Last news in Fakti

18 Май, 2023 03:42 3 978 33

18 май 1944 г. За назидание Сталин депортира в Сибир кримските татари

  • сталин-
  • татари-
  • депортация

Крим отново се управлява от окупационна администрация

18 май 1944 г.  За назидание Сталин депортира в Сибир кримските татари - 1
Снимка: Shutterstock

На 18 май 1944 г. по заповед на Сталин започва депортацията на кримските татари.

Според постановлението на Държавния комисариат по отбраната на СССР от 1944 г., кримските татари и други етнически групи са били насилствено депортирани от сталинския режим от територията на Крим в Узбекистан, Казахстан и далечните райони на Русия. Те са били обвинени в колаборационизъм с фашистка Германия. Близо 32 000 души от НКВД са мобилизирани, за да могат в следващите дни да бъдат изселени 185 000 кримски татари.

По данни на Националното движение на кримските татари, през първите 4 години от депортацията загиват близо 90 хиляди души. През януари 1974 г. Президиумът на Върховния съвет на СССР отменя забраната за кримските татари, гърците, арменците и българите да се връщат в Крим.

Депортацията на кримските татари, започнала на 18 май 1944 година, е едно от най-големите престъпления на съветския режим, извършени от него по време на Втората световна война. Над 20 години в СССР изцяло се отрича престъпният характер на тези действия.

Макар още през 1967 година Съветският съюз да признава необоснованите обвинения към всички кримски татари в сътрудничество с немците, те до самия крах на комунистическия тоталитаризъм така и не получават правото да се върнат в историческата си родина. Кримските татари са депортирани в отдалечени райони на Сибир, Урал, Средна Азия, където те се оказват без документи, в условията на комендантски режим, без правото на придвижване дори с цел търсенето на изгубени при изселването семейства.

Броят на „специалните преселници“ се попълва през 1945 г., когато към края на войната войници и офицери, воювали срещу фашизма, също са обявени за „предатели“ и изпратени в изгнание при своите семейства. Тежките битови условия в специалните поселения, които се усложняват от новия климат и инфекциозните заболявания, водят до смъртност при депортираните, която се увеличава фактически от липсата на медицинско обслужване.

След като през 1991 г. Украйна обяви независимост, тя показа съчувствие към кримските татари, предоставяйки им възможност да се върнат по родните си места. За целта властите предприеха редица нормативни актове, за да улеснят процеса на връщането им, като основен акт е „Ратификацията на Протокола към споразумението по въпросите, свързани с възстановяване на правата на депортираните лица, националните малцинства и народите“.

Други важни документи са: правителствената Програма за заселването и устройството на депортираните кримски татари и лица от други националности, приета през 2006 г. със сила до 2015 г. ; Указът на президента на Украйна от 14.05.10 № 615 „За допълнителните мерки за устройването на кримските татари, другите лица, депортирани по национален признак и техните наследници, които са се върнали или се връщат за постоянно живеене в Украйна“.

В момента в Крим са се върнали 266 хил. татари. По различни оценки, извън Украйна живеят от 30 до 100 000 кримски татари.

Анексирането на Крим от Руската федерация през март 2014 г. актуализира проблема с борбата на кримските татари за техните права. Окупационната администрация на Крим за пръв път в новата история забрани на 18 май да бъде проведен традиционния траурен митинг в центъра на Симферопол.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хихихи..

    16 16 Отговор
    Много ви плаши тоя Сибир бе..Пък аз бачках като млад там,в Тюмен,ядене пиене и тези три неща на корем! Който е бил там,знае че съм точен..

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Съдията Дред

    18 28 Отговор
    Значи изселили 185 000, в началото загинали 90 000 , продължили да умират,, а се върнали 266000 . Ако са били в толкова тежки условия, няма как да се размножават така. При положение. че не всички са се върнали. Пък и неказвате, колко руснаци са загинали от отрядите на татари на служба при немците.

    Коментиран от #20

  • 19 пламен

    22 4 Отговор
    Депортирани са и таврийските и кримските българи. Умират по пътя и в лагерите в Казахстан
  • 20 Също като "кланетата" по турско

    16 14 Отговор

    До коментар #18 от "Съдията Дред":

    Клали, клали, па от четвърт милион за 5века сме станали 4 милиона
  • 21 Кирил

    27 5 Отговор
    Крим е окупираната територия от русия в края на 18-ти век. Местното население е избивано и прогонено и на негово място пристигат окупаторите със семействата си.

    Коментиран от #25, #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тодор Живков

    7 6 Отговор
    "....Ролята на Лидера е от особено значение. Вижте какво постигна единият (визирайки Сталин), и какво направи другият (имайки предвид Горбачов).... Всички ще плащаме за грешките...."
  • 24 Човек

    17 10 Отговор
    Ами геноцида в Черкезия? Да не мислите, че Сочи и той е "изконно руски"? Русия трябва да загуби излаза си на Черно море, защото той е придобит с абсолютен геноцид над местното население. Господ забавя, но не забравя.

    Коментиран от #30

  • 25 Тъй, Тъй, Кирчо

    5 11 Отговор

    До коментар #21 от "Кирил":

    Само имай предвид, че без Крим да е бил руски, България не можеше да бъде освободена, защото е сериозна позиция в тила.

    Коментиран от #32

  • 26 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    11 8 Отговор

    До коментар #21 от "Кирил":

    Крим е окупираната територия от русия в края на 18-ти век. Местното население е избивано и прогонено и на негово място пристигат окупаторите със семействата си.=========================================== Крим е окупирана територия от татарите около 1200 г. и слагат край на КИЕВСКА РУС.ОКОЛО 300 ГОДИНИ ЦЯЛА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА ТРЕПЕРИ ОТ ТЯХ.Имат и значителна роля за упадъка на ЖЕЧПОСПОЛИТА дори и БЪЛГАРИЯ.Най верният съюзник на ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.През 1783 г окончателно Крим е присъединен към РУСИЯ. ПРЕЗ КРИМ СА МИНАЛИ МНОГО НАРОДИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПРАБЪЛГАРИ,но наЙ много са го владели руснаци и татари може би по около 400 години.По отношение на депортирането на кримските татари не е правилно и хуманно ,но сигурно СТАЛИН Е ПРОЧЕЛ НЯКОЯ КНИЖКА ОТ МАЙН РИД И КАРЛ МАЙ И СЕ Е ПОУЧИЛ ОТ ОТНОШЕНИЕТО НА АМЕРИКАНЦИТЕ КЪМ ИНДИАНЦИТЕ.
  • 27 Историк

    4 3 Отговор
    През цялата си история РуЗЗия така е "асвабаждавала" окупираните територии - от населението им, за да засели там руЗЗнаци.

    Коментиран от #29

  • 28 фенче

    3 2 Отговор
    поредната едностранчива статия от тоя автор, и дежурните 3-4 трола отдолу
  • 29 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Историк":

    През цялата си история РуЗЗия така е "асвабаждавала" окупираните територии - от населението им, за да засели там руЗЗнаци.======================================================================= АВСТРАЛИЯ И СЕВЕРНА АМЕРИКА сигурно пак РУСИЯ ГИ Е ОСВОБОДИЛА И ЗАСЕЛИЛА С РУСНАЦИ.
  • 30 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Човек":

    Ами геноцида в Черкезия? Да не мислите, че Сочи и той е "изконно руски"? Русия трябва да загуби излаза си на Черно море, защото той е придобит с абсолютен геноцид над местното население. Господ забавя, но не забравя.================================================================================== По твоята логика и ние трябва да дадем излаза си на Черно море на ГЪРЦИЯ.В древността цялото българско крайбрежие е било населено основно с гърци.
  • 31 Сър Пичук

    3 1 Отговор
    Ето как Крим стана "Исконно руска земя".
    Както и много други територии.
  • 32 Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Тъй, Тъй, Кирчо":

    Ма България свободна ли е, чи откога?
  • 33 Грешка е направил

    1 2 Отговор
    Тези съдружници на фашистите е трябвало да ги оставят в Крим, че те и родата им да изчезнат от възмездието на върналите се от фронта роднини на избитите от тях. Пишете си опорките, но истината е, че Сталин така ги е спасил.
Новини по държави: