Last news in Fakti

26 Май, 2023 17:33 4 291 13

Нефтени скандали! Норвегия засилва натиска върху големите петролни компании

  • норвегия-
  • петрол-
  • нефт-
  • опек-
  • норвежки суверенен фонд

Норвежкият суверенен фонд с активи на стойност 1,4 трилиона долара е най-големият инвеститор в света на фондовия пазар

Нефтени скандали! Норвегия засилва натиска върху големите петролни компании - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Натискът върху големите петролни компании се засили днес, след като Норвежкият суверенен фонд обяви, че ще гласува срещу изпълнителните директори на "Шеврон" (Chevron) и "ЕксънМобил" (ExxonMobil), а френската полиция атакува протестиращите екоактивисти, опитали се блокират входа на мястото, където се провежда Общото събрание на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Заедно с Би Пи (BP) и "Шел" (Shell) компаниите се сблъскват с "гръмко" малцинство от акционери, които изискват по-бързо съкращаване на емисиите, а по-голямата част от акционерите настояват ръководството да събере плодовете от рекордната печалба от петрол и газ и да инвестира повече в подобни находища.

Норвежкият суверенен фонд с активи на стойност 1,4 трилиона долара, който е най-големият инвеститор в света на фондовия пазар, обяви днес, че ще гласува срещу главните изпълнителни директори на "Шеврон" и "ЕксънМобил" и против свързани с увеличаване на емисиите предложения на ръководствата на заседанията им на 31 май.

Фондът, който е притежавал 0,86 на сто от "Шеврон" и 1,13 на сто от "Ексън" в края на 2022 година, гласува по-рано срещу повторното назначаване на директорите и ще подкрепи, както и предходните години резолюцията на организацията за екологична активност на акционерите "Фолоу дис" (Follow This), която настоява за по-бързото съкращаване на емисиите парникови газове на американските компании.

Норвежкият фонд обаче ще гласува срещу резолюцията на "Фолу дис" на днешното Общо събрание на "ТоталЕнержи".

Главният изпълнителен директор на "ТоталЕнержи" Патрик Пуяне обоснова подробно стратегията си на днешното Общо събрание под натиска на екоактивистите и френското правителство, което го призовава да се откаже по-бързо от изкопаемите горива, съобщи Франс прес.

"Климатът е в основата на нашата загриженост", потвърди Пуяне, подчертавайки "надеждността на плана за енергийния преход на компанията" на френската група.

"Компанията ни е тази, която инвестира най-много в строителството на енергийния модел на бъдещето, който ще се основава върху електричеството" посредством възобновяеми енергии, подчерта той, добавяйки, че не може да намали на този етап петролната си дейност.

"Търсенето на петрол в световен план нараства и, ако "ТоталЕнержи" не отговори на това търсене, други ще го направят вместо нас", каза той, отговаряйки на "мърморковците, които ни обвиняват в грийнуошинг".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така ли

    21 1 Отговор
    При Норвегия си имат готов убиец Андеш Брайвик ! Той ще им реши проблема.....

    Коментиран от #4

  • 2 Едно нещо

    15 4 Отговор
    може да им се признае на норвежците и това в че те са единствената демократична държава направила пари от полезни изкопаеми
  • 3 Боби

    30 0 Отговор
    Много е лесно да си еко, особено след като си натрупал печалби в размер на 1.4 трилиона.
    Кога ядоха кюфтета, не реваха!

    Коментиран от #7

  • 4 Хахахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "така ли":

    В Норвегия има един! А в България има много! Та пак.
  • 5 Хахаха

    3 11 Отговор
    защо руснаците нямат инвестициионен фонд?

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Хахахаха

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Имат. В сметките на олигарсите и управляващите е руския фонд от нефта и газа!
  • 7 Не четеш

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Боби":

    Те са против американските компании да разширяват дейността си, но са ЗА норвежките да го правят.
  • 8 САЩ и НАТО

    12 1 Отговор
    Войната в Унгария е екологична! И обеднения е екологичен. Още по-екологично бе гръмването на Северен Поток със стотици хиляди тонове метан в атмосферата.
    А ЕС и особено Германия дето мина на въглища, да не се опъват а да ни слушкат и да купуват слънчеви панели от Китай, произведени с евтини руски въглища.

    Коментиран от #12

  • 9 Пловдив 1912

    15 0 Отговор
    Как така търсенето се увеличава...това не е възможно , Урсула и Борел казаха , бай бай Газпром и , че всички минавали на вятър , слънце , водороди и батерии...май всичко е пунта-мара.... Най-големите потребители като Китай и Индия , които използват колкото целия друг свят , даже увеличават търсенето
  • 10 норвежец

    10 0 Отговор
    Та нали затова гръмнахме тръбата за германия, за да захлебим
  • 11 Китай

    7 0 Отговор
    Как няма да увеличим търсенето на горива след като всички минавали на вятър , слънце , водороди и батерии.
    Та нали някой трябва да им ги произвежда и продава евтинко?!
  • 12 САЩ и НАТО

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "САЩ и НАТО":

    "в Украйна"

    Извинения!
  • 13 Онуфри

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    Ми кой ти каза че нямат. Техния фонд инвистира в най големия проект за добив на водород по екологичен начин ама вие откъде да знаете. Да се чете трябва трябва да се чете а не да хейтите по заръка на многополовите на запад.
Новини по държави: