

  • русия-
  • индия-
  • петрол-
  • нефт-
  • дизел-
  • опек

Достъпът до евтин руски суров петрол повиши производството и печалбите в индийските рафинерии, което им позволи да изнасят рафинирани продукти конкурентно в Европа и да заемат по-голям пазарен дял

ЕС предупреждава: Не купувайте горива от Индия, произведени са от руски петрол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз трябва да предприеме мерки срещу Индия, която препродава руски петрол в Европа като рафинирано гориво, включително дизел. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

През изминалата година Индия се превърна в най-големия купувач на руски петрол след нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари 2022 г. Достъпът до евтин руски суров петрол повиши производството и печалбите в индийските рафинерии, което им позволи да изнасят рафинирани продукти конкурентно в Европа и да заемат по-голям пазарен дял.

В интервю за "Файненшъл таймс" Борел заяви, че ще повдигне въпроса пред външния министър на Индия Субраманям Джайшанкар на предстоящата им среща днес.

"Ако дизелът или бензинът, които влизат в Европа от Индия, се произвеждат с руски петрол, това със сигурност е заобикаляне на санкциите и държавите членки трябва да предприемат мерки", подчерта топ дипломатът на ЕС.

"Индия купува руски петрол, това е нормално. Но ако те използват това, за да се превърнат в център, където руският петрол се рафинира, а вторичните продукти се продават на нас, трябва да вземем мерки", настоя той.

Индийските рафинерии, които преди купуваха руски петрол рядко поради високите транспортни разходи, внесоха между 970 000 и 981 000 барела на ден от него през фискалната 2022/23 г. (април-март), което е над 1/5 от общия внос на гориво в страната.

Най-големият производител на петрол в Русия -"Роснефт", и индийската държавна компания "Индиън ойл корпорейшън" сключиха споразумение за значително увеличаване и диверсификация на сортовете петрол, доставяни в Индия.

Преди нахлуването на Русия в Украйна Индия изнасяше за Европа средно по 154 000 барела дизелово и реактивно гориво на ден. Този износ обаче нарасна до 200 000 барела на ден, след като от 5 февруари тази година ЕС забрани вноса на руски петролни продукти.

Борел посочи, че националните власти на страните членки трябва да приложат всеки механизъм за пресичане на потока от руски петрол. По негови думи ЕС може да въведе мерки срещу купувачите на индийски рафинирани горива, за които се смята, че са получени от руски суров петрол.

"Ако продават, то е защото някой купува. И трябва да следим кой купува", подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сотир

    75 2 Отговор
    Аз само в Индия зареждам, че ми е най-евтино. Приемат и рубли !
  • 2 Смешници

    72 4 Отговор
    Смешковци
  • 3 баровец

    59 3 Отговор
    Аз купувам само ГАЗ от Индия, така си карам Кайена с газовата. Имам и един Мерцедес на метан, но него зареждам в Исландия, там метана е най-евтин.
  • 4 българина

    96 6 Отговор
    а аз не искам да купувам храни от ЕС, произведени са от джендъри, проблема е че само такова има...
  • 5 горски

    113 4 Отговор
    Изпокарайте се с целия свят,заради американските интереси,смачкайте си икономиката и после чакайте някой да ви цепи басма.Политици с интелектуален дефицит,или предатели.Други категории няма...
  • 6 Болгар

    43 4 Отговор
    На пук на мама,ще си замръзя ушите в студа.
    Няма да карам колата си , ще ходя пеша до работата или ще заредя една трета от заплатата си за бензин.
  • 7 ЕС (но си правете пас)

    37 3 Отговор
    НИВ СИ КУПУВАМЕ ОТ СЪЩИЯ
  • 8 Хахахах

    75 4 Отговор
    Цяла европа е на прекупвачи на руски петрол и газ.....те се сетили да предупреждават:)))
  • 9 ХАХАХА

    76 4 Отговор
    Жалко ,че няма да узная какво ще пише в историята на "стария свят" след 50 години. По тъпи от тези е нямало ,сигурно няма и да има.
  • 10 истина е

    70 5 Отговор
    Всеки средно интелигентен човек като напише - Марине Трафик , ще види ,че на десетки танкери от Устлуга и Новоросийск чакат с дни за да товарят с дестинация - целият ЕС. !!! Кого и защо лъжете !!Ако не купувате руски нефт , ЕС щеше да се разпадне ,защото 1 литър гориво трябваше да е 5 евро !!

    Коментиран от #22

  • 11 Пет пари

    44 4 Отговор
    Е какво като са от руски петрол?! Ще си щупуваме откъдето си искаме.
  • 12 е писнаате ми яко

    36 4 Отговор
    Просто не знам вече как човек да не изригне " фтулка ви мадерна и на ЕС и на все "
  • 13 Верно ли

    28 4 Отговор
    А от Турция може ли бе,Олигофрен?
  • 14 Гордостта на Тара

    47 4 Отговор
    И къв е проблема Индия няма санкции от ЕС .. ще купува от където иска .. това не е ли мешателство в суверена държава. след като са платили за даден продукт става техен .. Те го купуват преработват и тн следователно бензина дизела са индийско производство само петрола е руски но и той вече не е след като е платено .. тия на запад тотално са изкчаткали

    Коментиран от #21, #34

  • 15 Мнение

    23 5 Отговор
    Айде бе, те ще ни кажат откъде да купуваме и откъде не.

    Коментиран от #17

  • 16 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    29 2 Отговор
    Не купувайте газ от Азербайджа.Собственик е Газпром.А от Лукойл да купуваме ли?
  • 17 механизми братчет , механизми

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Те не ти го казват на теб , казват го на правителствения си слугинаж , този дето ти безропотно търпиш , първо да ти го назначат и второ да ти определя наклона на нещата наричани твой живот .
  • 18 Мнение

    28 2 Отговор
    Въобще ме не интересува дали горивото е произведено от руски петрол или не.
  • 19 Пуши,ма мерцедес

    20 3 Отговор
    Тотслна немощ на ЕС.
  • 20 Гонж Гудата

    18 3 Отговор
    Слава на Индия?
  • 21 гост

    8 32 Отговор

    До коментар #14 от "Гордостта на Тара":

    Индия може да купува откъдето си поиска , но не може да продава където си поиска !! Щото трябва купувача да се съгласи !! А на този купувач като му кажат , че ще го скъсат от глоби за нарушения на санкциите , които са закон в ЕС и моментално ще забрави за Индия , ако ще не руски , ами американски петрол да преработва , щото трябва той да докаже , че не е от руски , което е огромна разправия и разходи !! И най-важното , дори да е успяла Индия досега да продаде нещичко , това с НИЩО не грее Раша !! Щото тя продава на половин цена на Индия и Китай , иначе няма да купят нищо !! Което значи , че и да е спечелила нещо Индия , Раша със сигурност е загубила и то много !!

    Коментиран от #37

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    27 3 Отговор
    Според иди одите от Брюксел, трябват мерки срещу Китай, сега Индия, ще дойде ред и на Бразилия, Индонезия и целия свят с изключение на САЩ, Канада и Австралия. Накрая кой ще се окаже изолиран ...
  • 24 отан

    29 3 Отговор
    Карайте с 5 евро на литър и яжте скакалци

    Коментиран от #27

  • 25 ами

    15 1 Отговор
    ха ха ха - я бързо санкции и на индия
  • 26 Българин

    32 4 Отговор
    То и ние купуваме руска газ, ама ужким доставена с кораби цистерни и разтоварена на терминали в Турция, за да се начисляват и пътни и комисионни.Нещо за Урсула и ваксините пфайзер пишете , за да докажете че корупция в ЕС няма.Защо мълчите по тази тема ?
  • 27 гост

    6 15 Отговор

    До коментар #24 от "отан":

    Ми аз като гледам откакто има ембарго за руски петрол и газ цените са само НАДОЛУ !!! О то доста , спрямо това време миналата година поне с 30-40 процента !! А тогава нямаше ембарго за руски горива !! Що така бе Вуте , да не би руския боклук и по-рано да си е бил по-скъп ?? Хахахаха !!
  • 28 нено

    23 4 Отговор
    Най - качественият петрол е руският Заради злобата на политиците , свалиха цената на горивата, но заробиха с милиарди заеми нас и следващото поколение! Бива слагачество, бива послушание от Козяк, но това е падение и престъпление , за което трябва да се самосезира Каскета, или наглият вечен , уплашен Сарафов да иска охрана! Аз искам да ми бъде осигурен нормален живот и бъдеще за децата ни ! Писна ни от работа и лишения !

    Коментиран от #32

  • 29 Мим33

    21 2 Отговор
    Тия западняци под давление на щатите ще се побъркат вече как и колко да си пречат и да се самонаказват...

    Коментиран от #33

  • 30 Хайл

    21 2 Отговор
    Да не сте луди да купувате евтини горива от руски петрол,купувайте скъпи американски...да ви бера лайката смотана,грутка ви вайка да ераа
  • 31 Пешо

    19 3 Отговор
    А грубва ли да купуваме храни от ЕС, пълни с буболечки?
  • 32 гост

    4 26 Отговор

    До коментар #28 от "нено":

    Най-големия боклук е руския , не се напъвай !! Със заклинания не става !! Не случайно е ПОД 9% от всичкия петрол на пазара , даже вече е под 7 процента след ембаргото !! Това е все едно каменни въглища от Донбас и радневска кал , дето я мешат с мазут иначе не гори !! Най-качествения петрол е от Саудитска Арабия и САЩ , това е лек петрол , който цял свят всички рафинерии могат да работят !! Най-мръсния и труден за преработка е руския и от Венецуела , явно Господ знае кой да накаже , хаххахах !!

    Коментиран от #38, #46

  • 33 Хайл

    22 2 Отговор

    До коментар #29 от "Мим33":

    Мазохисти сър,вместо да изтребят всичкото бюрократ в брюксел те им се одупват
  • 34 Жоро

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гордостта на Тара":

    Замислих се над изречението което си написал ,,като са го купили и става техен" ,знаеш ли кое нещо в България го купуваш ,даваш си парите за него и не е твоя собственост ?
  • 35 пенко

    6 1 Отговор
    ... " ЕХ ЗЛОБА ---ЕХ ЗЛОБА - В ГАЛЯМАТА ЗЛАБА - НЯМА -ГО ЛЯМ КЕФ " !!!!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Анна

    16 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    ...Ама как се радваш, като пишеш тези " умни" неща?!...РУСИЯ Е РУСИЯ И НИКОЙ ДА НЕ СМЕЕ ДА СЕ СРАВНЯВА С НЕЯ! НИКОЙ! .. Не виждате ли на поставените и назначени от САЩ и ЕС марионетни правителства им е заповядано само да козируват и изпълняват пъклените им планове за унищожението на човечеството! ...
  • 38 Анна

    9 2 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    ...Ама как се радваш, като пишеш тези " умни" неща?!...РУСИЯ Е РУСИЯ И НИКОЙ ДА НЕ СМЕЕ ДА СЕ СРАВНЯВА С НЕЯ! НИКОЙ! .. Не виждате ли на поставените и назначени от САЩ и ЕС марионетни правителства им е заповядано само да козируват и изпълняват пъклените им планове за унищожението на човечеството! ...

    Коментиран от #39

  • 39 гост

    0 14 Отговор

    До коментар #38 от "Анна":

    Ма как ще се сравнява някой с Русия , да не му е изпила чавка акъла , хахахахах !! По какво да се сравнява , по малоумие и простотия ?? Или по западналост и безхаберие ?? Това да съсипеш сам най-големия си и най-платежоспособен пазар , граден над 50 години заради комплексарщината и слабоумието на някакъв изроден диктатор , това действително е безаналогово !!! Няма друг в света и няма да има да му мине през главата даже такава простотия , да не говорим да я направи и то за по-малко от година !! Верно никой не може да се сравнява с такива въпиющи олигофрени , хахахаххаха !!

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ОБЕКТИВЕН

    14 1 Отговор
    ПАРАНОЯТА НА ЗАПАДНАЛИТЕ БОКЛУЧАЦИ Е ВНУШИТЕЛНА !
    И КАКВО КАТО Е РУСКИ БЕ КЛОШЕРИ ,ЗА РАЗЛИКА ОТ ВАС НЕ Е ТОКСИЧЕН ?!
    ВИЕ ЗАПАДНАЛИ КЛОШАРИ СТЕ ТОКСИЧНИ ЗА САМИТЕ ВАС
  • 42 Абе

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Приятелю , човекът ти казва да погледнеш в маринтрсфик и да видиш колко танкери чакат пред руските пристанища.
  • 43 Някой

    11 1 Отговор
    Борел и ЕС искат да се самоубият. Не купувайте евтини горива от Индия.
    Ако го направят,се гласете пак за поскъпване на горивата.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 От цялата работа

    15 0 Отговор
    Ще излезе, че накрая ЕС ще търгува само със себе си и САЩ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Едуард Петров

    6 0 Отговор
    НАЙ-МРЪСНАТА ФАШИСТКА ШАЙКА СА ТЪЙ Й НАР. факти! Долна фашистка измет на нефакти! БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ ВИЕ, ДОМОВЕТЕ ВИ И СЕМЕЙСТВАТА ВИ! ДОЛНОПРОБНИ МАНИПУЛАТОРИ, КАК ЩЕ ИЗБЕГНЕТЕ БОЖИЯТ ГНЯВ?! ИЗРОДИ, САМИ СЕ ЗЛЕПОСТАВИХТЕ ПРЕД ЧЕСТНИТЕ И ПОЧТЕНИ ХОРА ПО СВЕТА! ,,Това зло, което сам си направиш, никой не може да ти го направи!" АНАДЪН МУ?!3739
  • 49 Човече... ...

    11 0 Отговор
    Борел и Урсула са доказани краварски подлоги.... Стараят се да погребат Европа отвсякъде.
  • 50 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Що не си е@ете майката , иди@ти сбъркани !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Хектор

    2 0 Отговор
    Тея боклуци не разбраха ли, че смехорворните им санкции не работят?!
  • 57 Ник

    4 0 Отговор
    Смешници.престанете да се месите на други държави.те си решават какво да правят.
  • 58 Хахааххх

    0 0 Отговор
    Дриии.ссльо..в.ци
  • 59 Асенчо

    0 0 Отговор
    Тези мръднаха тотално. Не си купувайте храна, защото печките работят с руска газ.
Новини по държави: