Last news in Fakti

3 Юни, 2024 21:21 4 877 30

Турският министър на отбраната: Невъзможно е да приемем подобна ситуация

  • кюрди-
  • яшар гюлер-
  • турция-
  • сирия-
  • пкк

От 2016 г. насам Турция предприе няколко мащабни трансгранични операции в Сирия, за да прогони от границата си кюрдската групировка

Турският министър на отбраната: Невъзможно е да приемем подобна ситуация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Плановете на подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски групи да проведат местни избори в Северна Сирия са „неприемливи“ и представляват заплаха за националната сигурност на Турция, заяви турският министър на отбраната Яшар Гюлер, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Турция възприема тази стъпка като създаване на отделна кюрдска единица край своите граници. Анкара смята, че сирийските кюрдски групи са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), отбелязва АП. В писмени отговори на въпроси на АП турският министър на отбраната подчерта ангажимента на Анкара да създаде коридор за сигурност по своите граници със Сирия и Ирак, за да неутрализира заплахата, която представляват кюрдските бунтовници.

Автономната кюрдска администрация, която контролира северните и източните части на Сирия, обяви планове да произведе местни избори на 11 юни. Избори на кметове са планирани в провинциите Хасака, Ракка, Дейр аз Зор и в източната част на провинция Алепо.

"Невъзможно е да приемем подобна ситуация", заяви Гюлер. "Така наречените електорални усилия, които заплашват териториалната цялост на Сирия, ще се отразят негативно на мира и спокойствието на региона". "Няма да допуснем нито един свършен факт, който е в ущърб на националната ни сигурност и териториалната цялост на нашите съседи", добави той. Гюлер не уточни какви действия може да предприеме Турция, ако кюрдските групи продължат с плановете за изборите.

От 2016 г. насам Турция предприе няколко мащабни трансгранични операции в Сирия, за да прогони от границата си кюрдската група, известна като Сили за защита на народа (YPG), която сега контролира части от Северна Сирия, припомня АП. Турски самолети, дронове и артилерия редовно атакуват предполагаеми бойци в Северна Сирия и в Северен Ирак, където забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) има бази.

ПКК, която от десетилетия води въоръжена борба срещу Турция, се счита за терористична организация от Анкара и нейните западни съюзници. От 80-те години на миналия век насам в конфликта са загинали десетки хиляди хора. Гюлер заяви пред АП, че 63 процента от границата на Турция със Сирия в момента е "под контрол". "Напълно сме решени да създадем 30-40 км дълбок коридор за сигурност по границите ни с Ирак и Сирия", каза министърът. "Нашата цел е да елиминираме атаките и заплахите от страна на членове на терористичната организация от другата страна на границата срещу нашите граждани и войски", заяви той.

Сега Турция провежда "непрекъснати и всеобхватни" операции срещу ПКК, вместо да предприема офанзиви, както в миналото, които според него са били ограничени по отношение на "целите и времето". Гюлер приветства и засиленото сътрудничество в областта на сигурността от страна на Багдад, който по-рано през годината забрани ПКК, въпреки че не я обяви за терористична организация. "За първи път Ирак вижда ПКК не само като проблем на Турция, но и като свой проблем", каза Гюлер. "Очакваме тя да бъде обявена за терористична организация в най-кратки срокове".

Засягайки усилията на Турция да модернизира военновъздушните си сили, Гюлер заяви, че Турция и САЩ са по-близо до приключване на процедурите по продажбата на изтребители F-16 на Турция, след като турското правителство ратифицира членството на Швеция в НАТО. Турция поиска да закупи изтребителите F-16 през 2020 г., след като беше изключена от водената от САЩ програма за стелт изтребители F-35 заради закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400.

Гюлер заяви, че разговорите със Съединените щати за потенциалното завръщане на Турция в проекта F-35 продължават, но изключи всякаква възможност Турция да се откаже от С-400. "Изключено е С-400, които закупихме в рамките на нуждите на нашата страна от регионална система за противовъздушна и противоракетна отбрана с голям обсег, да бъдат предоставени на друга държава", каза Гюлер.

Турция също така води преговори с Обединеното кралство и Испания за закупуване на изтребители Юрофайтър (Eurofighter), въпреки че Германия се противопостави на продажбата. "Неприемливо е да бъдем подлагани на експортни ограничения от нашите съюзници", каза Гюлер. "Тези ограничения засягат не само нас, но и целите за способности и инвестиции в отбраната, които НАТО е определила за съюзниците", допълни той. Гюлер съобщи още, че първата партида от 20 турски изтребителя TF-X Kaan, който завърши втория си изпитателен полет миналия месец, ще бъде интегрирана в турските ВВС между 2027 и 2029 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Планчето

    19 1 Отговор
    На синчето на Биби, да се направи Кюрдска държава състояща се от територий на всички, Афганистан, Иран, Ирак, Сирия, Турция. Да заменим войната с по голяма война. Хитри бе, хитри...

    Коментиран от #10, #24

  • 2 Гергана

    16 20 Отговор
    Що сте срещу Израел, а вършите същото?!

    Коментиран от #17

  • 3 Османската

    10 12 Отговор
    империя също не е била съгласна със създаването на християнски или национални държави в европейските и територии, но резултата е очевиден.

    Коментиран от #5

  • 4 Последния Софиянец

    37 3 Отговор
    С приятели като САЩ на Турция не и трябват врагове.
  • 5 5115

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Османската":

    На фона от последните случаи около
    ново направената Еврейска държава се оказва че турците имат право да протестират срещу създаването на нов Терориста.
  • 6 Протестиращ

    15 35 Отговор
    Кръвожадният варварин и бандит на име Ердоган трябва да бъде спрян. Убива цивилни кюрди.

    Коментиран от #7, #27

  • 7 ПросТото

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Протестиращ":

    Щом казвате че има цивилни значи има и в повече въоръжени така ли?
  • 8 Гост

    14 4 Отговор
    Защо кюрдите да могат да си правят избори в Сирия, а донецките граждани да не могат в 0крайна?

    Коментиран от #9

  • 9 Тост

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Ша са прави нов Терористан

    Коментиран от #20

  • 10 Христо

    8 14 Отговор

    До коментар #1 от "Планчето":

    Това ми се струва справедливо решение - кюрдите са големи групи в тези държави и живеят там от хиляди години

    Коментиран от #15, #16, #18

  • 11 Как

    22 4 Отговор
    Доколкото разбрах.Краварите са толкова нагли,че директно искат да си създадат държава в вече съществуващата държава.

    Коментиран от #13

  • 12 Анонимен

    5 22 Отговор
    Значи палестинска държава може да има, а кюрдска според Ердоган не може. Какви лицемери. Да живее държава Кюрдистан.

    Коментиран от #14, #21

  • 13 Анонимен

    7 16 Отговор

    До коментар #11 от "Как":

    Няма такова нещо. Държава Кюрдистан крайно време е ООН да преме такава.
  • 14 Има бе

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Иди да живееш там

    Коментиран от #19

  • 15 Анонимен

    6 19 Отговор

    До коментар #10 от "Христо":

    Да живее новата държава Кюрдистан.
  • 16 ХрасТалак

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "Христо":

    От преди хиляди години по времето на Христос така ли?

    Да сте видели стари кюрди християнин?
  • 17 Защото Герганче

    6 15 Отговор

    До коментар #2 от "Гергана":

    са лицемери. Да живее новата държава Кюрдистан.
  • 18 Така е Христо

    6 19 Отговор

    До коментар #10 от "Христо":

    Кюрдистан ще го има. Нова справедлива държава.
  • 19 Когато

    6 17 Отговор

    До коментар #14 от "Има бе":

    му дойде времето. Да живее Кюрдистан.

    Коментиран от #30

  • 20 Анонимен

    5 15 Отговор

    До коментар #9 от "Тост":

    Нова държава Кюрдистан.
  • 21 Хахайа

    21 6 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    То по твоята логика и на тия по-тъмничките трябва да им създадем една държава вътре в България?!?

    Коментиран от #22

  • 22 Кара Щерю ага .

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Хахайа":

    Само една трета световна война може да разреши всички етнически и религиозни проблеми, и ще я има просто е въпрос на време......
  • 23 Българин

    6 4 Отговор
    Сега са велики времена! Старите империи се възраждат и си възвръщат техните исконни зони на влияние!
  • 24 Така е

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Планчето":

    Империята КЮРДИСТАН тържествено се завръща.
  • 25 Наглецо

    4 13 Отговор
    Кюрдите имат право на държава,както палестинците.
  • 26 Ама

    3 15 Отговор
    Как така бе, господин Ердоган, та каква е разликата между палестинците, които толкова яростно подкрепяш, и кюрдите ? Пфу, лицемер от класа си тии..!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ми така

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ама":

    Кюрдистан и Израел ще са еднакви в такъв случай понеже се основават в териториите на други народи и държави . Все едно после Кюрдистан да нападне Сирия и да превзема още територии и да им оставят ей тъй малко да имат ,които те контролират .
  • 29 Сега ще разочаровам всички туркофоби

    7 0 Отговор
    Но наистина ли смятате, че някой от съседите на Турция ще успее да откъсне дори и педя земя от нея? Омразата ви е замъглила способността да мислите. Турция е в състояние да смачка всяка сила застрашаваща суверинитета и
  • 30 Маалата

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Когато":

    Когато му дойде времето - да живее Ромлянистан !
Новини по държави: