Last news in Fakti

30 Юни, 2023 15:31 2 721 28

Във Франция: "По всяко време могат да ни убият"

  • франция-
  • париж-
  • протести-
  • еманюел макрон-
  • убийство-
  • насилие-
  • размирици

Полицията се готви за четвърта поредна нощ с насилие

Във Франция: "По всяко време могат да ни убият" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Масирано полицейско присъствие в парижкото предградие Нантер: напрежението ескалира след събитията от вторник сутринта, когато при пътна проверка полицай застреля 17-годишен младеж. Стрелецът междувременно беше задържан и му е повдигнато обвинение в "предумишлено убийство", съобщи прокуратурата. Френският президент Еманюел Макрон нарече инцидента "непростим".

Случилото се предизвика безредици и стълкновения, продължаващи вече три поредни нощи - не само в предградията на Париж. Разбунтувалите се замеряха полицията с фойерверки, подпалваха коли, кофи за боклук и обществени сгради. Напрежението отново избухнаха след траурното шествие за младежа в Нантер. Подпален бе и банков клон, а пламъците обхванаха и жилищната сграда, намираща се над него. За щастие огънят беше овладян преди някой да пострада. По данни на полицията 6 200 души са взели участие в траурното шествие, което в начално беше мирно.

Заради очакванията изстъпленията да продължат, в цяла Франция са мобилизирани 40 000 полицаи.

"Можем да умрем по всяко време"

Пред ДВ жител на Париж заяви, че не се чувства в безопасност. "Ако излезем на улицата, можем да умрем по всяко време. Живеем във Франция, издигнала лозунга "Свобода, равенство, братство". Но от това не е останало нищо. Сега полицията определя правилата и прави всичко, което си поиска. Ако решат да убият някого, те просто го правят."

Така мислят и други хора, които виждат в това фундаментален проблем.

Има ли френската полиция проблем с насилието?

Групи за защита на човешките права настояват да получат отговори за начина, по който функционира френската полиция. Според Европейската мрежа за борба срещу расизма (ENAR) смъртта на Наел, който изглежда е бил от северноафрикански произход, "повдига спешни въпроси за прекомерната употреба на сила от служителите на реда" и особено спрямо групи, които са обект на расови стереотипи.

През 2022 г. политологът Жак дьо Маяр от Университета във Версай и Сен Куентен публикува книгата си "Сравнителна полицейска дейност". Пред ДВ той заяви, че смъртта на 17-годишния Наел е част от по-голяма тенденция: "Влошаващите се отношения между полицията и младите мъже от работническата класа, принадлежащи към етническите малцинства, са ключов елемент от ситуацията във Франция", казва той.

"Когато става въпрос за обществения ред, безспорно полицията прилага по-твърд подход в последните години", коментира Дьо Майяр. През 2017 г. бяха облекчени законовите ограничения за откриване на стрелба от полицията срещу автомобили, които не спират. Миналата година 13 души загинаха при пътни проверки - повече от когато и да било.

Съседните държави се справят по-добре

Говорителката на полицията Соня Фиблой отхвърли твърденията, че полицейското насилие във Франция е нараснало: "През 2021 г. е имало 157 случая на стрелба по движещи се превозни средства, през 2022 г. - 138. Така че тенденцията е леко надолу", съобщи тя в телевизионно интервю. Според нея като цяло употребата на огнестрелно оръжие е намаляла от 300 случая годишно преди 2019 г. до 285 през 2022 година. Полицията стреля само тогава, когато е принудена да го прави, твърди говорителката. Въпреки това броят на смъртните случаи по време на проверки на пътя остава "драматичен".

Политологът Дьо Маяр вижда "разлики, които не могат да бъдат игнорирани" между полицейската дейност във Франция и тази в Германия и Великобритания: "Изглежда, че отговорните в тези страни поставят по-голям акцент върху легитимността на полицията", казва той. Според него германските органи на реда са по-склонни към сдържаност при проверки на документите. А британските полицаи гледат на себе си повече като на партньори на обществото.

Жак дьо Маяр смята, че нещо трябва да се промени: "Полицията не се е провалила напълно, но съществува колективна отговорност. В моите очи институцията трябва да въведе такива механизми за подбор на кадрите и тяхното обучение и управление, които да позволяват и независима проверка на действията на полицейските служители."

Във Франция обаче ситуацията е много сложна: "Ние чуваме от политиците, особено от тези в десния спектър, че проблемът не е в полицията, а у младите хора", казва още Дьо Маяр. А в политически план полицейската реформа е истински горещ картоф, уверява той.

Автор: Роуз Бирчард


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    54 3 Отговор
    нали ривете за западната деморкация ? нали в русия било лошо ?

    ся кво стана, лъсна истината
  • 2 ГОЛЯМ СМЯХ

    50 5 Отговор
    гнилия запад се разпада

    корейското кюфте ви гледа сеира и си пие биричката която не е от ГМО фураж направена а натурална
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кон Дом

    45 4 Отговор
    бял свят, демокрация, благополучие? Къде се изпокрихте бе, козлячета розовки?
  • 9 цербер

    13 0 Отговор
    Говорителката на полицията Соня Фиблоа...Ако е написано Fibloi ,се чете Фиблоа,а ако е Fibloill,тогава е Фиблой.

    Коментиран от #12

  • 10 Ердоган още преди години ви предупреди

    41 2 Отговор
    Че двойният аршин който прилагате в крайна сметка ще се обърне срещу вас. Никой не ви е виновен.
  • 11 АБВ

    21 0 Отговор
    Араби нег@ и и какви ли още не да изчезват масова депортация
  • 12 Пи Шок

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "цербер":

    благодаря, капитан Лингвист

    Коментиран от #28

  • 13 Гъл Фон

    19 0 Отговор
    така става, като не пращате достатъчно помощи на украйна
  • 14 Хахаха

    30 2 Отговор
    Иначе се смеете на Путин.
    Ама рой ви показа как се потушава бунт , без жертви,без насилие, без оръжие.
    Макарона само може да се учи.

    Коментиран от #23

  • 15 Трол

    27 1 Отговор
    Ами бягайте оттам,черни мамби.
    Не живейте в страх,върнете се в безопасните места,от които сте дошли :)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 незнайко

    20 1 Отговор
    Бели и черни никога няма да живеят заедно и спокойно ! Това се доказа в САЩ а сега се случва и във Франция ! Следващата ще е Германия ! Хитлер не напразно е искал чиста нация, но е сбъркал с подхода !
  • 18 Като

    12 0 Отговор
    не им харесва на бюнюлите условията за живот във Франция на влака и обратно за Магреба! Две хубав нема! Заради такива паразити пенсионната възраст ще стане скоро 70 години!
  • 19 Правило

    11 0 Отговор
    Навсякъде по света когато мургаво - църните станат 10% от популацията започват безредици, а когато минат 15% започват етно-грсждански войни. Във Франция цветните вече са над 11 %.
  • 20 ДЕМОКРАЦИЯ ИМАЛИ ТЕ,А??

    6 3 Отговор
    Къде са човешките ви права бе "демократи"Защо убивате хора????УБИЙЦИ!
    Сега Путин да прати помощи на протестантите за да се защитат от властите.
  • 21 Това го пиша от 2015г.

    6 0 Отговор
    План за окончателно решение на бежанския проблем: От 500млн. европейци ще се намерят 5млн. за една общоевропейска жандармерия със следните задачи: Концентриране на подходящи места близо до големи летища на пришълци извършили престъпления, без документи, от страни в които няма война или войната е на приключване - това на първо време. 10 броя 747 извършват по един чартърен полет с дестинации Кабул, Техеран, Дамаск, Алжир,Нигерия и др. подобни. 747 побира 660 души - 600 пришълци и 60 полицаи за охрана. По 6000 на ден, за 100 дни 0,6млн. , за година 2млн. и така до окончателно решаване на бежанския проблем. Цената на извозване на 1 пришълец да я сметнем 500евро. - 2млн. по 500евро - 1млрд. годишно. Издръжката на жандармерията е малка защото ще бъдат включени всички настоящи структури - полиция, войска, жандармерия и доброволци от всички страни от ЕС. Какво няма в тоя план - воля! Дори да се дадат по 10000евро на глава за сбогом - това са 200млрд. за 20млн. пришълци. Сумата не е толкова голяма за ЕС и е по-малка от гръцкия дълг. Планът може да се ускори десетократно със 100 бр. 747 или А-380. Алтернативата на този план е гражданска война след 10-15 години.
  • 22 От 2015г.

    4 0 Отговор
    досега са минали 8г. и ето започва гражданската война, трябва да се направи това което съм писал в 21. Трябва първо да им се спрат социалните помощи и като огладнеят и почнат да крадат - както съм описал в 21. Държавите от които идват са със силно корумпирани правителства и могат да бъдат убедени, че ще получат помощи от ЕС за развитие на икономиките. Тогава тия държави ще си ги приемат с удоволствие, ако инвестициите са пропорционални на броя завърнали се в родината бежанци.
  • 23 Ха, ха

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Видяхме как Путлер потушава бунт. Напълни гащите и изхвърча от Масква.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 воденМАДАГАВУР

    0 1 Отговор
    Истината е , че РАСИЗМЪТ и КСЕНОФОБИЯТА са закодирани в човешките гени ! Иначе няма друго обяснение..............
  • 26 Йеронимус БОШ

    2 1 Отговор
    Това всичко е резултат от робската и колониална политика на големите държави в миналите времена ! И сегашното им желание за частична компенсация на грабежите , експлоатацията и смъртта , която са сеели на воля по цял свят !
  • 27 СлънчогледкА

    3 0 Отговор
    Какво ли щеше да стане , ако това беше в България ? Как ли щяха да ни нарекат , обвинят , заклеймят и дамгосат ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: