Last news in Fakti

14 Юни, 2023 07:30 1 843 46

Климатична катастрофа! Грета Тунберг призова за радикален обрат в борбата с глобалното затопляне

  • грета тунберг-
  • климат-
  • глобално затопляне-
  • парникови газове

Екоактивистката каза, че за да има положителен ефект, трябва въглищата, нефтът и газът да спрат да се използват, тъй като вредните за климата емисии на парникови газове все още държат рекордно високи нива

Климатична катастрофа! Грета Тунберг призова за радикален обрат в борбата с глобалното затопляне - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шведската активистка за борба с промените в климата Грета Тунберг призова за радикален обрат в борбата с глобалното затопляне от страна на бизнеса и политиката, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Това е въпрос на живот и смърт", заяви 20-годишната Тунберг на предварителните преговори за климата на ООН в германския град Бон.

Екоактивистката каза, че за да има положителен ефект, трябва въглищата, нефтът и газът да спрат да се използват, тъй като вредните за климата емисии на парникови газове все още държат рекордно високи нива.

До края на седмицата в Бон ще се състоят междинните преговори във връзка с предстоящата конференция на ООН за климата, която ще се проведе в Дубай в края на ноември. Преди пет години Тунберг постави началото на движението "Петъци за бъдеще"с училищната си стачка по повод климатичните промени. То доби популярност в много държави по света.

Тунберг заяви, че следващите месеци и години ще бъдат решаващи за бъдещето на човечеството. Ако няма промяна в политиката за климата, това ще бъде "смъртна присъда за безброй хора", заяви тя, и допълни, че човешкият живот е вече изложен на огромен риск в много региони на света, намиращи се на "фронтовата линия на климатичната криза."

Научно доказано е колко сериозна е кризата с климата, а способите, чрез които се случва това, са известни, каза Тунберг. Според нея няма политически представители, които искат да променят климатичната ситуация.

Учени предупреждават за предстоящата климатична катастрофа от десетилетия, каза тя. "Но предупрежденията им бяха заглушени - от зеленото измиване (екологични стратегии, които не са особено щадящи за околната среда – бел.ред.) до лъжите на властимащите." Последните според Тунберг търсели само мързеливи решения и вратички, за да продължат "обичайния си бизнес", отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бонев

    73 1 Отговор
    Айде циркаджиите ако може един по един. Двама едновременно идват в повече. Сега актуален е зеленски.
  • 3 Последния Софиянец

    52 0 Отговор
    САЩ да не пращат снаряди с обеднен уран на Украйна като за начало.
  • 4 Ибрее

    48 0 Отговор
    Добре де, какъв и е проблема на тая - застрашеното чивечество изчезва и след това всичко е точно. Може да се появят и по свестни видове на тая планета. Няма да е за първи път.
  • 5 оле мале кой го събуди това болното

    54 1 Отговор
    щом гретето казва отивам да си изхвърля въглищата продавам си камиона и вече ще возя баластра с колелото че е по еко…
  • 6 ХАХАХА

    32 0 Отговор
    До Бон как стигна този дебилитет ? Призивите е назад към пещерите.
  • 7 Гретиния

    24 2 Отговор
    Хич да не бърза да се прибира моята ! Аз откакто имам снимка на Зеленски по зелен потник , си се затоплям сам !

    Коментиран от #45

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 1 Отговор
    "Радикален обрат"- от утре Слънцето да започне да изгрява от Запад ‼️

    Коментиран от #27

  • 9 Шшшшшт

    27 0 Отговор
    кво става с юруша.
    Май май запецна!!!?
    Ама тихо, тихо да не чуят руснаците
  • 10 След Зеленски

    25 0 Отговор
    Още една луда!
  • 11 Свенссон

    35 0 Отговор
    Не ни занивайте това момиче!
    Нещо за екологичната война в Украйна и хилядите тонове метан в атмосферата от гръмнатите тръби. Грета каза ли?

    Жалко за Швеция! До не отдавна бе известна с Волво, СААБ, Ериксон, Електролукс, шведска стомана, АББА, Роксет, Юроп, Скайп, най-нисък криминалитет ..... сега няма нищо освен Грета Тунберг

    Благодарение на назначената там Барбара Спекрър

    Коментиран от #40

  • 12 За мислещите

    24 0 Отговор
    Как и с какво се хранят дърветата и темата е доста обширна за да се напише под коментар ,но това момиче което е бутано напред от екомафията трябва да си обърне внимание на това горе дето носи в главата.
  • 13 Госあ

    20 1 Отговор
    Климатичните промени най добре се борят със свръхвъоръжаване, но само американско !!! Някой запитвал ли се е, колко въглероден диоксид се отделя на едно учение на нато ? Също така масовия туризъм с нискобюджетните авиолинии помага за екологията, а безумното купуване на парцалки, найлонови кисета и секви пластмасови опаковки укрепва кръговрата на въглерода !!

    Коментиран от #26

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор
    „Спрете Земята, искам да сляза!“
    /Ст. Лец/
    /преди повече от половин век /
  • 15 София Град

    3 15 Отговор
    Права е
  • 16 А, да!

    30 0 Отговор
    И спрете да ядете месо! Кравите и прасетата отделят много метан...Но пък ако ние станем вегани и започнем да пасем трева, то метана ще го отделяме ние... И какво правим тогаз?

    Коментиран от #35

  • 17 Истината съм аз

    27 0 Отговор
    Само да питам какво стана с озоновата дупка ?? Еко измамници алчни за пари без да работят.
  • 18 Ппърво да даде пример

    12 0 Отговор
    със себе си. Да се снабди съссезал или тел и да спре да замърсява земята и въздуха. Това ще бъде първата и единствена нейна смислена и полезна, свършена работа. А последователите й и разпространителите на нейните безумия, задължително да я последват.
  • 19 Реалност

    17 0 Отговор
    След това Грета Тунберг хвана самолета за Италия където ще се качи на круизен кораб за да изхарчи дарените и от ахмаците пари.
  • 20 Любопитен

    24 0 Отговор
    Психично болната Грета с какво ще пътува до Дубай? Надявам се с колело, защото ако е със самолет би било лицемерие!
  • 21 Време за размисъл

    11 1 Отговор
    Ей такива фанатици, като тази госпожица, са "спрели" Земята да обикаля около Слънцето за 2000 години. От това Космосът не е пострадал, страдали са хората...Алчността и глупостта ще затрият първо човешкото, а после и човечеството, и планетата ни. Време е за Просвещението! Всичко е в разума и мярата!
  • 22 Госあ

    12 1 Отговор
    запада принуди и като цяло пацифиският Китай да де превъоръжи. На китайците им стана ясно, че предишният им мироглед на самостоятелност и самодостатъчност ще ги погуби, защото хиените само това и чакат. Някой гигант да отслаби отбраната си, за да го нападнат и разкъсат.
  • 23 Мишел

    14 1 Отговор
    Следствие прецесията на земната ос с по около един градус на век, през всяка Голяма Платонова година се изместват климатичните пояси. В момента изместването е на север. В случая се получава неминуемо вдигане на температурите от екватора към Северния полюс, независимо от човешката дейност.
    По тази причина промените на климата на планетата са се случвали десетки хиляди пъти без дейността на Грета Тунберг , ще се случи и с нея.

    Коментиран от #36

  • 24 БАЙПЪН

    7 0 Отговор
    АБЕ ТУМБЕРГ А ДА СЕ ТОПЛИМ С ТРОТИЛ МОЖЕ ЛИ
  • 25 Гордостта на Тара

    7 1 Отговор
    Вярно че човек замърсява природата но това което го представят е доста голяма част просто био бизнес .. Земята си има своята цикличност . Не съм учен но през определено време земята се затопля и изврудява.. Спокойно живот ще има щом е имало и след динозаврите а тогава серния диоксид въглероден оксид са били доста повече откко човек е произвел до сега ..
  • 26 Едно

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Учение на нато отделя полувината въглерод на едно излизане в морето на единствения рашки Самолетоносач, онзи с отровните комини който аварира нонстоп
  • 27 Гордостта на Тара

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Недей така в тубата има конспиративни теории че по времето на Атлантида слънцето е изгрявало от запад

    Коментиран от #41

  • 28 Буквоядец

    2 0 Отговор
    Глупости!
  • 29 Месаря

    8 0 Отговор
    Като искат да подобрят климата за начало могат да спрат да: 1. Палят умишлено горите; 2. Да си изхвърлят боклуците в дълбините. 3.Замърсяват умишлено водоемите.; 4. Модифицират атмосферата; 5. Използват бактерии и синтетично модифицирани за преработка на органиката в океаните, защото изядоха обитателите и т.н. Или просто казано проблема са собствениците на активистите и желанието за печалба и контрол на и от всичко с въвеждането на еко квоти ... хи-хи-хи-хи
  • 30 Компира

    8 0 Отговор
    Като видите знамето на дъгата зад нея, ще се сетите кои кръгове стоят зад това нещо.
  • 31 Механик

    8 1 Отговор
    И ко сега? Нещата с ковида се прецакаха, Украйна загази и сега вадим пак това малко плашилце с неадекватни поглед ли?
  • 32 А зад нея в далечината

    7 0 Отговор
    проблясва знамето на джендърмерията! Явно организаторът на тези клоунади е един и същ?
  • 33 факуса

    5 0 Отговор
    на туй пак му активираха чипа
  • 34 Пешо от панелката

    5 0 Отговор
    Аз си признавам че сутрин редовно предприемам контролирано изпускане на метан под юргана. В неделя сутринта, вероятно под влияние на обилната вечеря предишната вечер, в метана имаше голямо количество ароматни въглеводорпди. Жена ми ме би с възглавницата и ме изгони от спалнята.
  • 35 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "А, да!":

    спираме да се храним и гледаме в слънцето,имаше некакъв го правил успешно,странно що го не показват публично,ще е много актуално
  • 36 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Мишел":

    ама гретка е ндоучила щот толкоз може а требе да яде а мама и тате кат врели в екото знаят как да спечелят,ал гор също го направи
  • 37 Бъзиктар

    5 0 Отговор
    Бори се срещу "глобалното затопляне" облякана с топла шапка,шал,дебело яке и ръкавици.Мисля,че "глобалното затопляне" е в мозъка и.Така ли не си намери гадже,порасна вече?
  • 38 Мисля

    3 2 Отговор
    Значи в Украйна нещата вървят на изпърдьок и Грета отново излезе в челните новини!
  • 39 Ти си

    6 0 Отговор
    На тая и свършиха парите и пак се активира....
  • 40 Злогош

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Свенссон":

    Пропусна и шведската тройка
  • 41 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гордостта на Тара":

    Изгрявало е от запад защото полюсите са били обърнати
  • 42 Мнение

    2 0 Отговор
    Няма никакви климатични промени.Преди казваха,че било глобално затопляне,а сега и те не знаят срещу какво да протестират.Това си е Господ,който наказва глобалистите,защото избиват хора,за да намалят свръхнаселението на планетата и се прекланят пред дявола.А и не винаги там където сега са пустини някога са били такива...
    Тази Тунберг защо не вземе да протестира срещу избухването на вулкани?Все същото е.
  • 43 ЕВРОНЮЗ

    3 0 Отговор
    Искам Грета Тумберг и Володимир Зеленски да се изявяват заедно и учат човечеството как да живее 🤣🤣🤣
  • 44 Култура миянко

    0 0 Отговор
    Абе стига сте лъгали хората.Вчера белгиец коментира,че има компания разположена на краибрежието на Белгия от около 30 години и нивото на водата от тогава не е мръднало и сантиметър.
  • 45 Грета Тунберг

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гретиния":

    Скъпи,пак ли ръкоделстваш в банята?
  • 46 Шопо

    2 0 Отговор
    А умре от студ, кво глобално затопляне ви гони виа сте се побръкале.
Новини по държави: